Οικονομικό πλαφόν ανά «πάροχο» και άλλες αλχημείες για ιατρούς παραδομένους στην μοίρα τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σχετικά με την απαράδεκτη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν ανά πάροχο σε εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Α. Θεωρούμε απαράδεκτο, προσβλητικό και καταστροφικό για τους προαναφερόμενους ιατρούς να μην έχει καθοριστεί το πλαφόν ανά πάροχο για εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων για το 2015. Έχοντας ζήσει την οδυνηρή και άδικη απόφαση γνωστοποίησης εκ των υστέρων (Δεκέμβριος 2014) του πλαφόν για το 2014, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και φέτος το ίδιο έργο, μετά την γνωστοποίηση επισήμως πλέον από τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι δεν έχει καθοριστεί πλαφόν εξετάσεων ανά πάροχο για το έτος 2015, εκ των προτέρων. Ενώ με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ στις 20/2/2015 αρ.πρωτ.ΔΒ4Γ/οικ.6770 αναφέρει ότι “με απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί η άλλοι στόχοι και όρια [πλαφόν], περιορισμοί και προϋποθέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων και λοιπά αναγκαία μετρά ελέγχου της συνταγογράφηση εκάστου ιατρού”. Αυτό αποτελεί εμπαιγμό των ιατρών, αφού καλούνται οι συμβεβλημένοι εργαστηριακοί και κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί να εκτελούν εξετάσεις ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (με τιμές που καθορίσθηκαν το 1991 και έκτοτε δεν αυξήθηκαν), χωρίς να έχουν θεσπιστεί οι κανόνες εκ των προτέρων, όπως οφείλει μια ευνομούμενη πολιτεία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, χωρίς να γνωρίζουν το ποσό που τελικά θα πληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Έτσι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάνει την δουλειά του μια χαρά στις πλάτες των ιατρών, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται τα κορόιδα της υπόθεσης.
Β. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει γνωστοποιήσει την άποψή του, μετά από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για το θέμα του πλαφόν εκφράζοντας την θέση του ότι είναι κατ’ αρχήν αντίθετος στην καθιέρωση οποιουδήποτε πλαφόν στην άσκηση της Ιατρικής, που ουσιαστικά είναι ισοπεδωτική.
Άποψή μας, επίσης, είναι ότι το οικονομικό πλαφόν πρέπει να ορισθεί στον κάθε ασφαλισμένο και όχι στον ιατρό (ετήσια πίστωση συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασφαλισμένου στην ηλεκτρονική του κάρτα για επισκέψεις και εξετάσεις). Επίσης θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος είναι απαράδεκτος και κατώτερος των αναγκών. Ως προσωρινό μέτρο, αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία και την κατάσταση που επικρατεί, εάν πρόκειται να τεθεί πλαφόν δαπανών στην εκτέλεση εξετάσεων δεν πρέπει να είναι ανά Περιφέρεια, ανά Νομό και ανά πάροχο, αλλά ανά Περιφέρεια, ανά Νομό, ανά ειδικότητα ιατρού και ανά ιατρό.
Ο λόγος είναι ότι το πλαφόν αυτό καθορίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών του κάθε παρόχου, το οποίο αποδεικνύεται άδικο για νεώτερους ιατρούς που δεν είχαν πολύ εργασία και για ιατρούς οι οποίοι δεν υπερέβαλαν στην εκτέλεση εξετάσεων. Επί πλέον ο πάροχος δεν είναι αναγκαστικά ιατρός, αλλά μπορεί να είναι επιχειρηματίας άσχετος με την ιατρική, ο οποίος έχει στην επιχείρησή του ιατρούς, συνήθως υποαμειβόμενους.
Ο ορισμός πλαφόν ανά ειδικότητα και ανά ιατρό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι νεότεροι ιατροί αλλά και οι εγκρατείς ιατροί να έχουν προοπτική να εξελιχθούν εργασιακά ενώ οι υπερβολικοί ιατροί και οι πάροχοι στην εκτέλεση εξετάσεων να υποστούν περιορισμό, αφού όλοι θα έχουν θεωρητικά το ίδιο πλαφόν πέρα από το οποίο δεν θα αμείβονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως συμβαίνει και με το πλαφόν των επισκέψεων. Επί πλέον οι μη ιατροί πάροχοι θα αναγκαστούν να υπολογίζουν και να σέβονται περισσότερο τους ιατρούς που έχουν στην εργασία τους, αφού βάσει του αριθμού αυτών θα καθορίζεται το πλαφόν της επιχείρησής τους. Είναι αυτονόητο ότι θεωρούμε την τακτική του πλαφόν προσωρινή, περιμένοντας επί τέλους την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ιατρού και του ασθενούς, καθώς και της μεταξύ τους σχέσης. Για το θέμα της Π.Φ.Υ. ο Ι.Σ.Μ. έχει καταθέσει και γνωστοποιήσει την δική του πρόταση προ μηνών, στην οποία παραμένει αμετακίνητος.
Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της για τα θέματα της Π.Φ.Υ. και να γνωστοποιήσει το πλαφόν ανά ιατρό, και όχι ανά πάροχο, για το έτος 2015, διαχωρίζοντας πλήρως την θέση της από απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος που μας έπληξαν οικονομικά και μας εξόργισαν, όχι μόνο για την οικονομική πλευρά του προβλήματος, αλλά γιατί κυρίως είναι προσβλητικές προς τον ιατρικό κλάδο.
Καλούμε τέλος όλους τους ιατρούς, τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να αντιδράσουν δυναμικά και να μην αποδεχτούν παθητικά, για μία ακόμη φορά, αυτά που θα γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς. Οι καιροί και οι πρακτικές πρέπει να αλλάξουν και αυτό είναι μόνο στο δικό μας χέρι και σε κανενός άλλου.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν.Γραμματέας

Ευθύμιος Τσάμης                 Ευάγγελος Μαναβέλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *