καθημερινά νέα από Αρκαδία

Θα τιμωρηθούν ;
Πνιγμένοι από το άγχος και την αγωνία για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, που καθημερινά επιβαρύνεται, πολλοί λίγοι έδωσαν τη δέουσα προσοχή – ανάμεσά τους ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος της Αρκαδίας –  στις καταστροφές που προκάλεσαν, προ ημερών, άγνωστοι καταληψίες του 2ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου  ης πόλης. Υλικές ζημιές σε τοίχους, θρανία,  κάγκελα αλλά και κλοπές υπολογιστών είναι πραγματικά ένας θλιβερός απολογισμός, που έρχεται να συμπληρώσει εκείνον που είχε συμβεί προ δυο περίπου  ετών.

Αρκετοί επιχειρηματολογούν λέγοντας  ότι μέσα στον «γενικό χαμό», τέτοιες αθλιότητες είναι ασήμαντες. Και το προσπερνούν αδιάφορα. Εθιστήκαμε, βλέπετε, όλα αυτά τα χρόνια στην ασυδοσία και τις λεηλασίες γι αυτό και μικροκλοπές  ή μικροβανδαλισμοί δεν συγκινούν κανένα. Τουναντίον έχουν και τη σιωπηρή κάλυψη, για να μην πούμε ενίσχυση,  κάποιων κομματικών ηγεσιών.

Ας μην λησμονούν όμως οι εν λόγω πως   οι μικροί και μεγάλοι βανδαλισμοί που ξεκινούν από τις καλύψεις οδικών σημάτων, τα αντιαισθητικά γκράφιτι και τα βλακώδη συνθήματα στους τοίχους των κτιρίων και φτάνουν στην καταστροφή πλατειών, γλυπτών, μνημείων και διδακτηρίων όλων των βαθμίδων, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις, ενώ η συνεχής ατιμωρησία ενθαρρύνει τους καταστροφείς – προτρέποντας τα παιδιά σε ανάλογες δράσεις –  και όσους δεν έχουν αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Τα όσα συνέβησαν στα δυο παραπάνω σχολεία, όσο και αν κάποιοι θεωρούν αμελητέες τις καταστροφές, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Γιατί δεν παύουν να αποτελούν μια περίπτωση βανδαλισμού και με αυτή την έννοια δεν επιτρέπεται να μείνουν ατιμώρητα, είτε οι ένοχοι είναι μαθητές, είτε «μπαχαλάκηδες» που ενεργούν με στόχο να μη μείνει τίποτα όρθιο.

Θα  βρεθεί ένας εισαγγελέας ώστε να διατάξει ανακρίσεις σε βάθος και όχι για το θεαθήναι; Υπάρχει τέτοιος;

Προσκύνημα

Τμήμα λειψάνων του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης θα μεταφερθούν, για πρώτη φορά, από τη Θεσσαλονίκη στην Τρίπολη το Σάββατο  15 Οκτωβρίου στις 17:30 το απόγευμα. Θα τοποθετηθούν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου για προσκύνημα και αμέσως μετά θα μεταφερθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου και θα παραμείνουν έως τις 20 Οκτωβρίου.

Κρίση – Μνημόνιο

Δυο νέα βιβλία γύρω από την κρίση και το μνημόνιο, που παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στις 6.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο, καθίστανται επίκαιρα και προκαλούν το ενδιαφέρον των πολιτών. Πρόκειται για τα βιβλία των : Πάνου Καζάκου «Μετά το μνημόνιο» και Παναγιώτη Λιαργκόβα  –  Σπύρου Ρεπούση «Κρίση, Δανεισμός και Χρεοκοπία», που  ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, η Παναρκαδική Ομοσπονδία και οι Εκδόσεις Παπαζήση, παρουσιάζουν σε εκδήλωση με θέμα:  «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα – Τρέχουσες προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές». Στην εκδήλωση αναμένεται να μιλήσουν οι κ.κ.: Λυκουρέντζος, Καζάκος και Λιαργκόβας. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης, Οικονομικός Αναλυτής – Αρχισυντάκτης του 24h.gr.

Μια ώρα αργότερα, στις 7.30 μ.μ  η Διοίκηση του Ε.Κ. Αρκαδίας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέμα Μνημόνιο – συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Θα μιλήσει ο  Αλέξης Π. Μητρόπουλος, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, και Πρόεδρος  ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ (Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας  και του κοινωνικού κράτους).

Όχι στη κατάργηση

Επιμένουν οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου της Δημητσάνας και με επιστολής τους στην υπουργό κ. Διαμαντοπούλου ζητούν να επανεξετάσει το θέμα του κλεισίματος του σχολείου, το οποίο θεωρούν αδιανόητο:  «… Με την παρούσα επιστολή, σας ζητάμε επιτέλους να μας απαντήσετε ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφασή σας να καταργήσετε το σχολείο της Δημητσάνας. Ένα σχολείο ιστορικό που ήταν ανάμεσα στα ιστορικότερα  εκπαιδευτήρια ως φορείς του Οικουμενικού Ελληνισμού στο έκτο Διασχολικό Συνέδριο Νέων στις 21-22 Ιανουαρίου του 2011 που έγινε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας υπενθυμίζουμε ότι στη Δημητσάνα ακόμα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας συγκεκριμένα το 1764, λειτούργησε Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων από την οποία αποφοίτησαν εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας.

Σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα γιατί εμείς οι γονείς, θεωρούμε αδιανόητο να κλείνετε ένα σχολείο που δεν έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι».

Υπόλοιπα ΤΕΔΚ

Τα χρηματικά υπόλοιπα και οι οφειλές, ανά νομό,  των πρώην ΤΕΔΚ, όπως αυτά κατατέθηκαν στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ως εξής:  ΤΕΔΚ Αρκαδίας: Υπόλοιπο: 31,65 Οφειλές : 75.074,99 ΤΕΔΚ Αργολίδας: Υπόλοιπο: 57,62 Οφειλές: 2.710,36 ΤΕΔΚ Μεσσηνίας : Υπόλοιπο:  0 Οφειλές: 60.982,00 ΤΕΔΚ Λακωνίας :  Υπόλοιπο: 70.556,66 Οφειλές : 20.022,60 ΤΕΔΚ Κορινθίας :  Υπόλοιπο: 24.400,7 Οφειλές :2.507,83

Αστέρας – ΕΠΟ

Δεκτό έγινε το αίτημα του Αστέρα Τρίπολης να πάρει προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Οι Αρκάδες θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου να καταθέσουν το υπόμνημα, για να προχωρήσει η υπόθεση και να αποφανθεί η Επιτροπή Εφέσεων. Χθες,  Πέμπτη, το νομικό επιτελείο της ομάδας της Τρίπολης και ο Γιώργος Μποροβήλος κατέθεσαν στην επιτροπή ένα DVD και το αίτημά τους.

Χαμογελάτε

Στην Κατοχή ένας χωρικός είχε έναν παπαγάλο, ο οποίος φώναζε συνέχεια: Θάνατος στους Γερμαναράδες! Θάνατος στους Γερμαναράδες!

Έτυχε κάποτε  να περάσει μια γερμανική περίπολος και να ακούσει τον παπαγάλο. Εξοργίζονται και λέει ο επικεφαλής στον χωρικό:  Θα ξαναπεράσουμε αύριο. Αν ο παπαγάλος σου λέει  το ίδιο, θα σε εκτελέσουμε!

Τί να κάνει και ο χωρικός, αλλάζει τον παπαγάλο του με τον παπαγάλο του παπά του χωριού. Περνάει την επόμενη η περίπολος. Τσιμουδιά ο παπαγάλος. Πλησιάζουν και αρχίζουν να τον τσιγκλάνε να δουν τί θα κάνει:

– Θάνατος στους Γερμαναράδες! λέει ο επικεφαλής. – Αμήν, λέει ο παπαγάλος του παπά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *