Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Δημόσιος διάλογος, για τη λειτουργία του νέου φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.ΕΟΠΥΥ

Αθήνα, 01-11-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική πρωτοβουλία του Ι.Σ.Α. η διοργάνωση ημερίδας για τον « ΕΟΠΥΥ: Το παρόν και το μέλλον για τον ασφαλισμένο και τον λειτουργό  της υγείας.»

Σάββατο 5 Νοεμβρίου, Ξενοδοχείο Κάραβελ

Ο Ι.Σ.Α. «προκαλεί» δημόσιο διάλογο, για τη λειτουργία του νέου φορέα πρωτοβάθμιας υγείας. «Ενώπιος ενωπίω» τίθενται εκπρόσωποι κομμάτων, διοικητές ταμείων, ιατρικοί σύλλογοι, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων.

Κατάργησαν τα συνταγολόγια και άλλαξαν μέσα στην νύχτα , τον τρόπο συνταγογράφησης . Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να μην παραλάβουν τα νέα συνταγολόγια

Την ώρα που ο Ι.Σ.Α. αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαλόγου για τον  ΕΟΠΥΥ, ο
Πρόεδρος του κ. Βουδούρης ,επιχειρεί με πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο ν αλλάξει τον τρόπο συνταγογράφησης.
Mέσω  email και sms που στάλθηκαν αιφνιδιαστικά, χθες την νύχτα ,στους γιατρούς, αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης ! Οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ ,κλήθηκαν  να συνταγογραφούν ως να είναι συμβεβλημένοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση και  χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο.
Με ένα καταιγισμό πρόχειρων και αλληλοαναιρούμενων sms και  ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χθες το βράδυ, κατάργησαν τα συνταγολόγια του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και κάλεσαν τους γιατρούς να συνταγογραφούν στα συνταγολόγια του ΙΚΑ. Ωστόσο οι γιατροί δεν έχουν προμηθευτεί τα συνταγολόγια ,γιατί δεν έχει  υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση με τον Φορέα.
Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, να συνεχίσουν να συνταγογραφούν ,όπως κάνουν μέχρι σήμερα  και να μην υπακούσουν στις πρόχειρες εντολές των δοτών διοικητών. Επίσης καλούμε τους φαρμακοποιούς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να απειθαρχήσουν στα sms του ΕΟΠΥΥ και να συνεχίσουν κανονικά να δέχονται τις συνταγές.
Επιπρόσθετα πρέπει να επισημανθεί ότι  το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ανέτοιμο να υποδεχθεί το όγκο των ασθενών ,με αποτέλεσμα να βγαίνει  συχνά, εκτός λειτουργίας και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.
Οι μεθοδεύσεις αυτές  του κου Βουδούρη είναι πρόχειρες και αντιδημοκρατικές και στρέφονται ευθέως ενάντια στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους. Για το λόγο αυτό ο Ι.Σ.Α. θεωρεί ανεπιθύμητο τον  πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν επιθυμεί να παραστεί στην ημερίδα που διοργανώνει, αν και αρχικά είχε προσκληθεί.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, για την λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας  .
Ο Ι.Σ.Α. επισημαίνει   ότι η Πολιτεία προφασιζόμενη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και με όρους που της υπαγορεύουν οι δανειστές , δημιουργεί έναν αναποτελεσματικό μηχανισμό παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν λιγότεροι από 10.000 γιατροί, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε περισσότερο από 10.000.000 πολίτες  ασφαλισμένους.

Τα γκρίζα σημεία, στην οργάνωση και στην λειτουργία του Φορέα , πρόκειται ν’ αποσαφηνιστούν στο πλαίσιο, μίας ιδιαίτερα σημαντικής  εκδήλωσης, που διοργανώνει ο   ΙΣΑ,  με την συμμετοχή  επιστημόνων  και εκπροσώπων   φορέων καθώς και του ιατρικού κόσμου.

Στην ημερίδα με θέμα «ΕΟΠΥΥ:Παρόν και Μέλλον για τον Ασφαλισμένο και τον Λειτουργό Υγείας», που θα λάβει χώρα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ο ΙΣΑ απευθύνει  ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς και  ασφαλισμένους,   προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν στο διάλογο.

Έχουν προσκληθεί για να  συμμετάσχουν  εκπρόσωποι  των πολιτικών κομμάτων, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας,  Διοικητές Ταμείων, εκπρόσωποι  εργαζομένων από το χώρο της υγείας και λειτουργοί από το χώρο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής υγείας.  Στόχος είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά, σε ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο που αφορά ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ως ΙΣΑ έχουμε καλέσει τα μέλη μας να μην αποδεχθούν να υπογράψουν σύμβαση με το νέο φορέα, γιατί θεωρούμε ότι με τους όρους που μας προτείνεται ουσιαστικά θίγεται η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπειά μας, ενώ δεν υπηρετείται και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Για  τον ΙΣΑ κόκκινη γραμμή αποτελούν τα εξής:
·    το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή.
·     το δικαίωμα της συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς,  ανεξάρτητα αν συμβληθούν ή όχι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
·    η υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας , κι όχι ατομικών με τον κάθε γιατρό ξεχωριστά, που θα αφορά το σύνολο των συναδέλφων που θα συμμετάσχουν στο νέο φορέα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα διασφαλίζει στους πολίτες, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο, θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα διασφαλίζει στους πολίτες, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών.

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα , κυρίως στην Πολιτεία, ότι οι αναγκαίες αλλαγές δεν επιβάλλονται, ούτε υπαγορεύονται από δανειστές. καμία αλλαγή δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικής διαβούλευσης, αν δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                     ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *