Αντιδράσεις ξεσήκωσε στη Νίκαια το πρόγραμμα μεθαδόνης στο νοσοκομείο

Εκεί ωθήθηκε, χωρίς να υπάρχει καμία ανάλογη πρετοιμασία, η πλειονότητα των περίπου 550 θεραπευομένων με μεθαδόνη των δύο Μονάδων Υποκατάστασης του Πειραιά που έκλεισαν με πανηγυρικό λόγο του υπουργού χθες. Πρόκειται για την Α’ Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας και τη Γ’ Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης. Ηταν άραγε μόνο τίτλοι χωρίς νόημα αυτές οι μονάδες;

Επιλογή ασθενών

Σύσσωμη (;) η κοινωνία της Νίκαιας -τουλάχιστον ο δήμος που πρόκειται όπως πληροφορούμαστε να προχωρήσει σε νομικά μέτρα- εμφανίστηκε χωρίς αιδώ να κάνει επιλογή «ασθενών». Να αρνείται τους τοξικοεξαρτημένους στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Βέβαια οι θεραπευτές, αναλογιζόμενοι τις ευθυνές τους, αλλά και από συνείδηση βγήκαν και έδωσαν μεθαδόνη από τα «κάγκελα» στο λίγο χώρο που τους αποδόθηκε «πανηγυρικά». Κοντά στο νεκροτομείο.

Αυτό δεν αναιρεί το βίαιο ξερίζωμα ανθρώπων από τον πολλές φορές επί χρόνια θεραπευτή τους. Το ξερίζωμα από τις ελπίδες τους για κάποια κοινωνική επανένταξη. Δεν αναιρεί το βίαιο περιορισμό του θεραπευτικού πλουραλισμού: της παροχής του λεγόμενου φάρμακου, δηλαδή της «θεραπευτικής» ουσίας μεθαδόνης αντί της βουπρενορφίνης, η οποία αν και με πολλαπλάσια αξία αγοράς αποφασίστηκε ωστόσο να δίδεται κρατικά στους «άθλιους των Αθηνών-Πειραιώς και πάσης Ελλάδος».

«Τουλάχιστον να ζητήσουμε από το δήμαρχο Νίκαιας να επιτρέψει τη χορήγησή μας με το φάρμακο εκεί (στο νοσοκομείο του ΕΣΥ), για λίγες μέρες, μέχρι να ετοιμαστούν οι υποδομές στη Σπιναλόγκα που θέλει να μας στείλει», σημειώνουν στο blog τους οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ.

«Στοχευμένη και ηθελημένη» χαρακτηρίζουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε» μέλη της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ Νίκαιας.

«Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Καταγγέλλει τις σκηνές που εκτυλίσσονται στο Κρατικό Νίκαιας: «Πολίτες έχουν αποκλείσει το νοσοκομείο και απαγορεύουν στους συμπολίτες τους ασθενείς να πλησιάσουν. Να πάρουν τη θεραπεία τους! Ο αποκλεισμός, δε, συνοδεύεται από χυδαίες ύβρεις, προπηλακισμούς, καταστροφές και φωτογράφιση (συνοδευόμενη από απειλητικά σχόλια) όσων τολμούν να πλησιάσουν στο χώρο. Ο υπ. Υγείας θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος… Κατόρθωσε να ικανοποιήσει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά μερίδας πολιτών. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εξαρτημένους στους οποίους υποσχέθηκε “λαγούς με πετραχήλια”… Φάνηκε ο ωμός κανιβαλισμός. Η βαρβαρότητα…».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315184

One thought to “Αντιδράσεις ξεσήκωσε στη Νίκαια το πρόγραμμα μεθαδόνης στο νοσοκομείο”

  1. Κάτοικος εκ γενετης στην περιοχή του γενικού κρατικού Νικαίας. Δύο παιδιά, το ένα στο γυμνάσιο που συνορεύει με το νοσοκομείο. Αν νομίζετε, πως είναι θεραπευτική αυτή η κλινική, τότε, ναι είμαι ρατσίστρια. Αν νομίζετε πως θα σωθούν άνθρωποι, με αυτόν τον τρόπο, τότε είμαι κανιβαλος, γιατί εγώ δεν το νομίζω. Δεν νομίζω πως γίνεται θεραπεία, σε ένα κλουβί, απομονωμένο απο το υπόλοιπο νοσοκομείο, και χωρίς τρόπο πρόσβασης των ασθενών σε αυτό, χωρίς ψυχολόγους, χωρίς πρόγραμμα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο αυτής της μερίδας συμπολιτών μας. Ελάτε να δείτε με τα μάτια σας που τους ρίξανε οι υπεύθυνοι της πολιτείας και μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα για το “ρατσισμό” των Νικαιωτών. ΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ Η ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ? ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ? Τα 3 σχολεία και το αθλητικό κέντρο που βρίσκονται δίπλα, συνιστούν επίσης ειδική περίπτωση. Ποιός είναι ρατσιστής? Ποιός δημιούργησε το λυόμενο και το απέκλεισε με κάγκελα? Οι Νικαιώτες? Για ποιο λόγο έπρεπε να ανοίξει ειδική πόρτα στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου? για να μην φαίνονται οι άνθρωποι αυτοί στη βιτρίνα του? ΓΙΑΤΙ????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *