Αντιλαϊκές «τομές» στην Υγεία

Η κυβέρνηση, έλεγε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται ακόμα ένα 5μηνο για να «ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία». Κι είχε απόλυτο δίκιο… Απ’ την ανάποδη, βέβαια. Δηλαδή ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει περικοπές στις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες παροχές Υγείας και καρατόμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Μ’ άλλα λόγια, θα επιβληθούν και στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας οι δραματικές ανατροπές που επιχειρούνται στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που επιτάσσει η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Δείγμα αυτής της παρέμβασης ήταν η υπογραφή των συμβάσεων των εκπροσώπων των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), με την οποία εκχωρούνται 556 κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία των «πελατών» των εταιρειών. Ηταν μια ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το 1997 – με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – και επικαιροποιήθηκε νομικά το 2001 και το 2011 – και πάλι από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ εμφανίζονται τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν πρόσθετα έσοδα, στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία πριμοδοτούν τις ασφαλιστικές εταιρείες με «μαξιλαράκι» τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια – τα λεγόμενα DRGs. Τα DRGs είναι ο νέος τρόπος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν νοσήλιο αυξημένο μέχρι και 29,4% σε σχέση με το λεγόμενο «ημερήσιο κλειστό νοσήλιο», που ισχύει μέχρι σήμερα.

Και ιδού η απόδειξη: Κάποιος εισάγεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης θα χρεωθεί 1.281 ευρώ για ορισμένες μέρες νοσηλείας και στη λεγόμενη Γ’ θέση. Αν, λοιπόν, ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της – πρόσθετης – ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση «σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή θέση πολυτελείας», όπως προβλέπει η σύμβαση. Το κόστος νοσηλείας σε αυτήν την περίπτωση θα πληρωθεί ως εξής: Το ΙΚΑ θα καταβάλει τα 1.281 ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μια προσαύξηση κατά 50%. Δηλαδή 640,5 ευρώ. Σύνολο 1.921,5 ευρώ. Αν κάποιος δεν έχει Κοινωνική Ασφάλιση και έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει ποσό ίσο με το DRGs προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επέμβασης, η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μόνο 1.537,2 ευρώ!

Το κερασάκι όμως ήρθε με το προσχέδιο του κανονισμού παροχών Υγείας που θα προσφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Εκεί γίνεται η σφαγή και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών και η θεσμοθέτηση των άγριων χαρατσιών που δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα. Εδώ περικόπτονται τα ποσά που χορηγούνταν για επίδομα τοκετού, φυσικοθεραπείες, αεροθεραπείες, λογοθεραπείες, αποκλειστική νοσοκόμα, αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία καθώς και άλλες κατηγορίες. Για πρώτη φορά καθιερώνεται συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων, καθώς και στα προϊόντα ειδικής διατροφής, ενώ προβλέπεται επιβάρυνση 15% όλων των ασφαλισμένων για παρακλινικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης επιβάλλουν την κοινή πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των υγειονομικών και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6469632&publDate=1/10/2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *