Μια παραιτημένη, αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση

Σαν νέα “ψήφο εμπιστοσύνης” ερμηνεύει η κυβέρνηση την υπερψήφιση της διάταξης για το χαράτσι απ’ όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές την περασμένη Τρίτη. Το κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ, προσδεδεμένο στην τρόικα, παραμένει προσκολλημένο στην εξουσία, την ώρα που στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα κατρακυλάει σε ποσοστά 15%, η Ν.Δ. αγκομαχάει και η κοινωνία αναζητεί λύσεις έξω από το δικομματικό πλαίσιο.

Πρόκειται για εικονική κυβέρνηση. Νομοθετεί εκφοβίζοντας τους βουλευτές της και τρομοκρατώντας την κοινωνία. Αδυνατεί, όμως, να εφαρμόσει τους νόμους. Οι παλινωδίες στα φορολογικά και στην εργασιακή εφεδρεία επιβεβαιώνουν ότι μια κυβέρνηση χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση μπορεί να πολιτεύεται μόνον ως σκιώδης κυβέρνηση σε αποδρομή.

Ο πρωθυπουργός εκτελεί έξωθεν εντολές, εκτελεί συμβόλαιο. Περιφερόμενος στην Εσπερία, κάλεσε Γερμανούς, Γάλλους ή “από οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει” εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Ελλάδα να αναλάβουν το έργο της ανασυγκρότησής της. Λες και η Ελλάδα είναι κάτι σαν τη Λιβύη μετά τον Καντάφι! Πρόκειται για ένα μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η διακυβέρνηση παραδίδεται σε “πεφωτισμένους μισιονάριους”, εξουσιοδοτημένους από τους πιστωτές να αναμορφώσουν τους ιθαγενείς.

Η “βοήθεια” δεν δίνεται από ρομαντική διάθεση. Καθένας “εμπειρογνώμονας” ενδιαφέρεται για κάποιο κομμάτι της νέας αποικίας. Η χώρα δεν πουλά, χαρίζει! Το γερμανικό σχέδιο Eureka, σύμφωνα με το οποίο το “κούρεμα” του δημόσιου χρέους 50% θα γίνει με αντάλλαγμα τη λεηλασία δημόσιας περιουσίας ύψους 125 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους.

Η χώρα διαλύεται οικονομικά – κοινωνικά, αλλά την εμπλέκουν και σε επικίνδυνα “πολεμικά” παιχνίδια. Τι άλλο σηματοδοτεί ο αμερικανικής κατασκευής άξονας με το Ισραήλ (ακόμη και στρατιωτικής συνεργασίας) σε μια περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει να ηγεμονεύσει στις αφυπνιζόμενες αραβικές χώρες; ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ… Τι δουλειά έχει η Ελλάδα μ’ αυτόν τον άξονα;

Η έξοδος από την κρίση μόνο πολιτική μπορεί να είναι. Δηλαδή περνά μέσα από τις κάλπες. Οι εκλογές δεν είναι μαγική λύση για να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα προβλήματα που καταπλακώνουν την κοινωνία. Είναι, όμως, μια μέθοδος, ο αυθεντικός τρόπος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους, μετά λόγου γνώσεως. Και η νέα κυβέρνηση να διαθέτει πολιτική δύναμη διαπραγμάτευσης και αντίστασης.

Με τους πολίτες να απομακρύνονται από τον δικομματισμό, χωρίς να έχουν όμως κατασταλάξει, οι δυνάμεις του συστήματος ανασύρουν από την εφεδρεία πρώην πρωθυπουργούς και απεργάζονται σενάρια δικομματικής συναίνεσης. Η ενότητα, μέσα στην πολυμορφία, ανάμεσα στις δυνάμεις του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ, όλες τις εκδοχές της ιστορικής αριστεράς και την οικολογία, σηματοδοτεί τη μοναδική λαϊκή διέξοδο.

 

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=642538

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *