«Δεν απαντώνται τα προβλήματα προστασίας της αξιοπρέπειας και της υγείας των επιβατών»

Σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τη θεσμοθέτηση των επίμαχων σαρωτών σώματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέφρασε σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του ΕΚ, Σπύρος Δανέλλης. Σχολιάζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση των σαρωτών στα αεροδρόμια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην «πρωτόγνωρη βιασύνη» με την οποία υιοθετούνται οι σαρωτές, όταν παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, τις συνέπειές τους για την υγεία και την αξιοπρέπεια των επιβατών.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το θέμα της υγείας, ο έλληνας ευρωβουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής να ζητήσει τη γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής της Ε.Ε. για τους νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο Σπύρος Δανέλλης σε συνεργασία με τη βουλευτή Τάνια Φαγιόν είχαν ζητήσει αυτή τη γνωμοδότηση από το Μάρτιο του 2011. Όπως τόνισε, «είναι λυπηρό πως η γνωμοδότηση αυτή αφορά μόνο έναν τύπο σαρωτή, ενώ θα έπρεπε να αποτελούσε τμήμα μιας πιο διεξοδικής μελέτης για την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα των σαρωτών».

Βάση της πρότασης της Επιτροπής, οι σαρωτές σώματος θα προστεθούν στην επίσημη λίστα μέσων ασφαλείας των αεροδρομίων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιβατών, είχε ζητήσει σε έκθεσή του από την Επιτροπή να επιβληθεί η χρήση τεχνολογίας που δεν εμφανίζει το σώμα του επιβάτη, παρά μόνο μία φιγούρα. Η Επιτροπή δε θεσμοθέτησε τον περιορισμό, ωστόσο κάθε κράτος μέλος διατηρεί το δικαίωμα χρήσης ή μη-χρήσης σαρωτών, όπως και της χρήσης οποιασδήποτε μη-ιονίζουσας τεχνολογίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων. Και βεβαίως, εύκολες λύσεις για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχουν. Δεν καταλαβαίνω όμως τη σκοπιμότητα αυτής της πρωτόγνωρης βιασύνης να υιοθετήσουμε τους σαρωτές σώματος, όταν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητάς τους, την ίδια στιγμή που θα αυξηθεί ο χρόνος ελέγχου των επιβατών, ενώ παράλληλα δεν απαντώνται τα προβλήματα προστασίας της αξιοπρέπειας και κυρίως της υγείας τους, πέραν του μεγάλου κόστους που θα απαιτηθεί.

Σχετικά με την υγεία, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τους νέους κινδύνους για την υγεία (SCENIHR). Είναι εξάλλου κάτι που έχουμε προτείνει από τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, είναι λυπηρό πως η γνωμοδότηση αυτή αφορά μόνο έναν τύπο σαρωτή ενώ θα έπρεπε να αποτελούσε τμήμα μιας πιο διεξοδικής μελέτης για την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα των σαρωτών.

Τέλος, στο θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αν η απόφαση της Επιτροπής να δοθεί στους επιβάτες το δικαίωμα άρνησης του ελέγχου – opt-out – μεταφραστεί σε υποχρεωτική σωματική έρευνα όπως έγινε στις ΗΠΑ, τότε φοβάμαι πως θα αποδειχτεί ακόμη πιο προβληματική και από τον ίδιο τον σαρωτή».

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=854649&srv=94

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *