Επισκόπιση ημερησίου τύπου Θεσσαλονίκης 27-10-11

Στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα, στις χιλιάδες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και στις θέσεις της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κ.ά. σχετικά με την αυριανή παρέλαση για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», αναφέρονται τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου της Θεσσαλονίκης. ΣυγκεκριμέναΟ «Αγγελιοφόρος» στον κεντρικό του τίτλο τονίζει: «Ευρωζώνη – Ελλάδα / Καρότο και μαστίγιο» και προσθέτει: «Διάσωση της Ελλάδας αλλά με μόνιμη επιτήρηση αποφάσισε η ΕΕ / Λιτότητα δεκαετίας για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% μέχρι το 2020». ιΑπό την πλευρά της η «Μακεδονία», αναφερόμενη στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα, στον κύριο τίτλο της αναφέρει: «Πακέτο 130 δισ. ευρώ και σκληρή εποπτεία», στον υπέρτιτλό της κάνει λόγο για «σκληρό παζάρι Μέρκελ – Σαρκοζί με τους τραπεζίτες για το “κούρεμα”» και προσθέτει: «Στήριξη και μικρότερες απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες».«Λoυκέτo σε 183.000 επιχειρήσεις» είναι ο κεντρικός τίτλος της «Αυριανής Μακεδονίας – Θράκης» με υπέρτιτλο: «Κούρεμα» ΣΟΚ – Φόβοι για παρατεινόμενη ύφεση» και υπότιτλο: «Άγριο παζάρι στις Βρυξέλλες με τους τραπεζίτες». «Ναι στο έπος, όχι στο αίσχος!» είναι ο έντονος τίτλος του «Τύπου Θεσσαλονίκης» που, αναφερόμενος στην αυριανή εθνική επέτειο, επισημαίνει: «Καθηγητές με μαύρα περιβραχιόνια – Απαγόρευση παρέλασης στα υπό κατάληψη σχολεία – Κατάργηση των παρελάσεων ζητά η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και η Νεολαία του ΣΥΝ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Ευρωζώνη – Ελλάδα / Καρότο και μαστίγιο»
-Διάσωση της Ελλάδας αλλά και μόνιμη επιτήρηση αποφάσισε η Ε.Ε.
-Λιτότητα δεκαετίας για να μειωθεί το ελληνικό χρέος 120% μέχρι το 2020.
Φαίνεται ότι το εύκολο σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής ήταν η επιβολή των κανόνων για τη συμμόρφωση της Ελλάδας «προς τας υποδείξεις». «Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτηρείται αυστηρότερα – ονομάζεται «τεχνική βοήθεια» – κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος», αναφέρεται στην απόφαση. Το δύσκολο ήταν το παζάρι με τις τράπεζες. Ως τις 2.30 το πρωί γινόταν σκληρή μάχη πολιτικών (Μέρκελ – Σαρκοζί – ελληνική αντιπροσωπεία), τραπεζιτών, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσεγγίσει (εθελοντικά) το 50%, με προϋπόθεση καλύτερες εγγυήσεις για το υπόλοιπο «ακούρευτο»50%. Δεν προβλέπεται η Ελλάδα να βγει στις αγορές για δανεισμό πριν το 2020. Τότε το χρέος θα είναι 120% του ΑΕΠ, που θεωρείται βιώσιμο. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επεκτείνεται ως το 2020 με στόχο 30 δισ. ευρώ. (σελ. 3,5,6-22,ΑΠΟΨΗ σελ. 4))

«Αποδοκιμασίες πολιτικών στον Άγιο Δημήτριο» (σελ. 7)

«25 διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα / Χρήσιμος οδηγός για ιδιοκτήτες και μηχανικούς» (σελ. 16-17)

«Γιορτάζουν τα … σκουπίδια στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης» (σελ. 15)

«Στο οχυρό Ρούπελ η παράδοση της ελληνικής σημαίας» (σελ. 12)

«Επιθυμούμε να γίνουμε παιδιά της Θεσσαλονίκης»
Ο Θιοντόρ Πάρντο μένει στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Είναι γιός ενός από τους επιζήσαντες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, του Δαυίδ Πάρντο, μέλους μιας μεγάλης οικογένειας της άλλοτε πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, που πέθανε με έναν καημό: ότι δεν κατάφερε να επανακτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Τώρα ο Θίοντορ στέλνει μία σπαρακτική επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και βουλευτές (σελ. 11)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Μεγάλο ‘κούρεμα’, λιτότητα ως το 2020- Εκβιασμοί από τους τραπεζίτες και τελεσίγραφα από το γαλλογερμανικό άξονα» (σελ.3)
Στη χτεσινοβραδινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, η πίεση για ‘κάποια’-κι όχι την τελική- λύση στην κρίση χρέους ήταν κάτι παραπάνω από ασφυκτική. Το ζητούμενο ήταν βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους και όρθωση ‘τείχους προστασίας’ για να μην περάσει η ελληνική πυρκαγιά και σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να επιτηρείται αυστηρότερα κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και τα κράτη-μέλη θα στείλουν τεχνοκράτες για να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα. Το 2020 ενδέχεται να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επεκτείνεται ως το 2020 και έχει ύψος 30 δις. Ευρώ. Το παζάρι με τις τράπεζες ήταν σκληρό. Οι τράπεζες θα στηριχτούν για να μπορέσουν να απορροφήσουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους με κάτι παραπάνω από 100 δις. Ευρώ. Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια ως τις 30 Ιουνίου 2012, με ύστατη λύση την προσφυγή στον EFSF.   Πιθανότατα θα μειωθούν τα επιτόκια για τα δάνεια που παίρνει η Ελλάδα.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού («άποψη»)» (σελ.4)
Το καλό είναι ότι δίχως τους εταίρους, η Ελλάδα δε θα μπορούσε εδώ και καιρό να δανειστεί από πουθενά. Το κακό είναι ότι, ενώ το πρόγραμμα λιτότητας φαινόταν να είναι για δύο χρόνια, τώρα φαίνεται ότι δε θα τελειώσει πριν το 2020. Το καλό ωστόσο με αυτό είναι ότι, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει χώρα, να μάθει να παράγει κάτι. Σημειώνεται ότι ένα κράτος από ένα ‘μη κράτος’ ξεχωρίζει από τη συναίνεση: η Μέρκελ πήγε στη σύνοδο έχοντας το 90% του γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ στην Ελλάδα ο αρχηγός της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, δεν μπορούν ακόμη και να συζητήσουν για πάνω από είκοσι λεπτά.

«’Όχι’ του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» (σελ. 6)
Την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των αποφάσεων για το ΄κούρεμα΄του ελληνικού χρέους εκφράζει η νομαρχιακή επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

«Αποδοκιμασίες στη δοξολογία- Στο στόχαστρο ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης» (σελ.7)
Η οργισμένη αντίδραση πολιτών για τα νέα μέτρα και οι έντονες αποδοκιμασίες στελεχών της κυβέρνησης κυριάρχησαν χτες το πρωί έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία για την 99η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

«Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης- Απόγονοι των Εβραίων της πόλης ζητούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια» (σελ.11)
‘Θέλουμε να γίνουμε Έλληνες πολίτες, γιατί θα είναι σαν να επιστρέφουμε στην πατρίδα μας. Επιθυμούμε να γίνουμε παιδιά της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπου κι αν βρισκόμαστε είμαστε παιδιά χωρίς πατρίδα’. Αυτό δήλωσε με επιστολή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο Θίοντορ Πάρντο, κάτοικος ΗΠΑ, γιος του Δαυίδ Πάρντο, επιζήσαντος των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η πρόσφατη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ήρθε να εκπληρώσει αίτημα ετών τω Εβραίων της πόλης από τους οποίους μετά τον πόλεμο είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι απόγονοι όσων επέζησαν από το ολοκαύτωμα, όπως η περίπτωση Πάρντο, και όσοι κατέχουν άλλη εθνικότητα, πλην της ισραηλινής.

«Γιορτάζουν τα… σκουπίδια» (σελ.15)
«Πολιορκημένες» από λόφους σκουπιδιών εξακολουθούν να βρίσκονται ολόκληρες γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση ειδικά στα στενά παραμένει δραματική. Αν και το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ήδη καθαριστεί για τις γιορταστικές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου, η εικόνα στις γύρω γειτονιές του δήμου είναι απογοητευτική. Τα σκουπίδια… ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων σχηματίζοντας «βουνά» που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 τόνοι απορριμμάτων, ωστόσο στις γύρω γειτονιές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους άλλοι 3.000 τόνοι προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων που παραμένουν… εγκλωβισμένοι σε «βουνά» σκουπιδιών.
«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα στις γειτονιές εκτός κέντρου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι δημότες κατεβάζουν περισσότερα σκουπίδια απ’ ό,τι υπό κανονικές συνθήκες, καθώς ελάχιστος πληθυσμός κράτησε τα σκουπίδια του στα μπαλκόνια», ανέφερε ο κ. Παππάς, εκτιμώντας πως ο κύριος όγκος των απορριμμάτων θα έχει συγκεντρωθεί μέχρι την Κυριακή. Οπως διευκρίνισε, σήμερα αναμένεται να γίνει αποτίμηση της κατάστασης ώστε στη συνέχεια «να καταστρωθεί ένα σχέδιο για το Σαββατοκύριακο για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε πάρει τα σκουπίδια».
Ηδη πάντως πολλές γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται «στο κόκκινο». Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπας και Ανω Πόλης, όπου, ακόμη και σε κεντρικές οδούς όπου λειτουργούν μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.

«Ζητούν απευθείας σύνδεση νοσοκομείων με τις δυτικές συνοικίες» (σελ. 14)
Νέες λεωφορειακές γραμμές για την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες προς τα νοσοκομεία ‘Άγιος Δημήτριος’, ‘Γ. Γεννηματάς’ και ΑΧΕΠΑ ζητούν οι εργαζόμενοι σε αυτά. Με αίτημά τους στο Υπουργείο Υγείας, το δήμο Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ, ζητούν να δρομολογηθούν καινούριες γραμμές ώστε οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα νοσοκομεία.  Το αίτημα φαίνεται δύσκολα υλοποιήσιμο από τον ΟΑΣΘ, καθώς ήδη ο ΟΑΣΘ δρομολογεί περισσότερα λεωφορεία από όσα προβλέπει η σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.

«Χωρίς κυρώσεις όσοι δε δήλωσαν αυθαίρετα κτίσματα στο έντυπο Ε9- Διευκρινίσεις σε 25 ερωτήματα για τον τρόπο τακτοποίησης τους δίνει το ΥΠΕΚΑ- Χρήσιμος οδηγός για ιδιοκτήτες αλλά και μηχανικούς» (σελ. 16-17)
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δε θα υπάρχουν συνέπειες όταν προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία παλαιότητας ότι η αυθαίρετη κατασκευή δεν είχε δηλωθεί στο Ε9 για πολλά χρόνια. Από 1ης Οκτωβρίου ως σήμερα έχουν κατατεθεί 30.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων.

«Το μετρό μπήκε στο ΕΣΠΑ- Εντάχθηκε στα ευρωπαϊκά κονδύλια η επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά» (σελ. 18)
Το ‘πράσινο φως’ άναψε χτες η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε στη συνεδρίασή της την ένταξη της πρώτης επέκτασης του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με ποσό χρηματοδότησης 425 εκ. ευρώ.

«183.000 λουκέτα μέχρι το καλοκαίρι- Πρόβλεψη-σοκ της ΓΣΕΒΕΕ για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας τους προσεχείς μήνες» (σελ. 21)
Περίπου 183.000 λουκέτα και απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Σε αυτή την εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε χτες η ΓΣΕΒΕΕ, που βασίζει τη συγκεκριμένη εκτίμηση στα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία, σε ένα χρόνο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213. 241 άτομα, φθάνοντας στα 820.276.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σκληρό παζάρι Μέρκελ – Σαρκοζί με τους τραπεζίτες για το “κούρεμα”»
«Πακέτο 130 δισ. ευρώ και σκληρή εποπτεία»
Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα
Στήριξη και μικρότερες απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες
Η στενή και πολυετής επιτήρηση από επιτελείο μόνιμα εγκατεστημένων τεχνοκρατών στην Αθήνα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα για το νέο πακέτο χρηματοδότησής της, που θα φτάνει τα 130 δισ. ευρώ ενώ, αντίθετα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ηγετών της Ευρωζώνης οι τραπεζίτες δεν είπαν το τελικό “ναι” στο εθελοντικό “κούρεμα” επί του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 50% περίπου.
Το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί έστειλε τελεσίγραφο χθες στους τραπεζίτες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες: είτε θα δεχθούν ένα “κούρεμα” της τάξης του 50% είτε κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα. Η Γαλλία επέμεινε μάλιστα στον εθελοντικό χαρακτήρα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί “πιστωτικό επεισόδιο”. Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη δύναμη πυρός του στο 1 τρισ. ευρώ, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα στις αγορές ότι μπορούν να προστατεύσουν τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας  (σελ. 6-7)

«Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ χωρίς ειδοποιητήριο για τη δεύτερη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης  (σελ. 19)

«Τα ρολόγια μία ώρα πίσω, ξημερώματα Κυριακής». Στους χειμερινούς ρυθμούς επανέρχεται από την προσεχή Κυριακή η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν   (σελ. 3)

«25 ερωτήσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων». Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 29.348 αιτήσεις για νομιμοποίησή τους (σελ. 10, 11)

«Αποδοκιμασίες στη δοξολογία για  τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου». Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μεταβλήθηκε η χθεσινή προσέλευση των πιστών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στη διάρκεια της δοξολογίας για τον διπλό εορτασμό του πολιούχου της πόλης και της απελευθέρωσής της. Οι εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού συνεχίζονται σήμερα με τη μαθητική παρέλαση, στις 11 το πρωί στην οδό Τσιμισκή, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών  (σελ. 4, 5)

«Επιμένουν τα σενάρια εκλογών. Έντονη νευρικότητα εκδηλώνεται στο πολιτικό σύστημα με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα (σελ. 9)

«Υπόθεση ΦΠΑ / Άρον-άρον στα ταμεία οι μεγαλοοφειλέτες». Οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κινήσει τις διαδικασίες εντοπισμού οφειλετών, οι οποίοι από τον περασμένο Απρίλιο δεν έχουν αποδώσει ποσά ΦΠΑ που υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ (σελ. 8)

«Σκληρή η μάχη με τα σκουπίδια». Παρότι η αποκομιδή συνεχίζεται, οι λόφοι των σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (σελ.14)

«Γιατροί του κόσμου / Έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων». Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση για τη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης (σελ. 17)

Θέματα εσωτερίκών σελίδων

«Αποδοκιμασίες στη δοξολογία για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης-  ‘Άγιε Δημήτρη, κανέ ένα θαύμα, διώξτους όλους και θα κάνω τάμα’, σελ .4-5)
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μεταβλήθηκε η χθεσινή προσέλευση των πιστών στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στη διάρκεια της δοξολογίας για το διπλό εορτασμό του πολιούχου της πόλης και της απελευθέρωσής της. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε τον κ. Μπεγλίτη να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό ‘ τη σφοδρή επιθυμία του λαού της Βόρειας Ελλάδας να επανασυσταθεί το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Οι εκδηλώσεις του τριπλού εορτασμού συνεχίζονται σήμερα με τη μαθητική παρέλαση, που αναμένεται να εξελιχθεί σε διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών που θα παρελάσουν με μαύρα περιβραχιόνια.

«Επιμένουν τα σενάρια εκλογών- με πιθανότερες ημερομηνίες 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου» (σελ.9)
Έντονη νευρικότητα εκδηλώνεται στο πολιτικό σύστημα με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Τα σενάρια  για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δίνουν και παίρνουν, ενώ στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητιούνται ως πιθανές ημερομηνίες εκλογών η 27η Νοεμβρίου και η 4η Δεκεμβρίου, παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να περάσει την επόμενη δανειακή σύμβαση με απλή πλειοψηφία 151 εδρών, γιατί αν καταφύγει στην αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, θα είναι σαν να παραδέχεται ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία.

«Άρον άρον στα ταμεία οι μεγαλοοφειλέτες- Θορύβησε την αγορά η σύλληψη 62χρονης επιχειρηματία» (σελ.8)
Άρον άρον στις ΔΟΥ μεγαλοφειλέτες του δημοσίου που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ, επιχειρώντας να κάνουν ρυθμίσεις και να αποφύγουν να βρεθούν στη θέση της 62χρονης επιχειρηματία, η οποία ήταν η πρώτη που συνελήφθη στην Ελλάδα για χρέη ύψους 600.000 ευρώ.

«’Ανθρωπιστική κρίση’ στην Ελλάδα- έκκληση των Γιατρών του κόσμου για συγκέντρωση τροφίμων» (σελ. 17)
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση για τη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι’: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι» (σελ. 17)
Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί χιλιάδες εργαζόμενοι  στο πρόγραμμα  ‘Βοήθεια στο σπίτι’ που υλοποιείται από τους δήμους, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε ως εννέα μήνες. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μεν τη συνέχιση του προγράμματος, όμως με άλλη μορφή και λιγότερο προσωπικό. Έτσι κινδυνεύουν περίπου 4000 υπάλληλοι.

«Χωρίς σκουπίδια; Από Δευτέρα και βλέπουμε- θα αργήσουν να ανασάνουν τα στένα και οι γειτονιές» (σελ. 14)
Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι για τους Θεσσαλονίκεις ο εφιάλτης των σκουπιδιών, που συνεχίζουν να πνίγουν δεκάδες γειτονιές και στενά δρόμων σε Τούμπα, Χαριλάου, Άνω Πόλη και περιοχή Φαλήρου. Δυστυχώς για τους πολίτες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να βγουν ούτε από την είσοδο της πολυκατοικίας τους, η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πριν από την ερχόμενη Κυριακή.

«Σφραγίζονται οι βόθροι στις παραλίες του Σταυρού και των Βρασνών- Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η χρηματοδότηση του αποχετευτικού δικτύου σε οικισμούς της Βόλβης». (σελ. 14)
Τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα των βόθρων, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους μόλυνσης του περιβάλλοντος βάζει ο δήμος Βόλβης, εγκαθιστώντας για πρώτη φορά δίκτυο αποχέτευσης και σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στο παραλιακό μέτωπο του Σταυρού και των Βρασνών. Έτσι, εκατοντάδες νοικοκυριά θα απαλλαγούν οριστικά από τον καθαρισμό των βόθρων, για τον οποίο δαπανούν 600 με 700 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο.

«Εισφορά αλληλεγγύης σε τράπεζες και ΕΛΤΑ χωρίς ειδοποιητήριο: Τι θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για την εξόφληση της δεύτερης δόσης των οφειλών που προέρχονται από το πολυεκκαθαριστικό» (σελ. 19)
Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες συνεννοήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ελληνικά ταχυδρομεία και χθες οι φορολογούμενοι που χρωστούν ακόμη τη δεύτερη δόση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τυχόν άλλες οφειλές από τα πολυεκκαθαριστικά, ενημερώθηκαν επισήμως ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών και στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ χωρίς προσκόμιση σχετικών ειδοποιητηρίων.

«Πλωτή πολιτεία έδεσε στο Θερμαϊκό- Για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο ‘The World’» (σελ. 20)
Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο ‘The World’ αγκυροβόλησε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται να σαλπάρει σήμερα το μεσημέρι. Στην ‘πλωτή πολιτεία’ μένουν 120 Αμερικανοί, κυρίως, τουρίστες.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Κούρεμα ΣΟΚ – Φόβοι για παρατεινόμενη ύφεση / Λουκέτο σε 183.000 επιχειρήσεις»
Άγριο παζάρι στις Βρυξέλλες από τους τραπεζίτες (σελ. 4 & 5)

«Ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης απέφυγε τις αποδοκιμασίες / Αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες πολιτών της Θεσσαλονίκης ήρθαν κυβερνητικά στελέχη» (σελ. 2 & 3)

«Κατά 20 με 25% αυξάνονται οι «άστεγοι της νέας γενιάς»» (σελ. 3)

«Επιφυλλίδες / Μας ξανάρχονται…»

«Εγκύκλιος Ρέππα: «Μαχαίρι» 30% σε θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα» (σελ. 4)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«’Τεστ αντοχής’ για τον εγχώριο τουρισμό το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου λόγω της οικονομικής κρίσης» (Σελ. 8)
Σε τεστ αντοχής του εγχώριου τουρισμού εξελίσσεται το πρώτο εορταστικό τριήμερο της χειμερινής περιόδου που ήδη τρέχει για πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η οικονομική κρίση και η κακή ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή επιδρούν βεβαίως και στις ταξιδιωτικές του συνήθειες, με αποτέλεσμα οι χειμερινές διακοπές να περιορίζονται σε διήμερες και τριήμερες αποδράσεις κοντινών αποστάσεων, με άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση των εσόδων της τουριστικής βιομηχανίας.

«Αυξάνονται οι άστεγοι ‘νέας γενιάς’ κατά 20 με 25%» (σελ. 3)
Κατά 20 με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων ‘νέας γενιάς’, καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ ΄Κλίμακα’.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ναι στο έπος, όχι στο αίσχος!»
* Καθηγητές με μαύρα περιβραχιόνια * Απαγόρευση παρέλασης στα υπό κατάληψη σχολεία * Κατάργηση των παρελάσεων ζητά η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και η Νεολαία του ΣΥΝ
Μιλούν στον «Τ.Θ» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος. «Κάθε γενιά και κάθε εποχή καλείται να διακηρύξει και να υπερασπιστεί τα δικά της «ΟΧΙ». Εμείς σήμερα καλούμαστε να πούμε «ΟΧΙ» στην εξαθλίωση, στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, στην καταρράκωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων. Να πούμε «ΟΧΙ» σε κάθε πολιτική που στηρίζει εκμεταλλευτικές σχέσεις και άνομα συμφέροντα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και μας θυμίζει πως το έπος του 40 πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τις νέες προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα. Έμπνευση αντίστασης και αντίδρασης εναντίον των σφοδρών λεηλασιών της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ηγεμονίας. ΟΧΙ στο αίσχος της κυβέρνησης που εν μέσω της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας χρησιμοποίει αποπροσανατολιστικά και με ιδιοτελείς σκοπούς τον θεσμό των παρελάσεων. Η πραγματική ιστορική μνήμη, άλλωστε, γεννιέται μέσω της παιδείας. Της παιδείας που ρημάζεται και καταρρέει στο βωμό της υποτέλειας (σελ. 7)

«Στροφή στα παντοπωλεία κάνουν οι Θεσσαλονικείς».  Η ελληνική κοινωνία στρέφεται εναντίον των μεγάλων συμφερόντων και στηρίζει τις  δικές της δυνάμεις. Έτσι τα νοικοκυριά στρέφονται και πάλι στα παντοπωλεία! Ο «Τ.Θ.» μιλά με τον πρόεδρο της ένωσης παντοπωλών Θεσσαλονίκης Γ. Γκάρα και τον πρώην πρόεδρο της συντεχνίας παντοπωλών Γ. Παπαχρήστου (σελ. 6)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Σκληρές αποδοκιμασίες κατά Μαγκριώτη και Μπεγλίτη».  Μεταμφιεσμένοι θα πρέπει να πάνε οι πολιτικοί στις παρελάσεις στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου την Παρασκευή. Διαβάστε επίσης το σατιρικό-σπαρταριστό κείμενο του Μάγειρα του «Τ.Θ.» (σελ. 3, 5)

«Μόνιμη μετατροϊκανή κατοχή της Ελλάδας προανήγγειλε η Μέρκελ».  Τη μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας για… το καλό μας θέλει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της γερμανικής Βουλής, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και ότι το «κούρεμα» του χρέους της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας (σελ. 11)

«Ίλιγγο προκαλεί ο νέος (μειωμένος) προϋπολογισμός της Βουλής». Ψαλίδι στον «φουσκωμένο» προϋπολογισμό της Βουλής, προτίθεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο για το νέο προϋπολογισμό της Βουλής κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών (σελ. 8)

«Το 80,5% των Ελλήνων ξοδεύει ολόκληρο ή περισσότερο από το εισόδημά του».
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες (80,5%) δαπανούν ολόκληρο ή περισσότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τρία χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52% (σελ. 10)

«HPV και καρδιοπάθειες πάνε χέρι – χέρι». Διπλάσια έως και τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν γυναίκες – φορείς του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), υπέδειξε ομάδα αμερικανών ερευνητών (σελ. 12-1)

Σε επιστολή του Μπερλουσκόνι το μνημόνιο της Ιταλίας». Η Μέρκελ ήταν σαφής και ειλικρινής. Αρχικά, όπως συνηθίζει, αποκαθήλωσε τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής προτού αυτή πραγματοποιηθεί δηλώνοντας από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου πως «δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ» (σελ. 14)

«Παλιοί και νέοι εν θεατρική δράσει»
Ένα νέο έργο και δύο επαναλήψεις θα ανεβούν τις επόμενες μέρες στις σκηνές της πόλης μας από παλιούς και νέους θιάσους. Ο λόγος για το «Bar Bert» που θα ανεβεί από τις 4/11 στο Θέατρο Παράθλαση, για τις «Καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο που θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς από τις 2/11 και για τη «Γυναίκα της Πάτρας» που θα επαναληφθεί στο Θέατρο Σοφούλη από 6/11 (σελ. 4)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 773,81 + 2,35%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Τα παντοπωλεία της Θεσσαλονίκης παλεύουν ενάντια στην κρίση» (σελ. 6)
Τα παντοπωλεία της Θεσσαλονίκης προσπαθούν και αυτά, μέσα στην οικονομική κρίση που επικρατεί σε όλη την χώρα, να επιβιώσουν. Ο πρόεδρος της ένωσης παντοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Γκάρας μιλώντας στον «Τ.Θ.» δήλωσε πως τώρα με την κρίση ο κόσμος έχει γυρίσει πίσω πάλι στα παντοπωλεία διότι δεν υπάρχουν χρήματα για την νοικοκυρά να πάει στο super market και να γεμίσει το καλάθι της. «Πλέον έχει σταματήσει αυτό. Ο κόσμος θα πάρει συγκεκριμένα προϊόντα από το παντοπωλείο. Δύο με τρία πράγματα θα αγοράσει από εμάς. Τα απαραίτητα. Ο ρόλος του παντοπωλείου έχει γίνει κοινωνικός πια.»

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε έξωση στους εθελοντές του! « (σελ.6)
Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακάλεσε την απόφαση 1364 του 2009, με την οποία παραχωρούνταν στο Σώμα Εθελοντών Δήμου Θεσσαλονίκης, δωρεάν για πέντε χρόνια, τμήμα 20 τ.μ. του πρώτου ορόφου των γραφείων του ιδιόκτητου κτιρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7 με αποτέλεσμα να κάνει έξωση στους εθελοντές του. Η διοίκηση του δήμου πρότεινε να ανακληθεί η απόφαση με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στο Δημαρχείο και γενικά στα δημοτικά κτίρια, ενώ σημείωσε επίσης ότι επικρατεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, από τη στιγμή που υπάρχουν δυο αντιδημαρχίες, η Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Αθλητισμού, Νεότητας και Εθελοντισμού.

«Επιδοτούμενα προγράμματα για άνεργους δημότες υλοποιεί η Καλαμαριά» (σελ. 6)
Επιδοτούμενα προγράμματα για άνεργους δημότες υλοποιεί η Καλαμαριά. Σε συνεργασία με το δήμο Σαντάνσκι, της Βουλγαρίας, ο δήμος Καλαμαριάς υλοποιεί προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013» και της εγκεκριμένης πρότασης που υπέβαλε ο δήμος Καλαμαριάς με ακρωνύμιο: «COMUSULOEM 3.1: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Ο δήμος Καλαμαριάς υλοποιεί επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία αφορούν συνολικά 74 δημότες του. Επικεφαλής – υπόλογος (leader) του προγράμματος, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας (Partnership Agreement), που υπογράφηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2011, είναι ο Δήμος Καλαμαριάς και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης επιχορήγησης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Σε αναζήτηση μέντορα οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ-Θ» (σελ. 6)
Το μέντορα τους ψάχνουν σπουδαστές και σπουδάστριες του ΑΤΕΙ-Θ προκειμένου να δημιουργήσουν βιώσιμα και ρεαλιστικά επιχειρηματικά σχέδια. Το πρόγραμμα “αναζήτησης” μεντόρων υλοποιούν το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και το  Κέντρο Εργάνη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”. Το ρόλο του μέντορα μπορούν να αναλάβουν επιχειρηματίες και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *