Αρχίζει αντίστροφη μέτρηση για χρέος και κυβέρνηση

Ανάμεσα από τις Συμπληγάδες πέτρες καλείται να περάσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Από τη μία μεριά έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των εταίρων για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου από την οποία θα κριθεί και η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου και από την άλλη στο εσωτερικό της χώρας έχει να αντιμετωπίσει την «ανταρσία» πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την απειλή τους να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο κυρίως λόγω του άρθρου 37 για το τριετές πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τις οικονομικές και κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

1Αν το πολυνομοσχέδιο περάσει αλλά υπάρξουν διαρροές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τότε οι οικονομικές εξελίξεις που εξαρτώνται από τη δόση και το κούρεμα του χρέους μπορεί να μην επηρεασθούν άμεσα, η κυβέρνηση όμως θα έχει υποστεί ακόμα ένα εσωτερικό πλήγμα εν όψει της δύσκολης συνέχειας, το οποίο όπως λένε κυβερνητικά στελέχη κατά πάσα πιθανότητα θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ηδη η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν συμπτώματα μη αναστρέψιμα, καθώς:

Χθες ακόμα ένας βουλευτής, ο Θωμάς Ρομπόπουλος, προανήγγειλε δημόσια με δηλώσεις του σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης ότι τη Δευτέρα θα υποβάλει τελικά την παραίτησή του. Αν δεν αλλάξει πάλι γνώμη, θα έχουν ανεβεί στους εννιά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα έχουν κατεβεί από το τρένο… είτε εθελουσίως (Φλωρίδης, Νασιώκας, Λιάνης) είτε ως εκδιωχθέντες (Σακοράφα, Δημαράς, Β. Οικονόμου, Β. Παπαχρήστος, Κουρουμπλής).

Επίσης και ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός φέρεται να είπε χθες ότι στη σκέψη του είναι ακόμα και η παραίτηση από την πολιτική.

Ακόμα η Λούκα Κατσέλη επιμένει να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, αρκετοί άλλοι βουλευτές (Γιαννακά, Σαλαγιάννης, Πρωτόπαπας, κ.ά.) ζητούν να αλλάξει αλλά ο κ. Βενιζέλος αρνείται διαμηνύοντας ότι αν αυτό το άρθρο δεν περάσει ως έχει, ο ίδιος δεν πρόκειται να πάει στις Βρυξέλλες…

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απροθυμία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν το αίτημα εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Χθες απέτυχε ακόμα μία -η δεύτερη σε τρεις μέρες- προσπάθεια.

Ο κ. Παπανδρέου και υπουργοί μπορεί να λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, όμως είναι πιθανόν να αναγκασθεί να προσφύγει σε αυτές μέσα στο επόμενο δίμηνο, αν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και η κοινωνία είναι στους δρόμους. Ηδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας προτάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Μ. Ανδρουλάκης κ.ά.) για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης χωρίς τον Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό ενώ άλλοι βουλευτές ζητάνε επιμόνως εκλογές. Θυμίζουμε ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως έχει γράψει η «Ε», έχουν επεξεργασθεί ακόμα και το σενάριο να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ με ψήφο ανοχής ακόμα και μειοψηφική κυβέρνηση της Ν.Δ. σε περίπτωση εκλογών και ήττας του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα η πιθανότητα δημοψηφίσματος ως ένας έμμεσος τρόπος επιτάχυνσης της αποχώρησης της κυβέρνησης, είναι ακόμα στο τραπέζι. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπανδρέου έχει συνεχείς επαφές με υπουργούς με τους οποίους συζήτησε τα σχέδιά του για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης και τη ρύθμιση του χρέους, θέματα που προέχουν σε αυτή τη συγκυρία για τον ίδιο.

2Αν το πολυνομοσχέδιο δεν περάσει, τότε η κυβέρνηση θα καταρρεύσει πριν από τη σύνοδο κορυφής της επόμενης Κυριακής, η τύχη της Ελλάδας θα είναι στον αέρα και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές…

Η περίπτωση αυτή έστω και με τη μορφή απειλής ή πρόκλησης έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός κυβέρνησης. Στις αρχές της εβδομάδας ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος μπροστά στη σκληρή κριτική που δέχθηκε σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών από πολλούς βουλευτές, είπε: «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη, αναποτελεσματική και δεν έχει το ηθικό βάρος να παίρνει τέτοια μέτρα, τότε ρίξτε την…».

Επίσης και χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό καταψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, για να του απαντήσει ο κ. Βενιζέλος ότι αυτή η προτροπή του θα χαλυβδώσει πιο πολύ την Κ.Ο… (σ.σ. αν το πιστεύει κιόλας, είναι άλλο θέμα).

3 Ολη αυτή η συζήτηση γίνεται σε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Οι απεργίες-κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες, στον τομέα της καθαριότητας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τετάρτη και την Πέμπτη, στον χώρο των ΜΜΕ είναι καθημερινό φαινόμενο. Το κράτος επί της ουσίας δεν λειτουργεί ενώ οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων είναι η νέα μορφή κινητοποίησης που εξαπλώνεται και την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει με απειλές περί περικοπής των αποδοχών των απεργών – εργαζομένων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=318205

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *