Αυστραλία. Μαϊμού η μετανάστευση στη χώρα των καγκουρό

«Ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία παραμένει ελάχιστος, ούτε έχει αλλάξει το μεταναστευτικό πρόγραμμα της χώρας» Αυτό δήλωσε στην «Ε» η ελληνικής καταγωγής πρέσβειρα της Αυστραλίας στη χώρα μας Τζένη Μπλούμφιλντ.

Η πρεσβεία, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που φέρουν χιλιάδες Ελλήνων να μεταναστεύουν για μόνιμη εγκατάσταση, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι «ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία παραμένει ελάχιστος (περί τα 100 άτομα ετησίως), αλλά και ότι «το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας δεν έχει αλλάξει» με τρόπο τέτοιο που να ευνοεί ειδικά τους Ελληνες.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «το πρόγραμμα επαγγελματικής μετανάστευσης της Αυστραλίας βασίζεται στις ανάγκες της οικονομίας της χώρας». Είναι λοιπόν ανοιχτό «για όλα τα άτομα που έχουν τα προσόντα και τις ειδικότητες που βρίσκονται σε ζήτηση στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων».

Η κ. Τζένη Μπλούμφιλντ είπε στην «Ε» ότι υπάρχει σωρεία αιτήσεων ετησίως από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν και ένα αντίτιμο περίπου 4.000 αυστραλιανών δολαρίων.

Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας, θα πρέπει να προσφύγουν στην ιστοσελίδα του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.immi.gov.au. Εκεί θα βρουν και τις σχετικές αιτήσεις, οι οποίες εφόσον συμπληρωθούν, θα αξιολογηθούν από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας.

Μόνο επαγγελματική βίζα

Από εκεί θα τους σταλεί και η επαγγελματική βίζα, η μόνη βάσει της οποίας έχουν δικαίωμα εργασίας στη μακρινή ήπειρο, καθώς η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα δεν δικαιούται παρά να χορηγεί μόνο τουριστικές βίζες.

Για όσους όμως πιστεύουν ότι θα πάρουν τουριστική βίζα και θα ανοίξει ο δρόμος για να εγκατασταθούν μόνιμα, στην ανακοίνωση της πρεσβείας τονίζεται ότι «στους ταξιδιώτες επιτρέπεται να επισκεφτούν την Αυστραλία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Προειδοποιούνται δε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση διαθέτει τους μηχανισμούς να ελέγχει αν παραμένουν νόμιμα στη χώρα και εφόσον διαπιστωθεί ότι παραμένουν παράνομα, τους επιβάλλεται σειρά κυρώσεων.

Οχι στους «συμβούλους»

Η πρεσβεία συμβουλεύει επίσης τους ενδιαφερόμενους να μην πιστεύουν τα διάφορα γραφεία «συμβούλων» που εμφανίστηκαν αιφνιδίως προς δόξαν των αφελών. «Οι υπηρεσίες συμβούλων μετανάστευσης δεν είναι απαραίτητες για την έκδοση βίζας, ούτε προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα στους αιτούντες» αναφέρεται «κομψά» στην ανακοίνωση, ενώ παραπέμπουν για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au/ migration-fraud, όπου fraud σημαίνει απάτη.

Πάντως, δεν είναι η παραπληροφόρηση ούτε το αυξημένο ενδιαφέρον που οδήγησε το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, ενημερωτική διημερίδα για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας υπογραμμίζεται με έμφαση πάντως ότι «η συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές δεν αποτελεί αίτηση για μετανάστευση στην Αυστραλία, ούτε εγγυάται την επακόλουθη έγκριση επαγγελματικής βίζας. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το υπουργείο Μετανάστευσης».

Τέλος, γίνεται γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται, ότι οι διαθέσιμες θέσεις συμμετοχής έχουν κλείσει. Παρά ταύτα, εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα www. immi.gov.au/ skillexpos και θα τους σταλεί ενημερωτικό υλικό από τη διημερίδα, όπως θα σταλεί και σε όσους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής αλλά δεν έχουν λάβει πρόσκληση.

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315624

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *