ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣ ΚΩ:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩ

″Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ″

 

Κως, 11-08-2015                                             ΠΡΟΣ: Πίνακα αποδεκτών Αρ. Πρωτ: 689

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Ο ΙΣΚΩ παρακολουθεί εμβρόντητος τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, με την υποβόσκουσα κρίση δημόσιας υγείας, από την παρουσία των χιλιάδων λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Ανεξαρτήτως αίτιών και πολιτικών, έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα την οποία οι εντεταλμένοι άρχοντες οφείλουν να αντιμετωπίσουν.

 Η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, με τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που περιφέρονται και καταλύουν οπουδήποτε και κυρίως σε χώρους που δεν υπάρχουν καν οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής διαβίωσης, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη δημόσια υγεία. Έρμαιο και αυτοί αδυναμιών και συγκρουόμενων πολιτικών.

 Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα υπάρχει και διογκώνεται καθημερινά. Σήμερα στο νησί της Κω βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 μετανάστες, με ανησυχητικά αυξανόμενη ροή καθημερινά.

 Ο ιατρικός κόσμος προσπαθεί να ανταποκριθεί στο καθήκον του με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου, του ΚΥ, της μονάδας υγείας ΠΕΔΥ, με το ήδη επιβαρυμένο έργο του λόγω της τουριστικής περιόδου, εξυπηρετεί

καθημερινά πολλά περιστατικά που αφορούν μετανάστες και με τη συνεργασία των «Ιατρών Χωρίς Σύνορα».

 Επείγει να εξευρεθεί άμεσα χώρος με διασφάλιση πόσιμου νερού, τουαλετών και δυνατότητα συλλογής απορριμμάτων. Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, παρουσιάστηκαν περιστατικά με ελονοσία και ανησυχούμε για την βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα που πολύ πιθανόν να εκραγεί σύντομα.

 Η συνεργασία της τοπικής και κεντρικής ηγεσίας αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, όχι απλά για την αντιμετώπιση των ήδη πολύ κρίσιμων για τη δημόσια υγεία δεδομένων, αλλά και για την αποτροπή όξυνσης και μεγέθυνσης του προβλήματος, με ανεξέλεγκτη πλέον τροπή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *