Βόμβα 572 εκατ. ευρώ στα θεμέλια του ΙΚΑ

Οπως προκύπτει από στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περί τις 16.000 εστιατόρια και συνολικά 4.000 ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, κάμπινγκ και καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα και επιχειρήσεις που προσφέρουν θαλάσσια σπορ ή νοικιάζουν ξαπλώστρες, χρωστάνε στο ΙΚΑ συνολικά 572 εκατ. ευρώ.

Σε μίνι κραχ στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, ωστόσο, παραπέμπει το γεγονός ότι από τις συνολικά 20.135 επιχειρήσεις-οφειλέτες, οι 14.557 (δηλ. περισσότερες από το 70%) έχουν κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών, αφού δεν έχουν προσέλθει καν για να ρυθμίσουν τα συγκεκριμένα χρέη, εκμεταλλευόμενες τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά και οι παλαιότερες οφειλές τους.

Δύο στους δέκα ξενοδόχους εμφανίζονται να χρωστάνε στο ΙΚΑ τις εισφορές του προσωπικού. Από το σύνολο των 9.732 ξενοδοχείων που λειτουργούσαν στη χώρα στο τέλος του 2010 τα 1.959 εμφανίζονται να οφείλουν στο ΙΚΑ συνολικά 180 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 1.959 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε ρύθμιση προχώρησε μόλις η μία στις τρεις. Ετσι, 752 ξενοδοχεία ρύθμισαν συνολικά υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ ύψους 65,12 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, 1.207 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ δεν έχουν κάνει διακανονισμό και σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς συγκροτούν, ήδη, μια γκρίζα ζώνη στον ξενοδοχειακό χάρτη, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που σε μεγάλο βαθμό απειλούνται με λουκέτο.

Απειλή

Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 13% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας απειλείται άμεσα με απόσυρση από την αγορά, απειλώντας να αφήσει στον αέρα χιλιάδες επιπλέον ξενοδοχοϋπάλληλους.

*Ανάλογη είναι η εικόνα και στο χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων, καθώς σχεδόν ένα στα τέσσερα γραφεία χρωστάει στο ΙΚΑ. Από αυτά, ρύθμιση οφειλών έχει κάνει μόλις ένα στα τέσσερα. Ετσι, από το σύνολο των 4.000 ταξιδιωτικών γραφείων που υπολογίζεται ότι λειτουργούν σήμερα στη χώρα, 867 επιχειρήσεις εμφανίζονται να οφείλουν συνολικά 24,3 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ. Στο «κόκκινο» και ένα βήμα πριν απ’ το λουκέτο φέρονται να βρίσκονται 610 ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία εμφανίζονται να χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού τους, συνολικού ύψους 17,3 εκατ. ευρώ. Σε ρύθμιση οφειλών 7 εκατ. ευρώ έχουν προχωρήσει 253 ταξιδιωτικά γραφεία.

*Ατυπη στάση πληρωμών προς το ΙΚΑ εμφανίζονται να έχουν κηρύξει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, 604 επιχειρήσεις κάμπινγκ και καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), οι οποίες χρωστάνε συνολικά 8,6 εκατ. ευρώ αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών. Αντίθετα, σε ρύθμιση προχώρησαν 215 επιχειρήσεις του χώρου για οφειλές ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Οφειλέτες επί μήνες προς το ΙΚΑ, αν και με μικρά ποσά, εμφανίζονται να είναι ακόμα και χιονοδρομικά κέντρα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, τέσσερα χιονοδρομικά κέντρα οφείλουν συνολικά 670.000 ευρώ χωρίς να δείχνουν μέχρι σήμερα διάθεση να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

*Το ίδιο συμβαίνει και με 47 επιχειρήσεις που νοκιάζουν ξαπλώστες ή δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλάσσιων παιχνιδιών, οι οποίες οφείλουν -αλλά δεν έχουν ρυθμίσει μέχρι στιγμής- 689.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων τους.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ.ΥΦΑΝΤΗ pdifandis@enet.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=316449

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *