Επικίνδυνη η συρρίκνωση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων

“Στοπ” στα σχέδια μεταφοράς-συγχώνευσης και μείωσης των κλινών του νοσοκομείου ζητούν να μπει οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (“Λοιμωδών”) της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, χθες το πρωί, από τις 9.30 έως και τις 10.30, γιατροί και εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας -την τρίτη κατά σειρά- στον προαύλιο χώρο του “Λοιμωδών”, το οποίο είναι το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα με τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στις λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα τμήματά του, μαζί με το προσωπικό, θα μεταφερθούν στο “Γ. Γεννηματάς”. Ωστόσο, εκκρεμεί και το σενάριο για διάσπαση των υπηρεσιών του σε αρκετά νοσοκομεία, ώστε να δημιουργηθούν πολλά και μικρά τμήματα λοιμώξεων, πρόταση που κατατέθηκε στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.
Όπως είχαν επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, η εικαζόμενη διάσπαση, συρρίκνωση και μεταφορά μέρους του νοσοκομείου σε χώρους πολύ παλαιότερους της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής είναι ακατανόητες. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας αγνοεί ότι ο ασθενής με λοιμώδες νόσημα δεν είναι μόνο επισφαλής για τη δική του υγεία, αλλά και για ένα σύνολο ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του, και συνεπώς ουσιαστικά η επισφάλεια μεταφέρεται και αφορά τη δημόσια υγεία.
“Αν λοιπόν ασθενείς με λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα ‘στριμωχτούν’ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς την κατάλληλη υποδομή, κινδυνεύουν οι δείκτες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να ανέβουν αισθητά και οι επιπολασμοί των λοιμωδών παραγόντων να αυξηθούν, ειδικότερα σε περιόδους επιδημιών”, είχαν τονίσει οι γιατροί τού “Λοιμωδών”.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι η απώλεια των 93 κλινών που σήμερα διαθέτει το νοσοκομείο δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί, αφενός λόγω κτιριακής στενότητας που έχει το κέντρο της πόλης και αφετέρου διότι η υποθετική περιφερειακή ανάπτυξη λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος αυξάνει τους χρόνους προσπέλασης.

Οι προτάσεις των γιατρών

Η γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων είχε ήδη από το καλοκαίρι καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του νοσοκομείου, οι οποίες είναι οι εξής:

Παραμονή του νοσοκομείου στους χώρους όπου σήμερα στεγάζεται, αφού πρώτα συνδεθεί οργανικά με ένα γειτονικό γενικό νοσοκομείο από τους κύκλους των νοσοκομείων του κέντρου (“ΑΧΕΠΑ” ή “Ιπποκράτειο”)
Αυτοτελής λειτουργία και εφημερία του στο πλαίσιο των νέων οργανισμών.
Ολοκληρωμένη αναστήλωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών του εγκαταστάσεων και του ξενοδοχειακού του εξοπλισμού μέσω κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ή χορηγιών.
Αύξηση λειτουργίας των εργαστηρίων του στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας, παράλληλα με την αύξηση του εξοπλισμού τους, προκειμένου να αναπληρωθεί το οικονομικό “έλλειμμα” από τη χαμηλή πληρότητα του νοσοκομείου.

“Αν παρ’ ελπίδα δεν επιλεγεί η ανωτέρω λύση, προτείνουμε τη μεταφορά και ενσωμάτωση του νοσοκομείου μας ως ενιαίου συνόλου με την ίδια δύναμη κλινών και προσωπικού π.χ. στο “Παπανικολάου” (ή κάπου ανάλογα), με την προϋπόθεση ότι αφενός στο νοσοκομείο υποδοχής θα διατεθεί ανεξάρτητο κτίριο κατάλληλο για τον σκοπό αυτόν και αφετέρου θα διασφαλίζεται οργανικά η αυτόνομη κι αυτοτελής καθημερινή τακτική και εφημεριακή λειτουργία του”, είχαν επισημάνει οι γιατροί τού “Λοιμωδών”, τονίζοντας ότι “μόνο με τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ορθολογική λύση η ενσωμάτωση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων σε ένα γενικό νοσοκομείο, επειδή άλλως θα τεθεί σε κίνδυνο η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία”.

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

http://www.makthes.gr/news/reportage/82282/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *