Υγεία: Αγριο ψαλίδι στα επιδόματα ασφαλισμένων

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, το επίδομα τοκετού, που φτάνει σήμερα στα 1.765 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μειώνεται στα 900 ευρώ. Επίσης, το υψηλότερο ποσό, δηλαδή τα 1.600 ευρώ, προβλέπεται για τις πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ.).

Σημειώνεται ότι στον Ενιαίο Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εντάσσεται πλέον το 95% των ασφαλισμένων της χώρας, καθώς συμμετέχουν σε αυτόν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα έχουν κοινές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με μικρές αλλαγές σε κάποιες παροχές.

Ακόμη και οι πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία θα υποστούν μειώσεις στα βοηθήματα που ελάμβαναν μέχρι τώρα προκειμένου να μεταφέρονται για θεραπεία…

Μέχρι τώρα, ανάλογα με το Ταμείο του κάθε ασφαλισμένου, τα βοηθήματα κυμαίνονταν από 115 έως 650 το μήνα, όμως τώρα το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Δρέττα, υποστήριξε χθες πως διαπιστώθηκαν καταχρήσεις όσον αφορά έξοδα μεταφοράς νεφροπαθών, φέρνοντας ως παράδειγμα νεφροπαθή από την Κρήτη, ο οποίος έπαιρνε κάθε μήνα 4.500 ευρώ για τα μεταφορικά του!

Μεγάλες όμως μειώσεις προβλέπονται και για τα ποσά που αφορούν την αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας, καθώς για παράδειγμα από 86,87 ευρώ, που ήταν για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, μειώνεται τώρα στα 40 ευρώ.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η αποζημίωση αυτή θα χορηγείται μόνο σε όσους νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης, ενώ στις λογοθεραπείες δεν υπήρχε περιορισμός επισκέψεων, τώρα θα καλύπτονται μόνον 8 και το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στα 10 ευρώ.

Περικοπές θα γίνουν και σε φυσιοθεραπείες, εκτός από τις λογοθεραπείες, ακόμη και όταν οι ασθενείς είναι παιδιά με νοητική στέρηση και κινητικά προβλήματα.

Για πρώτη φορά ορίζεται συμμετοχή 25% για κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό και λοιπό υλικό, καθώς και αναπνευστικές συσκευές.

Τα προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται μέχρι τώρα σε διαφορετικές ποσότητες, χωρίς πλαφόν και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου. Τώρα προσδιορίζονται οι παθήσεις στις οποίες θα χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ενώ καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 10% επί της δαπάνης.

Περικοπές υφίστανται όμως και οι διαβητικοί. Στον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται προσδιορισμός ανώτατης ποσότητας χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού: ταινίες μέτρησης σακχάρου έως 200/μήνα, βελόνες έως 100/μήνα, σκαριφιστήρες έως 150/μήνα. Παράλληλα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, όπως συσκευές έγχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες, παρέχονται με 10% συμμετοχή, η οποία πριν δεν υπήρχε…
ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=314143

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *