Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Θέσεις και παρατηρήσεις επί του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας.

Πειραιάς,  10-10-2011
ΘΕΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΠΙ  ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ  ΥΓΕΙΑΣ
Κατ΄ αρχήν είναι ένα ανυπόγραφο κείμενο.
Δεν αναφέρονται ο φορέας και η ομάδα που το συνέταξε και αν περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι των θεσμικών Ιατρικών οργάνων.
Δεν γνωρίζουμε εάν ζητήθηκαν και ελήφθησαν υπόψιν οι θέσεις των εκπροσώπων των χρηστών υγείας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ πχ. διαβητικοί, νεφροπαθείς)  κλπ.
Δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε εμπεριστατωμένα αποδεικνύεται η δυνατότητα εφαρμογής του και η μείωση των δαπανών.
Δεν αποτυπώνεται σε κάποιο σημείο του Κανονισμού,  η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ των παρεχο-μένων υπηρεσιών υγείας (πρόληψης και θεραπείας) σε ποιο υγειονομικό πλάνο έγινε ;   Το ερώτημά μας είναι,  μήπως στηρίχθηκε σε εκπονήματα μελετών που κατά καιρούς γνωρίζουμε,  που όμως δεν ανταποκρίνονται στην επικρατούσα πραγματικότητα ;
Δεν διαφαίνεται,  όσο ανατρέχει κανείς  στο κείμενο αυτό,  η βασική αρχή της προάσπισης – υποστήριξης – εξασφάλισης της υγείας των ασφαλισμένων πολιτών,  απεναντίας σε όλο το περιεχόμενο γίνεται εμφανής ο υποβιβασμός της περίθαλψης σε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη και ο ευτελισμός του πολίτη που θα την αναζητήσει.
Δεν γίνεται σαφής διαχωρισμός ΠΦΥ και Νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δεν αιτιολογούνται με επιστημονικά κριτήρια η περικοπή των παροχών υγείας των πολιτών και των ειδικών κατηγοριών ομάδων πασχόντων.
Γίνεται δραματική μείωση του Ιατρικού,  αλλά και λοιπού προσωπικού των υγειονομι-κών σχηματισμών.  Γίνεται δε αποτίμηση του Ιατρικού έργου σε εξευτελιστικά επίπεδα (ιατρική επίσκεψη 0,80 ευρώ και λιγότερο),  τιμή που προσβάλει την Πολιτεία,  διότι δεν προασπίζει την Υγεία ως Κοινωνικό Αγαθό και αντιμετωπίζει τον Πολίτη και τον Ιατρό ως περιττώματα,  που προσέχει μην τα πατήσει και εκτεθεί …
Γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση παρεμπόδιση του έργου του ιατρού και της επιστημονικής του ανεξαρτησίας.  Επίσης ποινικοποιεί οιαδήποτε παρέκκλιση από τους όρους του Κανονισμού,  θέτοντας έτσι τον ιατρό σε επιστημονική ομηρία.
Καταργούνται δια του Κανονισμού 2 νόμοι της Πολιτείας (παρ. 1 αρθ. 5 Ν. 341802005 ΦΕΚ 287 τ΄ Α & παρ. 2 αρθ. 6 Ν. 3627/2007 ΦΕΚ 292 τ΄ Α)  περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής.
Καταργείται η βασική αρχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ),  που διέπει την άσκηση του Ιατρικού έργου,  «ότι ο ιατρός κατά την άσκηση του ιατρικού του έργου  ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε επιστημονικό μέσο και μέθοδο,  ώστε να θεραπεύσει και να ανακουφίσει τον ασθενή του».

Στερεί από τον ιατρό, που δεν είναι συμβεβλημένος με τον φορέα,  τη δυνατότητα συνταγογράφησης,  αποδυναμώνοντας έτσι την επιστημονική του επάρκεια και εργασία.
•    Στερεί  από τον πολίτη το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού,  δηλαδή περιορίζει την περίθαλψή του,  τη στιγμή που η Πολιτεία επικαλείται το άνοιγμα των επαγ-γελμάτων δήθεν για προστασία του Δημοσίου συμφέροντος,  .
Η παντελής έλλειψη αναφοράς του Κανονισμού και του ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς ιατρούς και στις εργαστηριακές εξετάσεις των κλινικών ειδικοτήτων,  σε συνδυασμό με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες εξωιατρικών επιχειρήσεων υγείας,  δημιουργούν εύλογα ερωτήματα,  μήπως έχει επέλθει συμφωνία και γι΄ αυτό η ομάδα αυτή των ιατρών τελεί σε αφάνεια,  τόσο στον ΕΟΠΥΥ,  όσο και τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Για όλους τους ανωτέρω  -και όχι μόνο-  λόγους  ο  Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά:

1.    Απορρίπτει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.
2.    Ενημερώνει την Τρίτη 11-10-2011,  όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηστών υγείας,  για το τί επέρχεται με την εφαρμογή του.
3.    Καλεί τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρουν άμεσα τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και να ακούσουν τις απόψεις και θέσεις του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
4.    Εμμένουμε στην άρνηση των εξευτελιστικών αμοιβών του ΕΟΠΥΥ,  με τον οποίο δεν θα συμβληθούμε.
5.    Καλούμε τις ηγεσίες των Πολιτικών κομμάτων να προασπίσουν την υγεία των πολιτών και την προστασία του ιατρικού έργου.

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                            ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

One thought to “Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Θέσεις και παρατηρήσεις επί του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας.”

  1. Συνεχίζουμε δυναμικά με οποιοδήποτε τρόπο ενάντια στα κατάπτυστα τερατουργήματα του Λοβέρδου και των άλλων άσχετων της παρέας του! Πρέπει ο θνησιγενής ΕΟΠΥΥ επιτέλους να ψοφήσει και να μπει στο γνωστό και αλήστου μνήμης ”χρονοντούλαπο” μαζί μ’αυτούς που τον…εμπνεύστηκαν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *