Γιατρός έγραψε συνταγές 320.000 ευρώ σε… 20 μέρες

Στοιχεία για τη βιομηχανία των συνταγογραφήσεων παρέθεσε στο συνέδριο Pharmapoint ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), Γεράσιμος Βουδούρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εντοπίστηκε γιατρός του ΙΚΑ στην Αττική να έχει γράψει 2.200 συνταγές αξίας 320.000 ευρώ σε 20 εργάσιμες μέρες.

Οπως υπογράμμισε, επειδή ο όγκος των συνταγών είναι δυσθεώρητος, υπάρχουν… συνεργεία, που συνδράμουν στη συγγραφή τους. “Θα βγουν και ονοματεπώνυμα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά…

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε ότι με τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών έχουν εξοικονομηθεί σε έναν χρόνο 140 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις μετακίνησης υπαλλήλων από τα 4 συγχωνευόμενα ασφαλιστικά ταμεία στον νέο ενιαίο φορέα. Ο κ. Βουδούρης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του φαρμάκου θα είναι προκαθορισμένη και αυτοματοποιημένη, ανάλογα με το νόσημα, ενώ θα επανέλθει στην ατζέντα το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με τη δραστική ουσία.

Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διαπραγματεύεται αυτόνομα τις τιμές 100-150 φαρμάκων υψηλού κόστους (από το σύνολο της λίστας των 6.500 φαρμάκων) και τη διάθεσή τους μέσα από τα 14 ίδια φαρμακεία του σ’ όλη τη χώρα, προσθέτοντας ότι από αυτό μπορούν να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη ανέφερε ότι ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας θα συνάψει συλλογική σύμβαση με τους φαρμακοποιούς, με προσάρτημα ατομικής σύμβασης, που θα αφορά πειθαρχικά θέματα.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 η εγχώρια αγορά φαρμάκου υποχώρησε κατά 12,9% σε αξία, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Θεοδοσιάδης τόνισε ότι υπάρχει “διαρροή” της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία καταλήγει στις τσέπες διαφόρων εμπλεκομένων στον χώρο της Υγείας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63467111

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *