Καταγγελίες για συμπληρώματα διατροφής από καταναλωτές

συμπληρωματα-διατρ.-702x336Πόσες φορές δεν προσπαθήσατε να χάσετε βάρος αλλά απογοητευτήκατε πολύ γρήγορα επειδή δεν αντέξατε το πρόγραμμα μιας αυστηρής δίαιτας; Δεν είστε μόνοι. Το φαινόμενο απασχολεί εκατομμύρια ατόμων ανά τον κόσμο, που τελικά αποφάσισαν να στραφούν σε πιο… ταχείες λύσεις. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αδυνάτισμα σε διάφορα προϊόντα τα οποία υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Στα ράφια των φαρμακείων ,στο διαδίκτυο αλλά και μέσω τηλεμάρκετιγκ , ο κάθε ενδιαφερόμενος βρίσκει τα διάφορα φυσικά σκευάσματα που υπόσχονται εύκολη απώλεια κιλών. Κυκλοφορούν με την ένδειξη «αδυνατίζουν», αλλά δυστυχώς δεν έχουν πάντα τα αποτελέσματα που θέλουμε. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Προστασίας καταναλωτών οι καταγγελίες για τέτοιου είδους προϊόντα πέφτουν βροχή. «Ήρθαν σε εμάς τρεις κυρίες, που χρησιμοποίησαν προϊόν ,σε μορφή τσαγιού, που στη διαφήμιση του υποσχόταν ότι αδυνατίζει .Όπως μας κατήγγειλαν το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν είχε αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νικόλαος Τσεμπερλίδης και επισημαίνει πως το ΚΕΠΚΑ έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου οι καταγγελίες να διερευνηθούν αλλά και να ενημερωθούν οι αρμόδιοι με στόχο την προστασία των καταναλωτών. «Απευθυνθήκαμε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ο ΕΟΦ στην απάντηση του κάνει λόγο για παραπλανητική διαφήμιση αφού, όπως αναφέρει η επιστολή, το προϊόν έχει πάρει έγκριση μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι σαν αδυνατιστικό σκεύασμα. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η διαφήμιση του προϊόντος »Σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων υπογραμμίζει ο κ.Τσεμπερλίδης αυτές θα πρέπει να επιβληθούν από τον ΕΟΦ. «Εμείς από την πλευρά μας στείλαμε εκ νέου επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων προκειμένου να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επιβολή των κυρώσεων»
«Δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες»
Μείωση της όρεξης, παρεμπόδιση της αποθήκευσης λίπους, αυξημένος μεταβολισμός είναι οι υποσχέσεις αυτών των σκευασμάτων που κυκλοφορούν σε μορφή τσαγιού. Και μπορεί, από τη μια ,να μην έχουν σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με τους εδικούς ,αλλά από την άλλη , δεν αποτελούν και το «μαγικό» χαπάκι. «Κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν κάνουν θαύματα. Αν ο κάποιος θέλει να αδυνατήσει τότε θα πρέπει να κόψει θερμίδες από τα γεύματά του αλλά και να ακολουθήσει συστηματικά ένα πρόγραμμα γυμναστικής» υποστηρίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες απαντά αρνητικά. «Τα συμπληρώματα διατροφής γιατί για τέτοια προϊόντα πρόκειται δεν παρενέργειες απλά δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται ,δηλαδή να αδυνατίζουν. Μάλιστα το λένε και οι ίδιοι αν διαβάσετε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα θα δείτε ότι δίνουν ελάχιστες εγγυήσεις για το αποτέλεσμα. Λένε πως το προϊόν θα πρέπει να καταναλωθεί σε συνδυασμό δίαιτας άσκησης ακόμη και από παρακολούθηση ειδικού. Εκεί που θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι τα ιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά»
«Πιθανές παρενέργειες αφορούν σε άτομα που εμφανίζουν κάποια αλλεργική αντίδραση ενώ άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτική αγωγή είναι καλό να περιορίζονται στην κατανάλωση τσαγιού όπως και άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ» επισημαίνει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. και συνεχίζει «Για τα συμπληρώματα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις παρενεργειών ωστόσο είναι καλό να ελέγξετε την αναλυτική ετικέτα των ουσιών που περιέχει το σκεύασμα με τον ιατρό ή φαρμακοποιό σας. Γενικότερα, η πιθανότητα παρενεργειών είναι πολύ μικρή με τα τρόφιμα/ροφήματα σε σχέση με τα συμπληρώματα αυτών, που αποτελούν ουσιαστικά συμπυκνωμένη μορφή συγκεκριμένων στοιχείων του τροφίμου/ροφήματος»
Οι μελέτες για την δράση των συμπληρωμάτων διατροφής τσαγιού στην απώλεια βάρους είναι λίγες, επισημαίνουν οι διαιτολόγοι και υποστηρίζουν πως το τσάι αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο για τον έλεγχο του βάρους καθότι αποτελεί μια γευστική αλλά και θρεπτική επιλογή που δεν προσδίδει θερμίδες. «Στατιστικά δεδομένα έδειξαν ότι η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα μπορεί να φτάσει έως και το 21% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, τη στιγμή που οι συστάσεις ορίζουν μόλις 10% και οι καταναλωτές σπάνια αντιλαμβάνονται πόσο υψηλή είναι η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα. Αν λάβουμε υπόψη τις υπόλοιπες επιλογές που έχουμε για την καθημερινή μας ενυδάτωση, θα διαπιστώσουμε ότι το τσάι έχει να προσδώσει επιπλέον γεύση και πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως είναι κατανοητό, τα οφέλη αυτά στο σύνολο, δεν μπορούν να τα προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής τσαγιού! Από την άλλη, οι μελέτες για τη δράση των συμπληρωμάτων διατροφής τσαγιού στην απώλεια βάρους είναι λίγες, επιδέχονται κριτική ως προς τη μεθοδολογία τους και σίγουρα δεν είναι καταληκτικές» σημειώνει ο κ. Παπαχρήστος
Τι Περιέχουν;
Η μικρή ποσότητα καφεΐνης που περιέχει το τσάι ενισχύει τονώνει τον οργανισμό, πράγμα που μας δραστηριοποιεί και αυτό, από μόνο του, ενισχύει τις καύσεις. Μελέτες σε αθλητές δείχνουν ότι η καφεΐνη συμμετέχει και στη διάσπαση των λιπών κατά την άσκηση. «Υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Παρότι αυτές οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού που φτάνει το 3% από την κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα» υποστηρίζει ο διατροφολόγος ενώ υπογραμμίζει πως τα συμπληρώματα τσαγιού δεν στηρίζονται συνήθως στην περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάποια δράση στην μεταβολική λειτουργία. «Αυτό που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό είναι το χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που έχει ούτως ή άλλως ο καφές απλά στο συμπλήρωμα είναι σε συμπυκνωμένη μορφή. Από συμπλήρωμα σε συμπλήρωμα χρειάζεται κανείς να συμβουλευτεί την ετικέτα για την αναλυτική περιεκτικότητά τους σε συστατικά».
Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως όσοι καταναλώνουν τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους. «Είναι καλό ο γιατρός να είναι ενήμερος σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα αν ακολουθείτε κάποια θεραπευτική αγωγή ή πάσχετε από κάποιο νόσημα προκειμένου να προληφθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η συμβουλή μου είναι η εξής:πιείτε καλύτερα τσάι, αντί να καταπιείτε ένα χάπι τσαγιού! Δεν χρειάζεται να πιείτε όλο τσάι της Κίνας για να λάβετε τα θετικά οφέλη για την υγεία σας, 2-3 φλιτζάνια αρκούν» καταλήγει ο κ .Παπαχρήστου.
Φρόσω Βαρβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *