Ξηλώθηκε ο διευθυντής της Εξωσωματικής στο ΠΑΓΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στο ΠΑΓΝΗ, μετά την αστραπιαία παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου Νίκου Κοκκίνη να θέσει εκτός νοσοκομείου τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας (εξελέγη τον Ιανουάριο του 2010) και διευθυντή της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΠΑΓΝΗ Αντώνη Μακρυγιαννάκη, μετά από σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του ΣΔΟΕ Κρήτης (αριθμός πρωτοκόλλου «50/28-09-2011/ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ»), με θέμα «Γνωστοποίηση Παράνομης Άσκησης Ιατρικής Δραστηριότητας», αναφορικά με επιλήψιμες οικονομικές δραστηριότητες του γιατρού εκτός νοσοκομείου σε παράλληλη δραστηριότητά του σε ιδιωτικό μαιευτικό κέντρο του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, και ενώ ο έλεγχος ολοκληρώνεται τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, εκατοντάδες περιπτώσεις γυναικών τη χρονική περίοδο από το 2002 έως το 2009 που, αφού εξέτασε και υπέβαλε σε ιατρικές πράξεις, σε ιδιωτικό μαιευτήριο και ενώ παράλληλα λειτουργούσε και στο δημόσιο σύστημα υγείας στο ΠΑΓΝΗ, αυτές με τη σειρά τους κατέθεταν σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό χρήματα, που σωρευτικά αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Συνέπεια αυτού, κατά το ΣΔΟΕ, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αφού το δηλωθέν εισόδημά του όλα τα παραπάνω έτη είναι χαμηλό σε σχέση με τα αδήλωτα ποσά που μπορεί να αγγίζουν και τα 3 εκατομμύρια ευρώ!..

Γενικός συναγερμός
Η θεαματική αυτή εξέλιξη σήμανε συναγερμό σε ΠΑΓΝΗ, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και υπουργείο Παιδείας, καθώς η ειδοποίηση του ΣΔΟΕ για την υπόθεση κοινοποιείται σε όλους. Αυτό γιατί, εκτός από διευθυντής στο ΠΑΓΝΗ, είναι και μέλος πλέον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μάλιστα εκλεγμένος από τον Ιανουάριο του 2010 ως καθηγητής.
Ήδη για σήμερα έχει προγραμματιστεί επαφή για το θέμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης με το διοικητή του νοσοκομείου, καθώς ο κ. Κοκκίνης, εκτός από το ότι παραπέμπει τον πανεπιστημιακό γιατρό στο υπουργείο Υγείας, ζητάει και από την Ιατρική Σχολή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αφού θα πρέπει να συγκληθεί το Πειθαρχικό της ή να παραπέμψει το θέμα στο Πειθαρχικό του Πανεπιστημίου.
Είναι προφανές ότι εγείρεται και μείζον θέμα ηθικής τάξης πλέον σε σχέση με την παρουσία του στην Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Πολύ περισσότερο που κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την Εισαγγελία Ηρακλείου προκύπτει ταυτόχρονη επαγγελματική του ενασχόληση εκτός του ΠΑΓΝΗ, του δημόσιου νοσοκομείου, και σε ιδιωτικό μαιευτικό κέντρο του Ηρακλείου. Υπόθεση που για άλλους συναδέλφους του στο ΠΑΓΝΗ πριν από δύο χρόνια όχι απλά ξεσήκωσε θύελλα αποκαλύψεων, αλλά οδήγησε μέχρι και σε παραπομπές, έστω και υπό την πίεση των γεγονότων, παρά τη βούληση της απελθούσας διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου να κινηθεί μεταξύ απραξίας, αργών διαδικασιών και μη λειτουργίας ουσιαστικά πειθαρχικών οργάνων με την απουσία μελών τους.

Πιέσεις στο παρά ένα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι την τελευταία ώρα ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δεχόταν αφόρητες πιέσεις από πλευράς μελών της Ιατρικής και πανεπιστημιακών γιατρών να μη θέσει εκτός νοσοκομείου το συνάδελφό τους, με το πρόσχημα να περιμένει τουλάχιστον την ολοκλήρωση μέχρι τη Δευτέρα και τυπικά της έρευνας στο πρόσωπό του από το ΣΔΟΕ.
Όμως για το διοικητή του νοσοκομείου Νίκο Κοκκίνη τα ευρήματα του ΣΔΟΕ, της φοροδιαφυγής-φοροκλοπής και η παράλληλη λειτουργία του σε ιδιωτικό κέντρο υγείας ήταν ήδη αρκετά για να αποφασίσει να θέσει εκτός νοσοκομείου τον κ. Μακρυγιαννάκη, παραπέμποντας το θέμα και στο υπουργείο Υγείας για τα περαιτέρω. Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου, δεχόμενος επίθεση από το καθηγητικό κύκλωμα, περί «υπέρβασης ορίων και αρμοδιοτήτων του, εφόσον το θέμα άπτεται πανεπιστημιακού γιατρού», φέρεται να διαμήνυσε σε αυτούς τους κύκλους μέσω του νέου προέδρου της Ιατρικής Σχολής, του κ. Μαργιωρή, ότι «την ώρα που ο πολίτης στενάζει από την οικονομική κρίση και βλέπει να εξανεμίζεται το υστέρημά του, την ώρα που γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου υφίστανται τις δραστικές περικοπές στους μισθούς τους», είναι πρόκληση ο ίδιος, με τέτοιες διαπιστωμένες παράνομες και εκτός δεοντολογίας ενέργειες, που όμως δημιουργούν αδήλωτους πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ, να μένει άπραγος, την ώρα που δίνεται μάχη για συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών και ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Έρευνα από την άνοιξη του 2011
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Ν.Κ.» στις αρχές Ιουνίου, το ΣΔΟΕ είχε αναγγείλει την επιβολή προστίμων που έφταναν έως και τα 3 εκατ. ευρώ σε τρεις γιατρούς, οι οποίοι βρέθηκαν να διατηρούν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ είχαν δηλώσει ελάχιστα χρήματα ως φορολογητέο εισόδημά τους. Τα πρόστιμα αυτά αφορούσαν 3 εκατ. ευρώ σε έναν χειρουργό, 900.000 ευρώ σε έναν γυναικολόγο και 500.000 ευρώ σε έναν ψυχίατρο.
Τότε όμως το ΣΔΟΕ δεν ξεκαθάριζε αν ο γυναικολόγος είναι από την Κρήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 7-7-2011 της «Νέας Κρήτης», «…τέτοια υψηλά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, που δε δηλώνονταν παρά ελάχιστα στη φορολογική τους δήλωση, διαθέτουν, όπως κατέδειξε έλεγχος του ΣΔΟΕ και η διασταύρωση στοιχείων, ένας πρώην χειρουργός στο ΠΑΓΝΗ και ένας γυναικολόγος. Μάλιστα η εμπλοκή τους με την Ιατρική Σχολή καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη και ως προς το ηθικό-πειθαρχικό της κομμάτι, πέρα από τις διαστάσεις που έχει η δίωξή τους για οικονομικό έγκλημα, εξού και η εμπλοκή του ΣΔΟΕ. Μάλιστα ο γυναικολόγος φέρεται να έχει αποδεχτεί στο ΣΔΟΕ τη φοροδιαφυγή-φοροκλοπή από αδήλωτα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Επιχειρεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να κλείσει την υπόθεση με το ΣΔΟΕ, με ένα διακανονισμό για την επιβολή προστίμου που ξεπερνάει τις 800 χιλιάδες ευρώ!».

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης

Είναι προφανές ότι η νέα διοίκηση σε επίπεδο τόσο Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και Ιατρικής Σχολής, που επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα και να εγγράψουν ένα άλλο ύφος και ήθος στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, πολύ δύσκολα θα αφήσουν μία τέτοια υπόθεση να υφέρπει χωρίς να την ξεκαθαρίσουν άμεσα.
Σε αυτή τους την κίνηση άλλωστε ο δρόμος ανοίγει αρχικά από την έρευνα του ΣΔΟΕ, που έχει, όπως αναφέρει η σχετική του επιστολή, ταυτοποιήσει την υπόθεση με εκατοντάδες πρόσωπα-ασθενείς του κ. Μακρυγιαννάκη, αφού πρακτικά η φοροδιαφυγή-φοροκλοπή και μάλιστα δημόσιου λειτουργού σε δημόσιο νοσοκομείο και δημόσιο πανεπιστήμιο είναι επικυρωμένη με τον πιο επίσημο ελεγκτικό μηχανισμό του οικονομικού εγκλήματος. Επιπλέον και η αποδεδειγμένη λειτουργία του εκτός του δημόσιου και σε ιδιωτικό νοσοκομείο, και μάλιστα σε πολύ δαπανηρές και εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, εγείρει και πειθαρχικό, άλλης υφής ηθικό θέμα.
…………………………………

Η “βεντάλια ” των ερευνών

Οι άνδρες του ΣΔΟΕ, ελέγχοντας την υπόθεση του γιατρού για να καταλήξουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την ώρα που στη φορολογική του δήλωση εμφάνιζε εισοδήματα ενός γιατρού του ΠΑΓΝΗ, χρειάστηκε να ανοίξουν τη βεντάλια των ερευνών μέχρι και σε ιδιωτικό μαιευτικό κέντρο, όπου τους οδήγησαν μαρτυρικές καταθέσεις γυναικών ασθενών του. Μάλιστα, το θέμα για τέσσερις μήνες πήρε ακόμη και διαστάσεις κεντρικών χειρισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση αυτή παρενέβη προσωπικά ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ με διευρυμένες αρμοδιότητες και πρώην εισαγγελέας, ένας από τους ικανότερους δημόσιους λειτουργούς που πέρασε από το δικαστικό σώμα, ο κ. Ιωάννης Διώτης. Η παρέμβασή του προκλήθηκε όταν έφτασαν στο γραφείο του πληροφορίες ότι επιχειρείται από το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό γιατρό «συμβιβασμός» με την καταβολή ενός προστίμου που θα επιβάλουν τα όργανα του ΣΔΟΕ για μία σειρά φορολογικών παραβάσεων ήσσονος σημασίας με πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ, ώστε και η σχετική έκθεση που θα συνέτασσε μετά την έρευνά του το ΣΔΟΕ να μην επικεντρώνεται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή-φοροκλοπή στα εισοδήματα που δήλωνε και κυρίως στη διπλή λειτουργία του σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Η υπόθεση έτσι θα μπορούσε να κλείσει, χωρίς το σχετικό πόρισμα να διαβιβαστεί πέραν της υπηρεσίας σε άλλες εμπλεκόμενες Αρχές και κυρίως η όποια υπηρεσιακή έκθεση θα μπορούσε κατά τα πρότυπα και παλιότερων υποθέσεων να οδηγήσει σε αποφυγή των όποιων δικαστικών εμπλοκών με ένα ενδεχομένως «απαλλακτικό βούλευμα», όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με άλλο πανεπιστημιακό γιατρό. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που είναι προσωπική επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει από τον τοπικό διευθυντή της υπηρεσίας στην Κρήτη. Η απάντηση που πήρε ήταν καταιγιστική. Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο «συμβιβασμού», αλλά, πέραν των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων στοιχείων που έχουν ερευνηθεί, το πόρισμα που συντάσσεται από την τοπική υπηρεσία είναι καταπέλτης.

«Ατράνταχτα στοιχεία»
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν.Κ.», το υπό σύνταξη πόρισμα για το γυναικολόγο φέρεται να περιέχει τόσο ατράνταχτα στοιχεία, αποδείξεις και μαρτυρίες, που εν πολλοίς εξηγούν και γιατί ο γυναικολόγος του ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα κινήθηκε στην κατεύθυνση να συμβιβαστεί για φορολογικές παραβάσεις, όσο ψηλά κι αν τα βεβαίωνε το ΣΔΟΕ, ώστε να κλείσει όπως-όπως την υπόθεση, για να μην έχει επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή του καριέρα, αλλά και σε σχέση τόσο με τη λειτουργία του στο ΠΑΓΝΗ όσο και με την εμπλοκή ιδιωτικού ιατρικού κέντρου στο Ηράκλειο και συναδέλφων του που εμφανίζονται να τον διευκόλυναν για την «παράνομη» λειτουργία του εκεί. Το μίτο της Αριάδνης έδωσαν οι μαρτυρικές καταθέσεις γυναικών ασθενών του, ιδίως περιπτώσεων που έχρηζαν εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων κατά την εγκυμοσύνη τους. Με αυτήν την αποκάλυψη όμως άνοιξε θέμα και για την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και για την ιδιότητά του ως γιατρού του ΠΑΓΝΗ, που λειτουργεί παράλληλα σε ιδιωτικό κέντρο, χωρίς καν άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο, το ΠΑΓΝΗ και την Ιατρική Σχολή, ενώ θέμα δημιουργήθηκε σε σχέση με τα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία όσων φέρονται να υποβοήθησαν το γιατρό στην παράλληλη παράνομη λειτουργία του σε αυτό. Ιδιαίτερο θέμα φαίνεται ότι προκύπτει και για το ΠΑΓΝΗ, καθώς στο πόρισμα εμπεριέχονται καταθέσεις γυναικών-ασθενών, που περιγράφουν την «καθοδήγησή» τους ώστε, αντί του ΠΑΓΝΗ, μία σειρά ιατρικών πράξεων και τοκετών να γίνεται στο ιδιωτικό κέντρο, με αντίστοιχο κόστος για τις ίδιες ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

«Είχε διπλό ρόλο»
Τα στοιχεία κατά πληροφορίες περιγράφουν ότι ο εν λόγω γυναικολόγος, χωρίς καν άδεια και ενημέρωση σε ΠΑΓΝΗ, Ιατρική Σχολή και Ιατρικό Σύλλογο, λειτουργούσε ταυτόχρονα με το δημόσιο νοσοκομείο με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα και δραστηριότητες σε ιδιωτικό μαιευτήριο του Ηρακλείου. Εξέταζε ασθενείς είτε από το ΠΑΓΝΗ είτε απευθείας στο ιδιωτικό κέντρο ή πραγματοποιούσε εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις και τοκετούς στο ιδιωτικό μαιευτήριο, προσπορίζοντας χιλιάδες ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώνονταν στα εισοδήματά του, παράλληλα με το μισθό του δημόσιου νοσοκομείου, επαυξημένου ως μέλους και της Ιατρικής Σχολής. Μάλιστα, επειδή η λειτουργία του αυτή ήταν προδήλως παράνομη, φρόντιζε οι ιατρικές πράξεις, αποδείξεις και οι τοκετοί να υπογράφονται από άλλους γυναικολόγους του ιδιωτικού κέντρου, ώστε να μην εμφανίζεται το όνομά του. Ακόμη και στους τοκετούς που ο ίδιος έκανε, στα σχετικά έγγραφα του μαιευτηρίου προς τα Ληξιαρχεία δηλώνονταν άλλοι γιατροί και όχι ο ίδιος.

Μαρτυρικές καταθέσεις
Φυσικά η ανεύρεση προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού, όπου εκατοντάδες γυναίκες που κουράριζε από το 2002 έως το 2009 φέρονται να έχουν καταθέσει διάφορα ποσά σε σχέση με τη λειτουργία του και μάλιστα παρανόμως σε ιδιωτικό μαιευτικό κέντρο του Ηρακλείου, είναι το πλέον ισχυρό αποδεικτικό υλικό αφενός της εκτεταμένης φοροδιαφυγής-φοροκλοπής, αφετέρου του μείζονος ηθικού θέματος σε σχέση με τη λειτουργία του ως καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου και διευθυντή στο τριτοβάθμιο δημόσιο νοσοκομείο που είναι το ΠΑΓΝΗ. Η υπόθεση για το ΣΔΟΕ φαίνεται να δένει και με σωρεία μαρτυρικών καταθέσεων γυναικών σε συνδυασμό με άλλη παράλληλη έρευνα της Εισαγγελίας Ηρακλείου. Έτσι, ενώ κάποιες ασθενείς του που κλήθηκαν είτε αρνήθηκαν να καταθέσουν είτε επιχείρησαν να τον καλύψουν, άλλες και μάλιστα όσες είχαν ατυχή έκβαση στις ιατρικές υποθέσεις τους, όχι μόνο τον «καίνε» αλλά καταθέτουν χαρακτηριστικές λεπτομέρειες για τα επισκεπτήρια στο ιδιωτικό μαιευτήριο, τις αποδείξεις που τους έκοβε, μέχρι και ποια ονόματα γιατρών συνήθιζε να χρησιμοποιεί για να μη φαίνεται πάνω στις αποδείξεις το δικό του. Κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις φαίνεται να περιλαμβάνουν όμως και πειστήρια που δένουν απόλυτα το όνομά του με τη λειτουργία του και στο ιδιωτικό κέντρο, με την ύπαρξη συγκεκριμένου προσωπικού του γραφείου.
.
ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Προσπάθησε να μεταπείσει
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο εγκαλούμενος πανεπιστημιακός γιατρός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και την επιστολή του ΣΔΟΕ αργά το μεσημέρι. Ενώπιον του διοικητή του νοσοκομείου βρέθηκε αργά χθες το απόγευμα για να παραλάβει τη σχετική απόφαση, με την οποία απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του στο ΠΑΓΝΗ, μαζί με νομικούς του εκπροσώπους. Φέρεται να προσπάθησε να μεταπείσει τη διοίκηση, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο ανεπανόρθωτο πλήγμα της ακαδημαϊκής του και όχι μόνο καριέρας, εφόσον η διοίκηση του νοσοκομείου επέμενε στην απόφασή της. Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι αθώος και ότι έχει πέσει θύμα είτε ασθενών που δεν ικανοποιήθηκαν από τις ιατρικές του υπηρεσίες είτε ενός ακήρυχτου πολέμου εντός της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αλλά και όσων φθονούσαν την ακαδημαϊκή του εξέλιξη. Ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα καταγράφει η επιστολή του ΣΔΟΕ και ότι ακόμη εκκρεμεί η έκδοση του τελικού πορίσματος της ειδικής αυτής υπηρεσίας .
Η νομική εκπρόσωπος του γιατρού μάλιστα υποστήριξε ότι πειθαρχική δικαιοδοσία έχει η Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο και κυρίως ότι ο ίδιος ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ θα όφειλε πρώτα να προχωρήσει σε μία ΕΔΕ για να διερευνήσει το όλο θέμα.
Ο διοικητής όμως του ΠΑΓΝΗ από την ακαριαία κίνησή του φαίνεται πως θεώρησε πλεονασμό και χρονοτριβή μία ΕΔΕ, από τη στιγμή που έχει στα χέρια του μία επιστολή του ΣΔΟΕ που κάνει τέτοιες αναφορές.
Μάλιστα φέρεται να υποστηρίζει ότι, παρά τις αναφορές στην επιστολή του ΣΔΟΕ, οι καταθέσεις στο λογαριασμό του δεν έχουν γίνει από ασθενείς, αλλά μέσω του ιδιωτικού μαιευτικού κέντρου. Αν όμως ο ισχυρισμός αυτός του πανεπιστημιακού γιατρού έχει βάση, τότε τα πράγματα σε επίπεδο και φοροδιαφυγής περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και για τον ίδιο αλλά και για το ιδιωτικό κέντρο υγείας.

Νέες κινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, της «Ν.Κ.», η υπόθεση αυτή δε θα είναι και η μόνη που το ΣΔΟΕ θα φτάσει μέχρι τέλους με επίκεντρο πανεπιστημιακούς γιατρούς του ΠΑΓΝΗ. Ήδη στο μικροσκόπιο των ερευνών του ΣΔΟΕ βρίσκονται οι περιπτώσεις άλλων τεσσάρων τέτοιων προσώπων με ανάλογες ιδιότητες.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=854597&srv=94

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *