“Όχι” στο κλείσιμο του Λοιμωδών λένε οι εργαζόμενοι

Της Νικολέττας Μπούκα

Γιατροί και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στον προαύλιο χώρο του Λοιμωδών και στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά την οδό Γρ. Λαμπράκη. Ταυτόχρονα, μοίρασαν και ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν το ενδεχόμενο διάλυσης του Λοιμωδών, το οποίο είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα με τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στις λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα τμήματά του, μαζί με το προσωπικό, θα μεταφερθούν στο “Γ. Γεννηματάς”. Ωστόσο, εκκρεμεί και το σενάριο για διάσπαση των υπηρεσιών του σε αρκετά νοσοκομεία, ώστε να δημιουργηθούν πολλά και μικρά τμήματα λοιμώξεων, πρόταση που κατατέθηκε στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.
Όπως είχαν επισημάνει σε πρόσφατή ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, η εικαζόμενη διάσπαση, συρρίκνωση και μεταφορά μέρους του νοσοκομείου σε χώρους πολύ παλαιότερους της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής είναι ακατανόητες. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας αγνοεί ότι ο ασθενής με λοιμώδες νόσημα δεν είναι μόνο επισφαλής για τη δική του υγεία, αλλά και για ένα σύνολο ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί του, και συνεπώς ουσιαστικά η επισφάλεια μεταφέρεται και αφορά τη δημόσια υγεία.
“Αν λοιπόν ασθενείς με λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα ‘στριμωχτούν’ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα χωρίς την κατάλληλη υποδομή, κινδυνεύουν οι δείκτες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να ανέβουν αισθητά και οι επιπολασμοί των λοιμωδών παραγόντων να αυξηθούν, ειδικότερα σε περιόδους επιδημιών”, είχαν τονίσει οι γιατροί του Λοιμωδών.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι η απώλεια των 93 κλινών που σήμερα διαθέτει το νοσοκομείο δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί, αφενός λόγω κτιριακής στενότητας που έχει το κέντρο της πόλης και αφετέρου διότι η υποθετική περιφερειακή ανάπτυξη λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος αυξάνει τους χρόνους προσπέλασης.

http://www.makthes.gr/news/reportage/82023/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *