Στα 900 ευρώ το επίδομα τοκετού

“Ψαλίδι” στο επίδομα τοκετού και σε μία σειρά άλλων παροχών περίθαλψης προβλέπει ο ενιαίος κανονισμός παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Στον Οργανισμό εντάσσεται το 95% των ασφαλισμένων της χώρας, καθώς συμμετέχουν σε αυτόν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν κοινές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) περίθαλψης, με μικρές αλλαγές σε ορισμένες παροχές.

Το υπουργείο Εργασίας διένειμε χθες συγκριτικό πίνακα για τις παροχές που ίσχυαν πριν από τον ΕΟΠΥΥ και όσες θα ισχύουν στο εξής.

Από αυτόν προκύπτει ότι το επίδομα τοκετού, το οποίο μπορεί να φτάσει σήμερα στα 1.765 ευρώ, μειώνεται στα 900 ευρώ. Το υψηλότερο ποσό (1.600 ευρώ) προβλέπεται για τις πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ.).

Το “ψαλίδι” μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς τα περισσότερα Ταμεία καλύπτουν σήμερα τον τοκετό όπως και τις λοιπές ασθένειες, καταβάλλοντας αρκετά υψηλό νοσήλιο.

“Πλαφόν” ορίζεται και στη χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται μηνιαίως έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου, έως 100 βελόνες και έως 150 σκαριφηστήρες.

Καθιερώνεται πλέον συμμετοχή 10% στα προϊόντα ειδικής διατροφής, τα οποία χορηγούνται σήμερα χωρίς πλαφόν και συμμετοχή.

Συμμετοχή 25% ορίζεται και στις κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό και λοιπό υλικό, καθώς και αναπνευστικές συσκευές (σήμερα χωρίς συμμετοχή).

Ο κανονισμός περιλαμβάνει μειώσεις στα έξοδα μετακίνησης νεφροπαθών για μεταγγίσεις αίματος. Τα Ταμεία καταβάλλουν σήμερα 115 έως 600 ευρώ τον μήνα, ποσά που με τον νέο κανονισμό κυμαίνονται από 115 έως 400 ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63413128

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *