Haute couture Βενιζέλος

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ξεκαθαρίζεται η διαδικασία πληρωμής του διπλού χαρατσιού, ενώ προχωρούν αναδρομικά από 1ης/1/2011 και στην κατάργηση της απαλλαγής από φόρο εισοδήματος των κερδών μέχρι 30.000 ευρώ που είχαν οι νέοι επιτηδευματίες έως 35 ετών για τα πρώτα τρία χρόνια άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες ορίζει τη διαδικασία προκαταβολής του κεφαλικού φόρου, αλλά και το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Οι «7» διευκρινίσεις που δίνονται αφορούν:

1Το καθεστώς της μηνιαίας παρακράτησης του κεφαλικού φόρου αφορά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, συνταξιούχους, αμειβόμενους με ημερομίσθιο που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.

2Οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και θα την αποδίδουν στο Δημόσιο.

3Για την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς θα γίνεται αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσια βάση, οπότε ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα που θα προκύπτει θα επιβάλλεται ο αντίστοιχος συντελεστής.

4Η μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αφορά εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης/1/2012 μέχρι 31/12/2014.

5Τυχόν διαφορά επί της εισφοράς, που θα προκύψει αν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πέραν της μιας μισθωτής εργασίας ή σύνταξης, καθώς και η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011 θα εμφανίζεται στο σημείωμα που αποστέλλεται με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβληθεί την άνοιξη του 2012, στο σημείωμα θα συμπεριληφθεί, εκτός του επιπλέον φόρου εισοδήματος που μπορεί να προκύψει, η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

6Τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που θα παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο θα αναγράφονται ευκρινώς στη βεβαίωση αποδοχών που δίνουν κάθε χρόνο από το 2013 και μετά και βάσει της οποίας υποβάλλεται η δήλωση εισοδήματος.

7Από του χρόνου στο εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που αφορά το οικονομικό έτος 2012.

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά τις αλλαγές που επέρχονται στις έκτακτες εισφορές και στο τέλος επιτηδεύματος πρέπει να γνωρίζουν ότι:

**Από τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 «τρέχει» η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010.

**Η έκτακτη εισφορά που αφορά τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011 θα πληρωθεί το 2012. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, το οποίο θα παραλάβουν οι φορολογούμενοι μετά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβάλουν την επόμενη άνοιξη, θα συμπεριληφθεί η έκτακτη εισφορά για το 2011, που θα εξοφληθεί σε δόσεις, πλέον του τυχόν πρόσθετου φόρου εισοδήματος. Στο ίδιο σημείωμα θα συμπεριληφθεί και το τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ (400 ευρώ σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους) για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

**Η έκτακτη εισφορά των εισοδημάτων που θα αποκτώνται από 1ης/1/2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα με το μηνιαίο μισθό και τη σύνταξη περιορίζοντάς τα ανάλογα. Η παρακράτηση του κεφαλικού φόρου θα γίνεται με το συντελεστή που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από κάθε μισθωτή εργασία. Τα εισοδήματα του 2012 από εργασία ή άλλη πηγή, όπως ενοίκια, θα δηλωθούν στο σύνολό τους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την άνοιξη του 2013. Τότε θα έχει πλήρη εικόνα το υπουργείο για το ύψος των εισοδημάτων του φορολογούμενου και θα υπολογίσει τον κεφαλικό φόρο επί του συνόλου αυτών (μισθωτή εργασία, σύνταξη, ελευθέριο επάγγελμα, επιχειρηματική αμοιβή, ενοίκια κ.λπ.). Στο εκκαθαριστικό της δήλωσης εισοδήματος θα συνυπολογιστεί και το τυχόν τέλος επιτηδεύματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με δύο εισοδήματα, το πρώτο 18.000 ευρώ ετησίως από μισθωτή εργασία και το δεύτερο 21.000 ευρώ από άλλες πηγές (δεύτερη δουλειά, ελευθέριο επάγγελμα, ενοίκια κ.λπ.), θα του παρακρατήσουν κεφαλικό φόρο 1% από την πρώτη δουλειά ήτοι 180 ευρώ ετησίως. Επειδή, όμως, το ετήσιο εισόδημά του είναι 39.000 ευρώ, το σύνολο του εισοδήματός του υπάγεται σε κεφαλικό φόρο 2%, ήτοι 780 ευρώ. Η διαφορά των 600 ευρώ μεταξύ του κεφαλικού φόρου που του έχουν παρακρατήσει και εκείνου που αναλογεί στο εισόδημά του θα τη συμπεριλάβουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβάλει την άνοιξη του 2013. *

!Με άλλες διατάξεις, που εντάχθηκαν στην ίδια τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κτιρίων στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση κατά 50% επί των μισθωμάτων, ενώ με άλλη τροπολογία το δικαίωμα μεταβίβασης της παραγωγής, διαχείρισης, προβολής και εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων παραμένει αποκλειστικά στο Δημόσιο.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *