Γιάννης Μπασκόζος. Απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

07/10/2011
Σχετικά με το κείμενο του κ. Τσάμη

Ο κ Τσάμης αποφάσισε λοιπόν να απαντήσει προσωπικά σε όσα έγραψα, σαν να τον αφορούν προσωπικά και οι καταγγελίες μου.
Όταν κάποιος εκθέτει δημόσια τις απόψεις του οφείλει να ανέχεται και την κριτική, και αυτό προτίθεμαι να κάνω. Δεν είμαι όμως υποχρεωμένος να ανέχομαι προσωπικούς χαρακτηρισμούς σαν αυτούς που περισσεύουν στο κείμενο του κ Τσάμη: «αδυναμία κατανόησης, η διαστρέβλωση, η άγνοια και η επιπολαιότητα», «μεγαλόσχημοι»!! Μάλλον έχασε την ψυχραιμία του ο κ. συνάδελφος. Αν την ανακτούσε θα συμφωνούσε πως μ΄ αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρει τίποτα σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τους γιατρούς. Πόσο μάλλον όταν απευθύνει τους χαρακτηρισμούς αυτούς στον εκπρόσωπο μιας παράταξης που αγωνίζεται με επιμονή για την ενότητα όλων των κλάδων των γιατρών σε αγωνιστική αντιπαράθεση με τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης και τα όποια εύσημα που φέρει είναι από τους ανιδιοτελείς αγώνες δίπλα στους συναδέλφους μας και όχι από συμμετοχή σε θέσεις κυβερνητικές.
Μιλάει με το «εμείς» ο συνάδελφος. Ποιοι είναι άραγε αυτοί που ανησυχούν από αυτά που γράφω; Η παράταξη του; Μα δεν την αναφέρει. Μήπως επειδή αυτή η παράταξη κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών, άρα φέρει και την κύρια ευθύνη για ότι συμβαίνει; Μήπως επειδή μέλη της παράταξης του είναι αυτοί που αλληλοκαταγγέλονται δημοσίως την ώρα που ο ιατρικός κόσμος δέχεται την πιο σκληρή επίθεση; Μήπως επειδή αυτή η παράταξη έχει την πλειοψηφία και στον ΠΙΣ και στον ΙΣΘ και στον ΙΣ Λάρισας και στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ; Από ποιες αρχές εμφορείται η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει; Και γιατί πρέπει να αφορά τους γιατρούς αυτή η αντιπαράθεση, την ώρα που κινδυνεύει άμεσα η επαγγελματική και επιστημονική τους υπόσταση;
Ας συνεννοηθούμε. Εμείς πρωτοστατήσαμε στην ενωτική αγωνιστική αντιπαράθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης, με πολλά από τα οποία δυστυχώς συναινεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Σ΄ αυτό το μέτωπο που ειρωνεύεται ο κ Τσάμης συμμετείχαν και πολλοί συνάδελφοι που ανήκουν στην ίδια παράταξη με τον ίδιο, όπως και απ΄ όλες τις παρατάξεις και τα κόμματα. Ο αγώνας αυτός έδωσε στους γιατρούς το αίσθημα της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης  και της αυτοπεποίθησης. Ο κ Τσάμης αναλαμβάνει τον άχαρο ρόλο του τιμητή εξ αποστάσεως. Αυτό που τον ενοχλεί είναι η κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό το κίνημα. Ενότητα όλων των κλάδων των γιατρών, υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπεράσπιση δικαιωμάτων μισθωτών γιατρών, έγνοια για τα δικαιώματα των νέων γιατρών και προστασία του δικαιώματος ύπαρξης και αξιοπρεπούς επαγγελματικής επιβίωσης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους, ενάντια στην ισοπέδωση του ΕΟΠΥΥ.
Οι αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ εξέφρασαν αυτή τη νέα κατακτημένη ενότητα. Και έδωσαν κατευθύνσεις συγκεκριμένες για δράση σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους. Σε πολλούς συλλόγους οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αξιέπαινες πρωτοβουλίες. Είναι γνωστό ποιοι στον ΠΙΣ πρωτοστατούν στην υλοποίηση των αποφάσεων, το γνωρίζουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι. Η συλλογική σύμβαση είναι η βασική εντολή της ΓΣ προς το ΔΣ του ΠΙΣ. Ποιος δεν τη θέλει; Αξιοπρεπής κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των γιατρών του ΙΚΑ ως μισθωτών γιατρών με παράλληλη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου χωρίς να θίγεται κατά το δυνατόν η ισότητα με τους άλλους συναδέλφους, υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης των γιατρών του ΕΣΥ, διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γιατρών για άσκηση του επαγγέλματος με αύξηση των θέσεων στο δημόσιο τομέα και ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην συνταγογράφηση και την παραπομπή για εξετάσεις.
Αυτό επιδιώκουμε και ο αγώνας είναι σκληρός και άνισος.
Όλα όσα αναφέρει ο κ Τσάμης σαν ενέργειες του ΙΣΘ είναι μορφές αναγκαίες που προωθούνται και από άλλους συλλόγους, μερικές φορές ακόμα πιο προωθημένα. Πολύ καλά κάνουν. Αν δείξουν αγωνιστικότητα όλοι οι συνάδελφοι μπορούμε να κερδίσουμε.
Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Μαζί με όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν ενωτικά και ανυποχώρητα. Ο καθένας μας θα κριθεί από τη στάση του. Όλοι μας έχουμε παρελθόν και παρόν. Είμαι βέβαιος πως έχουμε και μέλλον.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ
Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

ΥΓ. Όσο για τους θρασύτατους συκοφάντες που αυτοαποκαλούνται «μάχιμοι ιατροί» δεν αξίζει να ασχολείται κανείς. Αν τολμούν ας σηκώσουν το βολικό πέπλο της ανωνυμίας να δούμε ποιοι κρύβονται από πίσω. Θα γελάσουμε πολύ!!

Ο Γ. Μπασκόζος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, εκπρόσωπος της ΑΕΓ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *