Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 2-11-11

Θεσσαλονίκη Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

νωΜε Ιδιαίτερα επικριτικούς τίτλους και σχόλια, όλα τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις και τις επιλογές του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι δεν κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα «Μακεδονία» λόγω επίσχεσης εργασίας από το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:Ο «Αγγελιοφόρος», που αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδό του στις πολιτικές εξελίξεις, στο δραματικό του τίτλο τονίζει: «Πολιτικό θρίλερ / Ηλεκτροσόκ σε Ελλάδα, Ευρώπη, αγορές από το δημοψήφισμα».«Όχι λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα» τονίζει από την πλευρά της η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης», προσθέτει δε ότι οργισμένη είναι και η Ευρώπη εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού και ότι «μας οδηγεί σε χρεοκοπία ο Παπανδρέου».Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επισημαίνει: «Η Ελλάδα σε νέα εποχή» – «Στα χέρια του λαού οι εξελίξεις».  Τονίζει δε επιγραμματικά: «Ο ελληνικός λαός, ζητά άμεσα πρωθυπουργό» – «Τριγμοί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ» – «Πίεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του» –  «Παγκόσμια κατακραυγή κατά Παπανδρέου». Η «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη» προβάλλει τις δηλώσεις του Παν. Ψωμιάδη για τις εξελίξεις, στις οποίες με ιδιαίτερη οξύτητα τονίζει: «Οικονομική χούντα που μόνο τα τανκς λείπουν» – «Η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει να βάλει λουκέτο».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Ηλεκτροσόκ σε Ελλάδα, Ευρώπη, αγορές  από το δημοψήφισμα / Πολιτικό θρίλερ»
Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στο δημοψήφισμα και αποδίδει τις λυσσαλέες αντιδράσεις σε συμφέροντα τραπεζών και ΜΜΕ
– Aποστάσεις από το δημοψήφισμα παίρνει ο Ευ. Βενιζέλος
– Κριτική άσκησαν οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Σκανδαλίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο
– Στον αέρα η 6η δόση
Ανεξάρτητη η Μιλένα Αποστολάκη
H Bάσω Παπανδρέου ζήτησε παρέμβαση Παπούλια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας!
H Eύα Καϊλή με επιστολή της στον Γ. Παπανδρέου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο ίδιος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενονα μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε και η Χαρά Κεφαλίδου, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής
Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη την περίοδο της πρωθυπουργίας του, ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού
Κινούμενη άμμος οι πολιτικές εξελίξεις, με ανεξαρτητοποίηση βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, δηλώσεις για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κοινά αποδεκτό επικεφαλής, αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από στελέχη του κόμματός του και θυελλώδες Υπουργικό Συμβούλιο.
Αιφνιδιασμός και παράλυση στην αγορά γκρεμιστήκαν τα χρηματιστήρια, πίεση και στα γαλλικά ομόλογα.
Επτά δημοψηφίσματα έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα
Αντώνης Μανιτάκης Συνταγματολόγος: To μετέωρο βήμα του δημοψηφίσματος
Έκτακτη μίνι Σύνοδος (Μέρκελ – Σαρκοζί – Γιούνκερ – Μπαρόζο – Ρομπέι – ΔΝΤ) με Γ. Παπανδρέου σήμερα στις Κάννες
Πάση θυσία εκλογές / To σενάριο της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες (σελ. 3, 5 – 11, 24, 27, AΠΟΨΗ σελ. 4, Οπισθόφυλλο)

«Τι θα πληρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας» (σελ. 25)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Επιμένει και βλέπει συμφέροντα / Γ. Παπανδρέου: Όχι σε κάλπες, ναι στο δημοψήφισμα» (σελ.3)
Με την φράση ‘Όλα θα κριθούν την Παρασκευή» ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε χτες βράδυ του Υπουργικό Συμβούλιο να τον στηρίξει, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα ήταν αποφυγή ευθυνών και θα συρόμασταν σε χρεοκοπία. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γ. Παπανδρέου σε συμφέροντα τραπεζών και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μέρος των υπουργών (Ρέππας., Καστανίδης, Παπουτσής, Χρυσοχοϊδης, Μπεγλίτης) στήριξαν την επιλογή του δημοψηφίσματος. Στον αντίποδα οξύτερος όλων υπήρξε ο Λοβέρδος που πήρε θέση κατά του δημοψηφίσματος.  Η Διαμαντοπούλου πρόσφερε κριτική στήριξη, αλλά τόνισε ότι έπρεπε να ενημερωθεί η κυβερνητική επιτροπή και ο Σκανδαλίδης συμφώνησε ότι έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι και ομογενοποιημένοι και όχι αιφνιδιασμένοι

« «Ξηλώθηκε» η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» (σελ. 3)
Η αιφνιδιαστική εξέλιξη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ανακοινώσεις Μ. Τζήμα, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ.

«Οι κάλπες πιο κοντά από ποτέ» (από τη στήλη: Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, σελ. 4)
Πολιτικό θρίλερ στην χώρα μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπονόησε ευθέως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα χρησσιμοποιήσει το όπλο που έχει στα χέρια του που θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ώστε πάση θυσία να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. Και αυτό το όπλο είναι να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και οι αναπληρωματικοί τους.  Βεβαίως θα αναμένει μήπως η κυβέρνηση πέσει από από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά την παραίτηση της κ. Αποστολάκη και τις δηλώσεις των κκ. Καϊλή, Κεφαλίδου και Βάσως Παπανδρεου  οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ κρατούν το αντιπαπανδρεϊκό λάβαρο και πρωτοστατούν στον αγώνα για μια διέξοδο που θα υπερβαίνει το δημοψήφισμα και τους κινδύνους που κρύβει.  Η καθολική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων και πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην αβεβαιότητα για την ισχύ της νέας συμφωνίας στη σφοδρή αντίδραση των αγορών και στη διευκρίνιση ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Ιανουάριο.  Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με την πρωτοβουλία Παπανδρέου φέρνει με θυελλώδη τρόπο τις πρόωρες εκλογές μπροστά στην πόρτα της Βουλής.  Με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητα των διεθνών συμφωνιών που κρατούν την χώρα ζωντανή

«Όλα τα σενάρια ανοιχτά στη Ν.Δ.» (σελ. 6)
Την απόφασή του να αποτρέψει πάση θυσία «τυχοδιωκτισμούς» όπως αυτός με το δημοψήφισμα, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ν.Δ. εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να προκαλέσει η ίδια πρόωρες εκλογές με την παραίτηση των βουλευτών της Το σενάριο αυτό όμως μπήκε στο συρτάρι καθώς οι εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ έγιναν κυρίαρχες.  Ήταν σενάριο υψηλού πολιτικού  ρίσκου καθώς δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί το κόστος της ενώ κρύβει και εσωτερικούς κινδύνους. Όμως τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί αφού ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να βάλει τέλος στην πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα δώσει η κ. Έλσα Παπαδημητρίου.

«Το …μετέωρο βήμα του δημοψηφίσματος 2012» (σελ. 11)
Η χώρα αυτοκαταστρέφεται, το δημοψήφισμα δεν αποτελεί διέξοδο, δεν λυτρώνει και δεν εξαγνίζει, τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης. Σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε βρίσκεται στον «αέρα» ο κ. Μανιτάκης απαντά: «Προφανώς και είναι στον “αέρα”. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο χρόνος των αγορών είναι τέτοιος που δεν αφήνει να κυλήσει ομαλά ο χρόνος της πολιτικής, ούτε της λογικής. Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν προθεσμίες ή ποσοστά.  Πρέπει να γνωρίζουν σήμερα. Η συμφωνία με τις τράπεζες πρέπει να γίνει στις επόμενες 10 ημέρες. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντέξουν, οι καταθέσεις θα φύγουν στο εξωτερικό και εμείς θα συζητάμε περί όνου σκιάς.  Μπαίνουμε σε μια συζήτηση συνταγματο-νομική που είναι ανάξια των περιστάσεων…»

«Απελευθερωμένοι» (σελ. 12, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Στη σκιά των χθεσινών εξελίξεων υπήρχαν και βουλευτές του κλίματος Μαξίμου που έλεγαν ανοιχτά ότι συμφωνούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Όπως ο Γιάννης Αμοιρίδης που έλεγε ότι «απελευθερώνεται» καθώς στο πλαίσιο της άμεσης έκφρασης των πολιτών θα μπορεί να κυκλοφορεί στο νομό του και να συνομιλεί με τους πολίτες σε όποιο καφενείο θέλει.

«Έκφραση» (σελ. 12, από τη στήλη: ΣΦΗΝΕΣ)
Τον ίδιο όρο «απελευθέρωση» χρησιμοποιούσαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κατά βάση από την αριστερή μπάντα του κόμματος που είδαν με θετικό μάτι την ιδέα του δημοψηφίσματος. Πάντως ό επικεφαλής της “Αριστερής Πρωτοβουλίας” Γ. Παναγιωτακόπουλος την ίδια ώρα τόνιζε ότι είναι αντίθετος σε διλήμματα και δημοψηφίσματα.

«Αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου» (σελ. 15)
Πρακτικά αδύνατη θεωρείται πλέον η ολοκλήρωση των εκλογών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των συμβουλίων  Διοίκησης σε αρκετά ΑΕΙ. Πανεπιστημιακοί κύκλοι του ΑΠΘ θεωρούν σίγουρη την παράταση της προθεσμίας ενώ ακόμα δεν έχει δημοσιευτούν επίσημα από του υπουργείο παιδείας η διαπιστωτική πράξη της πενταμελούς επιτροπής που θα οργανώσει τις εκλογές.

« “Στερεύει” το Αγγελοχώρι» (σελ. 18)
Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει η ευρύτερη περιοχή του Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης σε έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλασσινό νερό διεισδύει στον υδροφόροι ορίζοντα και τα νερά γίνονται ακατάλληλα για κάθε χρήση.  Ήδη ο τοπικός δήμος ακύρωσε μια από τις 18 γεωτρήσεις σε μια περιοχή που η υδροδότηση γίνεται αποκλειστικά με αυτήν τη μέθοδο..

«Σήμα κινδύνου για λίμνες, ποταμούς και ρέματα» (Σελ. 18)
Οι έρευνες μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που προκαλούν σε λίμνες (Πετρών Φλώρινας), ποταμούς (Αξιός, Αλιάκμονας, Στρυμόνας) και ρέματα οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα λύματα και οι ρύποι που προέρχονται από αυτές.

«Σπουδές με …αγωνία» (Σελ. 12-13)
Με ελάχιστα ευρώ χιλιάδες φοιτητές αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς η φτώχεια πλήττει ολοένα και περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Φαγητό τη Λέσχη, χοτ ντογκ με λιγότερο από ένα ευρώ, άτοκα δάνεια και αναζήτηση συγκατοίκου, ακόμα και προσωρινή διακοπή σπουδών. Παράλληλα πολλοί ενοικιάζουν τα σπίτια στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφουν στο χωριό τους επιλέγοντας να δίνουν μόνο εξετάσεις.

«Έκπληξη και παραλυσία» (Σελ. 24)
Αιφνιδιάστηκε από την  εξαγγελία του δημοψηφίσματος η αγορά ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου δηλώνουν έκπληκτοι τόσο από την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου όσο και από τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Στο σύνολό τους πάντως εκτιμούν ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν μια περίοδο αστάθειας κάτι που φοβίζει την αγορά, η οποία έχοντας ήδη συμπτώματα παραλυσίας θεωρεί ότι υπό τις κρατούσες συνθήκες η προσφυγή στους πολίτες ενέχει τεράστιους κινδύνους..

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Οργισμένη και η Ευρώπη εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού / Όχι λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα / Μας οδηγεί σε χρεοκοπία ο Παπανδρέου» (σελ. 2, 5, 7 & 8)

«Σύμφωνα με έρευνα της nielsen: Ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα (σελ. 3)

«Ψαλίδι και στο εφάπαξ / Μειώσεις από 20% εώς 40%  στις συντάξεις» (σελ. 3)

«Επιφυλλίδες / Ανταλλαγή προϊόντων»

«Από το τέλος ακινήτων: Πάνω από  120.000 ευρώ  ετησίως χάνει  η εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών” (σελ. 3)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

« Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ όσο δεν φεύγει ο Γιωργάκης» (σελ. 2,  από τη στήλη των σχολίων)
Στα πρόθυρα της διάσπασης είναι το ΠΑΣΟΚ όσο δεν  αποχωρεί από την ηγεσία ο Παπανδρέου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις μεταξύ τους συζητήσεις λένε με μια φωνή ότι δεν πάει άλλο. Ωστόσο ο Παπανδρέου είναι γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας και δεν το κουνάει ρούπι. Αδιαφορεί ότι το πείσμα του μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση το ΠΑΣΟΚ και φυσικά την χώρα στην καταστροφή

« Οργή Παναγιώτη Ψωμιάδη για Γιωργάκη Παπανδρέου» (σελ. 2)
Έβαλε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου, τονίζει ο Π. Ψωμιάδης με αφορμή την πρόθεση του πρωθυπουργού να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κοινωνική και οικονομική δικτατορία. Διασύρεται η Δημοκρατία και η Ελλάδα διεθνώς. Φοβάμαι ότι οδεύουμε σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης.

«Πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Δήμο Θερμαϊκού (σελ. 3)
Τεράστιους όγκους εξακολουθούν να σχηματίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους του δήμου Θερμαϊκού καθώς μετά τις πολυήμερες απεργίες στην ΠΟΕ ΟΤΑ, τα απορριμματοφόρα του δήμου είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Γύρω από την Ελλάδα και το δημοψήφισμα στρέφεται η διεθνής ειδησεογραφία» (σελ. 4)
Καρφωμένα στην Ελλάδα είναι τα μάτια των διεθνών μέσων ενημέρωσης με σχόλια και αναλύσεις για τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος και διαρκείς ανταποκρίσεις για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα» (σελ. 5)
Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο καθώς ποι επενδυτές προχώρησαν σα μαζικό «ξεπούλημα» σε όλους τους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Στο επίκεντρο όλα τα σενάρια για την τύχη των τραπεζών και το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους.

«Διαφωνούν με το δημοψήφισμα ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ» (σελ. 5)
Την αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξέφρασαν η εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου και το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Αθήνας

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Η Ελλάδα σε νέα εποχή»
«Στα χέρια του λαού οι εξελίξεις»
-Ο ελληνικός λαός, ζητά άμεσα πρωθυπουργό
-Τριγμοί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ
-Πίεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του
-Παγκόσμια κατακραυγή κατά Παπανδρέου

«Στην κορυφή της κρίσης αποκεφάλισε το στράτευμα. Για ποιο λόγο;»
Τους αρχηγούς και των τεσσάρων σωμάτων «ξήλωσε» χθες το ΚΥΣΕΑ, σε μια σπάνια απόφασή του, με εισήγηση του Πάνου Μπεγλίτη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και στόχο να φτιάξει τη δική του ηγεσία υπό την λογική των εκλογών. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε νωρίς χθες το απόγευμα παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονταν ως πράξη “πολιτικά αψυχολόγητη” και “στρατιωτικά επικίνδυνη” (σελ. 7)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Με ‘‘Σαμψών και Δαλιδά’’ το Μέγαρο ανεβάζει ξανά Όπερα». Άκρως επίκαιρο:  ‘‘Σαμψών ο ελληνικός λαός, Δαλιδά’’ η πολιτική της κυβέρνησης
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανεβάζει ξανά όπερα μετά από κάποια χρόνια απουσίας της στον προγραμματισμό του και επιλέγει το έργο «Σαμψών και Δαλιδά» που θα παρουσιαστεί στις 4,6,9,11,13 Νοεμβρίου (και ώρα 20.30) στο χώρο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής (σελ. 14)

«Κόβουν τις ξένες γλώσσες στα παιδιά τους οι Θεσσαλονικείς».
Μιλά στον «Τ.Θ.» η πρόεδρος των ιδιόκτητων φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Θεσσαλονίκης Δάφνη Δόξα (σελ. 6)

«Οι Θεσσαλονικείς θάβουν τους νεκρούς τους βερεσέ!». Το βερεσέ πάει σύννεφο, σε τέτοιους καιρούς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.Θ.», Θεσσαλονικιός, χρωστά πάνω από 22.000 ευρώ, για οικογενειακό τάφο 10 χρόνων! (σελ. 6)

«Εξιχνιάστηκε απάτη 2εκ.ευρώ σε βάρος της Εθνικής Ασφαλιστικής». Το κύκλωμα, εξαπατούσε συστηματικά την Εθνική Ασφαλιστική και αποκόμιζε σημαντικά χρηματικά ποσά, με εικονικές αποζημιώσεις ανύπαρκτων τροχαίων ατυχημάτων . Τρεις συλλήψεις από την αστυνομία (σελ. 5)

«Βουνά τα σκουπίδια στο δήμο Θερμαϊκού». Βουνά σχηματίζουν ακόμα τα σκουπίδια στους δρόμους του δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, αφού τα απορριμματοφόρα βρίσκονται ακινητοποιημένα εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων (σελ. 6)

«‘‘Ψαλιδισμένες’’ οι συντάξεις». Ψαλιδισμένες είναι από χθες οι συντάξεις σε ποσοστά που ξεκινούν από το 20% και φτάνουν έως και το 40%, για συνταξιούχους που είναι κάτω από 55 ετών, ενώ «ψαλίδι» έρχεται και για τις επικουρικές αλλά και για το εφάπαξ, κυρίως του Δημοσίου (σελ. 10)

«ΟΛΘ: Τρεις προσφορές για την κατασκευή μαρίνας στο λιμάνι».  Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Οκτωβρίου προσφορές κατέθεσαν δύο κοινοπραξίες με επικεφαλής ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και μία εταιρία διαχείρισης ακινήτων.

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 752,659 – 6,92 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Κόβουν τις ξένες γλώσσες στα παιδιά τους». (σελ. 6)
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε ένα ακόμα επάγγελμα στην χώρα μας δίνει τη δική του μάχη για να επιβιώσει. Δηλώσεις της προέδρου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Θεσσαλονίκης Δάφνης Δόξα.

«Έντονοι τριγμοί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ «σελ.7)
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα μετά την αναγγελία από τον πρωθυπουργό του δημοψηφίσματος. Ανεξάρτητη η Μιλένα Αποστολάκη. Επιμένει στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός. Ραγδαίες οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

«Αντ. Σαμαράς: Εθνική ανάγκη οι εκλογές» (σελ. 8)
ΟΙ εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.  Λίγο νωρίτερα και ενώπιον του Προέδρου ανήγγειλε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας
Σφοδρή προσωπική επίθεση εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. με αφορμή την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος., την οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματική «Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης στο Radio 9

«Χαριστική βολή για τους επαγγελματίες και την αγορά οι πολιτικές εξελίξεις» (σελ. 9)
Την έντονη ανησυχία των επαγγελματιών για την οικονομία και το μέλλον της επιχειρηματικότητας μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης. Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν την χαριστική βολή στους επαγγελματίες, τόνισε

«Απογύμνωση εντός και εκτός Ελλάδος» (σελ. 11, άρθρο του Τάσου Θωμά)
Σε λιγότερο από 24 ώρες το δημοψήφισμα είναι τουλάχιστον απίθανο να πραγματοποιηθεί και η εξαγγελία του δεν θεωρείται τίποτε παραπάνω από ένα πολιτικό τρικ.  Όμως ανεξάρτητα τούτου, τα αποτελέσματά του είναι έκδηλα και χρήζουν προσοχής και ανάλυσης, ασχέτως των εξελίξεων που πιθανότατα δείχνουν προς κάλπες εκλογών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Παναγιώτης Ψωμιάδης»
«Οικονομική χούντα που μόνο τα τανκς λείπουν»
«Η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει να βάλει λουκέτο»
«Η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Έχω πει επανειλημμένα με εκβιαστικά διλήμματα δεν μπορεί να κυβερνήσει όχι μόνο ο κ. Παπανδρέου αλλά ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός και οποιαδήποτε κυβέρνηση. Φοβάμαι ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ζούμε θα έλεγα μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική δικτατορία, μιλάμε για μια οικονομική χούντα που τα τανκς λείπουν», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. «Ένας πρωθυπουργός αυταρχικός που δεν ξέρω από που ορμώμενος φτάνει σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις ερήμην όχι μόνο του ελληνικού λαού που παραβιάζει το σύνταγμα αλλά και ερήμην της Κ.Ο του και των στελεχών….» (σελ. 3)

«Μ. Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός». «Ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία, υπό το διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας”, ζητά τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης σε άρθρο, που ανάρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα του. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα “υψηλού ρίσκου” και επισημαίνει ότι “ο Πρόεδρος έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός” (σελ. 7)

«Εύα Καϊλή / Ζητάει κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό» (σελ. 6)

«Β. Παπανδρέου / Με επιτακτικό ύφος ζητά εκλογές». «Η χώρα κινδυνεύει με χρεωκοπία αν δεν γίνουν τώρα εκλογές» (σελ. 2)

«Καράογλου / Η χώρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς. ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!» (σελ. 4)

«Σήμερα / Στις Κάννες ο Παπανδρέου με πρόσκληση Σαρκοζί» (σελ. 15)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *