Νεφροπαθείς. Κάνουμε αιμοκάθαρση με φίλτρα τα οποία προέρχονται από την Αίγυπτο

αιμοκαθαρση-702x336«Κάνουμε αιμοκάθαρση με φίλτρα τα οποία προέρχονται από την Αίγυπτο»
«Κάνουμε αιμοκάθαρση με φίλτρα τα οποία προέρχονται από την Αίγυπτο» Σε αυτή τη καταγγελία για χρήση κακής ποιότητας φίλτρων αιμοκάθαρσης στην Μονάδες Νεφρού του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ προέβει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, ενώ επεσήμανε μάλιστα πως τα φίλτρα δεν διαχωρίζονται από παιδιά και ενήλικες.
“Σήμερα 150 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού σ΄ αυτά τα νοσοκομεία” είπε ο κ Καραγκιόζης εξηγώντας ότι αυτά τα φίλτρα, που είναι αιγυπτιακής προέλευσης, είναι ενός τύπου και χρησιμοποιούνται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικες, με συνέπεια να είναι κακής ποιότητας η αιμοκάθαρση και να κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο όχι την ποιότητα ή την καταλληλότητα αλλά τη χαμηλότερη τιμή.
“Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό. Ήδη, λόγω των επιπλοκών από αυτά τα φίλτρα, ο ΕΟΦ έχει δεχτεί 40 ‘λευκές κάρτες’ από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων τα οποία τα χρησιμοποιούν, αλλά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Ένα καλό φίλτρο αιμοκάθαρσης μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής σε έναν νεφροπαθή μέχρι να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση” πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης.
Στη Θεσσαλονίκη υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 1500 νεφροπαθείς. Απο αυτούς 70υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία Γ. Παπανικολάου και Παπαγεωργίου. Οι 150 στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα όπου τα φίλτρα δεν είναι προβληματικά.
Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών αναφέρθηκε και στη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) και τόνισε πως όλοι οι νεφροπαθείς θα αναγκαστούν να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, όσο αυτές θα προμηθεύονται καλής ποιότητας φίλτρα, αιμοκάθαρσης ενώ στη συνέχεια θα αναγκαστούν να πληρώνουν την διαφορά τιμής για το καλύτερο φίλτρο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης, επισήμανε ότι με την ΕΣΑΝ ΑΕ καταργείται το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι κερδισμένες θα βγουν οι ιδιωτικές κλινικές τις οποίες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Κατήγγειλε ακόμη ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ο μόνος που προσφέρθηκε να αγοράσει το 8% της ΕΣΑΝ ΑΕ, συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην κατάργηση του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Οι υπερτιμολογήσεις και οι μεγάλες σπατάλες γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές και όχι στα δημόσιο νοσοκομεία» ανέφερε ο Θοδωρής Ζδούγκος μέλος της ΕΝΙΘ και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης
Φρόσω Βαρβάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *