Μπαράζ καταλήψεων σε υπουργεία

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα σκοπεύουν να παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομικών για 48 ώρες

Τα μπλόκα ξεκίνησαν στις 6.00 το πρωί και όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις ήδη πραγματοποιούνται στα Υπουργεία: Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας.

Πριν από λίγη ώρα οι καταλήψεις στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Στα υπόλοιπα υπουργεία και υπηρεσίες που τελούν υπό κατάληψη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ έχει διατυπωθεί και η πρόταση να παραταθούν, ώστε η διάρκειά τους να συμπεριλάβει χρονικά και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αιτιολογεί τις καταλήψεις ως εξής: “Οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα”.
Μπαράζ καταλήψεων σε υπουργεία

Η πρώτη κατάληψη έγινε στο υπουργείο Οικονομικών από περίπου 200 άτομα. Δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δεν τους δεχθεί. Ένταση απειλήθηκε όταν συνεργάτης του υπουργού αποπειράθηκε να μπει στο κτίριο με αποτέλεσμα να αποδοκιμασθεί από τους συγκεντρωμένους. Στόχος των υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών είναι να εμποδίσουν την τρόικα να έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και όπως δηλώνουν θα παραμείνουν εκεί επί 48 ώρες.

Πάντως ραντεβού των καταληψιών με την τρόικα δεν προβλέπεται για σήμερα το πρωί καθώς οι ελεγκτές έχουν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας, οι εργαζόμενοι κρατούν μαύρες σημαίες και έχουν κολλήσει στους τοίχους πωλητήρια.
Μπαράζ καταλήψεων σε υπουργεία

Στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

“Δώσαμε ηχηρό μήνυμα”
Τον συμβολικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων τονίζει, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

“Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “δεν πάει άλλο”, καθώς οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και περισσότερο οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, έχουν σηκώσει τα μέγιστα των βαρών. Οι συνολικές απώλειες και μετά τη νέα μείωση κατά 20% που προωθείται με το νέο μισθολόγιο, υπερβαίνουν το 50%”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος υποστηρίζει, ότι “τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι άδικα και αναποτελεσματικά, αφού οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και σε μεγαλύτερη ύφεση”.
Μπαράζ καταλήψεων σε υπουργεία

“Είναι μύθος τα όσα αναφέρονται για το υψηλό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου το οποίο είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ”, σημειώνει ο κ. Τσικρικάς, και προσθέτει, ότι ο αγώνας της ΑΔΕΔΥ δεν αφορά αποκλειστικά τους μισθούς. “Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε προσβάσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, ο οποίος επιβάλλεται να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο”.

Το απόγευμα, στις 18:00, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Αργότερα στο Σύνταγμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ενώσεις εργαζομένων των φορέων του Δημοσίου από τους οποίους ξεκινά η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, οργανώνουν συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.
Μπαράζ καταλήψεων σε υπουργεία

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρες απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63411162

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *