Αναστάσιος Βασιάδης.Άκαρπη η συνάντηση ΠΙΣ με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π.Ι.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ- Στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. θα τεθούν τα επίμαχα θέματα(ΠΙΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤ. ΒΑΣΙΑΔΗ

Με μόνο θέμα τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμο Βουδούρη.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., κ. Καλοκαιρινός, μετέφερε τη γενικότερη ανησυχία του ιατρικού κόσμου για τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Ακολούθησαν λεπτομερείς διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα επιμέρους άρθρα του Κανονισμού, από τους κ. Αναστάσιο Βασιάδη, Γρηγόριο Ροκαδάκη, Κωσταντίνο Αλεξανδρόπουλο, Αθανάσιο Νικολαίδη και Κωνσταντίνο Παπαπολυχρονιάδη.

Ειδικότερα ο κ. Βασιάδης ζήτησε από τον κ. Διοικητή να διευκρινίσει τις προθέσεις του στα πλαίσια των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων που του αποδίδει ο Κανονισμός και σε σχέση με τις διεκδικήσεις που ψήφισαν κατ επανάληψη οι Γενικές Συνελεύσεις του ΠΙΣ.

Ο Διοικητής του ΕΟΠYY, κ. Βουδούρης, προανήγγειλε τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού κειμένου κανονισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ το οποίο θα υποβληθεί προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Ο κ. Διοικητής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά μέσα στα πλαίσια του ορισμένου αριθμού των 15.000 ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που πρόκειται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ με το καθεστώς της πάγιας αντιμισθίας βάσει capitation, χωρίς να γνωστοποιήσει κριτήρια επιλογής.

Επίσης, εξέφρασε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την απάλειψη των τιμών στα κλιμάκια αντιμισθίας για να μην υπάρξει καθήλωση για πολλά χρόνια, την εξαίρεση από την εργασιακή εφεδρεία των Ιατρών και την διασφάλιση των ιατρικών θέσεων στις μονάδες υγείας (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), ενώ διαβεβαίωσε την ανάληψη των οικονομικών υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ απέναντι στους ιατρούς, επαφιέμενος για την εξόφληση, στην χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Τέλος διατύπωσε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την ελεύθερη συνταγογράφηση σε όλους τους Ιατρούς που θα πιστοποιηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, οι οποίοι και θα λάβουν τους σχετικούς κωδικούς μετά από αίτησή τους.

Αναγνώρισε όμως ότι αυτές του οι προθέσεις δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά θα διατυπωθούν ως εισήγηση προς την κυβέρνηση η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Εκ μέρους των αντιπροσώπων του Π.Ι.Σ. διατυπώθηκε η θέση ότι και οι συγκεκριμένες προτάσεις του κ. Βουδούρη εμπίπτουν στο πνεύμα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως έχει δημοσιοποιηθεί και ο οποίος εν τοις πράγμασι απορρίπτει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. για την θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Εξωνοσοκομειακού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ιατροί που επιθυμούν, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και με ελεύθερη πρόσβαση στην συνταγογραφία και παραπεμπτικογραφία, βάσει Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που θα συνάψει ο Π.Ι.Σ. με τον ΕΟΠΥΥ.

Επισημάνθηκε ωστόσο ως θετική η πρόθεση της ελεύθερης συνταγογράφησης, εφ όσον θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση και εφαρμοσθεί, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν διασφαλίζεται.

Για το σοβαρότατο ζήτημα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας καθώς και για τα κρίσιμα ανακύψαντα θέματα της εργασιακής εφεδρείας ιατρών, της κατάργησης ιατρικών θέσεων στις Μονάδες Υγείας, τις συνενώσεις νοσοκομειακών τμημάτων κ.λ.π., το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. απεφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των Προέδρων και των Εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της Επικρατείας, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *