Γιάννης Μπασκόζος. Τι συμβαίνει με τους γιατρούς του ΙΚΑ

Οι γιατροί του ΙΚΑ αγωνίζονται επί πολλά χρόνια για διασφάλιση της εργασιακής τους θέσης σαν μισθωτοί εργαζόμενοι. Με αγώνες κατάκτησαν την αναγνώριση της σχέσης εργασίας τους σαν αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, δεν κατόρθωσαν όμως να κατοχυρώσουν ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη από τον εργοδότη τους(ΙΚΑ), κάτι που κατοχύρωσαν μόνο οι μόνιμοι συνάδελφοι μας.
Τα αιτήματα για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη από το ΙΚΑ προσέκρουσαν στην πεισματική άρνηση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το αίτημα για μονιμοποίηση και κατάληψη οργανικών θέσεων καρκινοβατεί επί χρόνια αφού περιορίστηκε σε διαδικασία επιλογής μόνο 1860 γιατρών.
Το γιατί οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ γίνεται φανερό σήμερα, δικαιώνοντας αυτούς που επί χρόνια ενημέρωναν τους συναδέλφους πως σκοπεύουν να διατηρούν σε εργασιακή ομηρεία τους γιατρούς ώστε να μπορούν να απαλλαγούν από αυτούς ανά πάσα στιγμή. Στη λογική του νεοφιλελευθερισμού και του περιορισμού των δημόσιων δομών παροχής υγείας, στα οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλες μνημονιακές δυνάμεις οι μισθωτοί γιατροί του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι «βαρίδια». Προτιμούν να διαλύσουν το σύστημα και να στρέψουν υποχρεωτικά τους ασφαλισμένους σε συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς έναντι εξευτελιστικών αμοιβών, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων(θεσμοθετημένη η άτυπη) και σε επιστημονική και επαγγελματική υποβάθμιση τους γιατρούς.
Όλα αυτά φανερώνονται μεγαλοπρεπώς μπροστά μας με τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και το τερατώδες πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομίας.
Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του κ Βενιζέλου εφ όσον δεν εξαιρεθεί το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας ,το σύνολο του ιατρικού προσωπικού μπαίνει άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία, γιατί:
α)Σύμφωνα με το άρθρο 33 το σύνολο των μονίμων (800απο 1100 )  ιατρών  από 1/01/2012 μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία.
β )Σύμφωνα πάλι με το ίδιο άρθρο που προβλέπει την κατάργηση των οργανικών θέσεων εφ όσον μέχρι τώρα το Ιατρικό προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου δεν έχει τοποθετηθεί σε οργανική θέση ΟΛΕΣ  οι οργανικές θέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (με εξαίρεση εκείνες τις 1860 της προκήρυξης που είναι σε εξέλιξη) καταργούνται και  το προσωπικό μπαίνει άμεσα (1 μήνα από την ψήφιση του νομοσχεδίου) σε εργασιακή εφεδρεία ,εκτός  φυσικά από 1860 άτομα.
γ)Σύμφωνα όμως με την παράγραφο 6 του άρθρου 34 εάν η μεταφορά του προσωπικού στον καινούργιο φορέα δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30/11/2011 όλο το προσωπικό μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία.
Αρα αφού οι γιατροί του ΙΚΑ δεν εξαιρούνται από την εφεδρεία και επειδή κανεις γιατρός αορίστου χρόνου δεν κατέχει οργανική θέση με την κατάργηση όλων σχεδόν των οργανικών θέσεων η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΙΚΑ (μονίμων και αορίστου χρόνου) βρίσκονται υπό την απειλή της εφεδρείας και της απόλυσης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το μέλλον τους θα είναι είτε να συμβληθούν με τις εξευτελιστικούς όρους του ΕΟΠΥΥ, είτε να δοκιμάσουν την τύχη τους σαν αποκλειστικά αυτοαπασχολούμενοι με αμφίβολη όμως τη δυνατότητα να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν τους ασφαλισμένους για εξετάσεις.
Είναι πια φανερό πως η μοίρα των γιατρών είναι κοινή. Είτε θα αντισταθούν με αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια στα σχέδια των κυβερνώντων η θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση. Είμαστε πιά σε μονόδρομο. Είτε θα καταφέρουμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και όλους τους κλάδους των γιατρών να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της είτε θα δούμε την εργασιακή και επιστημονική μας υπόσταση να καταβαραθρώνεται και τη δημόσια υγεία καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας να υποβαθμίζονται.
Η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ είναι απολύτως επιβεβλημένη. Πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες μορφές αντίδρασης και αποφασιστικής περιφρούρησης των κινητοποιήσεων και να ενωθεί με το μεγάλο ποτάμι των λαικών κινητοποιήσεων και τις κινητοποιήσεις όλου του ιατρικού κόσμου ,για να διώξουμε την κυβέρνηση την τροικα και την πολιτική τους. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *