Απειλές, εκβιασµοί και «εξυπηρετήσεις» στο Παίδων

Το «ξεκατίνιασµα» των καρδιολόγων, το… πάρτι πιστοποιητικών και η στάσιµη λίστα

Απειλές, εκβιασµοί και «εξυπηρετήσεις» στο Παίδων . Πρωτοφανείς για τα ιατρικά δεδοµένα συµπεριφορές, που εµπεριέχουν λεκτικούς διαπληκτισµούς πάνω από «ναρκωµένα» παιδιά. Συνεργασία γιατρών δύο νοσοκοµείων για αθρόα αποστολή παιδιών σε κέντρα του εξωτερικού. Και αντιδεοντολογικές τακτικές, απαράδεκτες για επιστηµονικό προσωπικό νοσοκοµείου, περιλαµβάνονται στο «σίριαλ» των επεισοδίων µεταξύ γιατρών που αποκαλύφθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία» και οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αντιµετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Τις καταγγελίες για περιστατικά που διαδραµατίζονταν επί σειρά ετών στο Καρδιοχειρουργικό Τµήµα του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία» δεν τις χωράει ανθρώπου νους. Εδωσαν νάρκωση σε παιδί που είχε εισαχθεί στο χειρουργείο προκειµένου να υποβληθεί σε πολύ σοβαρή επέµβαση. Το χειρουργείο όµως δεν έγινε ποτέ, διότι δύο χειρουργοί απουσίαζαν… Ο ένας χειρουργός ήταν ασθενής και ο δεύτερος είχε πάρει ρεπό έπειτα από 48ωρη εφηµερία. Οταν οι αναισθησιολόγοι ενηµερώθηκαν ότι το χειρουργείο δεν επρόκειτο να γίνει, σύµφωνα µε το πρόγραµµα που είχαν στη διάθεσή τους, αναγκάστηκαν να ξυπνήσουν το παιδί και να το στείλουν στο δωµάτιό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό ήταν προγραµµατισµένο, δηλαδή µπορούσε να αναβληθεί και να µην υποστεί το παιδί αυτή τη δοκιµασία. Κάτι τέτοιο όµως δεν συνέβη…

Διαπληκτισμοί και εντάσεις

«Οι γιατροί συχνά διαφωνούν µεταξύ τους για τον τρόπο αντιµετώπισης ενός περιστατικού. Λογικό είναι να συζητούν και στο τέλος να βρίσκουν τη λύση προκειµένου να θεραπεύσουν τον ασθενή. Αυτό όµως που συνέβαινε σε µας ήταν το κάτι άλλο. Ηταν αυτό που λέµε “ξεκατίνιασµα”» δηλώνει υπάλληλος του «Αγία Σοφία».

Σύµφωνα µε µαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών, τους τελευταίους µήνες οι λεκτικοί διαπληκτισµοί µεταξύ των γιατρών του Κέντρου είχαν υπερβεί κάθε όριο. Τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές είδαν, πριν από περίπου έναν µήνα, γιατρό να επιτίθεται σε συνάδελφό του επειδή διαφωνούσαν για την εισαγωγή ενός παιδιού στο χειρουργείο. Σύµφωνα µε έγγραφη καταγγελία του ενός γιατρού προς τη διοίκηση του νοσοκοµείου, ο συνάδελφός του ζήτησε να παρακαµφθεί η λίστα προκειµένου να χειρουργηθεί παιδί που το παρέπεµψε στο νοσοκοµείο «φίλος του καρδιολόγος».

Στην αναφορά του ο πρώτος γιατρός εξηγεί ότι το περιστατικό δεν ήταν επείγον, το παιδί παρακολουθούνταν από τους γιατρούς και έπρεπε να τηρηθεί η σειρά των προγραµµατισµένων χειρουργείων. Αντ’ αυτού ο «ενδιαφερόµενος γιατρός» του επετέθη λεκτικά: «Το παιδί αύριο θα µπει είτε θέλεις είτε δεν θέλεις και δεν θα κάνεις ό,τι γουστάρεις εσύ και κόψε τις µ…» του είπε. «Με απειλείς;» αντέτεινε ο γιατρός, για να δεχθεί αµέσως την απάντηση: «Ναι, και την επόµενη φορά θα σε διασωληνώσω».

Αλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για συνεργασία ορισµένων γιατρών µε συναδέλφους τους άλλου νοσηλευτικού ιδρύµατος προκειµένου να υπογράφουν χαρτιά για την αποστολή παιδιών σε κέντρα του εξωτερικού. «Το Βήµα» έχει στη διάθεσή του έγγραφο-καταγγελία πατέρα παιδιού που είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβληµα, ο οποίος αναφέρει ότι του ζητήθηκε από γιατρό άλλου νοσοκοµείου χρηµατικό αντάλλαγµα προκειµένου να πάρει γνωµάτευση και να φύγει µε το παιδί του στο εξωτερικό.

Εστελναν παιδιά στο εξωτερικό

Σύµφωνα µε τον διοικητή του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Εµµ. Παπασάββα, το 2008 «έφυγαν» 65 περιστατικά από το νοσοκοµείο σε κέντρα του εξωτερικού. Εφέτος δεν έχουν φύγει περισσότερα από έντεκα, εκ των οποίων τα επτά είναι επαναληπτικά χειρουργεία. «Είχαν καταντήσει το “Αγία Σοφία” πρακτορείο υγειονοµικού τουρισµού στέλνοντας παιδιά στο εξωτερικό» δήλωσε στο «Βήµα» ο διοικητής της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κ. Αρ. Μουσιώνης.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη το απόγευµα της Τρίτης από την 1η ΥΠΕ αφήνει αρκετά υπονοούµενα για τις τακτικές που ακολουθούσαν µέχρι πρότινος γιατροί του νοσοκοµείου.

«Η διοίκηση του νοσοκοµείου µε τη σύµφωνη γνώµη της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας αποφάσισε την αναστολή-κατάργηση του ελλείµµατος του Ειδικού Κέντρου προς όφελος της υγείας των µικρών ασθενών, της “υγείας” των οικογενειακών προϋπολογισµών και της “υγείας” των ασφαλιστικών τους ταµείων» αναφέρεται. Επισηµαίνεται δε ότι το έλλειµµα λειτουργίας οφείλεται αποκλειστικά και µόνο στο έλλειµµα συντονισµού και συνεργασίας µεταξύ όλων των γιατρών του Κέντρου.

Το θέµα συζητήθηκε την περασµένη Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος ζήτησε από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ την παραποµπή των καρδιοχειρουργών του Κέντρου στο Πειθαρχικό – όπως και συνέβη – και την «απόλυσή» τους αν βρεθούν επίορκοι. Οπως ανακοινώθηκε την Πέµπτη, επιβλήθηκε και στους τρεις αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους. «Οι συγκρούσεις αυτές (σ.σ.:

ορισµένων γιατρών)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός στην επιστολή του προς τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, «φτάνουν σε βαθµό αδιαφορίας για τους ασθενείς […] θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές µικρών παιδιών, αλλά δηµιουργούν και ανασφάλειες σε όλους τους γονείς».

Η λίστα της ντροπής

Σύµφωνα µε τον κ. Παπασάββα, 36 παιδιά βρίσκονταν ως τις 23 Οκτωβρίου σε λίστα περιµένοντας να έρθει η σειρά τους για να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέµβαση. Οπως αποκαλύπτει ο κ. Μουσιώνης, οι γονείς των παιδιών αυτών ουδέποτε δέχθηκαν τηλεφώνηµα από το νοσοκοµείο προκειµένου να ενηµερωθούν για την ηµέρα του χειρουργείου.

«Αυτό το µάθαµε την περασµένη εβδοµάδα όταν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκοµείου τηλεφώνησε σε όλους τους γονείς των παιδιών που ήταν στη λίστα. Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαµε να αναστείλουµε τη λειτουργία του Κέντρου και να αποστείλουµε τη λίστα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ενηµερώσαµε τους γονείς ότι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το Ταµείο τους. ∆εν πρόκειται να πληρώσουν από την τσέπη τους ούτε ένα ευρώ» διευκρινίζει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ.

Από τις 23 Οκτωβρίου, οπότε απεστάλη η λίστα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ως και την περασµένη Τρίτη αντιµετωπίστηκαν χειρουργικά τρία παιδιά και άλλα τόσα ως σήµερα. Ο διοικητής του νοσοκοµείου διευκρινίζει ότι η αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου είναι προσωρινή. «Εκτιµούµε ότι σε περίπου τρεις µήνες θα επαναλειτουργήσει, αφού έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες πρόσληψης τριών νέων παιδοκαρδιοχειρουργών» προσθέτει.

Σηµειώνεται ότι στο νοσοκοµείο βρίσκεται σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ την προσεχή εβδοµάδα ξεκινά έρευνα εις βάθος από τους «ράµπο» Υγείας.

Ρεπορτάζ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=427445

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *