ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Απάντηση Μ.Βλασταράκου σε σχόλια των μαχόμενων γιατρών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ
Προέδρου ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Υποψηφίου Προέδρου ΠΙΣ
Απατώντας σε σχόλια των «μαχόμενων γιατρών;!» έχουμε να τονίσουμε τα
κάτωθι:
Ως Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σεβόμενος την συλλογική απόφαση της Γεν.
Συνέλευσης ΠΙΣ και της Γεν. Συνέλευσης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, συμμετείχα στον διάλογο μαζί με το ΔΣ του ΠΙΣ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να καταθέσουμε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Όταν γνωστοποιήθηκε η πρόταση του Υπουργού Υγείας για συμβάσεις αντιμισθίας,
καταγγείλαμε τις πρακτικές αυτές και αποχωρήσαμε.
Οι οποιεσδήποτε συζητήσεις με την Διοίκηση του ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, είναι στα πλαίσια
αποφάσεων των συλλογικών μας οργάνων για διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των
υπηρετούντων γιατρών, όπως έχουμε υποχρέωση σαν Διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Οι δήθεν μαχόμενοι γιατροί, πολλοί των οποίων ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα της
πολιτικής ηγεσίας, και χτύπησαν πισώπλατα την απεργία των γιατρών, που στην πλειοψηφία τους ήταν γιατροί του ΙΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2011, με τα συνταγολόγια του ΙΚΑ που πήραν για εξυπηρέτηση δήθεν ασφαλισμένων, ας κοιτάξουν τι εκπροσωπούν και τι σκοπιμότητες υπηρετούν.
Οι αναφορές για «ξεπουλήματα» γυρίζουν ατόφιες σε αυτούς που τις εκφέρουν.
Ως Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, έχω υποστηρίξει με σθένος και τα προβλήματα του κλάδου
που εκπροσωπώ και τα γενικότερα προβλήματα του Ιατρικού κόσμου.
Ο κλάδος των γιατρών του ΙΚΑ, με έχει τιμήσει κατ’ επανάληψη και πρόσφατα ακόμα με
μεγάλη πλειοψηφία 75% και αταλάντευτα τον υπηρετώ.
Ο Ιατρικός κόσμος με τίμησε με την πλειοψηφία του και στις προηγούμενες εκλογές του
ΠΙΣ και συντάσσομαι με τις αποφάσεις της Γεν. Συνέλευσης του ΠΙΣ.
Κάποιοι μικροί στο ανάστημα, που έχουν πικρίες για τις φιλοδοξίες τους, ή χρειάζονται
ψυχιατρική ανάλυση, προσπαθούν με χτυπήματα λάσπης να ακυρώσουν την πορεία μου
εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Φωτογραφίζονται με το δημοσίευμά τους.
Η θέση μου για κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή γιατρών είναι θέση της Γεν. Συνέλευσης
του ΠΙΣ και αφορά όλους τους γιατρούς.
Ας σταματήσουν να αναφέρονται κάποιοι στον Πρόεδρο κ. Α. Σαμαρά.
Γνωρίζει τον βίο και την πολιτεία καθενός και δημοσιεύματα λάσπης δεν έχουν
ανταπόκριση σε ένα Κόμμα αρχών και αξιών όπως η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Αιδώς !!
Μ. Βλασταράκος
Αθήνα, 15/9/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συναντήθηκε χθες 14/9/2011 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τον Διοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κ. Ρ. Σπυρόπουλο και τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Γ. Βουδούρης (Διοικητής), κ. Κ. Νικόλη και κ. Κ. Σουλιώτη (Υποδιοικητές) και συζήτησε όλο το πλεγμάτων θεμάτων που μας αφορούν καθώς και τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
1.    Οσον αφορά το θέμα των μονιμοποιήσεων, μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων από τα ΣΚΕΙΟΠΙΚΑ, ζητήσαμε την άμεση ανακοίνωση των πινάκων μοριοδότησης στους ενδιαφερόμενους. Ο Διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ υποσχέθηκε την άμεση ανακοίνωση.
2.    Για το Επιστημονικό Βαθμολόγιο, ζητήσαμε την παρέμβαση της Διοίκησης προς τη Νομική Υπηρεσία, για την άμεση συζήτηση του θέματος στο αρμόδιο τμήμα του Νομικού Συμβουλίου, για σχετική γνωμοδότηση.
3.    Ως προς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θέσαμε υπ’ όψιν και της Διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις θέσεις της Ομοσπονδίας τις οποίες σας έχουμε γνωστοποιήσει.
Τονίσαμε ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη για προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Πέραν της προμήθειας των Η/Υ, υπάρχει πρόβλημα αναλωσίμων, συντήρησης, λειτουργίας και προσβασιμότητας. Το υπάρχον σύστημα (όπως για ΟΠΑΔ. ΟΑΕΕ) δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.
Η Ομοσπονδία έχει τοποθετηθεί υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά με κανόνες που θα βοηθούν γιατρό και ασφαλισμένο και δεν θα ταλαιπωρούν.
Πολλοί γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα ευκολίας χειρισμού και πρόσβασης.
Τα ραντεβού, όταν εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. ζητήσαμε, να γίνουν τουλάχιστον 20 λεπτά και απαραίτητα να υπάρξει γραμματειακή υποστήριξη.
Πρέπει να εγκατασταθεί σύστημα ευκόλως προσβάσιμο και ολοκληρωμένο (εκκρεμεί εξ’ άλλου διαγωνισμός) και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας.
Ο Διοικητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ο Διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δέχτηκαν τις αιτιάσεις, τα προβλήματα και τις δυσκολίες, υποσχέθηκαν και την ταυτόχρονη λειτουργία μέσω του συνταγολογίου και τόνισαν ότι υπάρχουν δεσμεύσεις στην ΤΡΟΙΚΑ για λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (από Οκτώβριο 2011), αλλά υποσχέθηκαν ενέργειες για διευκόλυνση στην ομαλή λειτουργία.
Θα υπάρξει και άλλη ανακοίνωση, μετά από τις νέες ενέργειες της Διοικήσεως στα σχετικά αιτήματά μας. αφού εκδοθεί και νέα εγκύκλιος από την Διοίκηση του ΙΚΑ.
4.    Οσον αφορά την τροπολογία και την αναγραφή από τους γιατρούς της δραστικής ουσίας, εκφράσαμε και εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες, που αποδυναμώνουν το έργο των γιατρών, υποβαθμίζουν την λειτουργία τους και μετακυλούν σε άλλους λειτουργούς της υγείας την απόφαση για την χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων παρά πάσα έννοιας ηθικής και δεοντολογίας, έναντι της περίθαλψης και των ασθενών.
5.    Εκφράζουμε την αγωνία μας για το ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας και στους γιατρούς του ΙΚΑ, με το κλείσιμο μονάδων, κατάργηση οργανικών θέσεων κλπ.
6.    Ζητήσαμε οι γιατροί του ΙΚΑ, να έχουν πρόσθετες αποδοχές από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, κατά πράξη και περίπτωση, μέσα από την λειτουργία του ιδιωτικού τους ιατρείου και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
7.    Επαναβεβαιώσαμε την απαίτηση του ιατρικού κόσμου για δυνατότητα συνταγογράφησης και αναγραφής παρακλινικών εξετάσεων και από μη συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ γιατρούς μέσα από την πιστοποίησή τους. Το αίτημα αυτό διαβεβαίωσαν ότι προτίθενται να υλοποιήσουν.
Οι Διοικητές υποσχέθηκαν για ενέργειες και συνεργασία, αποδεχόμενοι ως απαραίτητη την παρουσία των γιατρών του ΙΚΑ, στην λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Αλλα επιμέρους ζητήματα αλλά και τα παραπάνω θα εξεταστούν και πάλι, σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Ζητούμε ετοιμότητα, ψυχραιμία και ενότητα ώστε με αποφασιστικότητα να κατοχυρώσουμε την λειτουργία μας.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο  πρόεδρος

Μ. Βλασταράκος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *