Νοσοκομεία “φιλικά για τα Βρεφη”

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος και ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλεργικών διαταραχών και παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον είναι και η οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου υιοθέτησης του μητρικού θηλασμού και έχει επεξεργαστεί κατευθυντήριες οδηγίες παρεμβάσεων για την προαγωγή του. Στα πλαίσια αυτά σε συνεργασία με τη UNICEF δημιουργήθηκαν δέκα κριτήρια για να θεωρηθεί ένα νοσοκομείο «φιλικό για το βρέφος».

Στην Ελλάδα με Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδου μετά από σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού –βάσει εξωτερικής αξιολόγησης- κρίθηκε ότι τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» πληρούν τα κριτήρια, ώστε να χαρακτηρισθούν «ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ» νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα πρώτα που αναγνωρίζονται στη χώρα μας και ανοίγουν το δρόμο για την ανάδειξη και άλλων νοσοκομείων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα σε «φιλικά για τα βρέφη».

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι:

Η ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και η τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας
Η εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες  για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
Η πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού
Η παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση
Η επίδειξη στις μητέρες για το πως να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμα και αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
Να εφαρμόζεται το σύστημα «rooming in», δηλαδή το νεογέννητο να είναι μαζί με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.
Ο θηλασμός να είναι χωρίς ωράριο και απεριόριστος.
Να μη δίνονται πιπίλες, ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν.

10. Η ενδυνάμωση και δημιουργία  ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, ή την κλινική

Η σχετική τελετή αναγνώρισης των νοσοκομείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) στις 10-12πμ.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζει κάθε προσπάθεια για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προωθεί την ανάπτυξη δικτύου «φιλικών για τα βρέφη» νοσοκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *