Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ο εντοπισμός των φοροφυγάδων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης είναι το κύριο θέμα του σημερινού «Αγγελιοφόρου», στο οποίο αναφέρεται με τον τίτλο «σαφάρι από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης- χειροπέδες για το ΦΠΑ».   Η “Μακεδονία» αναφέρεται στο θέμα της επίσχεσης εργασίας των καθαριστριών στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και στα αποτελέσματά της στην καθαριότητα και την εικόνα του χώρου, με τον τίτλο «Εικόνες ντροπής στον σιδηροδρομικό σταθμό-Θυμίζει τριτοκοσμική χώρα με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν».   Κύριο θέμα της «Αυριανής Μακεδονίας –Θράκης» είναι οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της επισημαίνει ότι «50.000 ακινητα είναι υπο την απειλη πλειστηριασμου» και ότι «Εχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί κατασχετήριες εκθέσεις».   Τέλος, ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» , με τον τίτλο «Θα πνίξουμε στα απορρίμματα την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία», αναφέρεται στην προειδοποίηση των διαμαρτυρόμενων εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το διαφαινόμενο κίνδυνο ‘πλημμύρας’ σκουπιδιών στην πόλη λόγω των κινητοποιήσεών τους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σαφάρι από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης / Χειροπέδες για το ΦΠΑ»
Επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων φοροδιαφεύγουν οργανώνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους άνδρες του ΣΔΟΕ. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, προκειμένου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε να εντοπιστούν άμεσα όσοι οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ, από την 1η Απριλίου 2011 και έπειτα, ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Ηδη έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 50 άτομα (σελ. 10)

«Τίμησαν μετά θάνατον Καναδό με το Νομπέλ Ιατρικής» (σελ. 13)

«Βαρύς ο λογαριασμός για το 2012»
-Τι προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
– Μειώσεις στις φοροαπαλλαγές
– Αύξηση των αντικειμενικών αξιών (σελ. 14 – 15, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Eurogroup: Όλα μετέωρα για το ελληνικό «πακέτο» (σελ. 5)

«Τριπλό «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις»
Μετά την κλιμακωτή από 1.9.2011 παρακράτηση (από 3% έως 10%) στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, έρχονται νέες μειώσεις μέσω δύο «οδών»… (σελ. 16)

«Πιέζει η τρόικα για πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Γ. Παπανδρέου: «Δε θα γίνουμε ποτέ Ινδία» (σελ. 3, 19)

«Λόγω κατάληψης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης / Θα πνιγεί στα σκουπίδια η Θεσσαλονίκη» (σελ. 8)

«Στους δρόμους οι μαθητές για τα βιβλία»
Εκατοντάδες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν χτες διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε βιβλία.
Kαταλήψεις σε 109 σχολεία, από 78 που ήταν την περασμένη Παρασκευή! (σελ. 9)

«Ο Ζαγοράκης ανακοινώνει το νέο ΔΣ του ΠΑΟΚ / Μπάχαλο και στη Β’ Εθνική»
Κλήρωση με ομάδες Α’, Β’ (σελ. 23 – 24)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

« ‘Χειροπέδες” για το ΦΠΑ- Το «ανθρωποκυνηγητό» των φοροφυγάδων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται… » (σελ. 10)
«Σαφάρι» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων φοροδιαφεύγουν εξαπολύει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους άνδρες του ΣΔΟΕ.
Οπως έγινε γνωστό, μετά την εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη προκειμένου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 50 φοροφυγάδες και οι έρευνες συνεχίζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε να εντοπιστούν άμεσα όσοι οφείλουν ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ, από την 1η Απριλίου 2011 και έπειτα, ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση για τη σύλληψή τους! Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάποια από τα στοιχεία που ζητήθηκαν παραδόθηκαν ήδη στις διωκτικές αρχές.Είχε προηγηθεί οδηγία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλες στις εισαγγελικές αρχές, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 75 χιλιάδων ευρώ και πάνω.
Ηδη, η εγκύκλιος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δικηγόρων. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει ότι οι διατάξεις του Ν. 3943/2011 έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα.

«Κατάληψη του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από εργαζόμενους» (σελ.8)
Υπό κατάληψη τελεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μαυροράχη του νομού Θεσσαλονίκης, από εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ.  Ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός έως και την Τετάρτη, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Στους δρόμους οι μαθητές- Μορφή χιονοστιβάδας πήραν χτες οι καταλήψεις στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης» (σελ.9)
Στους δρόμους βγήκαν χτες εκατοντάδες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε βιβλία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, μαθητές από δεκάδες σχολεία προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις των διδακτηρίων τους, ανεβάζοντας τα λουκέτα στα 109 από 78 που ήταν την περασμένη Παρασκευή.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήρισε τις καταλήψεις «υποκινούμενες», λέγοντας ότι στα σχολεία οι καταληψίες είναι 10 με 15 παιδιά, ενώ επισήμανε ότι οι χαμένες διδακτικές ώρες θα αναπληρωθούν με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες.

«Το…Κατάρ στη Χαλκιδική» (σελ. 18)
Αραβικά κεφάλαια θα συμμετάσχουν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού και άλλων μετάλλων που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Χαλκιδικής, Το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στην Ελλάδα ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και οι συνεργάτες του, που υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την European Goldfields που ελέγχει την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

«Ακέφαλος ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης» (σελ.9)
Ακέφαλος παραμένει από τον προηγούμενο Ιούλιο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Η θητεία του μέχρι πρότινος προέδρου, Παναγιώτη Σταθακόπουλου, έληξε στις 19 Ιουλίου και έκτοτε το υπουργείο δεν μπήκε καν στον κόπο να ορίσει διοίκηση, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν μια σειρά από εκκρεμότητες για τη λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος και κυρίως να έχουν παγώσει όσα ζητήματα απαιτούν έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΘ.
Αυτό σημαίνει καθυστέρηση σε ζητήματα, όπως αιτήματα επενδυτών, φορέων κ.λπ. Το «φρένο» στην όποια αναπτυξιακή διαδικασία δεν είναι το μόνο. Εφόσον συνεχιστεί η ίδια αδιαφορία από την κεντρική διοίκηση θα προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα αρχίσουν να στέλνονται στον Οργανισμό το επόμενο διάστημα και στο σύνολο των ζητημάτων επί των οποίων έχει γνωμοδοτικές (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αδειοδοτήσεις μονάδων κ.λπ.) ή αποφασιστικές αρμοδιότητες.
«Αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στη Θεσσαλονίκη, που εκφράζεται και με την ουσιαστική άρνησή της να διορίσει επί δίμηνο διοίκηση στον ΟΡΘ» καταγγέλλει η ΝΔ Θεσσαλονίκης.

«Εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, λόγω της κρίσης» (σελ.8)
Αύξηση στον αριθμό των οικόσιτων ζώων τα οποία εγκαταλείπονται από τους «ιδιοκτήτες» τους διαπιστώνουν οι άνθρωποι του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Οπως τονίζουν, το φαινόμενο που ήταν σύνηθες στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς πολλοί έπαιρναν ζώα φύλακες για τα εξοχικά τους, τα οποία όμως στη συνέχεια εγκατέλειπαν, παρατηρείται πια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

«Λαϊκή συνέλευση στην Ανω Πόλη» (σελ. 9)
Περισσότερο φωτισμό, καλύτερες παιδικές χαρές, αλλά και πάρκινγκ, ζητούν από το δήμο Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι της Ανω Πόλης. Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τερψιθέας, παρουσία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι κάτοικοι ζήτησαν επίσης την αναβάθμιση της περιοχής μέσω της αξιοποίησης των διατηρητέων ακινήτων, αλλά και την αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων σπιτιών.

«52.000 μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα» (σελ. 10)
Συνέντευξη τύπου δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, μετά την τελετή εγκαινίων πρόσβασης στο οπτικοακουστικό αρχείο του USC Shoah Foundation Institute, κατόπιν σχετικής συμφωνίας του Freie Universitaet Berlin με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Σε αυτό περιλαμβάνονται χιλιάδες ντοκουμέντα από ανθρώπους που κατάφεραν να επιζήσουν από τα στρατόπεδα – κολαστήρια της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό αρχείο του είδους του στον κόσμο, όπου ξετυλίγονται 113.000 χιλιάδες ώρες ιστορίας μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες 52.000 επιζώντων της μαζικής εξολόθρευσης, γυρισμένες σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες.
Το ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε από το γνωστό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ από τα έσοδα της ταινίας «Λίστα του Σίντλερ», πήρε συνεντεύξεις από επιζήσαντες Εβραίους, ομοφυλόφιλους, μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι (τσιγγάνοι), καθώς και από επιζήσαντες προγραμμάτων ευγονικής, απελευθερωτές και μάρτυρες της απελευθέρωσης, πολιτικούς κρατούμενους, διασώστες και βοηθούς τους και συμμετέχοντες σε δίκες εγκληματιών πολέμου. Σχεδόν 300 μαρτυρίες-συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ 601 επιζώντες ομιλητές έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα και από αυτούς 381 τη Θεσσαλονίκη. Οι συνεντεύξεις στην Ελλάδα πάρθηκαν την περίοδο 1991 – 1999 υπό την καθοδήγηση της ιστορικού Ρένας Μόλχο.

«Ασπίδα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-‘Όχι’ από τους εργαζομένους στην υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας» (σελ. 11)
Μέτωπο για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην υποβαθμιστούν υπηρεσίες και να μην κλείσουν δομές του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συγκροτούν οι εργαζόμενοι. Καταγγέλλουν τα σχέδια συρρίκνωσής του από την κυβέρνηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο καθεστώς εφεδρείας, τη μείωση κλινών νοσοκομείου και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

«Κατάληψη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα» (σελ. 11)
Σε κατάληψη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα προχώρησαν χτες το πρωί οι σπουδαστές της διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή λειτουργίας της σχολής λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων μετά από έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Η φοίτηση 800 περίπου φοιτητών βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν τους έχει υποδειχθεί ακόμη ο χώρος διενέργειας των μαθημάτων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εγγραφές πρωτοετών.

«Νέα προοπτική για τη Διεθνή Έκθεση- Για την ανάγκη ανανέωσής της μιλούν οι παράγοντες της Θεσσαλονίκης» (σελ. 17)
Το μέλλον της εκθεσιακής αγοράς στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του γενικού διευθυντή της ΔΕΘ ΑΕ “75 χρόνια επί 15 ημέρες Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης”, Κυριάκου Ποζικίδη, το περασμένο Σάββατο. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων συμφωνούν ότι ο θεσμός της Έκθεσης πρέπει να αναβαθμιστεί.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Θυμίζει τριτοκοσμική χώρα με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν»
«Εικόνες ντροπής στον σιδηροδρομικό σταθμό»
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες – Κίνδυνος να δημιουργηθούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης
Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντικρίζουν οι επιβάτες των τρένων και οι επισκέπτες του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, δέκα ημέρες μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των καθαριστριών. Η αίθουσα αναμονής και οι αποβάθρες θυμίζουν μικρές χωματερές και, αν δεν ληφθούν μέτρα, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μετατραπούν σε επικίνδυνες εστίες μόλυνσης. Η βρομιά άρχισε να αναδύεται από διάφορα σημεία της αίθουσας ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς των Βαλκανίων, και οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να κάθονται δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών (σελ. 4 – 5)

«Ζητούν άλλα 11 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους». Επιπλέον φόροι 5,56 δισ. ευρώ και περικοπές 5,52 δισ. ευρώ το 2012, ώστε ο προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ (σελ. 6 – 9)

«Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την φοροκάρτα». Με το σλόγκαν “Δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα” άρχισε χθες η διάθεση της φοροκάρτας ή κάρτας αποδείξεων από τις τράπεζες, πιάνοντας ωστόσο ανενημέρωτους καταναλωτές και επιχειρηματίες (σελ. 22)

«“Δεν θα γίνουμε Ινδία”». “Στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους” είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας (σελ. 11)

«“Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα”». Τον δημοσιονομικό άθλο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, περνώντας από ένα πρωτογενές έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, περιέγραψε στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευ. Βενιζέλος (σελ. 7)

«“Συνταγή αποτυχίας η εργασιακή εφεδρεία”». Τι είπε ο Αν. Σαμαράς στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας (σελ. 10)

«Πρόβλημα πάλι με τα σκουπίδια». Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι κλειστός από χθες και θα παραμείνει έως αύριο, ενώ υπό κατάληψη τελεί από τους εργαζόμενους και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Φοίνικα (σελ. 14)

«Πλήρωσαν με αίμα την τσιγγάνικη τιμή». Ένοπλη συμπλοκή με τρεις τραυματίες στο Κορδελιό μετά τη διάλυση ενός γάμου (σελ. 18)

«Η άγνωστη πτυχή του Ολοκαυτώματος στο ΑΠΘ». Στη διάθεση των ελλήνων ερευνητών οι μαρτυρίες 52.000 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (σελ. 20)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Σε χωματερή μετατράπηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός- συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των καθαριστριών» (σελ. 4-5)
Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντικρίζουν οι επιβάτες των τρένων και οι επισκέπτες του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, δέκα ημέρες μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των καθαριστριών. Η αίθουσα αναμονής και οι αποβάθρες δυσωδούν και, αν δεν ληφθούν μέτρα, ενδεχομένως να δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία του κοινού.

«Καταλήψεις σε ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σταθμό μεταφόρτωσης Φοίνικα- Ξεχειλίζουν και πάλι οι κάδοι» (σελ. 14)
Τον εφιάλτη των σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους αναμένεται να ζήσουν για άλλη μια φορά οι Θεσσαλονικείς. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι κλειστός από χθες και θα παραμείνει έως αύριο, ενώ εργαζόμενοι έχουν καταλάβει και  το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στο Φοίνικα.Συνεπώς, 1.200 περίπου τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται ήδη φορτωμένοι στα απορριματοφόρα, τα φορτηγά και τους κάδους, ενώ από σήμερα απειλούν να πνίξουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

«Καταλήψεις μαθητών και απεργία εκπαιδευτικών-συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση» (σελ. 15)
Μπορεί τα βιβλία να φτάνουν σταδιακά στα γυμνάσια και τα λύκεια της Θεσσαλονίκης, οι μαθητές ωστόσο συνεχίζουν πορείες και καταλήψεις σχολείων. Πανελλαδικά, ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη είναι περίπου 600,  ενώ στη Θεσσαλονίκη 110 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη και τέσσερα σε αποχή.

«΄Λίφτινγκ’ στα κέντρα κράτησης μεταναστών- λόγω των άθλιων συνθηκών παραμονής των αλλοδαπών στον Έβρο» (σελ. 15)
‘Λίφτινγκ’ στα κτίρια όπου κρατούνται εκατοντάδες μετανάστες στον Έβρο σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τις συνεχείς καταγγελίες ακόμη και από παγκόσμιους οργανισμούς για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών. Χθες προκηρύχθηκες διαγωνισμός για την αναβάθμιση και επισκευή των χώρων στο φυλάκιο Κυπρίνου και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης Τυχερού και Σουφλίου.

«Υποβάθμιση του ψυχιατρείου φέρνει η εργασιακή εφεδρεία- Σε Τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου» (σελ. 13)
‘Δε θα αφήσουμε να χαθεί καμία κλίνη, καμία κλινική’. Το μήνυμα αυτό στέλνουν  οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στην Τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος που επιχειρείται μέσω της εργασιακής εφεδρείας και της μείωσης των κλινών.

«Κόντρα Δήμου Θεσσαλονίκης και περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Στα μαχαίρια για τις άδειες περιπτέρων» (Σελ. 16)
Σε αντιπαράθεση με αφορμή την έκδοση αδειών για λειτουργία περιπτέρων βρέθηκαν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης εξαπέλυσε πυρά σε βάρος του αντιδημάρχου Αστικού σχεδιασμού και πολεοδομίας Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι η διοίκηση της πρώην νομαρχίας είχε εκδώσει υπεράριθμες 1445 άδειες περιπτέρων. Ο κ. Ψωμιάδης ‘επέπληξε’ τον κ. Κουράκη, προτρέποντάς τον να ρωτήσει τον αντιδήμαρχο κ. Καπόν, για να τον ενημερώσει ότι τις άδειες εγκατάστασης περιπτέρων τις δίδει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

«’Χρυσή συμφωνία με το Κατάρ για το χρυσό της Χαλκιδικής-αρχίζει άμεσα η πρώτη φάση του έργου της ‘Ελληνικός Χρυσός’» (Σελ. 25)
Μια πολύτιμη χρηματοδοτική ανάσα, μια στρατηγική συνεργασία και το λάκτισμα για τη άμεση έναρξη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική σηματοδοτεί η συμφωνία της μητρικής της, European Goldfields,  με την Qatar Holdings. Η τελευταία θα παράσχει δάνειο  600 εκ. δολάρια στη European Goldfields, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη των πρότζεκτ στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Η ύψους 1,2 δις ευρώ δρομολογούμενη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή κατά 1500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 5000 δευτερογενώς.

«’Θα προστατέψουμε τα επίπεδα διαβίωσης στη χώρα’- συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ» (σελ. 10)
΄Καθησυχαστικό’ και άκρως πολιτικό ήταν το κλίμα της πολύωρης συνάντησης που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν έλειψε, όπως και η κριτική των βουλευτών προς κυβερνητικά στελέχη που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως οι κκ. Πάγκαλος και Μόσιαλος.

«Στη Θεσσαλονίκη το κρουαζιερόπλοιο ‘Μινέρβα’- δένει στο λιμάνι της πόλης μία με δύο φορές κατ’ έτος τα τελευταία 35 χρόνια.» (σελ. 24)
Το κρουαζιερόπλοιο ‘Μινέρβα’ της εταιρίας Swan Hellenic, με σημαία Μπαχάμες, έδεσε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρέμεινε για 17 ώρες, δίδοντας τη δυνατότητα στους 335 επιβάτες του να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη.

«Δοκιμές λογισμικού στο σταθμό διοδίων Ανάληψης- Σε 15 μέρες οι νέοι σταθμοί στην Εγνατία» (σελ. 17)
Έτοιμος να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες ο σταθμός διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Ανάληψη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξουν άλλοι τρεις νέοι σταθμοί.

«΄Δεν πληρώνω’ από τους εργαζομένους στο δήμο Θεσσαλονίκης» (σελ. 17)
Οργανωμένη άρνηση πληρωμών των νέων φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση αποφάσισε η γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής και  έχουν συνταχθεί κατασχετήριες εκθέσεις / 50.000 ακίνητα υπό την απειλή πλειστηριασμού»
Οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες σε διακανονισμό, αλλά και «κούρεμα» του χρέους (σελ. 4)

«Νέα φοροκαταιγίδα τα μέτρα του 2012 / «Ψαλίδι» στις απαλλαγές, αύξηση σε τεκμήρια και αντικειμενικές αξίες» (σελ. 5)

«Στη Χαλκιδική: Το Κατάρ  απέκτησε  το 7,07% των μεταλλείων χρυσού» (σελ. 3)

«Επιφυλλίδες / Καταλήψεις «αγωνιστών»»

«Ξεκίνησε η διάθεση της / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τη φοροκάρτα» (σελ. 7)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Η συμφωνία για την είσοδο του Κατάρ στα Μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής- απέκτησαν το 7,07%» (σελ. 3)
Σε συμφωνία πώλησης 13 εκ.μετοχών της εταιρίας European Goldfileds στην Qatar Holdings, ήτοι ποσοστού 7,07% του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ.δολαρίων Καναδά (92,87 εκ.ευρώ) προέβη τη Δευτέρα η εταιρία Aktor Constructions International ltd, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

«Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα ως το 2015 ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ- φόβοι για ‘τσουνάμι’ κατασχέσεων» (Σελ. 4)
Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η τελευταία εξάμηνη παράταση που δόθηκε στην αναστολή πλειστηριασμών της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας και οι οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών ζητούν να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια, ώστε χιλιάδες νοικοκυριά να αποφύγουν τον εφιάλτη της κατάσχεσης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

O πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης προειδοποιεί:
«Θα πνίξουμε στα απορρίμματα την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία»
«Θα γεμίσουμε σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη, θα καταντήσουμε σαν τη Νάπολη, που ο κόσμος έβγαινε έξω στους δρόμους και πετούσε σκουπίδια! Θα κάνουμε κατάληψη στα γραφεία όπου θα ετοιμάζονται οι λίστες της εργασιακής εφεδρείας, ώστε να μη φύγει καμία». Αυτό το εφιαλτικό σενάριο, περιέγραψε στον «Τ.Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, Κώστας Ζέρβας, ο οποίος μετέφερε την αγωνία των εργαζομένων που ζουν με τον κίνδυνο απόλυσης.  Από νωρίς χθες το πρωί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μαυροράχη του νομού Θεσσαλονίκης, τελούσε υπό κατάληψη από εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός έως και την Τετάρτη, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων ο κίνδυνος συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι ορατός.
«Δε θα δεχόμαστε τίποτα. Η πόλη θα γεμίσει σκουπίδια, θα υπάρξει πρόβλημα και συνιστούμε στους πολίτες να κάνουν υπομονή. Αντιδρούμε σε όλα τα μέτρα που έρχονται και θα έρθουν, στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία», τόνισε.
Έκκληση προς τους δημότες και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες να μην βγάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους και να περιορίσουν την απόρριψη τους στους κάδους έως και την Τετάρτη, απευθύνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.  Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (σελ. 6)

«Διεισδύοντας στον κόσμο του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη».  Ένα λευκό δωμάτιο, με γήινο δάπεδο και με μυρωδιά από μούχλα και ξύλο, ένα πιάνο και κυλινδρικές κατασκευές που παραπέμπουν στο Λευκό Πύργο, αποτελούν μέρη της σκηνικής κατάστασης – αφιερώματος στο Δημήτρη Δημητριάδη που θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (σελ. 30)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ /  «Η κατάληψη της Γουόλ Στριτ: Μια Πλατεία της Ελευθερίας στο Μανχάταν». Πως όμως φτάσαμε ως εκεί; Ας κοιτάξουμε την πορεία προς την κατάληψη, αφήνοντας για το τέλος τα συμπεράσματα. (σελ. 11)

«Ανακαλύψτε τα αισθήματα των ζώων».  Τα ζώα δε μιλούν, αλλά κατανοούν και αγαπούν! Μεγάλο 16σέλιδο αφιέρωμα του «Τ.Θ» για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα των ζώων (σελ. 13-28)

«Πόρισμα- καταπέλτης για τον Χριστόφια». Θεσμική αλλά και προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, καταλογίζει στο πόρισμά του ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου (σελ.  7)

«Η τρόικα ζητά τώρα κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».  Μετά το Δημόσιο, η τρόικα ρίχνει νέα «βόμβα» στα εργασιακά, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ιδιωτικό τομέα. Φέρεται να ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της (σελ.  9)

«‘‘Πνίγεται’’ ο προϋπολογισμός στον ωκεανό των φόρων».  Πρόσθετα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους 3,382 δισ. ευρώ, αλλά και μείωση δαπανών κατά 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,85 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών (σελ.10)

«Επί ποδός οι εργαζόμενοι: Ποιοι απεργούν αύριο;». Σε 24ωρη απεργία στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας προχωρούν αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (σελ.  9)

«Πυροβολισμοί και δύο τραυματίες  στη Θεσσαλονίκη».  Επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ τσιγγάνων σημειώθηκε γύρω στις 16:29 χθες το απόγευμα, στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (σελ. 5)

X.A. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 779, 29 – 2,4 %

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Θα πνίξουμε στα απορρίμματα την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία» (Σελ.6)
Αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία, ο σύλλογος Εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει κλείσει το ΧΥΤΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Έτσι, διαφαίνεται και πάλι η κάλυψη της πόλης από τόνους σκουπιδιών.

«Οι περιπτερούχοι της Θεσσαλονίκης δεν αγοράζουν μη κερδοφόρα τσιγάρα» (σελ.6)
Η  Ένωση Καπνοπωλών – Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, τα μέλη της οποίας αρνήθηκαν να αγοράσουν τσιγάρα  που δεν αφήνουν κέρδη στις επιχειρήσεις τους αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η άρνηση αγοράς σε μη κερδοφόρα τσιγάρα προχωράει έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να αγγίξουμε το 100% συμμετοχής από όλους τους συναδέλφους μας. Ήδη κάποιες εταιρίες επιδοτούν κάποιους κωδικούς και αφήνουν  σε εμάς κάποιο περιθώριο  κερδοφορίας. Η συμμετοχή όλων μας  είναι απαραίτητη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Πυροβολισμοί και δύο τραυματίες στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 5)
Επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ τσιγγάνων σημειώθηκε γύρω στις 16:29 χθες το απόγευμα, στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά  στην περιοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και είχε να κάνει με ενδοοικογενειακές διαφορές. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν τρεις  εξ αυτών, από τους οποίους οι δύο είναι σοβαρά, ενώ ο τρίτος είναι πιο ελαφρά. Η αστυνομία προχώρησε άμεσα σε προσαγωγές, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση των δραστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *