Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς.Δελτιο τύπου

Δελτίο Τύπου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Ν. Π. Δ. Δ.

Αργοστόλι 5-10-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

Μέσα στην γενική τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία αξίζει πιστεύουμε να αναλύσουμε την κατάσταση στον τομέα της υγείας και πως αυτή εξελίσσεται μέσα από τους νόμους που παρουσιάζει ο υπουργός υγείας κ. Λοβέρδος.
Ο τομέας της υγείας αφορά όλους τους πολίτες και οι αλλαγές σε αυτόν μας επηρεάζουν όλους άμεσα. Με την οικονομική κρίση έχει διαπιστωθεί μια στροφή των πολιτών από το ιδιωτικά κέντρα προς το ΕΣΥ ή άλλους δημόσιους φορείς υγείας. Το υπουργείο υγείας αντιδρά λοιπόν σε αυτή την αύξηση, με συνεχή συρρίκνωση πόρων και υπηρεσιών. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις επιπτώσεις σε γιατρούς και πολίτες.

Θεσπίζεται το εισιτήριο των 5 ευρώ
Ακύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών
Ακύρωση των νομοθετημένων [Ν. 3754-09], 2000 νέων προσλήψεων στο ΕΣΥ, που είχαν αποφασιστεί για να στελεχωθούν τμήματα με ελλείψεις, αντικαταστάσεις συνταξιοδοτούμενων ιατρών, οργάνωση αυτοτελών τμημάτων επειγόντων, αξιοποίηση κλινικών εντατικής θεραπείας, εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών
Περικοπές μισθών που ξεπερνούν το 50%
Θεσπίζεται η «ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου», μια έκφραση παγίδα που στην πραγματικότητα σημαίνει, απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο στο χώρο του νοσοκομείου
Ταυτόχρονα προωθούνται αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων, από εφημερίες κλινικών σε εφημερίες τομέα. Τι σημαίνει αυτό όμως; Σημαίνει ότι θα εφημερεύει πλέον, ο χειρουργικός τομέας και όχι οι κλινικές του [π.χ. χειρουργική, γυναικολογική, ουρολογική, ορθοπεδική] δηλαδή ένας οποιοσδήποτε χειρουργός για όλα τα περιστατικά, έτσι για παράδειγμα ορθοπεδικός  θα εξετάζει την έγκυο που θα έρχεται έτοιμη να γεννήσει. Ελπίζουμε αυτό το μέτρο, που έχει ως μόνο στόχο την μείωση των χρημάτων που διατίθενται για τις εφημερίες και που ορισμένοι διοικητές [όχι στην Κεφαλονιά] έχουν ήδη εφαρμόσει για ειδικευόμενους να μείνει μόνο μια εικασία
Συγχωνεύει νοσοκομεία και μειώνει τις κλίνες, οδηγώντας έτσι νοσοκομεία σε κλείσιμο κλινικών και μείωση υπηρεσιών. Ειδικότερα στον νομό μας, για τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου αντίστοιχα, από 117 και 35 ανεπτυγμένες κλίνες, τελικά θα έχουμε 100 και 20 κλίνες.
Υποχρεώνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παρέχουν ορισμένο αριθμό κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφάλειες οι οποίες έτσι κερδίζουν υποδομές με τα χρήματα των φορολογουμένων
Εξαθλιώνει τους γιατρούς του ΙΚΑ όπου εκκρεμούν 1860 μονιμοποιήσεις.
Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια αποδυνάμωσης των μονάδων υγείας του ΙΚΑ με την σταδιακή κατάργηση των δομών του σε κτήρια και χρηματοδοτήσεις
Μειώνονται τα φάρμακα και οι εξετάσεις που παρέχονται από το κράτος
Επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, πράγμα που καταργούσε η πρώην υπουργός υγείας κ.Ξενογιαννακοπούλου      Καταργώντας την διάταξη, που κατοχύρωνε, ότι την πλειοψηφία σε μία ιατρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να έχουν μόνο γιατροί, δίνει το δικαίωμα σε επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα να επικρατήσουν στον τομέα της υγείας, μετατρέποντας τους γιατρούς σε υπαλλήλους, χαμηλά αμειβόμενους, χωρίς δικαιώματα, και τους ασθενείς σε απρόσωπους «πελάτες». Να πούμε ότι αυτή την διάταξη είχε καταργήσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και επανέφερε ο κ Λοβέρδος.
Μία ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται σε δύο θέματα
1.      Στην μη καταβολή δεδουλευμένων βλέπε ΟΠΑΔ, και
2.      Στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ
Πρώτα να πούμε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε καταγγελία σύμβασης εργασίας, δηλαδή επίσχεση. Ιδιαίτερα όταν οργανισμοί όπως ο ΟΠΑΔ χρωστά στους συμβεβλημένους με αυτόν ιατρούς, επισκέψεις ή εξετάσεις, 15 μήνων, όπως συμβαίνει σήμερα. Τα χρήματα από τις επισκέψεις από τον  ΟΠΑΔ για πολλούς γιατρούς αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, η έλλειψη των οποίων επιφέρει μεγάλες δυσκολίες. Να σκεφτούμε επίσης εδώ, και την δύσκολη θέση των εργαστηριακών ιατρών, όπου έχουν προπληρώσει σε υλικά τα χρήματα που τους χρωστάει ο ΟΠΑΔ και που πολλές φορές καταλήγουν σε δάνεια για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Όσων αφορά τον ΕΟΠΥΥ τώρα. Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ο νέος ασφαλιστικός φορέας που γεννιέται από την ένωση του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ. Ο ασθενής θα διαλέγει τον προσωπικό του ιατρό, και ο ιατρός θα παίρνει απολαβές με μέσο όρο 1000/1200 ευρώ μεικτά, ανάλογα με το πόσοι ασθενείς τον έχουν διαλέξει, για να εξετάζει 4 ώρες την ημέρα συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ασθενείς. Τις υπόλοιπες ώρες θα κάνει ιδιωτικό ιατρείο, που θα ισχύει για όλους τους ασθενείς όπου το βιβλιάριο υγείας δεν θα μετράει. Είναι πιστεύω κατανοητό ότι οι μηνιαίες αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ δεν φτάνουν καν για τα έξοδα του ιατρείου, ενώ με την κρίση που υπάρχει ο γιατρός σίγουρα δεν θα έχει πελατεία τις ώρες που θα ιδιωτεύει. Αυτές τις ώρες όπου πάλι ο ασθενής θα καλείται να πληρώσει.
Οι πενιχρές αμοιβές που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, θα αποτρέψει πολλούς ιατρούς που μέχρι τώρα συνεργάζονταν με τα ταμεία να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας μαζί του.
Ο αριθμός των ιατρών που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, θα είναι συγκεκριμένος και μόνο αυτοί θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης στα βιβλιάρια των ασθενών και μόνο τις ώρες που θα λειτουργούν με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι νέοι ιατροί θα βλέπουν πλέον μόνο τον δρόμο της ανεργίας και της φτώχιας.
Αποτέλεσμα από όλα αυτά που αναφέρθησαν δεν είναι άλλο παρά η συνεχής ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας και η μείωση αυτών του δημοσίου.
Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλέον, ότι ακόμη και με το βιβλιάριο νοσηλείας που έχουν στα χέρια τους, θα έχουν, λιγότερες παροχές, μεγαλύτερες αναμονές, λιγότερα φάρμακα, λιγότερες εξετάσεις, λιγότερους γιατρούς, και εν ολίγοις θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να διατηρήσουν το επίπεδο παροχών υγείας που είχαν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γραμματέας
Πανταζής Πανταζόπουλος                                                  Στάμω Θεοτοκάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *