Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 3-10-11

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
«Αλίμονο στους 60άρηδες του δημοσίου»
«Κλείδωσαν εφεδρεία και προϋπολογισμός»
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία εγκρίθηκαν αργά χθες το βράδυ στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Το κριτήριο που προτάσσεται για την εφεδρεία είναι το ηλικιακό και αφορά όσους είναι 60 ετών και άλλες τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων. Η συνέχεια το 2012. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, που κατατίθεται σήμερα στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, προβλέπει πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ για 2011 και 2012 (σελ. 3, 4, 5, 6)

«Μισθοί Αργεντινής από τώρα!». Μισθολογική κόλαση σε δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας των αυξημένων έκτακτων και μόνιμων εισφορών. Αντί για προκαταβολή Οκτωβρίου (σελ. 7)

«Η διοίκηση Ψωμιάδη στην περιφέρεια επιχειρεί να ξεπλύνει παράνομα έργα του πρώην νομάρχη και νυν δημάρχου Κιλκίς” (σελ.  13

«Πάρκο αδρεναλΙνης στη ΧΑΝΘ / Το αγκάλιασαν οι Θεσσαλονικείς». Χιλιάδες κόσμου ήταν χθες παρόντες στα εγκαίνια του extreme sports πάρκου στη ΧΑΝΘ. Μία καλή ιδέα και κάποιες απλές κατασκευές ήταν αρκετές  για να μεταμορφωθεί ένας παραμελημένος τόπος σε ελκυστικό χώρο, που θα έχει κόσμο όλο το 24ωρο (σελ.  52)

«Στους δρόμους η Ευρώπη για τις πολιτικές λιτότητας – 700 συλλήψεις στις ΗΠΑ από το κίνημα «Καταλάβετε τη Wall Street» (σελ. 4, 55, 56)

«Το Κατάρ στην ‘‘Ελληνικός Χρυσός’’ / 1.500 θέσεις εργασίας στο Στρατώνι (σελ. 15)

«Άλλα πέντε διόδια στην Εγνατία από τον Οκτώβριο (σελ. 14)

«Ζημιά 3 εκατομμυρίων ευρώ στο ‘‘Ιπποκράτειο’’ από παράνομες προμήθειες (σελ. 10)

«Έφυγε ο σκηνοθέτης της ‘‘Παραγγελιάς’ Παύλος Τάσιος (σελ. 2)

«Από δυο χωριά για τα Χριστούγεννα». Η Ηelexpo και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διεκδικούν το χώρο της πλατείας Αριστοτέλους, για να στήσουν το μαγικό χωριό των Χριστουγέννων. Στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Επιμελητήριο ανταποκρίθηκε επιχειρηματίας, που κατέβαλε τη σχετική εγγύηση, σε αντίθεση με τη Helexpo. Πάντως φάτνη και καραβάκι δεν έχει φέτος (σελ. 16, 4)

«Κωδικός νοσηλείας με άγνωστο χρηματοδότη». Με προβλήματα αρχίζει σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου τρόπου χρέωσης των νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία (σελ. 12)

sports
«Υγρός στίβος / Παγωνιά στα κολυμβητήρια». Η νέα οφειλή 300.000 ευρώ προς την Επιχείρηση Αερίου έφερε άλλη μία διακοπή θέρμανσης στο Ποσειδώνιο και το Εθνικό.

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση». Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται γύρω στα μέσα Νοεμρίου, όταν θα έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση, θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και θα έχουν δρομολογηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης ιουλίου
(Του Τάκη Κανελλόπουλου, σελ. 4)
Συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας διέρχεται η χώρα. Η κυβέρνηση πορεύεται σε τεντωμένο σχοινί υπό την ασφυκτική πίεση που δέχεται τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της χώρας.
Την ίδια ώρα το σύνολο του πολιτικού προσωπικού επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου όσον αφορά την «επόμενη μέρα», μετά το πέρας του «κολασμένου διμήνου», όπως χαρακτήρισε από τη ΔΕΘ το διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πλέον η κυβέρνηση έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες περικλείουν κινδύνους. Σημαντικότερη δοκιμασία θα αποτελέσει η ψήφιση στη Βουλή των δύσκολων αποφάσεων που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο. Από την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο ως την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει κάποιες από τις αποκρατικοποιήσεις. Πρώτη κρίσιμη δοκιμασία εκτός συνόρων είναι η έγκριση γύρω στα μέσα Οκτωβρίου της έκτης δόσης, η οποία προϋποθέτει τη θετική αξιολόγηση της τρόικας. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ολοκλήρωση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια των διαδικασιών έγκρισης της ενίσχυσης του ταμείου ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ακολουθεί η τύχη που επιφυλάσσει η ηγεσία της Ε.Ε. όσον αφορά τα συμφωνηθέντα για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα έχει εξασφαλιστεί η έκτη δόση, θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και θα έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Οι εξελίξεις μπορεί να περιλαμβάνουν από πρόωρες εκλογές εξπρές στα μέσα Δεκεμβρίου έως και ασφυκτικές πιέσεις για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παύουν να μελετούν κινήσεις πολιτικής εκτόνωσης θεωρώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως «μία καλή λύση».
Η εφεδρεία
Δίνοντας το στίγμα των από δω και πέρα προσπαθειών της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισαγωγική ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως «ο στόχος μας είναι ένας και απαρέγκλιτος: η τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί, ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου. Εμείς πρέπει να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη ότι μπορούμε, και στον ελληνικό λαό, βεβαίως, αλλά και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει για εμάς, αν πρώτα εμείς οι Έλληνες δεν αποδείξουμε ότι έχουμε τη βούληση, την αποφασιστικότητα και τον σχεδιασμό να αλλάξουμε οριστικά, αφήνοντας τις παθογένειες στο παρελθόν».  Παρά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από αρκετούς υπουργούς η δύσκολη απόφαση, που οδηγεί σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 30.000 εργαζόμενους, ελήφθη ομόφωνα. Αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι «αντίθετα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης η πρόταση της ΝΔ, που επίσης μελετήθηκε και συνεκτιμήθηκε:
-Αφορά εξαρχής τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί για 30.000).
– Θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία (που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια), δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας.
– Εντάσσει σε καθεστώς εφεδρείας και μάλιστα μαζικά εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών.
– Στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση.
– Η υποτιθέμενη δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων, που ούτως ή άλλως καταργούνται στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου».
Καμπανάκι από Κ. Σημίτη
Ψήγματα κριτικής προς την κυβέρνηση είχε η χθεσινή -έπειτα από πολύ καιρό- δημόσια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Χαρακτηρίζει «υπαρκτό» έναν τέτοιο κίνδυνο, αντικρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι δεν συμφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, και εκτιμά ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014».
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό η συμφωνία της 21ης Ιουλίου υποδηλώνει ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη που έχουν βιώσιμο χρέος, ενώ «όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας» […]
Ταπεινωμένος δηλώνει ο Βενιζέλος
Έτοιμος να εισπράξει το όποιο πολιτικό κόστος, αρκεί να σωθεί η χώρα, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Προσωπικά οφείλω να δεχτώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα. Σημασία έχει η χώρα μου να μην ταπεινώνεται», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση. Παράλληλα επιτέθηκε κατά του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για λαϊκισμό.

«30.000 έφεδροι ως το Δεκέμβριο». Εκτός εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου που βρίσκονται δύο χρόνια πριμ από τη συνταξιοδότηση – Σε προσυνατξιοδοτικό πρόγραμμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2013 (πολιτική, σελ. 5)
Μετά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ 30.000 υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου, κυρίως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και μόνιμοι, θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα της εξόδου από την εργασία του πλεονάζοντος προσωπικού θα συνεχιστεί τόσο το 2012 όσο και το 2013, παράλληλα με την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών.

«Η τρόικα πάει Συγγρού για την εφεδρεία». Η ΝΔ επιμένει πως η δική της πρόταση δεν είναι προθάλαμος απολύσεων, αφού η εφεδρεία θα διαρκεί όχι ένα έτος αλλά πέντε  (Της Αμαλίας Κάππα, σελ. 6)
Τα σκαλιά της Συγγρού θα ανέβουν σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας, για να συζητήσουν με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και στα άλλα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για να μην κινδυνεύσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ο κ. Σαμαράς θα κάνει σαφές στους εκπροσώπους της τρόικας ότι δεν θα «βάλει πλάτη» στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

«Μισθοί Αργεντινής από τώρα!». Πανικό, οργή και παράλυση ΄έχει προκαλέσει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες νη προκαταβολή της μισθοδοσίας του Οκτωβρίου – Σε οριακή κατάσταση όσοι έχουν δάνεια από το Παρακαταθηκών και Δανείων  (Του Θεόφιλου Σιχλετίδη, σελ. 7)
Ένα τρίμηνο μισθολογικής κόλασης άρχισε την περασμένη εβδομάδα σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου εξαιτίας των αυξημένων, έκτακτων αλλά και μόνιμων εισφορών. Το ψαλίδισμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις η προκαταβολή του Οκτωβρίου αλλά και των μηνών που ακολουθούν είναι αρνητική, κάποιοι εργαζόμενοι δηλαδή μπήκαν μέσα…

«Από δυο χωριά χωριάτες τα Χριστούγεννα». Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Helexpo ξιφουλκούν για την αξιοποίηση των γιορτών του δωδεκαημέρου με τη δημιουργία τουλάχιστον δύο μαγικών χωριών, ενός στους χώρους της ΔΕΘ και ενός στην Αριστοτέλους
(της Μαρούλας Πλήκα, σελ. 16 & 49)
Δύο ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα απευθύνονται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, προγραμματίζονται για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και προς στιγμήν έχουν κάνει «από δυο χωριά χωριάτες» τις διοικήσεις της Helexpo και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Ο δήμος της πόλης πολύ σύντομα θα κληθεί να παίξει ρόλο διαιτητή, ενώ οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση της Αριστοτέλους (επί της ουσίας) σε έναν ιδιώτη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Συγχρόνως πολλοί αμφισβητούν ότι όσα σχεδιάζονται ένθεν κακείθεν θα τονώσουν την εμπορική κίνηση στο ιστορικό κέντρο, ενώ το πώς εξελίσσεται ο όλος καβγάς εντάσσει και αυτήν την υπόθεση στα «απίστευτα κι όμως… ελληνικά» […]

«Στα 3 εκατ. ανήλθε το πάρτι στο ‘‘Ιπποκράτειο’’». Έντεκα γιατροί και 48 εταιρείες εμπλέκονται στις παράνομες προμήθειες ιατρικών υλικών – Τι ποσά καλούνται να επιστρέψουν στο νοσοκομείο γιατροί και εταιρείες – Πρωταθλητής στις παράνομες παραγγελίες γνωστός ορθοπεδικός με τζίρο άνω του 1 εκατ. (Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 10-11)
Τριπλάσια από την αρχικώς εκτιμηθείσα είναι τελικώς η οικονομική ζημία που υπέστη το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξαιτίας σωρείας παρανομιών που αφορούσαν την προμήθεια ιατρικών υλικών. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το Μάιο του 2010 η «Θ», όταν έφερε στο φως της δημοσιότητας την αρχική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
…Αλλά κουκουλώνουν τις ευθύνες των γιατρών
Ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης σχεδόν καμία επίπτωση δεν υπήρξε για τους εμπλεκόμενους γιατρούς, για τους οποίους επιχειρείται πλήρης συγκάλυψη. Μοναδική πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε, κι αυτή με καθυστέρηση ενός χρόνου, είναι αυτή της αργίας, την οποία επέβαλε το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας στους μη πανεπιστημιακούς γιατρούς του ΕΣΥ. Ωστόσο ενάμιση χρόνο μετά:
-Δεν υπήρξε απολύτως καμία επίπτωση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Παρότι οι γιατροί ελέγχονται για παραπτώματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο νοσοκομείο, το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ για περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρόεδρος της σχολής, αντί να θέσει τους γιατρούς σε αργία, έδωσε εντολή έπειτα από οκτώ μήνες να διεξαχθεί ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη! Επιπλέον στους ιατρικούς κύκλους συζητείται εντόνως το γεγονός ότι μεταξύ των διενεργούντων την ΕΔΕ είναι και άτομα τα οποία συνδέονται επαγγελματικά ή έχουν ιεραρχική σχέση εξάρτησης με τους ελεγχόμενους.
-Ακόμη δεν έχει συνέλθει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, για να εξετάσει την υπόθεση, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, βαίνει ολοταχώς προς παραγραφή.
– Δύο από τα κεντρικότερα πρόσωπα του σκανδάλου έχουν ήδη εξαιρεθεί των όποιων πειθαρχικών ποινών, καθώς αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και συνεπώς παρήλθε ο επιτρεπόμενος χρόνος ενός έτους για τη μη αποδοχή της παραίτησης εκ μέρους της υπηρεσίας.
– Με ρυθμούς χελώνας προχωρά και η προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας γνωρίζει για τα ανωτέρω, αλλά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, ώστε να αποφευχθεί το κουκούλωμα. Την ίδια στάση επιδεικνύει και απέναντι στην αδράνεια της σημερινής διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία προχωρά με ρυθμούς χελώνας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του νοσοκομείου από ανάλογες έκνομες μεθοδεύσεις από πλευράς γιατρών ή εταιρειών.
Επίσης με ευθύνη του υπουργείου δεν προχώρησε ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του πρώην διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Αποστόλου κατά την επίμαχη περίοδο 2007-2008. Σημειώνεται ότι στην έκθεση των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ γίνεται ειδική μνεία στον τέως διοικητή Παναγιώτη Παντελιάδη και ειδικότερα στις προσπάθειες που κατέβαλε, για να μπει ένα τέλος στις έκνομες προμήθειες και στις αυθαίρετες συμπεριφορές γιατρών και εταιρειών.

«Επιχείρηση κουκούλωμα για παράνομα ‘‘45άρια’’». Η γνωστή φάμπρικα με την κατάτμηση των έργων και την ανάθεση σε ημετέρους στήθηκε και στο Κιλκίς – Απόπειρα των αδελφών Ψωμιάδη να τα «νομιμοποιήσουν» εκ των υστέρων, παρότι κρίθηκαν μη σύννομα (Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 13)
Στον αέρα βρίσκονται περίπου 80 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν το 2010 από τη νομαρχία Κιλκίς.
Όλα τα έργα ανήκουν στη διαβόητη κατηγορία των λεγόμενων «45αριων», έργων δηλαδή που ανατέθηκαν με την αμφιλεγόμενη διαδικασία των πρόχειρων διαγωνισμών, οι οποίοι κατ’ ουσία συνιστούν απευθείας ανάθεση. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα ανωτέρω έργα ακυρώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18, στην οποία τα παρέπεμψε για έλεγχο νομιμότητας ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχείρησε να τα νομιμοποιήσει εκ των υστέρων περνώντας τις πιστώσεις αυτές από το περιφερειακό συμβούλιο και παρότι γνώριζε ότι η ανάθεση ήταν τουλάχιστον προβληματική.
Κατόπιν όλων αυτών γεννώνται σοβαρότατα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας Κιλκίς και ειδικότερα ο τέως νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας.

«Έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο οικουμενικός πατριάρχης» (ρεπορτάζ, σελ. 14)
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί την προσεχή Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορείτικης Εστίας, με τίτλο “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στον Άθω 1992-2011”. Η έκθεση οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή από τον ίδιο τον πατριάρχη. Το Σάββατο ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στο Άγιο Όρος, όπου η Ιερά Κοινότητα του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή στις Καρυές. Στις προθέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του πατριάρχη στην αθωνική πολιτεία, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμά του. Ο κ. Βαρθολομαίος θα προεξάρχει παναγιορειτικής θείας λειτουργίας, που θα τελεστεί στο ναό του Πρωτάτου το Σάββατο, ενώ κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος αναμένεται να επισκεφθεί τις ιερές μονές Μεγίστης Λαύρας, Παντοκράτορος, Δοχειαρίου και Σταυρονικήτα, καθώς και το κονάκι της κανονικής αδελφότητας της Ι. Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές.
Ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας στις 11 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την ιερά μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνας. Κατά την παρουσία του, μεταξύ άλλων, θα παραστεί στη μεταφορά και την τοποθέτηση στον ιερό ναό Αγίας Κυράννης των αποτμημάτων της αγίας νεομάρτυρος. Επίσης θα παραστεί στα εγκαίνια λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Λαγκαδά. […]

«Άλλα πέντε διόδια στην Εγνατία». Θα λειτουργήσουν μέσα στον Οκτώβριο σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Βόλβη και Ίασμο με κόστος 2 ευρώ – Διόδια και στο Παγγαίο ως το τέλος του έτους (Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 14)
Πέντε νέοι σταθμοί διοδίων τίθενται σε λειτουργία κατά μήκος της Εγνατίας οδού μέσα στο προσεχές δίμηνο. Οι τέσσερις μάλιστα πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι ίδιο σε όλους τους σταθμούς και θα ανέρχεται στα 2 ευρώ.
“Δεν πληρώνω” στα Μάλγαρα
Τα διόδια των Μαλγάρων άνοιξαν για ακόμη μία φορά τα μέλη των επιτροπών «Δεν πληρώνω» και «Ενάντια στα διόδια». Η κινητοποίηση έγινε χθες, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, και τα μέλη του κινήματος μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς

«Το Κατάρ χτύπησε… χρυσό». Επένδυση της Qatar Holding στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που έχει τα δικαιώματα εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική (Της Χριστίνας Ταχιάου, σελ. 15)
Με τη συμφωνία εξαγοράς από την Qatar Holding ποσοστού στην εταιρεία «European Goldfields», στην οποία ανήκει η«Ελληνικός Χρυσός», έγιναν τα «εγκαίνια» του μνημονίου οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση είχαν τονίσει και οι δύο ότι υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ κατά τον πρωθυπουργό η συμφωνία «στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και δείχνει εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση». Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα, που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της».
750.000.000 δολάρια cash
Έτοιμοι να αρχίσουν τις εργασίες εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της «Ελληνικός Χρυσός» μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, δηλαδή της Qatar Holding. «Μία επένδυση χρειάζεται πάνω απ’ όλα χρηματοδότηση και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο εμίρης σκοπεύει να επενδύσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο», τόνισε στη «Θ» ο Κώστας Γεωργαντζής, υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικής Χρυσός», εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στο Στρατώνι.
Η Qatar Holding συμφώνησε να αποκτήσει από την «Ελλάκτωρ» ποσοστό 9,9% από το 25% που διατηρούσε η τελευταία στη «European Goldfields», η οποία κατέχει σήμερα το 95% της «Ελληνικός Χρυσός».
Θετικότατη χαρακτήρισε την εξέλιξη ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Σε δηλώσεις του στο halkidikinews.gr δήλωσε βέβαιος ότι η επένδυση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Η παρέμβαση αυτή πιστεύω ότι είναι μία τονωτική ένεση για την οικονομία».
Ωστόσο ο εμίρης δεν φαίνεται να σταματά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σε χθεσινή ανάρτηση στο blog που διατηρούν οι «Ενεργοί Πολίτες Αρναίας» αναφέρεται: «Οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγή εναντίον της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία προχώρησε το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προφανώς λοιπόν, μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή, η οποία έχει στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση, και μέχρι να ηττηθούν οριστικά οι κάτοικοι, καμία επένδυση δεν πρόκειται να προχωρήσει. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, πιστά προσδεδεμένη στο άρμα της ‘πράσινης ανάπτυξης’ χωρίς όρους, πανηγυρίζει για την αγοραπωλησία αέρα κοπανιστού και θεωρεί την επένδυση τελειωμένη δουλειά».

«Άλλα πέντε διόδια στην Εγνατία». Θα λειτουργήσουν μέσα στον Οκτώβριο σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Βόλβη και Ίασμο με κόστος 2 ευρώ – Διόδια και στο Παγγαίο ως το τέλος του έτους (Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 14)Πέντε νέοι σταθμοί διοδίων τίθενται σε λειτουργία κατά μήκος της Εγνατίας οδού μέσα στο προσεχές δίμηνο. Οι τέσσερις μάλιστα πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι ίδιο σε όλους τους σταθμούς και θα ανέρχεται στα 2 ευρώ.
“Δεν πληρώνω” στα Μάλγαρα
Τα διόδια των Μαλγάρων άνοιξαν για ακόμη μία φορά τα μέλη των επιτροπών «Δεν πληρώνω» και «Ενάντια στα διόδια». Η κινητοποίηση έγινε χθες, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, και τα μέλη του κινήματος μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς

«Extreme καλή αρχή για το πάρκο». Ένας ελεύθερος χώρος, για να εκφραστούν όσοι πιστεύουν στην υψηλή αδρεναλίνη θα λειτουργεί στο πάρκο της ΧΑΝΘ  (Της Χριστίνας Ταχιάου, σελ. 52)
Να ήταν ο καλός μας ο καιρός; Να ήταν το περίεργο της υπόθεσης; Να ήταν ότι έχουμε ανάγκη από χαρά; Να ήταν ότι νιώσαμε πως μία εξοχή φύτρωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Ό,τι και να ήταν, η χθεσινή ημέρα στο νέο χώρο, το extreme πάρκο της πόλης, ήταν ξεχωριστή για τους χιλιάδες πολίτες, που επιτέλους πέρασαν καλά!

«Προσωρινά πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας» (Της Χριστίνας Ταχιάου, σελ. 52)
Από το πρωί της Παρασκευής η οδός Αγίας Σοφίας από την Ερμού έως την Τσιμισκή είναι πεζόδρομος και χαρά Θεού. Ήταν σκέτη αγανάκτηση να βλέπεις έναν φαρδύ δρόμο να έχει μετατραπεί σε στενάκι, καθώς ώρες, ώρες με το ζόρι χωρούσε ένα αυτοκίνητο να κινείται. Διπλοπαρκαρισμένα δεξιά, διπλοσταθμευμένα αριστερά και η Αγίας Σοφίας ήταν αδιάβατη […] Εξυπακούεται ότι στα εγκαίνια της πεζοδρόμησης βρέθηκαν κάποιοι διαμαρτυρόμενοι, επειδή δεν θα μπορούν να παρκάρουν κάτω από το σπίτι τους. «Εγώ μένω εδώ, Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας, πού θα αφήνω το αυτοκίνητό μου;», ρωτούσε ένας εξαγριωμένος κύριος. Μία κυρία έδινε το παράδειγμα του Λονδίνου στο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ήταν παρών στην έναρξη της πεζοδρόμησης. «Στο Λονδίνο έξω από κάθε σπίτι ο καθένας έχει τη θέση για το αυτοκίνητό του», έλεγε γεμάτη σιγουριά, προφανώς εννοώντας κάποιο προάστιο και δρόμους όπως η Bond Street. Λέγεται ότι ο δήμαρχος της απάντησε «Ε, τότε να πάτε στο Λονδίνο». Με το δίκιο του.

Τελευταία σελίδα
(Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη)
Ήρθε η ώρα των βολεμένων

Ο Σαλονικιός
*Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του τομέα τον οποίο εποπτεύει είχε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη προβεβλημένος υπουργός. Μετά την εξαντλητική, πλην όμως ουσιαστική όπως μου εξηγεί εις εκ των συμμετεχόντων, σύσκεψη οι Θεσσαλονικείς υπηρεσιακοί πρότειναν στον υπουργό να συνεχίσουν την κουβέντα τους πλέον, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, έτσι για χαλάρωση. Εκείνος τους ευχαρίστησε για την ευγενική προσφορά τους αλλά δήλωση κουρασμένος και τους είπε πως θα προτιμούσε να πάει στο ξενοδοχείο του για να ξεκουραστεί.
*Έτσι εκείνοι συνέχισαν άνευ υπουργού το πρόγραμμά τους το οποίο περιελάμβανε κάτι μεταξύ γεύματος και δείπνου σε γνωστό restaurant της πόλης. Εκτός από τους εκλεκτούς μεζέδες δοκίμασαν όμως και μια πρώτου μεγέθους έκπληξη όταν διαπίστωσαν ότι σε κάπως απόμερο τραπέζι καθόταν ήδη ο υπουργός συντροφιά με γνωστό κοινοβουλευτικό στέλεχος της πόλης, όχι κατ’ ανάγκη ομοϊδεάτισσά του. Ασυγχώρητος ο υπουργός ο οποίος, καθότι σπούδασε στο Αριστοτέλειο θα έπρεπε να ενθυμείται ότι η Θεσσαλονίκη είναι τελικώς μικρή πόλη…

*Τόσο μικρή που εκτός από τους υφισταμένους του το (πολιτικά) αταίριαστο ζεύγος εντόπισαν και τα άγρυπνα μάτια των γνωστών καλόπαιδων τα οποία αυτοσυστήνονται ως στελέχη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα τα οποία αρέσκονται στη συγγραφή επιστολών και την εν συνεχεία αποστολή τους στη Συγγρού (παλαιότερα στη Ρηγίλλης). Στην τελευταία επιστολή τους (3η, 4η θα σας γελάσω) προς τον πρόεδρο της ΝΔ οι Δακίτες σχολιάζουν με αγοραίες, πλην εύστοχες εκφράσεις την πολυπόθητη… διακομματική συναίνεση που είδαν να επιτυγχάνεται μπροστά στα μάτια τους.
*Κατά τα άλλα μάλλον επαναλαμβάνονται και πολύ φοβάμαι πως εάν δεν διανθίσουν τις επόμενες επιστολές τους με νέα πρόσωπα ενδέχεται ο πρόεδρος να πάψει να τις διαβάζει με τόσο ενδιαφέρον. Πληροφορούμαι ωστόσο ότι στη Μητροπολίτου Ιωσήφ, την οποία δηλώνουν ως διεύθυνση και οι Δακίτες, εξακολουθούν εντατικά να αναζητούν τους αόρατους επιστολογράφους. Παράγοντας ο οποίος γνωρίζει την πορεία των ερευνών μου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ταυτότητα των δραστών “αλλά θα περιμένουμε και τις αποδείξεις”.

*Στην Αθήνα εκδράμουν σήμερα οι αυτοδιοικητικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (πρώην ΚΕΔΚΕ) η οποία θα εκλέξει το νέο πρόεδρο και τα υπόλοιπα όργανα της Ένωσης. Στην κορυφή της ΚΕΔΕ θα βρεθεί ο “πράσινος” δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης καθώς οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ αυτοδιοικητικοί διαθέτουν άνετη πλειοψηφία. Α’ αντιπρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο “γαλάζιος” δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης ενώ στο 31μελες διοικητικό συμβούλιο οι συσχετισμοί θα είναι συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ (19 – 11, με 31ο εξ οφίτσιο τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη).
*Όσον αφορά στους δικούς μας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης ευελπιστεί να εκλεγεί Β’ αντιπρόεδρος ενώ θέση στο δ.σ. διεκδικούν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Μπουτάρης, Ουσουλτζόγλου, Καρύδας και Τερζίδης. Από τους “γαλάζιους” εκλογή στο δ.σ. θα επιδιώξουν οι Κυρίζογλου, Χιονίδης και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Το κουίζ της εβδομάδας: Ποιος αναπληρωτής υπουργός διατηρεί σύμβουλο η οποία χρεώνοντας αλόγιστα το κράτος σε εισιτήρια και έξοδα παράστασης δεν αφήνει καμία επιτροπή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που να μη συμμετέχει και μάλιστα σε αντικείμενο άσχετο με τις σπουδές της; Ποιος καλός αέρας φέρνει την εν λόγω συνεργάτη του υπουργού συχνά πυκνά στην Θεσσαλονίκη να επιχειρεί να
κουμαντάρει επιτροπές αξιολόγησης και να μοιράζει εγκρίσεις, αν και τυπικά δεν της έχει ανατεθεί τέτοια αρμοδιότητα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *