καθημερινά νέα απο Αρκαδία 10-10-11

Δει χρημάτων και όχι λόγων
Στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια πάντα περίσσευαν οι εύκολες κουβέντες. Στις καλές μέρες, στον καιρό της ευφορίας, περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες. Οι περισσότεροι μπορούσαν να μιλούν καθ’ υπερβολήν, να λένε ή να προτείνουν διάφορα, ανέξοδα, χωρίς να ενδιαφέρονται αν τα λεγόμενά τους έχουν λογική συνέπεια και χωρίς  να υποδεικνύουν τρόπους χρηματοδότησης των προτεινόμενων έργων.

Έτσι, κατόρθωναν  να χτίζουν εικόνα φιλολαϊκή, να διεκδικούν τη λαϊκή επιδοκιμασία και  να στηρίζουν την πολιτική πρόοδό τους. Ωστόσο εκείνες οι καλές μέρες παρήλθαν. Τώρα υπάρχουν αντικειμενικοί περιορισμοί και αλήθειες απροσπέραστες. Κακά τα ψέματα το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά, ούτε δανεικά.
Για να υποσχεθεί και να εφαρμόσει πολιτικές πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τους πόρους. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα. Όσα λοιπόν από τα δημόσια πρόσωπα, και στεκόμαστε σε κάποιους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης,  υπόσχονται λύσεις και πολιτικές οφείλουν να ξεκαθαρίζουν που θα βρουν τους απαιτούμενους πόρους για τα ”θαύματα” που υπόσχονται. Η έννοια της ανάπτυξης για παράδειγμα είναι θύμα του εύκολου και ανέξοδου λόγου στον καιρό της κρίσης. Ωστόσο δεν διατάσσεται. Χρειάζεται πόρους που δεν υπάρχουν, χρηματοδότηση που δεν είναι δεδομένη. Τα μόνα χρήματα που υπάρχουν για την Περιφέρεια και το δήμο μας είναι εκείνα του ΕΣΠΑ, που πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτούμε, ώστε να μην πάνε χαμένα, όπως συνέβη στο παρελθόν.  Γι αυτό και τα έργα που βλέπουμε να εγκρίνονται από τη Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  ή τη Περιφέρεια, όπως δρόμοι, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ  πρέπει να προωθούνται τάχιστα και με συνοπτικές διαδικασίες για υλοποίηση. Ο δρόμος Τρίπολης – Αστρους, που για μια ακόμη φορά εξαγγέλθηκε η ολοκλήρωσή του, ευχόμαστε να μην μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και μείνει στις υποσχέσεις.

Από την άλλη οι επενδύσεις με διαδικασίες fast track, είναι αναγκαίες,  τώρα που ο στόχος μετατοπίζεται στην ανάπτυξη, και η ταχύτητα στην υλοποίηση των επενδύσεων αποτελεί στοιχείο επιβίωσης.  Οι εποχές είναι δύσκολες. Τα λόγια του αέρα δεν περνάνε. Οι φλυαρίες στα συμβούλια χωρίς αποδέκτες. Ας το αντιληφθούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν ακόμη να δουλεύουν τον κόσμο.

Διακοπή συμβάσεων

Αναστέλλουν τις συμβάσεις τους με τον Ο.Π.Α.Δ οι γιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, έως την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων. Τούτο  γιατί, παρά  το γεγονός ότι εκπληρώνουν πλήρως όλες τις συμβατικές τους  υποχρεώσεις, ο Ο.Π.Α.Δ., παράνομα και αντισυμβατικά  δεν εκπληρώνει την μοναδική του συμβατική υποχρέωση, δηλαδή συστηματικά  αρνείται ή καθυστερεί την καταβολή των νόμιμων αμοιβών/δεδουλευμένων για ιατρικές πράξεις μηνών, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει στα πλαίσια της σύμβασης τους για την παροχή υπηρεσιών τους στους ασφαλισμένους του.

Νέστωρ Βαρβέρης

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, διοργανώνει στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Λεωνιδίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. έκθεση των δεκαέξι (16) πινάκων ζωγραφικής, του μεγάλου τσάκωνα ζωγράφου ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΛΕΟΝΤΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗ (1867-1954)

τους οποίους πίνακες, ο ανεψιός του ζωγράφου, Λέων Νικολάου Βαρβέρης, είχε την γενναιοδωρία να χαρίσει στο Δήμο μας, στους συμπατριώτες του. Για τη ζωή και το έργο του Νέστορα Βαρβέρη θα μιλήσει ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κος Ιωάννης Μαρνέρης.

Το έργο του

Ο μεγάλος και άγνωστος στους περισσότερους, ασκητικός και στοχαστικός, συναισθηματικός και εκφραστικότατος ζωγράφος, γεννήθηκε στο Λενίδι του το 1867, κωφάλαλος. Το μειονέκτημά του δεν τον εμπόδισε από την ηλικία των 13 ετών να επιδοθεί στη ζωγραφική. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Νικηφόρο Λύτρα και Σπυρίδωνα Προσαλέντη, είχε δε φιλικό δεσμό με τον συμφοιτητή του Ροϊλό. Κατόπιν σπούδασε στη Παρισινή ζωγραφική σχολή των κωφαλάλων.

Ασχολήθηκε κυρίως με προσωπογραφίες, αγιογραφίες και τοπία. Η συμμετρία, οι φωτοσκιάσεις, οι κινήσεις και κυρίως οι αρμονικότατοι φωτισμοί τονίζουν την ισορροπία, την ψυχική του δύναμη, την ευαισθησία του που από μικρός είχε αποκτήσει στο ονειρεμένο περιβάλλον του Λεωνιδίου. Παραμένουν αριστουργήματα της τέχνης του «Η γέννηση του Χριστού», «Η είσοδος του Κολοκοτρώνη στη Νεμέα», βρίσκεται στο Λούβρο, » Η καταστροφή του Δράμαλη».

Τηλεθέρμανση

Υπογράφηκε από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο και τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα η προγραμματική σύμβαση για την επέκταση κι ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης.
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  με συνολικό προϋπολογισμό 12.534.366 ευρώ και περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη, που θεωρείται απαραίτητη για την μεγιστοποίηση του οφέλους της λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος από ενεργειακή και οικονομική άποψη.
Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει ακόμη στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την εύκολη, γρήγορη και οικονομική σύνδεση όλων όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό.

Δημοτικά

Αποφάσεις για 35 θέματα καλείται να πάρει την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ιδιαίτεροι ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο θέμα που αναφέρεται σε: «Λήψη απόφασης περί : α) οριστικού κλείσιμου και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση «Πλάτωμα» Τρίπολης, του ΧΑΔΑ στη θέση «Μαγούλα» Λεβιδίου και του ΧΑΔΑ στη θέση «Βαθύρεμα» Τεγέας και β) αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στις θέσεις: «Μόσχα» Κορυθίου, «Στοχός» Μαντινείας, «Αγ. Κωνσταντίνος» Σκυρίτιδας, «Ξεροπόταμος» και «Πηλαλίστρα» Φαλάνθου».

Χαμογελάτε

Μπαίνει ένας κινέζος σε ένα μπαρ. Φτάνει στον πάγκο και ζητάει ένα ουίσκι. Ο μπάρμαν ήταν ένας μεγαλόσωμος μαύρος.
– Όχι,. Δεν ζητάνε έτσι το ουίσκι! – Και πώς το ζητάνε; λέει ο κινέζος.
– Μπαίνεις μέσα σπάζoντας την πόρτα, κοπανάς τον πάγκο, και μετά ζητάς το ουίσκι με αντρική φωνή!!
Προσπαθεί ο κινέζος μία, δύο, τρείς… τίποτα.
– Έλα, θα σου δείξω, λέει ο μπάρμαν. Κάτσε εσύ μέσα από τον πάγκο και κάνε τον μπάρμαν.
Μπαίνει με φόρα ο μαύρος μέσα, δίνει μία δυνατή στην πόρτα, κοπανάει τον πάγκο και ζητάει ένα ουίσκι με πάγο. Και τότε απαντάει ο κινέζος:
– Δεν σερβίρουμε σε μαύρους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *