“Προστάτιδες δυνάμεις” αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας

Στην εποχή των “προστάτιδων δυνάμεων” γυρίζει τη χώρα η κυβέρνηση, αφού δίνει το πηδάλιο σε… διεθνείς εμπειρογνώμονες. Μετά τους τροϊκανούς, την “ομάδα Ράιχενμπαχ” και τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες, ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί, κάλεσε χθες και… Γάλλους εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν στις “αλλαγές” στον δημόσιο τομέα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι, εκτός από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, καλεί και εμπειρογνώμονες “απ’ όποιο άλλο κράτος της Ευρωζώνης θέλει”, προκειμένου να “γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα” και να προσφέρουν “τεχνογνωσία” στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την αναδιάρθρωση του κράτους. Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μόλις προχθές στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι “έρχονται για συμβουλές και όχι για ελέγχους και οδηγίες” και χαρακτήρισε “μυθεύματα” τα περί παράδοσης των κλειδιών της χώρας στους τεχνοκράτες, έξω από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του “να τηρήσουμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος, γιατί θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα”.

Έλλειμμα αξιοπιστίας

Έτσι, μετά την “ομάδα Ράιχενμπαχ” (η οποία, σημειωτέον, δεν θα ασχολείται τελικά μόνο με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά θα έχει εφ’ όλης της ύλης αρμοδιότητες), στην Αθήνα θα εγκατασταθούν τουλάχιστον Γερμανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες, εκτός αν θελήσει και άλλο κράτος της Ευρωζώνης να τοποθετήσει τοποτηρητές της κυβέρνησης. Οι σχετικές πληροφορίες δημιουργούν βαρύ κλίμα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κυβέρνηση, αφού η εγκατάσταση εμπειρογνωμόνων σημαίνει αυτόματα ότι ουδείς στο εξωτερικό εμπιστεύεται τον λόγο του Έλληνα πρωθυπουργού. Άλλωστε, μόλις προ τεσσάρων ημερών, η κυβέρνηση δέχθηκε άλλη μία ταπείνωση: η τρόικα ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου ενυπόγραφη επιστολή-δέσμευση για τήρηση των υπεσχημένων, μη αρκούμενη, προφανώς, στις προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά και στα όσα ψηφίζουν ασθμαίνοντας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Προστάτιδες δυνάμεις

Η απόφαση για έλευση και Γάλλων εμπειρογνωμόνων ήρθε δύο μέρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει τα αντίστοιχα για Γερμανούς εμπειρογνώμονες, στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγ. Μέρκελ. Μάλιστα, προχθές, ο Γ. Παπανδρέου πληροφόρησε το υπουργικό συμβούλιο για την απόφασή του αυτή και επιφόρτισε τον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο με τον συντονισμό της ομάδας των εμπειρογνωμόνων εκ Γερμανίας με τις ελληνικές αρχές, αλλά και με την “ομάδα Ράιχενμπαχ”, που θα λειτουργεί παράλληλα. Το εύρος των αρμοδιοτήτων των εν λόγω “τεχνοκρατών” φαίνεται από τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού: περιγράφοντας στους υπουργούς του τι θα κάνουν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, ανέφερε -ενδεικτικά- ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία, την πυρόσβεση, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.

Μελιγγώνης Γιώργος

 

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=642457

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *