Η ακούσια ένταξη των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Μια παρελκυστική μεθόδευση

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Μέλος Δ.Σ. του ΠΙΣ
Η απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 2011, να μη συμβληθεί ατομικά κανένας Ιατρός με τον ΕΟΠΥΥ, εμμένοντας στην διεκδίκηση  της θεσμοθέτησης Γενικής Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ, με την ελεύθερη συμμετοχή όλων των Ιατρών που επιθυμούν, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και ελεύθερη πρόσβαση  στην συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία για όσους επιλέξουν να μη συμμετάσχουν στην Συλλογική  Σύμβαση, είναι επόμενο να θορύβησε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, των οποίων άλλες είναι οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί.
Μετά δε τις αλληλοδιάδοχες επαναβεβαιώσεις της απόφασης από το σύνολο σχεδόν των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αντί να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις θέσεις του Ιατρικού Κόσμου, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης κοινών σημείων, για επανεκκίνηση του αποτελματωθέντος διαλόγου, επανήλθαν εμμένοντας στην αρχή της πάγιας χαμηλόποσης αντιμισθίας επί της κεφαλικής αρχής (capitation), για περιορισμένο αριθμό  ιατρών, χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια επιλογής.
Προκειμένου δε να παρακάμψουν τις αποφάσεις των Συλλογικών Ιατρικών Οργάνων, επινόησαν την πρόσκαιρη δια της αρχής της «κεκτημένης ταχύτητας», ακούσιας  ένταξης στον ΕΟΠΥΥ, των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, Ιατρών.
Προς τούτο μεθοδεύτηκε  η κοινοποίηση υπηρεσιακού εγγράφου με το οποίο καλούνται οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ  ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί να  παραλάβουν τα νέα ενιαίου τύπου συνταγολόγια του ΕΟΠΥΥ από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εν όψει της εξαγγελθείσης κατάργησης των ατομικών συνταγολογίων των ως άνω Δημόσιων Ασφαλιστικών Οργανισμών από 1 Νοεμβρίου 2011.
Εν προκειμένω καθίσταται περισσότερο από εμφανής η σκοπιμότητα που εξυπηρετείται με την παραλαβή των νέων συνταγολογίων, αφού ούτως η άλλως με την γενίκευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αυτή περιττεύει.
Με την υπογραφή που προβλέπεται να θέσουν οι ιατροί παραλαμβάνοντας τα σχετικά συνταγολόγια, εμμέσως πλην σαφώς συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, παρέχοντας πρόσκαιρα τις υπηρεσίες τους κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους  που προβλέπονται από τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Έτσι η απόφαση των Ιατρικών Φορέων διεμβολίζεται και υπονομεύεται, αφήνοντας κυριολεκτικά έρμαια στις διαθέσεις  των κυβερνώντων τους ιατρούς.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, για την Υγεία των πολιτών και τις προοπτικές του ιατρικού επαγγέλματος,  οι αποφάσεις των Ιατρικών Συλλογικών Οργάνων πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού  και να τηρηθούν από όλους.
H Έκτακτη Γενική Συνέλευση, του ΠΙΣ που θα πραγματοποιηθεί  στις 6 Νοεμβρίου 2011  θα λάβει  όλες τις  αναγκαίες αποφάσεις  για την περαιτέρω πορεία του κλάδου και για όλα τα επίκαιρα ζητήματα, που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι τότε και με το δεδομένο ότι ούτως η άλλως, εφαρμόζεται ήδη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ενδεχόμενη εσπευσμένη παραλαβή των νέων συνταγολογίων από τους ιατρούς, παρά τις συλλογικές αποφάσεις, απλώς θα υπονομεύσει την διαπραγματευτική ισχύ του Ιατρικού Κόσμου, θέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια την ιατρική απασχόληση.

One thought to “Η ακούσια ένταξη των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Μια παρελκυστική μεθόδευση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *