Επισκόπηση ημερησίου τύπου Θεσσαλονίκης 21-10-11

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 

Όλα τα κεντρικά πρωτοσέλιδα των σημερινών τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε χθες, στη διαγραφή της Λ. Κατσέλη, αλλά και στη δραματική τροπή που πήρε η τεράστια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με τον 53χρονο νεκρό οικοδόμο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τον πρόδωσε η καρδιά του. Συγκεκριμένα:«Το μεγάλο ΟΧΙ και το τελευταίο ΝΑΙ» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου»,που στον υπέρτιτλό του τονίζει:«Στα όριά τους είναι κοινωνία και πολιτικό σύστημα – Ένας νεκρός»«Παράταση αγωνίας μέχρι την Τετάρτη» τονίζει από την πλευρά της η «Μακεδονία», που, όπως αναφέρει, ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, αλλά η Ευρώπη αναβάλλει τις αποφάσεις» και προσθέτει:«Διαγραφή της Λ. Κατσέλη – Με 153 βουλευτές μένει το ΠΑΣΟΚ».Η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» στον κύριο τίτλο της τονίζει «154 ΝΑΙ -1/ πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Διέγραψε την Κατσέλη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου» και προσθέτει: «Ένταση στη Βουλή και συσπείρωση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ»«Αίμα έβαψε την κυβέρνηση Παπανδρέου» είναι ο έντονος τίτλος του «Τύπου Θεσσαλονίκης», που τονίζει: «Νεκρός ένας 53χρονος άνεργος οικογενειάρχης» και προσθέτει: «Θέλανε αίμα και το πήραν φώναζαν η γυναίκα και η αδελφή του».Και η «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη» προβάλλει στον τίτλο της το παραπάνω τραγικό συμβάν και τονίζει: «Νεκρός από ανακοπή καρδιάς διαδηλωτής / Έτρεχε να γλιτώσει από τις πέτρες και τα χημικά», προσθέτοντας ότι, σε λαϊκή οργή θα μετατραπεί η κηδεία του άτυχου συνδικαλιστή»

 

 

 

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

Πρωτοσέλιδοι τίλοι

 

 

 

«Στα όριά τους κοινωνία και πολιτικό σύστημα – Ένας νεκρός / Το μεγάλο όχι και το τελευταίο ναι»

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους – με 153 το άρθρο 37- το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει νέες επώδυνες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, συνθήκες εργασίας. Καταψήφισε το άρθρο 37 η Λούκα Κατσέλη, η οποία και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Βάσω Παπανδρέου: «Έχω συνειδησιακό πρόβλημα, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές. Είναι η τελευταία φορά που υπερψηφίζω. Χρειάζονται πολίτικές πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα. Δεν πάει άλλο».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η κοινωνία που στρέφεται εναντίον μας επειδή ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο, αν το καταψηφίσουμε και οδηγήσουμε τη χώρα σε αδιέξοδο θα μας επιτεθεί πιο σκληρά».

-Οξεία αντιπαράθεση Τσίπρα – Βενιζέλου για «ομερτά».

-Ύστατη γαλλογερμανική προσπάθεια να διασωθεί η Σύνοδος Κορυφής. Και νέα σύνοδος της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Εκταμιεύεται η 6η δόση.

Λαοθάλασσα έξω από το Κοινοβούλιο και ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να καταθέτουν στο πεζοδρόμιο την απογοήτευση, το θυμό, την οργή και την ανασφάλειά τους.

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση 10.000 διαδηλωτών έξω από το Διοικητήριο. Πανό με συνθήματα κατά των οικονομικών μέτρων αναρτήθηκαν όχι μόνο στα κάγκελα, αλλά και στα παράθυρα του κτιρίου.

Αθήνα: Επεισόδια με άγριο ξύλο και τραυματίες μετά από συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών αλλά και με δυνάμεις της Αστυνομίας. Ξεκίνησαν, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο και την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ.

– Νεκρός 53χρονος οικοδόμος, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, που προδόθηκε από την καρδιά του όταν ανέπνευσε χημικά στη διάρκεια των επεισοδίων. (σελ. 3 – 11, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

 

«Τα σκουπίδια της πλήρους αδιαφορίας»

Εικόνες αθλιότητας στη Θεσσαλονίκη. Παιχνίδια στην πλάτη του κόσμου, που ασφυκτιά από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, μεταξύ δημάρχων και περιφέρειας (σελ. 14 – 150

 

«Νεκρός ο Καντάφι, η επόμενη μέρα στη Λιβύη» (σελ. 22 – 23)

 

«Θεσσαλονίκη: Άρωμα Κλούνεϊ στο φεστιβάλ στην ταινία του Αλ. Πέιν» (σελ. 34)

 

«Αγχώθηκε αλλά νίκησε!»

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 της Σάμροκ Ρόβερς με βολίδες των Λάζαρ και Βιεϊρίνια.,

Λοκομοτίβ Μόσχας – ΑΕΚ 3-1 (σελ. 32)

 

 

 

Θέματα εσωτερικών σελίδων

 

«Οι κουκούλες και η δημοκρατία» (‘Ή άποψή μας’, σελ. 4)

Ο λαός που κατέβηκε στις μεγάλες διαδηλώσεις ήθελε να στείλει ένα μήνυμα: ότι έχει φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής του. Μπορεί μια σταγόνα από εδώ και πέρα να ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι συνήθεις ύποπτοι, οι “γνωστοί άγνωστοι” που διαλύουν τα κέντρα των πόλεων, έδρασαν και πάλι. Ο χτεσινός νεκρός μπορεί να κατέληξε από φυσιολογικά αίτια, αλλά ο θάνατός του προήλθε από την πίεση και τη σύγκρουση κουκουλοφόρων και ΠΑΜΕ, αφού τη νομιμότητα χτες δεν την περιφρούρησε η Αστυνομία, αλλά το μπλοκ του ΚΚΕ, που από τις 10 το πρωί περικύκλωσε τη Βουλή. Η κρατική μηχανή για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ανίκανη να συλλάβει τους 200-300 κουκουλοφόρους, που στην ουσία προβοκάρουν μια διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Το ίδιο συνέβη και το μαύρο Δεκέμβριο του 2008, όταν λίγες δεκάδες έκαψαν ανενόχλητοι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και λίγο περισσότεροι την Αθήνα. Πότε επιτέλους θα αποκαλυφθούν και θα συλληφθούν οι κουκουλοφόροι; Το ανίκανο να λειτουργήσει υπηρεσίες και θεσμούς κράτος, να μαζέψει τη φοροδιαφυγή, να σώσει τη χώρα, ας αποδείξει τουλάχιστον μία φορά ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μία αποστολή.

 

«Κάλπες… και κόμμα» (‘Σφήνες’, σελ. 13)

Συνδυασμό εν όψει των εκλογών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συγκρότησαν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο νέος συνδυασμός βαφτίστηκε «Πρώτα ο Επαγγελματίας. Θεσσαλονίκη της Καινοτομίας και της Ανάπτυξης» και επικεφαλής είναι ο Ρούλης Εδιάρογλου. Οι πληροφορίες λένε ότι οσονούπω και η Στήβη Σιωζοπούλου από τον ίδιο πολιτικό χώρο θ’ανακοινώσει την αυτόνομη κάθοδό της στην εκλογική αναμέτρηση. Διασπάσεις αναμένονται πάντως και στο χώρο των ‘γαλάζιων’ συνδικαλιστών.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η επίσημη κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους δύο επίδοξους διεκδικητές της προεδρίας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

 

«Μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 8)

‘Ραντεβού’ έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη έδωσαν χτες περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές, οι οποίοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

 

«Μπαλάκι οι ευθύνες, λόφοι τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 14-15)

Αν δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κατάσταση θα ήταν μόνο για γέλια. Σήμερα, όμως, που χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται απειλητικά στους δρόμους και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, τα πράγματα ξεπερνούν τη φαιδρότητα και γίνονται επικίνδυνα.

Σχεδόν δέκα μέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ και των εργαζομένων στην Καθαριότητα, το σύνολο των μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της «απειλής» περί προσφυγής σε ιδιώτες) που έχουν προταθεί από τους αρμόδιους αποτελούν κενό γράμμα, αφού τα απορρίμματα παραμένουν στους δρόμους.

Κι ενώ σε επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις οι πάντες κόπτονται για τη δημόσια υγεία, στην πράξη κανείς δεν κάνει το παραμικρό.

Γιατί τι άλλο κάνουν οι δεκάδες υπεύθυνοι – ανεύθυνοι που αντιμετωπίζουν πολιτικάντικα και κομματικά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Γιατί κάποιοι δήμαρχοι, που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν το «τέρας» της γραφειοκρατίας και τις αργές, ανούσιες διαδικασίες της καθημερινής πρακτικής στη διοίκηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση θυμήθηκαν ξαφνικά να τηρήσουν πιστά κι απαρέγκλιτα ένα ΦΕΚ; Γιατί, ενώ στο παρελθόν δήμαρχοι, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, βρήκαν λύση με το στρατό αλλά και με ιδιωτικά συνεργεία, σε αυτήν την περίπτωση αναμένουν την κίνηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί -και ίσως όχι άδικα- επίσης υπεύθυνη;

Και ναι μεν το πρόβλημα ξεπερνά τα διοικητικά όρια κάθε δήμου ξεχωριστά, ωστόσο ευθύνη των δημάρχων είναι να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές. Αυτό ορίζει ο νόμος, γι’ αυτό καταβάλλουν και οι δημότες ανταποδοτικά τέλη. Και μάλιστα πανάκριβα.

Στο κενό έπεσαν τόσο η απειλή της προσφυγής σε ιδιώτες, όσο και το μέτρο της συνεργασίας με το στρατό που «ψιθύρισε» η κυβέρνηση. Την ίδια τύχη φαίνεται να έχει και το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται αναποτελεσματικό.

 

«Νοσοκομείο ‘στον αέρα’» (σελ. 17)

‘Μετέωρα’ τα σχέδια για το νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων.

Άγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον το ειδικό Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, καθώς τα σχέδια του υπουργείου Υγείας να το μετατρέψει σε κέντρο υγείας αστικού τύπου βρίσκονται στα χαρτιά. Ωστόσο, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μειώνονται τα κρεβάτια του και προωθείται… λουκέτο, μεταφορά κλινικών, αλλά και μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στο μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα όπου αντιμετωπίζονται τα -αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια- ειδικά περιστατικά αφροδισίων νοσημάτων (σύφιλη, κονδυλώματα, AIDS κ.ά.) αντιδρούν σε κάθε υποβάθμισή του. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι εφόσον καλύπτει με τα έσοδά του τα λειτουργικά του έξοδα, μπορεί να ανταποκριθεί και στην ταυτόχρονη 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας που σχεδιάζεται, αρκεί να προστεθούν οι απαραίτητες ειδικότητες. Όμως, το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και αν τελικά ενεργοποιηθούν τα σχέδια για αλλαγή χρήσης του, αυτά θα σκοντάψουν σε νομικά ζητήματα, καθώς το Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων αποτελεί κληροδότημα της οικογένειας Ι. Χατζηλαζάρου αποκλειστικά στο νοσοκομείο και όχι στο Δημόσιο.

 

«ΔΕΘ, λιμάνι και Λαχανόκηποι με τα μάτια νέων αρχιτεκτόνων» (σελ. 19)

Νέα ζωή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που στενάζουν υπό το βάρος των κακών υποδομών δίνουν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής.

Οι φοιτητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους προτείνουν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και με φρέσκια ματιά επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα σε ζωτικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου και παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα το «Δημόσιο χώρο».

Ο «Α» παρουσιάζει σήμερα τις τρεις από τις προτάσεις για τις περιοχές των Λαχανοκήπων, των εγκαταστάσεων της πρώτης προβλήτας του λιμανιού και της ΔΕΘ.

 

«67 δασικά έργα σε Μακεδονία και Θράκη» (σελ. 21)

Εξήντα επτά ώριμες προτάσεις δασικών έργων για χρηματοδότηση κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007 – 2013». Τα έργα, που αφορούν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αποτελούν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 41,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης προτάθηκαν δέκα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

 

 

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

«Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, αλλά η Ευρώπη αναβάλλει τις αποφάσεις»

«Παράταση της αγωνίας μέχρι την Τετάρτη»

Διαγραφή της Λ. Κατσέλη – Με 153 βουλευτές μένει το ΠΑΣΟΚ

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ψηφίστηκε, αλλά το ΠΑΣΟΚ έμεινε με 153 βουλευτές. Η χθεσινή ολοήμερη διαπραγμάτευση με τη Λούκα Κατσέλη δεν απέδωσε καρπούς και η πρώην υπουργός Εργασίας καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 37, με το οποίο στην ουσία καταργείται κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης. Την τελευταία στιγμή, εξάλλου, διαψεύστηκαν τα σενάρια για αναβολή της συνόδου κορυφής της Κυριακής, τα οποία είχαν τροφοδοτήσει οι φήμες για βαθύ ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα όσον αφορά το μέγεθος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τον ενδεδειγμένο τρόπο ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη, σε νέα σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης (σελ. 7, 12)

 

«Νεκρός διαδηλωτής του ΠΑΜΕ». Δραματική τροπή πήρε η χθεσινή τεράστια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Καταγγελίες της Αλ. Παπαρήγα για προσχεδιασμένα επεισόδια (σελ. 6)

 

«Νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1 επί της Σάμροκ Ρόβερς». Η πόρτα της πρόκρισης παραμένει ορθάνοιχτη για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι κέρδισε τους Σάμροκ Ρόβερς με 2-1 στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (σελ. 33)

 

«Νεκρός ο Καντάφι». Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης φέρεται να εντοπίστηκε στη Σύρτη, απ’ όπου προσπάθησε να διαφύγει και σε αυτή του την προσπάθεια εντοπίστηκε και σκοτώθηκε (σελ. 24)

 

«40 απαντήσεις για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων». Διευκρινίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό για την αυτοψία και τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων, ώστε να υπολογιστεί το προσωρινό πρόστιμο (σελ.20-21)

 

«Στέγνωσαν’’ τα πρατήρια από βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης». Άδειασαν οι αντλίες των πρατηρίων στη Θεσσαλονίκη λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων (σελ.19)

 

«8.500 τόνοι σκουπιδιών πνίγουν τη Θεσσαλονίκη». Μετ’ εμποδίων η επιστράτευση των απεργών. Οι δρόμοι δεν θα καθαρίσουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα (σελ. 14)

 

«Αιφνίδιες αλλαγές στην ηγεσία ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής». Αφορμή η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση επέκτασης της μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων (σελ. 16)

 

«Ανυποχώρητοι για το ωράριο οι φαρμακοποιοί». Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω και επιμένουν στην εφαρμογή τού μέχρι σήμερα ισχύοντος ωραρίου (σελ.13)

 

 

 

Θέματα εσωτερικών σελίδων

 

«Αδυνατώ…» (‘Γνώμη, σελ. 2)

Ένα νόμο, στον τυφώνα των σκληρών μέτρων της τρόικας που πέρασε η κυβέρνηση, θα έχει να θυμάται ο κόσμος: τον τόνο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πέρασε η διαγραφείσα Λούκα Κατσέλη, τα ευεργετήματα του οποίου ήδη αρκετές οικογένειες απολαμβάνουν, αφού τα δικαστήρια τους δικαίωσαν και έσβησαν τα δυσβάσταχτα χρέη τους.

Από εκεί και πέρα η κα. Κατσέλη, ως υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, είχε σημάνει από πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου έναντι της συνταγής της τρόικας. […]

Η σταθερότητά της στις σοσιαλιστικές απόψεις ήταν αυτές που ενόχλησαν. […] Χθες βράδυ κράτησε το λόγο της και έπραξε αυτό που της επέβαλε η συνείδησή της: «Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει» είπε, προτείνοντας μάλιστα να παγώσει το επίμαχο άρθρο για δύο μήνες, προκειμένου να συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, δείχνοντας έτσι στην κυβέρνηση το δρόμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η διαγραφή της…

 

«Η Βουλή ψήφισε ‘ναι’, οι εργαζόμενοι είπαν ‘όχι’» (Επικαιρότητα , σελ. 4-5)

Ογκώδεις και με ιδιαίτερο παλμό ήταν και οι χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη τα συνδικάτα χθες, παρά τις όποιες προστριβές που σημειώθηκαν μεταξύ συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κατόρθωσαν και περικύκλωσαν τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

 

«Η συναίνεση… εξέπνευσε, με μία κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία και παραπαίουσα» (σελ. 9)

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προανήγγειλε ‘κούρεμα΄’ του ελληνικού χρέους, κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση, ενώ κάλεσε τους εταίρους να αντιληφθούν ότι οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες έχουν πραγματική βάση.

Η διαρκής κάθοδος της ελληνικής οικονομίας και η έλλειψη προοπτικής δημιουργούν συνθήκες για την τέλεια αποσταθεροποίηση.

Συνέβη το χειρότερο τη χειρότερη δυνατή στιγμή: ένας νεκρός διαδηλωτής από καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης των τελευταίων ετών, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία κατ’ άρθρον του πολυνομοσχεδίου-σοκ και ενώ η ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση χρέους παραμένει σε οδυνηρή εκκρεμότητα.

Ο θάνατος του συνδικαλιστή προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση, που παραπαίει αντιμέτωπη με την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, αλλά επίσης με την αδυναμία της να ελέγξει ακόμη και τους ‘παπανδρεϊκούς’ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο έλεγχος έχει χαθεί και ότι η διολίσθηση προς τη διάλυση είναι ταχύτατη.

 

«Απεργοί… εμποδίζουν την επιστράτευση» (σελ. 14)

Απρόθυμοι πολλοί δήμαρχοι να δώσουν στοιχεία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ασφυκτιούν από τους λόφους των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί σε δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι και χθες παρέμεναν αδιάθετοι πάνω από 8.500 τόνοι απορριμμάτων.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους επιστρατευμένους απεργούς γίνεται με αργούς ρυθμούς, ενώ οι δρόμοι και οι γειτονιές δεν πρόκειται να καθαριστούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Τον ρόλο του διανομέα επίδοσης των φύλλων επίταξης των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η αντιπεριφέρεια τελεί υπό κατάληψη, έχει αναλάβει η αστυνομία, ενώ τέσσερις δήμαρχοι αρνήθηκαν επί της ουσίας να παραδώσουν τα στοιχεία στην ΕΛΑΣ με ονόματα και διευθύνσεις εργαζομένων, καθώς και με τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων (απορριμματοφόρων κ.α.).

 

«’Καταπίνει’ μετανάστες ο ποταμός Έβρος / Στους οκτώ οι νεκροί αλλοδαποί στα παγωμένα νερά του» (σελ. 16)

«Έχουμε θάψει περισσότερα από 150 άτομα τα τελευταία χρόνια, το νεκροταφείο των μεταναστών έχει γεμίσει, αυτήν την εβδομάδα είχαμε άλλους τέσσερις». Ο μουφτής του Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου παρέλαβε χθες ακόμη έναν νεκρό μετανάστη, το όγδοο φετινό θύμα του ‘υγρού τάφου’, όπως έχει μετατραπεί ο ποταμός Έβρος.

Η αύξηση των θυμάτων του ποταμού τελεί εφιάλτη για τους χιλιάδες αλλοδαπούς που διέρχονται στη χώρα μας από τα ‘περάσματα’ των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Οι διακινητές δεν υπολογίζουν τίποτε. Τους βάζουν σε μία βάρκα, τους σπρώχνουν προς την ελληνική όχθη, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ποτέ οι άνθρωποι φτάσουν απέναντι», παρατηρεί ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας ταξίαρχος Γιώργος Σαμαγμάγκας.

 

«Στέγνωσε η Θεσσαλονίκη από βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης» (σελ. 19)

Άδειασαν οι αντλίες των πρατηρίων, λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, αφού ανεστάλησαν όλες οι διανομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού η τιμή της αμόλυβδης κυμάνθηκε στα επίπεδα του 1,65- 1,7 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων.

 

 

 

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 

 

 

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

«Ένταση στη Βουλή και συσπείρωση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ / 154 ΝΑΙ -1 πέρασε το πολυνομοσχέδιο / Διέγραψε τη Κατσέλη από τη Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ» o Γιώργος Παπανδρέου (σελ. 8)

 

«Το τέλος ενός τύραννου / Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι μετά την πτώση της Σύρτης» (σελ. 7)

 

«Σκηνικό πρωτοφανούς βίας με ένα νεκρό φίλο του ΚΚΕ / Επίθεση κουκουλοφόρων κατά ομάδων περιφρούρησης του ΠΑ.ΜΕ.» (σελ. 4)

 

 

 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

 

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

«Καινούργια ‘‘όπλα’’ στη μάχη κατά του AIDS». Νέο φάρμακο κατά του AIDS, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το AIDS. Ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, λοιμωξιολόγος Παύλος Νικολαΐδης εξηγεί στον «Τ.Θ.» τις διαφορές του νέου «σχήματος» του φάρμακου. (σελ. 16-17)

 

«Αίμα έβαψε την κυβέρνηση Παπανδρέου»

Νεκρός, ένας 53χρονος άνεργος οικογενειάρχης- «Θέλανε αίμα και το πήραν» φώναζαν η γυναίκα και η αδερφή του

Αίμα έβαψε την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και όλους τους ελληνικούς και ξένους φορείς που είναι…αμνημόνευτοι για τα εγκλήματά τους, στον κόσμο και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δικαιολογείται με ψευτιές…Τα μνημόνιο, η τρόικα, η βάναυση κυβερνητική πολιτική, τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα, χθες, αφαίρεσαν τη ζωή σε ένα 53χρονο άνεργο. Δυστυχώς, αυτό που όλοι μουρμουρίζαμε και φοβόμασταν, έγινε πραγματικότητα! Μία μεγαλειώδης συγκέντρωση κατέληξε σε τραγωδία αφού ένας 53χρονος άνθρωπος, μέλος του ΠΑΜΕ που μετείχε στη διαδήλωση ξεψύχησε τελικά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο άνδρας είχε μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό λόγω αδιαθεσίας που ένιωσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα και κατά τη νοσηλεία του, δυστυχώς κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού με τη σύζυγό του να ουρλιάζει ότι έχασε τον σύντροφό της. «Θέλανε αίμα και το πήραν» φώναζαν η γυναίκα και η αδερφή του νεκρού. Ο 53χρονος άντρας ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα και το όνομά του είναι Δημήτρης Κοτζαρίδης. Ήταν άνεργος και είχε δύο κόρες εκ των οποίων μάλιστα η μία προγραμμάτιζε να παντρευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως λένε γείτονες του 53χρονου συνδικαλιστή οικοδόμου από τον Βύρωνα, ήταν ένας γλυκός και ήσυχος άνθρωπος. Ο άνδρας, έτρεχε για να γλιτώσει από τον πετροπόλεμο και τα χημικά με αποτέλεσμα να αισθανθεί αδιαθεσία και να διακομιστεί στον Ευαγγελισμό (σελ. 4-5)

 

«Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, διαγράφηκε η Κατσέλη». Το «όχι» που είπε χθες στο άρθρο 37 κατά την ονομαστική κατ’ αρθρον ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Λούκα Κατσέλη, της «κόστισε» τελικά τη θέση της στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Τηρώντας όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες, ότι εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η κ. Κατσέλη, που δεν πείστηκε όπως φάνηκε ούτε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, ψήφισε τελικά «όχι» στο άρθρο 37, το οποίο «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με 153 θετικές ψήφους. Στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 «ναι» έναντι 144 «όχι».

Αμέσως μετά τη ψηφοφορία, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε τη διαγραφή της κ. Κατσέλη από το κόμμα (σελ. 13)

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι». Το κακό σκυλί της Μέσης Ανατολής, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν, αναστάτωσε Ανατολή και Δύση προτού παρακμάσει, εκθρονιστεί και πεθάνει στα χέρια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Μια ιστορική αναδρομή στις μέρες και στα έργα του ανθρώπου που στις πρώτες δεκαετίες της εξουσίας του, εγκαθίδρυσε την εξουσία των μαζών μέχρι να εκφυλιστεί το καθεστώς του και να μετατραπεί σε έναν ιδιόμορφο εταίρο της Δύσης (σελ. 15)

 

«Λίγη ντροπή δεν βλάπτει! ‘‘Όχι βία, όχι φασαρία, όχι ζημιές, όχι παρακράτος’’»

Διαδηλωτές από τις χθεσινές πορείες στη Θεσσαλονίκη, μιλούν στον «Τ.Θ» (σελ. 4-5)

 

«Τα ‘‘πράσινα’’ ξενοδοχεία εξοικονομούν χρήμα και προσελκύουν τουρίστες»

Διπλά ωφελημένοι μπορούν να βγουν οι ξενοδόχοι που θα υιοθετήσουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις τους, καθώς μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος κατά 25%, με γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, ενώ προσελκύουν και μια νέα κατηγορία τουριστών με οικολογική συνείδηση, οι οποίοι προέρχονται από περιοχές με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια (σελ. 12)

 

«Δεν θα κάνουν παρέλαση τα υπό κατάληψη σχολεία». «Φρένο» στις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου για όσα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες βάζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αναπληρωθούν τα μαθήματα που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα το γρηγορότερο δυνατό (σελ. 9)

 

«Κοινωνική κάρτα δημιουργούν οι επιχειρηματίες του δήμου Παύλου Μελά». Τη δημιουργία μιας κοινωνικής κάρτας, η οποία θα παρέχεται σε δημότες χαμηλών εισοδημάτων και θα προβλέπει εκπτώσεις, αποφάσισαν οι επιχειρηματίες του δήμου Παύλου Μελά (σελ.6)

 

«52ο ΦΚΘ: Έναρξη με τη νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν» Το «παρών» θα δώσει στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Αλεξάντερ Πέιν με την νέα του ταινία «Οι απόγονοι» που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης (σελ.18)

 

«Το ελιξίριο του έρωτα» ανοίγει την αυλαία της Λυρικής. Με τη διάσημη ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι «Το Ελιξίριο του Έρωτα», μια από τις πιο αγαπημένες του κοινού της όπερας παγκοσμίως, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει την αυλαία της νέας καλλιτεχνικής σαιζόν, ελπίζοντας ταυτόχρονα να εγκαινιάσει μια περίοδο εξωστρέφειας και τολμηρών επιλογών (σελ.19)

 

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 742,76 + 0,25%

 

 

 

Θέματα εσωτερικών σελίδων

 

«Επεκτείνεται προς Καλαμαριά το μετρό» (σελ. 8)

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη δημοπράτηση της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά. Η πρώτη επέκταση του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται ημερησίως περί τους 90.000 επιβάτες, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

«Μουσική διαμαρτυρία για το ΚΩΘ» (σελ. 8)

Μια μουσική διαμαρτυρία θα κάνουν σπουδαστές, γονείς και καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22/10 στην πλατεία Αριστοτέλους. «Το Ωδείο λίγο πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής κινδυνεύει να κλείσει», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

 

«Διαβούλευση για εκμετάλλευση μεταλλευτικών χώρων» (σελ. 11)

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το κείμενο τριών Διεθνών ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στης γεωγραφικές ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2011.

 

 

 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

 

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

«Έτρεχε να γλιτώσει από τις πέτρες και τα χημικά»

«Νεκρός από ανακοπή καρδιάς διαδηλωτής»

Σε λαϊκή οργή θα μετατραπεί η κηδεία του άτυχου συνδικαλιστή. Αυτό που όλοι φοβόντουσαν δυστυχώς έγινε πραγματικότητα.

Μία μεγαλειώδης συγκέντρωση κατέληξε σε τραγωδία αφού ένας 53χρονος άνθρωπος, μέλος του ΠΑΜΕ που μετείχε στη διαδήλωση ξεψύχησε τελικά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο άνδρας είχε μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό λόγω αδιαθεσίας που ένιωσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα και κατά τη νοσηλεία του, δυστυχώς κατέληξε από ανακοπή καρδιάς (σελ. 3)

 

«Αντώνης Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της κατάστασης». Αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, συνέστησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Οι κουκουλοφόροι έκαναν να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, την ώρα που η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «θερμά συλλυπούμαι στην οικογένεια του ανθρώπου που χάθηκε» και πρόσθεσε πως «το μεγαλύτερο όπλο αυτή τη στιγμή είναι η αυτοσυγκράτηση, η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία» (σελ. 7)

 

«Ν. Δημοκρατία / Βλέπει Παπούλια σήμερα ο Σαμαράς. Θα ζητήσει εκλογές;»

Συνάντηση με τον Κ. Παπούλια σήμερα στις 12:00 θα έχει ο αρχηγός της Ν.Δ (σελ. 8)

 

«ΟΤΑ / Έφθασαν τα πρώτα δελτία επιστράτευσης». Σε υπάλληλο του δήμου Νεάπολης – Συκεών (σελ. 11)

 

«Ν. Σαλαγιάννης: Να προχωρήσουμε αμέσως σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης (σελ. 11)

 

«Λιβύη / Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι». Νεκρός είναι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης όπως διαβεβαίωσαν αξιωματικοί της αντιπολίτευσης (σελ. 15)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *