Έντονη ανησυχία για το νερό της Αττικής

Σοκ προκαλούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και αφορούν την υπόθεση της μόλυνσης της Αλιάρτου που αποκάλυψε σήμερα η zougla.gr.

Παρεμβαίνοντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» του zougla radio, o δήμαρχος της Αλίαρτου, κ. Γιώργος Ντασιώτης, παραδέχτηκε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μολυνθεί η λίμνη Υλίκη η οποία αποτελεί μία από τους μεγαλύτερους τροφοδότες πόσιμου νερού της Αττικής.

Μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης της Υλίκης

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο δήμαρχος στην πρώτη εστία μόλυνσης (η οποία εκτείνεται σε περίπου 200 τ.μ.) υπάρχει μια εσωτερική καταβόθρα η οποία οδηγεί στην προαναφερθείσα λίμνη-τροφοδότη.

«Οι καταβόθρες είναι υπόγειες σπηλιές μέσω των οποίων αποξηράνθηκε η λίμνη της Κοπαΐδας. Αυτές οι καταβόθρες οδηγούν στη λίμνη Υλίκη. Γιατί εκεί διοχετεύτηκε το νερό της Κοπαΐδας. Και από την Υλίκη τροφοδοτείτε και η Αθήνα. Εγώ πιθανολογώ ότι η μεγάλη διοχέτευση αυτών των αποβλήτων δεν έγινε στον εξωτερικό χώρο της καταβόθρας όπου βρήκαμε εμείς τα δείγματα αλλά έχει γίνει και στον εσωτερικό χώρο της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι δημότες περιμένουν πλέον με ανυπομονησία τη συμβουλή των επιστημόνων ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που έχει ξεσπάσει στην περιοχή τους.

«Περιμένουμε από τους επιστήμονες να μας ενημερώσουν για την έκταση του κινδύνου καθώς και το πώς πρέπει να γίνει η απολύμανση και η αποκατάσταση της περιοχής και φυσικά που θα βρεθούν οι πόροι για να καθαριστεί γιατί μιλάμε για τεράστιο κόστος που δεν  μπορεί να το αντέξει ο δήμος μας», είπε.

Τι λένε οι ειδικοί

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου κ. Νίκος Κατσαρός, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει το συγκεκριμένο περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο.

Ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι από την μόλυνση θα πληγεί τόσο ο υδροφόρος ορίζοντας όσο και η γεωργική παραγωγή της περιοχής. Παράλληλα, υπογράμμισε πως αν το νερό της Υλίκης έχει υποστεί μόλυνση, τότε αποτελεί πρόβλημα μείζονος σημασίας το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς η Υλίκη τροφοδοτεί περίπου 4.500.000 κατοίκους.

Τέλος, κάλεσε την ΕΥΔΑΠ να δράσει άμεσα καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τόσο των δημοτών της Αλιάρτου όσο και των κατοίκων της Αττικής.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=408466&cid=4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *