Εξαιρούνται της ασφάλισης του ΙΚΑ οι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί του δημοσίου

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των προσλαμβανόμενων στο ΙΚΑ δημοσίων υπαλλήλων σπό την 1/1//2011 εξαιρούνται οι υπαγόμενοι λόγω απασχόλησης ή ιδιότητας υποκείμενοι σε ασφάλιση στο ΕΤΑΑ Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου :
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170/5-8-2011, τεύχος Α΄, δημοσιεύθηκε ο ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 61 του ανωτέρω νόμου ρυθμίζεται το θέμα της ασφάλισης όσων διορίζονται στο δημόσιο από 1/1/2011 και εφεξής, και ειδικότερα για τα πρόσωπα για τα οποία, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.
Με τις διατάξεις της παρ.1α του άρθρου 2 του ν.3865/2010 προβλέπεται ότι οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Η ανωτέρω ρύθμιση δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί για τα πρόσωπα για τα οποία, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, προέκυπτε ασφάλιση στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), δεδομένου ότι από τη νομοθεσία του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εξαιρείται η κατηγορία αυτή από την ασφάλιση του ανωτέρω Ταμείου, εφόσον προκύπτει ασφάλιση σε κλαδικά Ταμεία .
Με τη νέα διάταξη ρυθμίζεται και τυπικά το θέμα της ασφάλισης των υπαγομένων στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προσώπων, και εξαιρούνται τα πρόσωπα για τα οποία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ε.Τ.Α.Α., οπότε και έχουν εφαρμογή οι καταστατικές διατάξεις των Τομέων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Τ.Σ.Α.Υ. – Τ.Α.Ν.).
Επισημαίνεται ότι, για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από 1/1/1993 και εφεξής (νέοι ασφαλισμένοι), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ισχύει.
Η ανωτέρω ρύθμιση έχει αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2011.
Σας επισημαίνουμε επίσης ότι για το ανωτέρω θέμα έχει εκδοθεί και η Φ.80000/οικ.7799/528/2-6-2011 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών της Γ.Γ.Κ.Α, την οποία μπορείτε να αναζητήσετε μέσω της Διαύγειας (ΑΔΑ : 4Α3ΟΛ-Υ). Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο, από την υποχρεωτική υπαγωγή των τακτικών και μετακλητών υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου κ.λ.π, στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εξαιρούνται τα πρόσωπα για τα οποία προκύπτει, από την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεωτική ασφάλιση στο Ε.Τ.Α.Α. Όσοι εκ των ανωτέρω έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι 31/12/1992, ασφαλίζονται υποχρεωτικά και στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μόνο εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα από αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο Ε.Τ.Α.Α., ενώ για τους υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1/1/1993 και εφεξής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως κάθε φορά ισχύουν.
Συνεπώς, με βάσει τα ανωτέρω, προκύπτει ότι τα πρόσωπα τα οποία διορίζονται στο Δημόσιο από 1/1/2011 και εφεξής και υπάγονται λόγω απασχόλησης ή ιδιότητας στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. και εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, είτε πρόκειται για ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι) είτε για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και εφεξής (νέοι ασφαλισμένοι), με εξαίρεση μόνο ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι) εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα από αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο Ε.Τ.Α.Α.

http://www.asfalisinet.gr/2011/10/03/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *