Επισημάνσεις ημερησίου τύπου Θεσσαλονίκης

 

Στην προοπτική μείωσης των συντάξεων λόγω του κουρέματος, αλλά και στα σενάρια για εκλογές μετά την ερχόμενη Τετάρτη, στην «καταγγελία» για παρακράτηση μισθών στην οποία προέβαιναν οι τράπεζες από λογαριασμούς μισθοδοσίας και στο χθεσινό επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, Συγκεκριμένα:«’’Το κούρεμα’’ απειλεί τις συντάξεις – Στη δίνη του κυκλώνα» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», που επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αναμένονται νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές. Η«Μακεδονία» επίσης, στον κεντρικό της τίτλο επισημαίνει ότι έχει σημάνει «Συναγερμός για το ‘‘κούρεμα’’» και στον υπέρτιτλό της αναφέρει ότι στο τραπέζι της αυριανής συνόδου θα συζητηθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.«Από Τετάρτη, ραντεβού με τις εκλογές» προβλέπει η «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», που και αυτή θεωρεί δεδομένο το «κούρεμα», όπως και μία νέα σύμβαση της Ελλάδας με τους δανειστές.Η «Αυριανή Μακεδονίας -Θράκης» καταγγέλει ότι τράπεζες προέβαιναν σε μονομερή ανάληψη με βάση τα ‘‘ψιλά γράμματα’’, ότι «παρακρατούσαν μισθούς από λογαριασμούς μισθοδοσίας” και προσδιορζεί τα πρόστμο που τις έχει επιβληθεί με τον τίτλο : «Καμπάνα» 260.000 ευρώ σε ΑΤΕ, Eurobank και Πειραιώς».«Ρωμαϊκή αρένα το δημοτικό συμβούλιο / Αίσχος, αίσχος φώναζαν οι εργαζόμενοι» τονίζει με έμφαση ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», που πληροφορεί ότι υπό την σκιά του φόβου, των ύβρεων και των απειλών, συνεδρίασε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να διακοπεί επί μισή ώρα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Στη δίνη του κυκλώνα / Το «κούρεμα» απειλεί τις συντάξεις»
Νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές θα φέρουν το 2012 ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% αλλά και η μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από την αύξηση της πραγματικής ανεργίας και τις μειώσεις των μισθών. Στην επισήμανση αυτή καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η κάλυψη της νέας μαύρης τρύπας του ασφαλιστικού δεν μπορεί να στηριχτεί σε περαιτέρω αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς αυτό θα έπρεπε να φτάσει στα… 82 έτη προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα των ταμείων (σελ. 21)

«3% πάνω είδη διατροφής και υπηρεσίες» (σελ. 10)

«Η «τελική λύση» του ελληνικού δράματος»
– Άγνωστο ακόμη το πραγματικό ποσοστό του«κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους
– Μέρκελ και ΔΝΤ πιέζουν για 60%, ενώ οι τράπεζες αποδέχονται ένα 40%
– Κρίσιμο θέμα η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων (τράπεζες, ταμεία, ιδιώτες)
– Πώς, με τη μόχλευση, οι πόροι του EFSF θα φτάσουν το 1 τρισ. ευρώ
-Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να ψηφιστεί με 180 ψήφους η νέα συμφωνία. Στο βάθος εκλογές
Κυβερνητικές αναταράξεις σε Ιταλία και Μεγ. Βρετανία λόγω ΕΕ
(σελ. 3, 5, 18, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Με ρυθμούς χελώνας η αποκομιδή των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 11)

«Μπάχαλο με τη 2η δόση της έκτακτης εισφοράς. Οι «λύσεις»» (σελ. 20)

«Τα φωτιστικά της αρχαιότητας και το Κρατικό Ωδείο» (σελ. 30)

«Ανασκαφή έπειτα από υπόδειξη κρατουμένου!» (σελ. 9)

«Θεσσαλονίκη: Μαθητές… μονάχους μονάχους»
Τα παιδιά πειραματικού γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησαν τη «Νεφέλη», μια φώκια μονάχους μονάχους
(σελ. 15)

«Άρης: Συνεχίζει με Τσιώλη»
Η διοίκηση στηρίζει τον 53χρονο προπονητή και ζητάει άμεσα αποτελέσματα

«ΠΑΟΚ: Τα οικονομικά επί τάπητος»
Στη Ρουμανία για επαφές και παίκτες Μπόλονι και Κωνσταντινίδης

«ΕΠΟ: Ανανεώνει ο Σάντος, αρχίζουν Κύπελλο, Β’ και Δ’ Εθνική»
Ηρακλής: το χρίσμα στον Ξενίδη (σελ. 26 – 27)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων, ενδέχεται να ζητήσει η κυβέρνηση, για το νέο μνημόνιο» (σελ.3)
Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση από τη Βουλή του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας (που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής και το «κούρεμα» των ομολόγων) με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, άφησε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Καταδικασμένοι στη φτώχεια- Ακριβότερο κατά 3% το οικογενειακό καλάθι το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ» (σελ.10)
Στη φτώχεια και την ανέχεια είναι καταδικασμένα να ζουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά. Την ώρα που τα εισοδήματα μειώνονται δραματικά, η ανεργία ‘χτυπά κόκκινο’ και νέα εισπρακτικά μέτρα επιβαρύνουν κάθε σπίτι, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού συνεχίζει να τρέχει ανοδικά περίπου κατά 3% σε ετήσια βάση.

«Κρατούμενος υπέδειξε…αρχαιολογική ανασκαφή- Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή πολλοί ασύλητοι τάφοι!» (σελ. 9)
Ανασκαφή παρουσία αρχαιολόγων μετά την ομολογία ενός από τους εμπλεκόμενους που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαία μακεδονικά ευρήματα αντί 10.000.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε χτες στην ευρύτερη περιοχή της Γερακαρούς. Το κλιμάκιο των αστυνομικών της δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής έφτασε στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο από αρχαιολόγους της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μετέβη χτες το πρωί στο σημείο που υπέδειξε ο ΑΣ, 41 χρονών, ο οποίος έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσία του κρατουμένου πραγματοποιήθηκε ανασκαφή, το αποτέλεσμα της οποίας παραμένει άγνωστο.

«Δήμος Θεσσαλονίκης: απάντηση στην εφεδρεία» (σελ.11)
Εναλλακτικά μέτρα αντί της εργασιακής εφεδρείας θα προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση, αν του ζητηθεί λίστα με ονόματα εργαζομένων που μπορούν να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία.

«Με ρυθμούς χελώνας η αποκομιδή των σκουπιδιών» (σελ. 11)
Με μόλις 26 απορριμματοφόρα του δήμου Θεσσαλονίκη (συν τρία που παραχώρησαν γειτονικοί δήμοι για να βοηθήσουν την κατάσταση), η αποκομιδή των σκουπιδιών, που συσσωρεύτηκαν στους δρόμους της πόλης λόγω της 10ήμερης απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, γίνεται με ρυθμούς…χελώνας. Στους δρόμους του κεντρικού δήμου παραμένουν 5000 τόνοι σκουπίδια.

«΄Στην ουρά’ οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων- Πάνω από 25.000 αιτήσεις μέχρι τώρα για την ηλεκτρονική τους τακτοποίηση» (σελ. 12)
Χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν μπει… στη γραμμή για να ενταχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης των ιδιοκτησιών τους. Οι αιτήσεις υπαγωγής αυθαίρετων στη διαδικασία τακτοποίησης, που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι τώρα στο σύστημα είχαν καταχωριστεί περισσότερες από 25.000 αιτήσεις υπαγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μέρα προσέρχονται για να καταθέσουν αίτηση τακτοποίησης περίπου 1500 ιδιοκτήτες.

«Ανάσα ζωής από την προσφορά οργάνων- Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων αυξάνεται, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα» (σελ. 14)
Την ελπίδα ότι όλο και περισσότερες ζωές θα μπορούν να σώζονται στη χώρα μας χάρη στην προσφορά οργάνων γεννά ο αυξανόμενος αριθμός δοτών. Αν και η λίστα για μεταμοσχεύσεις παραμένει μεγάλη και οι δωρητές λίγοι, τα στατιστικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά: 5,5 πολίτες ανά εκατομμύριο πληθυσμού γίνονται πτωματικοί δότες, όταν πριν από ένα χρόνο η αναλογία ήταν 4,1 και το 2001 μόλις 2,9.

«Ζητείται λύση για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού» (σελ. 15)
Έχει δρομολογηθεί λύση για τα μαθήματα των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Διαμαρτυρία σπουδαστών στο ΤΕΙ-Θ» (σελ. 15)
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές του Ιδρύματος, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενώ νωρίτερα προχώρησαν σε ενημερωτικές παρεμβάσεις σε όλες τις σχολές και τα τμήματα, σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα του ιδρύματος, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότησή τους.

«Σηκώνουν ξανά εργοστάσιο! Νέο επεισόδιο στο εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα» (σελ. 16)
΄Κρυφτούλι’ με τις αρχές φαίνεται ότι παίζεται στο εθνικό πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, χτες νωρίς το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια περιπολίας από εργαζόμενους του φορέα, διαπιστώθηκε ότι συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες στη Γ ζώνη του πάρκου, προκειμένου να ανεγερθεί εργοστάσιο επεξεργασίας και διαχείρισης υλικών συσκευασίας. Οι εργασίες αυτές την περασμένη άνοιξη είχαν διακοπεί, με σήμα της πολεοδομίας Ευόσμου.

«Στη Ρωσία μέσω.. Σερβίας οι ελληνικές εξαγωγές. Go International από την Eurobank στο Βελιγράδι, με 120 ελληνικές εταιρίες» (σελ. 22)
Οι αγορές της Σερβίας πρωτευόντως αλλά και της Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων χτες και σήμερα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του προγράμματος Go International που οργανώνει η Eurobank, σε συνεργασία με τους τρεις μεγάλους εξαγωγικούς συνδέσμους της χώρας και υπό την αιγίδα του υπουργείου εξωτερικών.

«Σε νέες κινητοποιήσεις οι δικηγόροι» (σελ. 17)
Νέα πανελλαδική αποχή για αύριο και μεθαύριο αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αντιδρώντας στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα.

«14 φορείς στο πρώτο κύμα της εφεδρείας» (σελ. 20)
Ως αύριο, Τετάρτη, καλούνται οι διοικήσεις 14 οργανισμών, στους οποίους θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, να καταθέσουν τις λίστες του προσωπικού που φεύγει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Στο τραπέζι της αυριανής συνόδου η ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Συναγερμός για το “κούρεμα”
Πολιτική πρωτοβουλία απαιτούν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι βουλευτές του
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών ενόψει της βέβαιης, όπως όλα δείχνουν, απόφασης της ΕΕ να επιβάλει κοντό “κούρεμα” στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, την ώρα που στο επίκεντρο της κρίσης έχει αρχίσει να μπαίνει και η Ιταλία. Το ύψος του “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων και οι επιπτώσεις στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, το οποίο θα υποχρεωθεί σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, συζητήθηκαν χθες σε τηλεφωνική διάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Τα πράγματα τα περιπλέκουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της μειωμένης αξιοπιστίας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι (σελ. 4-7)

«Πώς θα ρυθμιστούν τα στεγαστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Εξετάζεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους (σελ. 16)
«Στο έλεος των σκουπιδιών οι γειτονιές». Καθαρίζουν τη “βιτρίνα” της πόλης ενόψει της εθνικής επετείου. Στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης οι πολίτες εξακολουθούν να “συναναστρέφονται” τόνους σκουπιδιών (σελ. 8)

«Ουρές στις εφορίες για τη 2η δόση της έκτακτης εισφοράς». Η εξόφληση της δεύτερης δόσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξελίσσεται σε αλαλούμ και χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα στις εφορίες της χώρας (σελ. 19)

«Ταμείο ανεργίας και για ελεύθερους επαγγελματίες». Εισφορά 10 ευρώ το μήνα θα καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού στήριξης (σελ. 19)

«Μπουτάρης κατά συνδικαλιστών». Αντεπίθεση με σκληρές εκφράσεις κατά της ηγεσίας των συνδικαλιστών του δήμου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στην εισβολή που δέχθηκε στο γραφείο του την περασμένη Τρίτη (σελ. 9)

«Χαμόγελο στη ζωή» / Αυξάνονται οι δότες οργάνων στην Ελλάδα». Πέρυσι έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ φέτος ήδη έχουν γίνει 32 και έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 40-45 (σελ. 14)

«Οπλοστάσιο με καλάσνικοφ στην Καστοριά». Τρία άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές για κατοχή όπλων και μεγάλων ποσοτήτων πολεμικού υλικού (σελ. 13)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Στο έλεος των σκουπιδιών οι γειτονιές – Καθαρίζουν τη ‘βιτρίνα’ της πόλης ενόψει της εθνικής επετείου» (σελ.8)
Σκληρή μάχη με τον χρόνο δίνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, για να απομακρύνουν τους χιλιάδες τόνους των σκουπιδιών ενόψει του εορταστικού τριημέρου. Και ενώ η δημοτική αρχή επιδιώκει πάση θυσία να καθαριστεί η «βιτρίνα» της πόλης, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, η Τσιμισκή, η περιοχή πέριξ του ναού του Αγίου Δημητρίου και η παραλιακή, όπου θα γίνει η παρέλαση, οι γειτονιές σε Βαρδάρι, Τούμπα, Χαριλάου και οι κάθετοι δρόμοι επί της οδού Βασ. Όλγας είναι ακόμη πνιγμένοι στα βουνά που σχηματίζουν οι 5.000 τόνοι αδιάθετων σκουπιδιών.

«ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- Δίχασε η εργασιακή εφεδρεία» (σελ.9)
Αντεπίθεση με σκληρές εκφράσεις κατά της ηγεσίας των συνδικαλιστών του δήμου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας ουσιαστικά στην εισβολή που δέχθηκε στο γραφείο του, την περασμένη Τρίτη.
«Είναι μια ηγεσία που έχει όλη τη διορατικότητα και το βεληνεκές του πορτιέρη σε ένα κακόφημο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Ηλία Μανουσαρίδη.
Διχασμένο βρήκε το δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα έκδοσης ψηφίσματος, στο οποίο θα διατυπώνονταν η αρνητική θέση απέναντι στην εργασιακή εφεδρεία στον δήμο Θεσσαλονίκης ενώ, για πρώτη φορά, ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Στάθης Αβραμίδης, πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, διαχώρισε τη θέση του από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, με την οποία εκλέχτηκε.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τονίζεται η θέση της δημοτικής αρχής ότι «οι οριζόντιες περικοπές θέσεων και προσωπικού, που επιβάλλει το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», αποτελούν προκρούστιες πρακτικές, που αποδυναμώνουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης και την εκπλήρωση της αποστολής του προς τους δημότες της Θεσσαλονίκης». Η δημοτική αρχή θα προτείνει στην κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει την εφεδρεία να πάρει εναλλακτικά μέτρα και να εξοικονομηθούν δαπάνες ίσες με το ποσό που θα εξασφαλιζόταν με την εφεδρεία. Το ψήφισμα καταλήγει ότι εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί την πρόταση, η δημοτική αρχή θα επανεξετάσει εκ νέου τη θέση της.
Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους, που έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση, αλλά δεν εγκρίθηκε, προέβαλαν τέσσερα αιτήματα: 1. Καμία εφεδρεία και λίστα εργαζομένων, 2. Όχι στην παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, 3. Καμία απόλυση εργαζομένου, ανεξαρτήτως σύμβασης, 4. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

«Στα… θρανία σπουδαστές του Εμπορικού Ναυτικού» (σελ. 10)
Πίσω στα… θρανία θα βρεθούν οι 800 σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κτιριακά, διαμονής και σίτισης των σπουδαστών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι έχει ήδη ανατεθεί μελέτη από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση των κτιρίων, ενώ τα μαθήματα θα γίνονται στα γυμνάσια της Μηχανιώνας και το ΕΠΑΛ της Επανομής του δήμου Θερμαϊκού.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβίβασε σχετικό έγγραφο στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις), στους οποίους έκανε γνωστό ότι τα θεωρητικά μαθήματα των σπουδαστών θα πραγματοποιηθούν σε κτίριο του δήμου Θερμαϊκού (πνευματικό κέντρο) και τα πρακτικά σε εξωτερικό χώρο, ενώ γίνεται προσπάθεια και για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή σίτισης και στέγασης το συντομότερο δυνατό.

«Παρέλαση με μαύρα περιβραχιόνια» (σελ. 11)
Με μαύρες σημαίες στα σχολεία και μαύρα περιβραχιόνια θα εορτάσουν φέτος οι εκπαιδευτικοί την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, “οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την κυβερνητική πολιτική”.

«Κορώνα-γράμματα οι ζωές λαθρομεταναστών στον Έβρο» (σελ.15)
Η αυστηρότερη επιτήρηση της συνοριογραμμής του Έβρου «αναγκάζει» τους λαθροδιακινητές να εγκαταλείπουν όπως όπως τους μετανάστες που προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα άλλοι να πνίγονται στα νερά του ποταμού, άλλοι να πεθαίνουν από το κρύο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εγκλωβίζονται στις νησίδες.

«Οπλοστάσιο και αγοραπωλησία καλάσνικοφ στην Καστοριά» (σελ.13)
Τρεις ημεδαπούς συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικές αρχές της Καστοριάς για άσκοπους πυροβολισμούς και κατοχή όπλων και μεγάλων ποσοτήτων πολεμικού υλικού.

«Συνελήφθη επιχειρηματίας για μη απόδοση ΦΠΑ» (σελ. 17)
Η πρώτη σύλληψη για μη απόδοση ΦΠΑ με την αυτόφωρη διαδικασία πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από μέλη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα 55χρονη επιχειρηματίας, η οποία κατηγορείται ότι από τον περασμένο Απρίλιο δεν απέδωσε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ύψους 400.000 ευρώ. Ο νόμος με τον οποίο η κακουργηματική πράξη μη απόδοσης ΦΠΑ (για ποσά πάνω από 75.000 ευρώ) έγινε αυτόφωρο αδίκημα ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του ειδικού τμήματος του ΣΔΟΕ έχουν συγκεντρώσει κατάλογο επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τον φόρο που έχουν προεισπράξει στις επιχειρήσεις τους από τους πελάτες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η επιχειρηματίας, από την ημέρα εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας, δηλαδή την 1η Απριλίου 2011, μέχρι και τις 31 Αυγούστου δεν απέδωσε φόρο στο συγκεκριμένο ποσό. «Το σημαντικό είναι ότι οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν προεισπράξει από τους πελάτες τους τον ΦΠΑ και δεν τον έχουν αποδώσει στο κράτος, όπως οφείλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά εισαγγελική πηγή. Οι επιτελείς του ΣΔΟΕ αναζητούσαν την επιχειρηματία την περασμένη εβδομάδα και την εντόπισαν χθες το μεσημέρι, για να την οδηγήσουν στη συνέχεια στα γραφεία του σώματος στο Καλοχώρι. Σήμερα αναμένεται να προσαχθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για να κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος της και παραπομπής της στον ανακριτή.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίλοι

«Οι τράπεζες προέβαιναν σε μονομερή ανάληψη με βάση τα «ψιλά γράμματα» / Παρακρατούσαν μισθούς από λογαριασμούς μισθοδοσίας»
«Καμπάνα» 260.000 ευρώ σε ΑΤΕ, Eurobank και Πειραιώς (σελ. 4)

«Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με Γιώργο Παπανδρέου / «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους άνω του 50% ζητά από την Ευρώπη το ΔΝΤ» (σελ. 5 & 8)

«Επιπλέον γραφειοκρατία / Απρόθυμοι εμφανίζονται για το εργόσημο εργοδότες και εργαζόμενοι» (σελ. 3)

«Επιφυλλίδες / Μία από τα ίδια;»

«Μάχη με το χρόνο / Εκατοντάδες οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία» (σελ. 7)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«’Καμπάνα’ 260.000 ευρώ σε ΑΤΕ, Eurobank και Πειραιώς» (σελ. 4)
Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την ‘προστασία των καταναλωτών’, στις τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτές.

«Χωρίς δασκάλους τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού» (σελ. 4)
Τη μείωση του κόστους και του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών κατάφερε σε σημαντικό βαθμό το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των σχολείων. Αυτό επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

«Απρόθυμοι για το εργόσημο εργοδότες και εργαζόμενοι- Η διάθεσή του ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου» (σελ. 3)
Απρόθυμοι εμφανίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι να εφαρμόσουν το εργόσημο. Πρόκειται για το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης, με την έκδοση ειδικών κουπονιών σε οικιακούς βοηθούς, απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και σε προσωπικό με περιστασιακή μορφή εργασίας. Η διάθεση του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και μία εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε και στις τράπεζες. Η μέχρι στιγμής εικόνα εφαρμογής του καταγράφεται απογοητευτική.

«Βαρύ χειμώνα για τον κλάδο τους ‘βλέπουν’ οι Βορειοελλαδίτες ξενοδόχοι» (σελ. 3)
Μπορεί οι Βορειοελλαδίτες ξενοδόχοι να αποχαιρετούν το καλοκαίρι με χαμόγελο, αν και με λιγότερα ευρώ στα ταμεία τους, λόγω της μείωσης των τιμών, αλλά η χειμερινή περίοδος, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους ανησυχεί και τους προβληματίζει. Το καλοκαίρι, όπως λένε, έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο για τους περισσότερους, αφού παρά τη μειωμένη προσέλευση των Ελλήνων, «ευτυχώς, οι ξένοι επισκέπτες έχουν πολλούς λόγους να έρθουν στην Ελλάδα και ήρθαν κάνοντας αισθητή την παρουσία τους». Τον χειμώνα, όμως, η εισροή των ξένων τουριστών περιορίζεται σημαντικά και τον πρώτο λόγο στην κίνηση που καταγράφεται έχει παραδοσιακά η εγχώρια αγορά, η αγοραστική δύναμη της οποίας έχει κατακρημνιστεί, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Στο πλαίσιο αυτό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι, ήδη, το καλοκαίρι οι Έλληνες ταξίδεψαν λιγότερο ως και 40% έναντι των προηγούμενων χρόνων, ο φετινός χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμος για την επιβίωση των ξενοδόχων της Β. Ελλάδας. Πάντως, δεν προτίθενται να το βάλουν κάτω και αντιθέτως δουλεύουν ήδη στο μυαλό τους νέες ιδέες, που ίσως θα μπορούσαν να δελεάσουν ξένους επισκέπτες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Ρωμαϊκή αρένα το δημοτικό συμβούλιο»
«Αίσχος, αίσχος, αίσχος», φώναζαν οι εργαζόμενοι
Υπό την σκιά του φόβου, των ύβρεων και των απειλών από τους εργαζομένους του δήμου συνεδρίασε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές η κατάσταση εκτροχιάστηκε και ξέφυγε από τον έλεγχο, ενώ διεκόπη η συνεδρίαση για μισή ώρα. Ο κ.Μπουτάρης, ήταν στο βήμα και ανέλυε τις θέσεις του για την εργασιακή εφεδρεία και οι εργαζόμενοι από κάτω, φώναζαν «αίσχος», ενώ λίγο αργότερα, εργαζόμενος, είπε σε δημοτικό σύμβουλο: «Τι θες ρε μ@λ#κισμένο». Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο σε ψήφισμά του, τάχθηκε εναντίον της εργασιακής εφεδρείας και τα πνεύματα, ηρέμησαν!
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης, αν τού ζητηθεί να στείλει λίστα με εργαζόμενους προς εφεδρεία, θα προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα. Συγκλονιστική ήταν η δήλωση εργαζομένου: «Έδωσα σε ενεχυροδανειστήριο τα δαχτυλίδια της γυναίκας μου για να πάρω γάλα στο παιδί μου» εξομολογήθηκε (σελ. 6)

«Φονικός εγκέλαδος στην ανατολική Τουρκία» (σελ. 12)

«Εν μέσω σφαγής θα γίνει το κούρεμα». Σκληρό παζάρι για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη με τη χώρα μας να βρίσκεται εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων (σελ. 11)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Μπουχτίσαμε!»: Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες άνεργους στη Θεσσαλονίκη 6.000 άνεργοι παραβρέθηκαν στο 2ο Φόρουμ Εργασίας που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ το Σαββατοκύριακο στο Βελλίδειο (σελ. 7)

«Πάμε για ξενάγηση στη Βίλα Καπαντζή & στο Μουσείο Φωτογραφίας»
Ξεναγήσεις πραγματοποιούν δύο χώροι πολιτισμού την πόλη μας δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις εκθέσεις που φιλοξενούν. Συγκεκριμένα ξενάγηση στη Βίλα Καπαντζή (Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης) και στην έκθεση «Still Life is …still alive» θα γίνει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί πρόγραμμα περιήγησης με αφορμή την έκθεση «Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη» (σελ. 13)

«Έκαναν 58.000 συναλλαγές με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες!». Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στην οποία συμμετείχαν τέσσερις Έλληνες (σελ. 5)

«Μαζεύουν σκουπίδια, αν και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης».
Με ταχείς και εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων για να καθαρίσει η πόλη το συντομότερο δυνατόν(σελ. 6)

«Και τα σκυλιά θα έχουν το WC τους στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου
Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου ανταποκρινόμενος στο αίτημα δημοτών του για την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης καθαριότητας στα πάρκα όπου συχνάζουν παιδιά και οικογένειες έφτιαξε την πρώτη τουαλέτα σκύλων (σελ. 4)

«Έρχονται πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση της Τετάρτης». Στον πάγο μπαίνουν για μερικές μέρες, και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη, οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις (σελ. 8)

«Ακριβότερο το οικογενειακό καλάθι το Σεπτέμβριο». Αυξημένο ήταν το κόστος του οικογενειακού καλαθιού ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού αυτόν το Σεπτέμβριο, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ενώ την ίδια ώρα το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται (σελ. 10)

«Ολοένα και πιο γελοίοι οι ηγέτες της Ευρώπης». Ο ως άνω τίτλος προέρχεται από άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο γνωστός Αμερικανός Οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας προ δυο ετών, λέει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν ολοένα και πιο γελοίοι, ενώ το ένα μετά το άλλο σχέδιο διάσωσης πέφτουν στο κενό (σελ.12)

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 747, 08 – 4,51 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«’Μπουχτίσαμε!’: Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες άνεργους στη Θεσσαλονίκη» (σελ.7)
Περίπου 6.000 άνεργοι (κυρίως 20 – 40 ετών) από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, σκεφτικοί, απογοητευμένοι, άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη αγωνία, με το βιογραφικό στο χέρι, κατέκλυσαν από το πρωί του Σαββάτου το εκθεσιακό κέντρο, όπου πραγματοποιείτο το 2ο Φόρουμ Εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Εκπρόσωποι 25 μεγάλων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και σύμβουλοι εργασίας από 7 ξένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Βρεατανία, Σουηδία, Νορβηγία, Τσεχία, Ιταλία) περίμεναν τους ανέργους, δέχθηκαν βιογραφικά και τους ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν. Οι άνεργοι, περίμεναν υπομονετικά να δώσουν τα βιογραφικά τους σημειώματα και να περάσουν τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης από υποψήφιους εργοδότες και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

«Τα πάντα για τις σπουδές και υποτροφίες στο εξωτερικό» (σελ.7)
Εκδήλωση για τις «Σπουδές και Υποτροφίες στο εξωτερικό» διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την επόμενη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 09:30 στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ..

«Μαζεύουν σκουπίδια, αν και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης» (σελ.6)
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η αποκομιδή των απορριμμάτων. Μέχρι χθες είχαν περισυλλέγει πάνω από 1.500 τόνοι απορριμμάτων. Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κάνει έκκληση στους δημότες να βοηθήσουν το έργο της υπηρεσίας Καθαριότητας και να μην κατεβάζουν στους κάδους μεγάλο όγκο απορριμμάτων, αλλά να συνεχίσουν την προσπάθεια, κρατώντας σε ιδιωτικούς χώρους τα οργανικά απορρίμματά τους, για λίγες ακόμη ημέρες, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η αποκομιδή.
Ιδιαίτερο βάρος και επιμέλεια δίνεται αρχικά στο ιστορικό εμπορικό κέντρο, στους χώρους και στους δρόμους όπου θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες οι εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου, ενώ στις γειτονιές η αποκομιδή γίνεται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Από Τετάρτη»
«Ραντεβού με τις εκλογές»
Με το “κούρεμα” δεδομένο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και μια νέα σύμβαση της Ελλάδας με τους δανειστές, ένα νέο μνημόνιο, όπως μάθαμε να το λέμε. Με τα μηνύματα να είναι πλέον ξεκάθαρα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό να διαθέτει την οριακή, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, πλειοψηφία των 153 βουλευτών, από το Μαξίμου λέγεται ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που θα επιβληθούν (είναι θέμα χρόνου να τα μάθουμε απ’ την τρόικα) θα σημάνουν νέες αρνήσεις βουλευτών. Το αδιέξοδο της κυβένρησης πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λένε κάποιοι, και έτσι όσο περίεργο και αν ακούγεται ο Γ. Παπανδρέου ίσως παίξει το … χαρτί της Ν.Δ (σελ. 3)

«Κώστας Σκανδαλίδης: ‘‘Αυξημένη πλειοψηφία για το “κούρεμα”». Να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία ο πρωθυπουργός εάν υπάρχει ζήτημα απώλειας κυριαρχίας με τη συμφωνία που θα προκύψει στην Ευρώπη πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. “Μέχρι που έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;”, διερωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας, μάλιστα, πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ (σελ. 7)

«Μπουτάρης / Περνά στην αντεπίθεση με μηνύσεις για τις επιθέσεις που δέχτηκε από εργαζόμενους του δήμου (σελ. 8)

«Καταθέσεις / Σηκώνουν… τα λεφτά από την τράπεζα». Μείωση καταθέσεων κατά 9,5 δισ. σε ενάμιση μήνα (σελ.11)

Στις 4 Νοεμβρίου / Στο ΣτΕ για το χαράτσι της ΔΕΗ και ο ΔΣΑ». Στις 4 Νοεμβρίου θα συζητηθεί, λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης (σελ. 11)

«Κύπρος / Ασκήσεις Ισραηλινών». Οχτώ στρατιωτικά ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας (σελ. 15)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *