ΕΕ: Έλληνες γιατροί στα όρια της υπερκόπωσης

Προθεσμία δύο μηνών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην χώρα μας για να συμμορφωθεί με τα όρια του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.  Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, το θέμα θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας εργάζονται συχνά τουλάχιστον 64 έως και 90 ώρες, χωρίς να υπάρχει μέγιστο νόμιμο όριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι «συχνά πρέπει να εργάζονται χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με το χρόνο εργασίας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η κούραση των γιατρών αυξάνει τις πιθανότητες να κάνουν λάθη, τα οποία μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.

Προειδοποιητικές επιστολές έχουν αποσταλεί και στην Ιρλανδία, καμία όμως από τις δύο χώρες δεν έχει συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό ωράριο, που ορίζει ότι ο χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=13141&la=1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *