Με διακοπή των συμβάσεων με τους παρόχους που προχωρούν σε επίσχεση απειλεί ο ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας την απόφαση τους αβάσιμη.

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΠΥΥ για τις επισχέσεις

Με διακοπή των συμβάσεων με τους παρόχους που προχωρούν σε επίσχεση απειλεί ο ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας την απόφαση τους αβάσιμη.

Στην αντεπίθεση περνάει ο ΕΟΠΥΥ μετά τις εξαγγελίες επισχέσεων παροχής υπηρεσιών από παρόχους του οργανισμού από Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικές Κλινικές και συμβεβλημένους ιατρούς.

Όπως κάνει λόγο σε ανακοίνωση του, η απόφαση για επίσχεση  είναι αντισυμβατική και στρέφεται κυρίως κατά των ασφαλισμένων, καθώς οι λόγοι που επικαλούνται οι πάροχοι είναι αβάσιμοι και προσχηματικοί.

Κατά τον οργανισμό, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έχει ήδη αποπληρωθεί, ενώ με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι, ύψους 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί  η άμεση καταβολή των οφειλόμενων.

«Η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ υλοποιείται κανονικά, εντός των ορίων του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Για θέματα που αφορούν την ενίσχυση του προϋπολογισμού, που αποτελεί αίτημα αρκετών παρόχων έχουν δοθεί απαντήσεις τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, προτεραιότητα του Οργανισμού και του Υπουργείου Υγείας είναι η κατάργηση του clawback για το 2015 και σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προς την υιοθέτηση επιμέρους μηχανισμών ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή clawback.

Βασικοί παράμετροι για τον ΕΟΠΥΥ είναι ο κλειστός προϋπολογισμός στο ύψος των αναγκών των ασφαλισμένων, ανακοστολόγηση για όσες πράξεις είναι αναγκαίο, επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών ( που ήδη εφαρμόζονται με ορατά και σημαντικά αποτελέσματα)  και κλιμακωτό rebate (εφόσον απαιτηθεί), με στόχο το 2015 να καταργηθεί στην πράξη το clawback.

Προειδοποιεί, λοιπόν, πως η «η διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων, συνιστά μονομερή παραβίαση τους  και θέτει εκτός του δικτύου των συμβεβλημένων παρόχων, όσους την εφαρμόσουν».

Έτσι, ο Φορέας καλεί όλους όσοι έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας να  αναθεωρήσουν την απόφαση τους, ώστε να συνεχιστεί η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για το περιεχόμενο των συμβάσεων.

Καλεί, τέλος, τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, «εφόσον κάποιοι εκ των παρόχων προχωρήσουν τελικά σε επίσχεση, να βεβαιώνονται ότι ο πάροχος στον οποίο απευθύνονται δεν συμμετέχει στην επίσχεση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με το σύνολο της δαπάνης για τις υπηρεσίες που θα πάρουν».

One thought to “Με διακοπή των συμβάσεων με τους παρόχους που προχωρούν σε επίσχεση απειλεί ο ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας την απόφαση τους αβάσιμη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *