ΙΚΑ: Αναγνώριση θητείας με έκπτωση

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Με άλλες εγκυκλίους ρυθμίζει ειδικές περιπτώσεις εξαγοράς συντάξιμου χρόνου στον ΟΑΕΕ, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται ότι δεν ισχύουν τα πλασματικά έτη για την απονομή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Από 1.1.2011 υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης 30%-50% στην εφάπαξ αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι σε περίπτωση που υπάρχει διαδικασία αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας σε εξέλιξη από προηγούμενα έτη, με καταβολή δόσεων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καρπωθεί την εν λόγω έκπτωση για το ποσό που έχει απομείνει υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην υπηρεσία του. Εάν όμως έχει καταβληθεί το σύνολο των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών, τότε δεν μπορεί να καρπωθεί με κάποιον τρόπο ο ενδιαφερόμενος τυχόν έκπτωση.

2. Η χορήγηση και επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο είναι στο εξής εφικτή. Παρέχεται η δυνατότητα με ειδική ρύθμιση στους επιζώντες των συζύγων που από 1-1-2008 και μετά λαμβάνουν δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή από φορέα κύριας ασφάλισης, με καθεστώς εξομοιούμενο με αυτό του Δημοσίου, να δικαιούνται και την αντίστοιχη, δεύτερη σύνταξη από τον ίδιο επικουρικό φορέα. Ο περιορισμός που υπάρχει είναι ότι η μία από τις δύο συντάξεις που χορηγεί ο φορέας επικουρικής ασφάλισης στους δικαιούχους θα καταβάλλεται, ύστερα από επιλογή τους, μειωμένη κατά 75%. Τα επικουρικά ταμεία που αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το ΤΕΑΔΥ και οι τομείς του Ταμείου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ), οι τομείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεως (ΤΑΥΑΠ), στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ) και στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΕΑΥΠΣ), καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

3. Επαναφέρεται το δικαίωμα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να αναγνωρίσουν με εξαγορά ως συντάξιμο τον χρόνο της αποδεδειγμένης άσκησης του επαγγέλματός τους οποτεδήποτε πριν από την εγγραφή τους στα μητρώα των πρώην Ταμείων τους (ΤΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ). Δεν δικαιούνται όμως να προχωρήσουν σε εξαγορά συντάξιμου χρόνου οι ασφαλισμένοι που την ίδια περίοδο είχαν ασφαλιστεί σε άλλον φορέα κύριας ασφάλισης. Για παράδειγμα αν κάποιος ασφαλισμένος του πρώην Ταμείου Εμπόρων (ΤΑΕ) ασκούσε αποδεδειγμένα το επάγγελμά του από το 1983 έως το 1988 χωρίς να έχει εγγραφεί στο Ταμείο αυτό και την ίδια περίοδο εμφανίζεται ασφαλισμένος στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τότε δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού.

http://www.dimokratianews.gr/content/2642

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *