Στα 838.418.540,53 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας

Στα 838.418.540,53 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας

Στα 838.418.540,53 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Πρόκειται για οφειλές από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (1.1.2012) μέχρι 30.9.2014 και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ποσό 310 εκατ. ευρώ που αφορά στο αναλογούν rebate & claw back (σ.σ. “αφαίρεση ποσών επιστροφής” και “μηχανισμός αυτόματων επιστροφών”, αντίστοιχα) Α΄ εξαμήνου και το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού από τον χρόνο σύστασής του έως τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέρχεται περίπου στο ποσό των 528 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, από τα 838 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, τα 26,3 εκατ. ευρώ είναι προς συμβεβλημένους γιατρούς, τα 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, τα 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς ΜΤΝ- ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού), τα 395,6 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, τα 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, τα 24,2 εκατ. ευρώ προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, τα 36 εκατ. ευρώ είναι προς ψυχιατρικές κλινικές και τα 32,7 εκατ. ευρώ προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης. Ως εκ τούτου, στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο θα αποδοθεί ύστερα από τελικό έλεγχο και τελική εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών, αναφέρει ο κ. Βορίδης και παραθέτει στοιχεία για την τρέχουσα εικόνα των πληρωμών.

Προκύπτει ειδικότερα, ότι για Ιατρικές Επισκέψεις έχει πληρωθεί έως και ο μήνας Αύγουστος και οριστικοποιείται ο Σεπτέμβριος, για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί επτά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φυσικοθεραπευτές έχουν πληρωθεί έξι από τους εννιά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φαρμακεία έχει πληρωθεί και ο Ιούλιος, σε Ιδιωτικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστηριακούς Γιατρούς και Κέντρα Αποκατάστασης έχουν πληρωθεί πέντε από τους εννιά μήνες, λόγω των περιορισμών κλειστού προϋπολογισμού και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο Σεπτέμβριος.

Ως προς τον χρόνο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ασφαλισμένων, ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή του αιτήματος από τον ασφαλισμένο και την αντίστοιχη αποπληρωμή ανέρχεται σε περίπου 2- 6 μήνες. Το εύρος αυτό οφείλεται στη δυναμική κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης και στο είδος της υποβληθείσας δαπάνης. Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι οι υφιστάμενες δομές του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν πλέον όλους τους ασφαλισμένους της ελληνικής επικράτειας (άμεσα και έμμεσα μέλη) με εξαίρεση τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και υπογραμμίζει ότι στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η επίσπευση των εν λόγω διαδικασιών και επιτάχυνση αποπληρωμής των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιες είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία παρόχου υγείας και ποιες οφειλές υπάρχουν σήμερα προς ασφαλισμένους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *