Καλούνται να επιστρέψουν τα προνοιακά επιδόματα

Ηταν να μη γίνει η αρχή με τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία δίνονταν σωρηδόν σε δικαιούχους και μη. Μετά τα επιδόματα σε τυφλούς “μαϊμού” που βρέθηκαν στη Ζάκυνθο και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των αναπήρων στον νομό της Θεσσαλονίκης, σειρά πήρε ο δήμος της Καβάλας. Ο τελευταίος ζητά πίσω 165.330 ευρώ από άτομα που πήραν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και από πρόσωπα που συνέχιζαν να εισπράττουν τα προνοιακά επιδόματα συγγενών τους που είχαν πεθάνει.

Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, υπήρχαν άτομα που εισέπρατταν αναπηρικά επιδόματα ή επιδόματα απορίας από δύο διαφορετικές νομαρχίες και άλλοι που συνέχιζαν να παίρνουν επιδόματα για λογαριασμό συγγενικών τους προσώπων που όμως είχαν αποβιώσει από χρόνια. Συνολικά έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 27 περιπτώσεις ατόμων που εισέπρατταν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με ειδικές ανάγκες που έπαιρναν επιδόματα ανεργίας παρότι εργάζονταν. Οι μισοί από αυτούς αποδέχτηκαν την… παρανομία και δέχτηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα, τα οποία ο δήμος ζητά είτε εφάπαξ, αν το ποσό είναι μέχρι 500 ευρώ, είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις, αν είναι μέχρι 3.000 ευρώ, είτε σε 12 δόσεις, αν είναι πάνω από 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τον Καλλικράτη, οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης των πρώην νομαρχιών έχουν περάσει μέχρι τις 31/12/2012 στους κεντρικούς δήμους των νομών, ενώ από 1/1/2013 ο κάθε δήμος οφείλει να συγκροτήσει ένα τέτοιο τμήμα για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. Ο Δήμος Καβάλας είχε ξεκινήσει επισταμένως έλεγχο από την πρώτη στιγμή για να διαπιστωθεί η νόμιμη καταβολή των επιδομάτων σε όσους τα δικαιούνται, και μάλιστα για τον λόγο αυτόν είχε καθυστερήσει για κάποιους μήνες η χορήγησή τους.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63411128

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *