Ραγδαίες εξελίξεις και νέες φωτιές στο θέμα του ΠΑΓΝΗ

Εβδομάδα εντυπωσιακών εξελίξεων με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ αναμένεται να είναι η τρέχουσα, μετά τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη να παύσει από τα καθήκοντά του το διευθυντή της Εξωσωματικής και εκλεγμένο καθηγητή Ιατρικής Αντώνη Μακρυγιαννάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη το ΣΔΟΕ Κρήτης θα έχει ολοκληρώσει και παραδώσει τόσο στους αρμόδιους εισαγγελείς, όσο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ, της Ιατρικής και του Πανεπιστημίου, καθώς και στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, το πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποίησε γύρω από τις οικονομικές δραστηριότητες και την άσκηση παράνομα ιατρικής δραστηριότητας του εν λόγω πανεπιστημιακού γιατρού. Η έρευνα εκτείνεται από το 2002 έως το 2009 και, όπως όλα δείχνουν, βασική αποκάλυψη του πορίσματος είναι η συνεχής παροχή των ιατρικών του υπηρεσιών εκτός του ΠΑΓΝΗ, σε ιδιωτικό μαιευτήριο, εισπράττοντας ανάλογες αμοιβές.
Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα προκύψουν στο πόρισμα επιπλέον στοιχεία των όσων αναφέρονταν στη επιστολή του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Κρήτης, που έκανε λόγο για πλέον των 900 περιπτώσεων, με ταυτοποίηση ονομάτων καταθετών στον προσωπικό λογαριασμό του πανεπιστημιακού γιατρού με ασθενείς όπως αναγράφονται στα βιβλία χειρουργείου ή κίνησης ασθενών του ιδιωτικού κέντρου σε αντίστοιχες ημερομηνίες.
Η επιστολή αυτή ήταν που προκάλεσε και την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου Νίκου Κοκκίνη να θέσει εκτός καθηκόντων τον κ. Μακρυγιαννάκη.

Επιπλέον στοιχεία

Είναι προφανές πως, αν στο πόρισμα υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία και ονόματα, η υπόθεση παίρνει ακόμη πιο βαριά χαρακτηριστικά από τα ήδη υπάρχοντα. Άλλωστε, το ΣΔΟΕ – εκτός από την ταυτοποίηση, ήδη, των 900 περιπτώσεων – στην ίδια επιστολή του κάνει λόγο για απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον ελεγχόμενο εντός του Ηρακλείου και ότι αυτή αποκτήθηκε από τις αμοιβές που εισέπραττε εκτός ΠΑΓΝΗ. Γεγονός που αποδεικνύει πως το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει σε βάθος την έρευνά του και δεν έχει αρκεστεί απλά στα εισοδήματα που δε δηλώνονταν.

Στοιχεία και για το ΠΑΓΝΗ

Οι πληροφορίες της “Ν.Κ.” πάντως αναφέρουν πως το τελικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, εκτός της παράνομης άσκησης ιατρικής δραστηριότητας του πανεπιστημιακού εκτός ΠΑΓΝΗ, φέρεται να περιέχει τελικά στοιχεία και ταυτοποιημένες υποθέσεις και για γυναίκες εντός του ΠΑΓΝΗ, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο θέμα, αφού θα πρόκειται για οικονομικές συναλλαγές εντός δημόσιου νοσοκομείου και δη Πανεπιστημιακού, όταν μάλιστα υποτίθεται ότι η Μονάδα Εξωσωματικής του είναι και η μοναδική δημόσια σε όλη τη νότια Ελλάδα.

Πανεπιστήμιο-Ιατρική: Ψάχνουν ακόμα την ΕΔΕ

Όμως την ώρα που η διοίκηση του νοσοκομείου προχωράει στη βάση των αστραπιαίων αποφάσεων του διοικητή, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, προς το παρόν, οι ρυθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί. Επί της ουσίας μέχρι αυτήν τη στιγμή κανένα θεσμικό όργανο είτε της Ιατρικής, είτε του Πανεπιστημίου δεν έχει κινηθεί και ενώ το θέμα και ηθικά είναι μείζον.
Παρά τις περί του αντιθέτου αρχικά εκτιμήσεις, επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας για ΕΔΕ επί του θέματος τελικά δεν υπήρξε. Αντίθετα, όπως τελικά αποσαφηνίζει η πλευρά του πρύτανη κ. Στεφάνου, ο ίδιος αναμένει μέχρι την Τρίτη το πρωί τις θέσεις της Ιατρικής Σχολής δια του προέδρου της κ. Ανδρέα Μαργιωρή.
Με άλλα λόγια, ο πρύτανης δε ζήτησε ΕΔΕ εντός δύο ημερών, αλλά τις ενέργειες της Ιατρικής Σχολής εντός δύο ημερών. Αν δηλαδή η Ιατρική μετά από εξέταση των δεδομένων και κλήση του ελεγχόμενου θα προχωρήσει σε ΕΔΕ ή εάν θα του ανακοινώσει μέχρι την Τρίτη πως θα ήταν προτιμότερο την ΕΔΕ να αναλάβει το Πανεπιστήμιο με κάποιον άλλον ακαδημαϊκό για λόγους διαφάνειας και ευθιξίας… Κοινώς, η ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμα ψάχνεται για το ποιος και πώς θα αναλάβει την ΕΔΕ. Αυτό την ώρα που η Ιατρική στις αναρτήσεις της 30ής Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την παύση του πανεπιστημιακού γιατρού από το κλινικό του έργο στο ΠΑΓΝΗ, τον συμπεριελάμβανε – με μία ατυχή, έστω και συμβολικά, κίνηση – στην επιτροπή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για φέτος.
Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, από τη στιγμή που υπάρχει ήδη θέμα με την παύση του και την επιστολή του ΣΔΟΕ, πως θα περίμενε κανείς από τις νέες πρυτανικές Αρχές και τη νέα διοίκηση της Ιατρικής, ως μία πρώτη άμεση ενέργεια, να θέσουν έστω και προσωρινά “εκτός” τον εν λόγω πανεπιστημιακό και τουλάχιστον μέχρι να εξακριβωθούν τα βάσιμα ή όχι των όσων πολύ σοβαρών τού αποδίδονται με στοιχεία από το ΣΔΟΕ.
Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος της Ιατρικής, από τις πιο σοβαρές προσωπικότητες του χώρου, είναι ταυτόχρονα και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, οπότε είναι σαφές ότι γνωρίζει και πρόσωπα και καταστάσεις.

Νομικά… “σύννεφα”

Αντίθετα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες μία νομικίστικη αντίληψη γύρω από το τι μπορούσε ή δεν έπρεπε να πράξει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα στην Ιατρική κάποιοι υποστήριξαν ότι η “παύση” είναι άστοχη, από τη στιγμή που η απομάκρυνση του ελεγχόμενου πανεπιστημιακού γιατρού γίνεται στο κλινικό του έργο, όχι όμως ως διευθυντή μίας κλινικής, αλλά ουσιαστικά ως επικεφαλής ενός προγράμματος-διαδικασίας όπως είναι η Μονάδα της Εξωσωματικής.
Φυσικά, αυτοί οι ίδιοι δε δίνουν μία πειστική εξήγηση πώς 9 χρόνια μετά τη λειτουργία αυτής της Μονάδας ουδείς άλλος έχει εξειδίκευση, παρότι υπάρχει λειτουργία ομάδας. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που δεν υπήρχε αυτή η δίωξη του πανεπιστημιακού γιατρού και ο ίδιος είτε για λόγους ασθενείας είτε για άλλους θα έπρεπε να απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε και πάλι δε θα ετίθετο θέμα για τις γυναίκες που θα ήθελαν να απευθυνθούν στη Μονάδα Εξωσωματικής;
Ωστόσο, ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά την αιχμή στη γραπτή δήλωση του κ. Μακρυγιαννάκη ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με γυναίκες που κουράριζε με εξωσωματική στο ΠΑΓΝΗ μετά την απομάκρυνσή του, διευκρίνισε ότι για αυτές και μόνο ο γιατρός καλείται από σήμερα μάλιστα να ολοκληρώσει με βάση και την ιατρική δεοντολογία τις σχετικές ενέργειές του. Όσο για τις γυναίκες με κύηση υψηλού κινδύνου, για αυτές το νοσοκομείο γνωστοποίησε ότι υπάρχει απόλυτη και έγκυρη κάλυψη από τη Μαιευτική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

*****************

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Η τακτική της «στρουθοκαμήλου»

Όμως, πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, εντύπωση προκαλεί για μία φορά ακόμη η τακτική της “στρουθοκαμήλου” που επιλέγει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, όταν πρόκειται για υπόθεση που αφορά γιατρό και μάλιστα πανεπιστημιακό.
Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου προτίμησε να ακολουθήσει την πεπατημένη από το χειρισμό και παρελθουσών υποθέσεων που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, μιλώντας για πιθανές παράνομες ενέργειες και ότι δεν έχει στα χέρια της επίσημη ενημέρωση. Καλυπτόμενη μάλιστα πίσω από νομικισμούς και γραφειοκρατίες, επιχειρεί ουσιαστικά να παραπέμψει το θέμα στις γνωστές ελληνικές καλένδες.
Το βράδυ του Σαββάτου υποτίθεται ότι συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα που είχε δημιουργηθεί με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ και την παύση του κ. Μακρυγιαννάκη. Απόφαση ουσιαστικά δεν υπήρξε, αλλά περισσότερο το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου αναλώθηκε γύρω από το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάρει μία τέτοια απόφαση παύσης ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, αν είχε νόμιμο δικαίωμα για κάτι τέτοιο ή όχι ή αν έπρεπε να περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του ελεγχόμενου και παυθέντος πανεπιστημιακού γιατρού θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι συμπτωματικό καθαρά ως προς τη σχεδόν πανομοιότυπη γραμμή πλεύσης.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος

Ο κ. Γρηγόρης Πασπάτης σε δηλώσεις του μετά το έκτακτο Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε χαρακτηριστικά: « Εμείς (ως Ιατρικός Σύλλογος) από το ΣΔΟΕ δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ μάς κοινοποίησε την απόφασή του και στην απόφαση αυτή ήταν συνημμένο το έγγραφο το οποίο είχε στείλει το ΣΔΟΕ στον κ. Κοκκίνη. Διαβάζοντας το έγγραφο αυτό, είδαμε ότι αποτελεί μια προκαταρκτική εξέταση για την πιθανή άσκηση – κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας – για να ελεγχθεί πιθανό οικονομικό έγκλημα, η οποία έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί… Εμείς με πιθανότητες δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε».
Το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ Κρήτης, με την υπογραφή του επικεφαλής του Στέλιου Λατζουράκη, σε αυτή την επιστολή αναφέρει πως «… ο ελεγχόμενος για το χρονικό διάστημα από 02/08/2002 μέχρι και το 2009 παρείχε συνεχώς τις ιατρικές του υπηρεσίες σε ασθενείς εκτός του ΠΑΓΝΗ, ήτοι στο ιδιωτικό κέντρο… εισπράττοντας ανάλογες αμοιβές… σε πλέον των εννιακοσίων περιπτώσεων έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα καταθετών στον προσωπικό λογαριασμό του ελεγχόμενου με ασθενείς όπως αναγράφονται στα βιβλία χειρουργείου ή κίνησης ασθενών του ιδιωτικού κέντρου σε αντίστοιχες ημερομηνίες. Από τις αμοιβές που εισέπραττε απέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία εντός της πόλεως του Ηρακλείου» είναι μία πιθανότητα και δε συνιστά απόδειξη;
Ούτε καν το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ ταυτοποίησε την ταυτόχρονη παράλληλη λειτουργία του σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, χωρίς καμία σχετική άδεια της Ιατρικής, του ΠΑΓΝΗ και του Ιατρικού Συλλόγου, γεγονός προδήλως παράνομο για δημόσιο λειτουργό;

Εν αναμονή

Πάντως ο κ. Πασπάτης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα δεδομένα του “γράμματος” της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας και την απόφαση του εισαγγελέα, ο οποίος οφείλει να την κοινοποιήσει στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου. Συνεδριάσαμε εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου και αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά του Ιατρικού Συλλόγου. Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις με έγγραφα που μιλάνε για προκαταρκτική εξέταση. Όταν έρθει η ολοκλήρωση της απόφασης, τότε ο Ιατρικός Σύλλογος θα λειτουργήσει».

Τα περί κινδύνων

Προφανώς, τα αντανακλαστικά έχουν σχέση με τη συνεδρίαση, όχι όμως και με αποφάσεις. Αντίθετα, εκεί που η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου ήταν ακαριαία ήταν στην απόφαση να στείλουν επιστολή με τις απόψεις τους στο διοικητή του ΠΑΓΝΗ, επισημαίνοντας και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από την παύση Μακρυγιαννάκη, αφού είναι ο μοναδικός που ειδικεύεται στο θέμα της εξωσωματικής.
Κάλεσαν επίσης τον κ. Μαργιωγή να ξεκαθαρίσει άμεσα στον κ. Μακρυγιαννάκη τι θα γίνει από σήμερα για το καλό του κοινωνικού συνόλου, όπως είπε ο κ. Πασπάτης. Έτσι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, έστω και ακούσια, εγκολπώθηκε όλη την επιχειρηματολογία του κ. Μακρυγιαννάκη περί κινδύνων για γυναίκες με εξωσωματική. Δεν μπήκε όμως στον κόπο να πάρει θέση ούτε για τη γραπτή ανακοίνωση του κ. Κοκκίνη σε αυτό, ότι «για αυτές και μόνο που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εξωσωματικής ο ελεγχόμενος γιατρός καλείται από σήμερα μάλιστα να ολοκληρώσει με βάση και την ιατρική δεοντολογία τις σχετικές ενέργειές του. Όσο για τις γυναίκες με κύηση υψηλού κινδύνου, για αυτές το νοσοκομείο γνωστοποίησε ότι υπάρχει απόλυτη και έγκυρη κάλυψη από τη Μαιευτική Κλινική του ΠΑΓΝΗ». Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν αναρωτήθηκε καν, ως όφειλε, δημόσια πώς γίνεται η εδώ και 9 χρόνια Μονάδα Εξωσωματικής στο ΠΑΓΝΗ να διαθέτει μόνον έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Έτοιμες να καταθέσουν

Την ίδια ώρα όμως που ο Ιατρικός Σύλλογος αρνείται να μπει προς το παρόν στηΝ ουσία της υπόθεσης, αρκετές γυναίκες που πληροφορήθηκαν την “παύση” εμφανίζονται έτοιμες αυτοβούλως να εμφανιστούν και να καταθέσουν για τις περιπτώσεις τους και το οικονομικό βάρος που υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν στο ελεγχόμενο. Αυτό κόντρα στην κατά πληροφορίες κίνηση του ελεγχόμενου γιατρού, ο οποίος πέρα από τη διακήρυξη ότι είναι αθώος και οι επισημάνσεις του ΣΔΟΕ δεν έχουν καμία βάση, που έχει αποδυθεί σε μία κούρσα κρούσης σε ασθενείς του – αυτές που εξυπηρέτησε στο ιδιωτικό κέντρο – προκειμένου να τις πείσει να καταθέσουν πως ούτε χρήματα τους ζήτησε, ούτε αυτές έβαλαν χρήματα σε προσωπικό του λογαριασμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, και ότι η μόνη του συνδρομή στο ιδιωτικό κέντρο ήταν κάθε φορά σε καθαρά επιστημονικό-συμβουλευτικό επίπεδο.
Επιπλέον από το περιβάλλον του διαρρέεται πως είναι ανεξήγητη η σπουδή της διοίκησης του νοσοκομείου να τον παύσει από τα καθήκοντά του, ενώ ακόμη και με τις επισημάνσεις του ΣΔΟΕ ζημία για το δημόσιο νοσοκομείο, και μάλιστα οικονομική, δεν υπάρχει ούτε για ένα ευρώ. Αντίθετα, όπως σημειώνουν με νόημα για άλλες υποθέσεις της Μαιευτικής, που αποδεδειγμένα ζημίωσαν και οικονομικά το δημόσιο νοσοκομείο, όπως τα αιμοστατικά, ουδεμία διοικητική ή άλλη κύρωση έχει υπάρξει έως σήμερα για άλλα πρόσωπα.

**********

ΝΟΜΟΣ
Χειροπέδες σε φοροφυγάδες

Ενώ διαδραματίζονται αυτά στο Ηράκλειο, στην κεντρική επικαιρότητα από χθες φιγουράρει μία είδηση που ενδεχομένως να σχετίζεται άμεσα και με τα όσα διαδραματίζονται εδώ. Αυτό σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι το ΣΔΟΕ Κρήτης είναι έτοιμο για ανάλογες κινήσεις που αφορούν σε άλλες τέσσερις υποθέσεις γιατρών, πανεπιστημιακών και μη, στην Κρήτη.
Χειροπέδες σε φοροφυγάδες είναι πιθανόν να δούμε από σήμερα, καθώς “ενεργοποιείται” σκληρός νόμος κατά της φοροδιαφυγής που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος”, η δυνατότητα στους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και να συλλαμβάνουν φοροφυγάδες “ενεργοποιείται” από σήμερα Δευτέρα με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Ισχύει για όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές άνω των 75.000 ευρώ και αποδεδειγμένα μεγάλη ακίνητη ή άλλη περιουσία. Υπολογίζεται ότι αυτό το “προφίλ” έχουν τουλάχιστον 10.000 φυσικά πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, υπεύθυνοι να διατάξουν συλλήψεις είναι οι εισαγγελείς του ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος Ιωάννης Διώτης.
Σύμφωνα με το “Θέμα”, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί εισαγγελική εντολή να συλληφθούν οι πρώτοι 5-10 μεγάλοι φοροφυγάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γιατροί.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=855107&srv=86

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *