Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 30-9-11

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ο ανώτατος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το νέο μισθολόγιο και οι καταλήψεις στα σχολεία και όχι μόνο…  είναι τα σημερινά θέματα που κυριαρχούν στα κεντρικά πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.   Συγκεκριμένα:  «Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο / Μείωση έως και 1.600 ευρώ το μήνα», είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», που αναφέρεται ιδιαίτερα στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την εφορία για χρέη στο Δημόσιο.     «Οροφή τα 2.200 ευρώ για τον δημόσιο τομέα» τονίζει στον τίτλο της η «Μακεδονία», επισημαίνοντας  ότι «μειώσεις από 8,5% έως 40% φέρνει το νέο μισθολόγιο». Και προσθέτει: «Σύνταξη για όλους στα 65 και μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη».    Η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης” με τίτλο «Να επέμβουν οι αστυνομικοί στα σχολεία, όπου διαπιστώνουν ότι προκύπτουν αδικήματα κοινής ειρήνης και καταστροφών», αναφέρεται στην εγκύκλιο που έστειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Τέντες, σημειώνοντας ότι θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες εξαιτίας των καταλήψεων   Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» τονίζει «Εκτός από τα σχολεία… Τώρα, καταλήψεις και στα υπουργεία» Σχολιάζουν στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, το μέλος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Μείωση έως και 1.600 ευρώ το μήνα / Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο»
Ο ανώτατος μισθός που προβλέπει το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων θα φτάνει τα 2.200 ευρώ, ενώ για τα στελέχη του Δημοσίου δε θα ξεπερνά τα 2.700 ευρώ μαζί με το επίδομα θέσης και το πριμ παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα αυξάνεται από τα 711 στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός.
Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την εφορία για χρέη προς το Δημόσιο
Τι αλλάζει στις παροχές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία (σελ. 26, 28, 30)

«7.700 θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο» (σελ. 11)

«Σχολεία: Μαθήματα απογεύματα, Σάββατα και Χριστούγεννα / Τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας για τις καταλήψεις (σελ. 9)

«Φοροτρέλα με sms!»
Για την απαλλαγή ευπαθών κατηγοριών πληθυσμού από το τέλος ακινήτων (σελ. 30)

«Έρευνα: Στο facebook απ’ το νηπιαγωγείο τα Eλληνόπουλα!»
Ένα στα δέκα νήπια, σύμφωνα με έρευνα στο 10% των νηπιαγωγείων, έχει δικό του κινητό τηλέφωνο! (σελ. 12)

«Υπουργική εγκύκλιος: Οδηγός για τη σύνταξη από ΙΚΑ και ειδικά ταμεία (σελ. 28 – 29)

«Όρθιος στο Καζάν ο Ευρωπαίος ΠΑΟΚ!»
Ισόπαλος 2-2 κόντρα στην ισχυρή Ρούμπιν, κρατάει στα χέρια του την πρόκριση /  ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς 1-2 (σελ. 20 – 21)

«Κατάθεση – καταγγελία σοκ του Γ. Δαλούκα!» .
Ρώσοι και Αλβανοί θα σφάξουν εσένα και τα παιδιά σου
– Με υποβιβασμό για δωροδοκία απειλείται ο Αστέρας Τρίπολης (σελ. 18)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Εφεδρεία εργασιακή και… πολιτική» (‘Η άποψή μας’, σελ. 4)
Η χώρα έφτασε να παρακαλάει να ‘ρθει η τρόικα να μας εξετάσει, να βάλει καλό βαθμό, για να πάρει ο κόσμος μισθούς και συντάξεις,
Για ένα θέμα που νομοθετήθηκε πριν από τρεις μήνες, λοιπόν, την εργασιακή εφεδρεία, τώρα ανακάλυψαν αρμοδίως στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν κωλύματα συνταγματικού και άλλου χαρακτήρα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν.
Η εργασιακή εφεδρεία, μαζί με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου (και τη φοροδιαφυγή) είναι τα θέματα αιχμής που την πρόοδό τους ζητάει η τρόικα. Αν τα είχαν πετύχει, βέβαια, αυτά, δε θα έφτανε η Ελλάδα σ’ αυτό το χάλι.
Όπως δε θα έφτανε και τώρα επί μνημονίου η χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο, εάν εφάρμοζε όσα έχει υπογράψει. Αλλά είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι δεν υπάρχει ομοθυμία, βούληση για να επιτευχθούν. Και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι στο ίδιο σχέδιο διάσωσης. Και εκεί ισχύουν μνημόνια. Δεν ακούγεται όμως τίποτε στο διεθνή Τύπο. Ούτε κατηγορεί κανείς αυτές τις χώρες, ούτε έχουν αγωνία εκεί ότι δε θα πάρουν τη δόση και δε θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Απλά κάνουν τη δουλειά τους, προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους που έβαλαν.
Η ιστορία των καθυστερήσεων για την εργασιακή εφεδρεία είναι η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού συστήματος. Κι αν δεν περιοριστεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα, τότε οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε στο βρόντο.

«Στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής η εφεδρεία» (σελ. 5)
Ζητούμενο παραμένει για την κυβέρνηση ένα αντικειμενικό κριτήριο και αξιόπιστο σύστημα, που θα ξεκαθαρίσει υπό ποιες προϋποθέσεις ένας δημόσιος υπάλληλος θα οδηγηθεί σε εργασιακή εφεδρεία, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Επιστολή 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα ταξί» (σελ. 5)
Καζάνι που βράζει θυμίζει αυτήν την περίοδο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εσωτερικές εντάσεις είναι συνεχείς και σχεδόν καθημερινές. Μετά την παγωμάρα για το μέτρο των αποδείξεων και τις ομοβροντίες Πάγκαλου για το τέλος ακινήτων, η απελευθέρωση της αγοράς των ταξί ήρθε χτες στην επιφάνεια, καθώς 10 βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη λύση που επιχειρείται να δοθεί στην απελευθέρωση του κλάδου. Οι βουλευτές καλούν τον κ. Ραγκούση να ξεκινήσει διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί, εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας για τη ρύθμιση που αφορά τη μεταβίβαση της άδεις στο κράτος, ενώ προτείνουν να ληφθούν υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια.

«Τα ‘χαράτσια’» (‘Σφήνες’, σελ. 6)
Πρόταση ψηφίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης ενάντια στα ‘χαράτσια’ επεξεργάστηκε η «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ‘χρειάζεται ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων». Επίσης, ότι «ως δήμος στηρίζουμε κάθε δράση με στόχο την άρνηση της πληρωμής των ‘χαρατσιών’ κι ότι ‘ η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες θα βοηθήσουν και θα υπερασπιστούν πολιτικά και νομικά όλους τους δημότες που θα αρνηθούν να πληρώσουμε’.

«Σκληρός ο Αργ. Λαφαζάνης» (σελ. 6, ‘Σφήνες’)
«Στο αντάρτικο» βγήκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του κυβερνώντος κόμματος Αργύρης Λαφαζάνης , ο οποίος για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως υποστηρίζει, τα βάζει με τον εποπτεύοντα υπουργό Πολιτισμού, δίχως να τον κατονομάζει. Επειδή δεν προωθεί ζητήματα αποκρατικοποιήσεων στον νομό, απειλεί “αν εξακολουθήσει να μην ενεργεί για τα αυτονόητα, δε θα πρέπει να θεωρεί αυτονόητη τη θετική ψήφο μου στα νομοσχέδια του”. Άραγε θα τον ακούσει ο κ. Γερουλάνος;

«Λεφτά για τον Πάγκαλο!» (σελ. 7, ‘Σφήνες’)
Συνεστήθη χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Όμιλος Ενίσχυσης του Θόδωρου Πάγκαλου, ώστε να μπορέσει να πληρώσει το τέλος ακινήτων του. Συντομογραφικά ΟΕΠ. Οι ιθύνοντες που ευθύνονται για την ιδέα, συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο εστιατόριο ‘Κλοσάρ’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάνοντας σαφή αναφορά με την επιλογή του συγκεκριμένου ρεστοράν, στον ‘άστεγο’ αντιπρόεδρο που δεν μπορεί να πληρώσει τα 7.500 ευρώ για τα δεκάδες ακίνητα που έχει στο Ε9 του. Συγκέντρωσαν 20 ευρώ από τον καθένα και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να συγκεντρώσουν το ακριβές τίμημα!

«Για μια πλάκα;» (από την στήλη ‘μποξέρ’, σελ. 7)
Να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Θόδωρο Πάγκαλο επιχείρησε χτες ο Ευ. Βενιζέλος. […] Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών έδωσε άφεση αμαρτιών στον συνάδελφό του. «Μια πλάκα έκανε ο άνθρωπος κι εσείς το κάνατε πρώτο θέμα», σχολίασε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους. Να δούμε αν θα συμφωνήσει ο Πάγκαλος…

«Ελεύθερος χωρίς όρους ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την υπόθεση των σχολικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 10)
Νόμιμες χαρακτήρισε και ενώπιον του ανακριτή τις συμβάσεις με τις οποίες ανατέθηκε η μεταφορά των μαθητών στη Θεσσαλονίκη ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί για τις υπερβάσεις στο κόστος των σχολικών δρομολογίων. Ο κ.Ψωμιάδης μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Μειώσεις από 8,5% έως 40% φέρνει το νέο μισθολόγιο»
«Οροφή τα 2.200 ευρώ για τον δημόσιο τομέα»
Σύνταξη για όλους στα 65 και μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη
Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ τον μήνα, ενώ μετά την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης και του πριμ παραγωγικότητας ο ανώτατος μισθός θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.700 ευρώ. Από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να προκύψουν μειώσεις αποδοχών από 8,5% έως 40% για τους 450.000 πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.
Με τις νέες διατάξεις καταργούνται όλα τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ παραμένουν σε ισχύ μόλις τέσσερα επιδόματα, το οικογενειακό, το παραμεθόριων περιοχών, το ειδικών συνθηκών και το θέσης ευθύνης, το οποίο θα καταβάλλεται μόνο στους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και άλλων οργανικών μονάδων (σελ. 6 – 8)

«Μισθώματα επαγγελματικής στέγης». Πώς θα επιλύονται οι διαφορές μισθωτών – ενοικιαστών. Οι Επιτροπές Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις αναλαμβάνουν το έργο του φιλικού, εξωδικαστικού διακανονισμού (σελ. 19)

«Κατασχέσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για οφειλές στις εφορία». Oι τράπεζες έχουν λάβει εντολή να παρακρατούν σημαντικά ποσά από τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που οφείλουν στο δημόσιο και να τα αποδίδουν στις αρμόδιες ΔΟΥ (σελ. 6)

ΑΠΟΨΗ / Το ναι της Γερμανίας
Η καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ, παρά τις προβλέψεις, πέρασε από τις συμπληγάδες της χθεσινής ψηφοφορίας στην Μπούτεσταγκ, καθώς 315 βουλευτές σε σύνολο 330 του κυβερνητικού συνασπισμού υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης του EFSF. Πέρα από την πολιτική νίκη της Μέρκελ, αξίζει να δει κανείς ότι από τους 620 συνολικά γερμανούς βουλευτές υπέρ της διεύρυνσης ψήφισαν 523 βουλευτές και κατά μόλις 85. Αυτά, για να συγκρίνουμε και να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα…

«Με sms η απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων». Για πολύτεκνους, ανάπηρους με ποσοστό άνω του 80% και ανέργους  (σελ. 7)

«Ξεκινά από αύριο η ρύθμιση των αυθαιρέτων».  Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού, ενώ η καταβολή του τέλους υπαγωγής και του προστίμου θα γίνεται μόνο στις τράπεζες (σελ. 20)

«Πόσο κοστίζει η ‘‘εναλλακτική’’ θέρμανση». Μετά την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές στρέφονται στο φυσικό αέριο, στα καυσόξυλα και στο πέλετ (σελ. 10 – 11)

«Πεζοδρομείται η Αγίας Σοφίας». Από σήμερα και για 45 ημέρες, από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Τσιμισκή (σελ. 2)

«Μεγάλη εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο Καζάν». Επιβλητικός ο Δικέφαλος και ισοπαλία 2-2 με τη Ρούμπιν. Τα γκολ οι Αθανασιάδης και Φωτάκης (σελ. 30)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Σύγκρουση για το μπάχαλο με τις αποδείξεις / Η κυβέρνηση φορτώνει στα ΜΜΕ τη σύγχυση των φορολογουμένων» (σελ. 4)
Η ένταση που προκάλεσαν τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και στο θέμα των αποδείξεων μεταφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επιτέθηκε ευθέως στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και λίγο αργότερα έρριξε το ανάθεμα στο κενό, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω καβγά με τον αντιπρόεδρο του κόμματος!
«Είναι απαράδεκτο να προκαλούμε σύγχυση στους πολίτες» είπε ο κ. Μιλτιάδης και ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να σηκώσει το γάντι: «Είναι απαράδεκτο να μεταφέρεις εδώ μέσα όσα ισχυρίζονται τα ΜΜΕ. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Κανείς δεν κατάλαβε αν τελικά για τη σύγχυση με τις αποδείξεις η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι έφταιγαν οι ‘κακοί’ δημοσιογράφοι ή η προχειρότητα με την οποία ανακοινώθηκε το νέο μέτρο. […]
Ακόμα και ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση για το αλαλούμ που προκλήθηκε. Αντί παρατήρησης αποφάσισε να δει το… ποτήρι μισογεμάτο λέγοντας: «Καλώς έγινε η συζήτηση, για να υπάρχει μια αποσαφηνισμένη εικόνα για την επιχειρηματολογία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση». Το ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται μέτρα με προχειρότητα ο κ. Παπανδρέου δεν το σχολίασε. Πιθανώς επειδή αντιλαμβάνεται ότι για το μπάχαλο δεν ευθύνεται ένα πρόσωπο, αλλά οι έντονες πιέσεις που δέχονται όλοι οι υπουργοί από την τρόικα για γρήγορες αποφάσεις.

«Επιμένει για 30.000 απολύσεις η τρόικα / Έκτακτη σύσκεψη 4 συναρμοδίων υπουργών αργά χθες το βράδυ» (σελ. 5)
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με απολύσεις-εξπρές ζητά πλέον επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, αδιαφορώνταας για την εμπλοκή που ανέκυψε με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διαμόρφωσαν την άποψη ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα και αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση απολύσεις 30.000 υπαλλήλων ‘εδώ και τώρα’!.

«Διαδοχικές πορείες χθες από μαθητές, φοιτητές, ταξιτζήδες και δημόσιους υπαλλήλους / Αδιάβατο το κέντρο της Θεσσαλονίκης» (σελ. 9)
Όλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αστυνομικοί των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να τους διαλύσουν, ενώ καταγγέλθηκε πως χωρίς να υπάρχει λόγος διαδηλωτές χτυπήθηκαν με κλομπ.

«Πόσο κοστίζει η ‘εναλλακτική’ θέρμανση» (σελ. 10)
Στροφή των καταναλωτών σε φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλετ.
Με απόγνωση αντιμετωπίζουν πλέον την έλευση του χειμώνα τα ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας του ‘εφιάλτη’ του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 1 ευρώ το λίτρο σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δέχθηκε 5.250 αιτήσεις για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου. Πολλά νοικοκυριά κλείνουν τα καλοριφέρ και χρησιμοποιούν αποκλειστικά κλιματιστικά.

«Πέντε ανεξάρτητοι κόντρα στην κρίση /Πρωτοβουλία δημάρχων για το μέλλον της αυτοδιοίκησης» (σελ. 14)
«Σε εθνική καταστροφή μπορεί να μετατραπεί η πολύμορφη κρίση που πλήττει τη χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει αμέτοχη», υποστηρίζει η κίνηση των πέντε δημάρχων που κατήλθαν ως ανεξάρτητοι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και υποστηρίχθηκαν από ευρύτερες πολιτικής δυνάμεις. Η κίνηση καλεί τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες σε δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι δήμαρχοι που είχαν συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με τις απόψεις και τις θέσεις τους για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές που έφερε ο «Καλλικράτης».

«Κίνηση πολιτών επανασυνδέει το κομμένο ρεύμα σε νοικοκυριά» (σελ. 15)
Η προσφάτως συσταθείσα κίνηση πολιτών της Βέροιας «Κοινωνική Αλληλεγγύη-Επανασυνδέουμε το ηλεκτρικό ρεύμα» άρχισε να επανασυνδέει τις παροχές ρεύματος συμπολιτών τους που διακόπηκαν από τη ΔΕΗ επειδή δεν πλήρωσαν εγκαίρως τον λογαριασμό. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η πράξη τους ενδεχομένως να είναι παράνομη, «όμως όταν σου κλέβουν τον αλευρόμυλο, δεν θα σκεφτείς πώς να αποκτήσεις ένα καρβέλι ψωμί;». «Αποφασίσαμε να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε οικογένειες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν», τονίζει στη «Μ» το μέλος της επιτροπής Νίκος Ασλάνογλου, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε και ποιος κάνει την επανασύνδεση, για να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο».

«Καρκινοβατεί η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων» (σελ. 17)
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση που αρκεί μέχρι τον Μάιο κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι. Αιτία είναι το ‘τσεκούρι’ στα κονδύλια που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο φτάνει έως και το 50%.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, όπου η χρηματοδότηση για το 2011 ήταν 20 εκατ. ευρώ ενώ για το 2012 μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ, και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου η χρηματοδότηση ήταν για φέτος 105 εκατ. ευρώ ενώ για το 2012 κυμαίνεται μόλις στα 53 εκατ. ευρώ. Τις καταγγελίες αυτές έκανε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Πέτρος Κετικίδης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έξω από τα γραφεία των 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, συμμετέχοντας στη χθεσινή τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

«Φέλλι Γρεβενών / Με το μισό προσωπικό η φρούρηση των φυλακών» (σελ. 17)
Την πλημμελή φύλαξη των φυλακών του Φελλίου Γρεβενών, λόγω των περικοπών των δαπανών στη μισθοδοσία, καταγγέλλουν οι εξωτερικοί φρουροί του σωφρονιστικού καταστήματος. Καταγγέλλουν δε ότι «μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι βάρδιες εξωτερικής φρούρησης τις νύχτες και τις αργίες, προκειμένου να γίνει περιστολή δαπανών της μισθοδοσίας.

«‘Ανάσα’ στην αγορά για τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης / Στήνονται επιτροπές διακανονισμού για τις εμπορικές μισθώσεις» (σελ. 19)
Μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την νομοθέτηση από το υπουργείο Ανάπτυξης αυτού του εργαλείου, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα και πως ήταν κάτι που η ΕΣΕΕ κυνηγούσε καιρό, ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι οι επιτροπές θα είναι εξωδικαστικά όργανα επίλυσης διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Εγκύκλιο στους κατά τόπους εισαγγελείς  έστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες «να επέμβουν  οι αστυνομικοί  στα σχολεία όπου διαπιστώνουν  ότι προκύπτουν  αδικήματα κοινής ειρήνης  και καταστροφών»
Θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες εξ’ αιτίας των καταλήψεων.

«Έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους στην ΥΠΑ / Αρχίζουν οι κατασχέσεις  σε οφειλέτες του δημοσίου(σελ. 8)

««Δολοφονική» η ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης» (σελ. 4)

«Παναγιωτακόπουλος: «Σκέφτομαι  σοβαρά αν  θα πληρώσω  το χαράτσι» (σελ. 4)

«Επιφυλλίδες / Χρέη και χρέος»

«Χαμός στο  κέντρο της  Θεσσαλονίκης. δακρυγόνα  / Σε φοιτητές, μαθητές και  εργαζόμενους» (σελ. 3)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Παράνομη η εργασιακή εφεδρεία» (σελ. 3)
Παράνομη, αυθαίρετη και αντικοινωνική είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία. Το θέμα αυτό θα αναδείξουν οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα του ΕΚΘ με θέμα: «Εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα – παράνομη, αυθαίρετη και αντικοινωνική ρύθμιση». Θα μιλήσει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, Α. Καζάκος, ο οποίος θα αναλύσει γιατί η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι συμβατή ούτε με το διεθνές εργατικό, ούτε με το ευρωπαϊκό, ούτε με το κοινωνικό αλλά ούτε και με το ελληνικό δίκαιο.

«Εκπαιδευτικοί θα κρεμάσουν τα ‘χαρατσόχαρτα’ στη Ι.΄ ΔΥΟ» (σελ. 3)
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Ι΄ ΔΥΟ Θεσσαλονίκης καλούν σήμερα το μεσημέρι τους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και τους εργαζόμενους της πόλης, οι πρόεδροι των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση-επιστολή τους οι διοικήσεις των ΕΛΜΕ: «Χαράτσια προκλητικά παράνομα, αναδρομικές εισφορές σε ήδη φορολογημένα εισοδήματα είναι αντισυνταγματικές και διαλύουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης και τα οποία είναι αδύνατο να τα πληρώσουμε οι ήδη καταχρεωμένοι εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι».

«Τρένο και πάλι για Θεσσαλονίκη-Φλώρινα» (σελ. 3)
Την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Φλώρινας εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Βούγια. Ο κ. Μαγκριώτης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ «ανεστάλησαν ορισμένες άγονες γραμμές με πολύ χαμηλή ζήτηση και υψηλό κόστος, όπως αυτή προς τη Φλώρινα. Ωστόσο η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής εξετάζεται από το υπουργείο Μεταφορών».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Εκτός από τα σχολεία…»
«Τώρα, καταλήψεις και στα υπουργεία»
Σχολιάζουν στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, το μέλος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου.
Με καταλήψεις σε υπουργεία υποδέχθηκαν τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα εργαζόμενοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αλλά και για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες και στο υπουργικό συμβούλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι έστησαν «μπλόκο» και έτσι η συνάντηση του υπουργού κ. Βενιζέλου με τα στελέχη της τρόικας πραγματοποιήθηκε τελικά σε άλλο κτίριο.
Από το πρωί χθες, ομοσπονδίες και σύλλογοι εργαζομένων, πραγματοποίησαν καταλήψεις στα Υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας, ενώ, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στα υπόλοιπα Υπουργεία πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις για απόφαση καταλήψεων. Σε ένα πρώτο σχόλιό του για το μισθολόγιο, στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) κ. Π. Κετικίδης, σημειώνει ότι «δεν μας βρίσκει σύμφωνους», γιατί «είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που ανέμεναν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο». Από την πλευρά του, ο μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης, , αναφέρει ότι «αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι μια πρωτόγνωρη επίθεση από την κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς». Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο «χορός» των καταλήψεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ενώ κανονικά λειτουργούν από χθες το πρωί τα σχολεία στη Λαμία, όταν ο εισαγγελέας με απόφασή του τερμάτισε τις καταλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, φθίνουν συνεχώς οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια… (σελ. 7, 10)

«Και μέσω ΚΕΠ η διεκπεραίωση θεμάτων Στρατολογίας». Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και της αναμονής, σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες (σελ. 8)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Πορείες στου… κουφού την πόρτα στη Θεσσαλονίκη».  Απίστευτα μποτιλιαρίσματα λόγω των πορειών που είχαν προγραμματιστεί, αντιμετώπισαν χθες όσοι έκαναν το λάθος, να κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το αμάξι τους. Από νωρίς το πρωί και διαδοχικά πάρα πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης έκλεισαν, με αποτέλεσμα ουσιαστικά όσοι ήθελαν να μετακινηθούν θα έπρεπε να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα (σελ. 3)

«Με sms στο υπ. Οικονομικών η εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων».
Γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων ή όσοι θα επιβαρυνθούν με τον ειδικό χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τ.μ. (σελ. 9)

«Ο Κουράκης θα… ‘‘κουρέψει’’ τα περίπτερα, αλλά θα αναβαθμίσει τα ‘‘Λουλουδάδικα’’
Πήρε φόρα ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης. Χθες το πρωί, ενώ επισήμαινε πως υπάρχει πληθώρα περιπτέρων στη Θεσσαλονίκη, συνεργεία της αντιδημαρχίας, αποξήλωναν ήδη το πρώτο από τα 13 περίπτερα που θα κατεδαφιστούν τις επόμενες μέρες (σελ. 6)

«Ηγεμονικά συμφέροντα από την Ελλάδα ως το Μπαχρέιν». Η ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εντός της Μπούντεσταγκ η πλειοψηφία υπέρ του μηχανισμού στήριξης EFSF ήταν συντριπτική, ενώ εκτός του κοινοβουλίου η εφημερίδα Σπίγκελ υπέγραφε κάτι πρωτάκουστο για γερμανικό Τύπο (σελ. 11)

«Λογισμικό μετατρέπει σε εικόνες αυτά που σκέφτεται ο εγκέφαλος!». Να ‘‘διαβάσουν’’ τις σκέψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου και να αναπαράξουν τις εικόνες που σκέφτεται, κατάφεραν αμερικανοί επιστήμονες (σελ. 12-13)

«Ο Γκόγια ‘‘συναντά’’ τον Μπετόβεν στο Τελλόγλειο». Μια πρωτότυπη συνάντηση έργων που αφορούν στον Γκόγια και στον Μπετόβεν θα φιλοξενήσει από τις 20 Οκτωβρίου και για τέσσερις μήνες το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (σελ. 15)

ΠΑΟΚΑΡΑ σε τροχιά πρόκρισης!
Ο ΠΑΟΚ πήρε την ισοπαλία με 2-2 από την Ρουμπίν, ενώ θα μπορούσε να φύγει ακόμη και με τη νίκη από το Καζάν.

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 802,97 – 0,91%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Ελληνο-Αλβανική επιμελητηριακή συνεργασία» (σελ. 9)
Την απόφαση τους για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 1998, επιβεβαίωσαν   το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το ομόλογο Επιμελητήριο των Τιράνων, υπογράφοντας Συμφωνητικό Συνεργασίας. Υποδεχόμενος τα μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος περιέγραψε τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν τα δυο επιμελητήρια, με στόχο την παροχή στήριξης στα μέλη τους μέσω διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών ή ενημερωτικών ημερίδων σχετικά με τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Έλληνες και τους Αλβανούς επιχειρηματίες. Επίσης ο κ. Μπακατσέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΒΕ Τιράνων, Nikolin Jaka, για την επικείμενη συμμετοχή, με επιδότηση από το ΕΒΕΘ, σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου, στη 18η Διεθνή Έκθεση Αλβανίας που θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 30 Νοεμβρίου 2011 στα Τίρανα. Την ελληνική συμμετοχή διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *