Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 29-9-11

Θεσσαλονίκη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που, σύμφωνα με έρευνα του ΕΕΘ, μέσα σε οκτώ μήνες το 2011,  έκλεισαν δύο στα δέκα, αναφέρονται όλα τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, πλην της «Μ» που ασχολείται με την αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που όπως αναφέρει, πήρε πίσω το μέτρο των αποδείξεων.  Συγκεκριμένα:  «Θεσσαλονίκη: Κατεβάζει ρολά η αγορά», είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», που τονίζει  ότι το 2011 , σε μόλις οκτώ μήνες, έκλεισαν σχεδόν δύο στα δέκα (ποσοστό 17%) ισόγεια καταστήματα στις οδούς Τσιμισκή,  Βενιζέλου, Μητροπόλεως, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, αφήνοντας άνεργους περίπου 1.000 αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους.  Η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» τονίζει και αυτή: «Έμειναν άνεργοι πάνω από 1.000 μεροκαματιάρηδες» και ότι έβαλαν λουκέτο 2 στα 10 μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  Από την πλευρά του και ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» στον κεντρικό του τίτλο τονίζει: «Στους… πέντε δρόμους οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει: «Σχεδόν δύο στις δέκα επιχειρήσεις στους πέντε κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης «κατέβασαν ρολά» μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, γεγονός που αντανακλά το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα».   «Πήραν πίσω το μέτρο των αποδείξεων» τιτλοφορεί το κεντρικό της θέμα η  «Μακεδονία», που τονίζει ότι  «σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών» και ότι βασική αιτία για την αναβολή της εφαρμογής του σχεδίου ήταν η έλλειψη συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των απλών καθημερινών συναλλαγών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Θεσσαλονίκη: Κατεβάζει ρολά η αγορά»
Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις αρχές Αυγούστου οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΕΘ (3.468) ξεπέρασαν κατά 865 τις εγγραφές (2.603), με τις πρώτες να αυξάνονται κατά 33% και τις δεύτερες να μειώνονται κατά 18%σε σχέση με πέρυσι
To 2011, σε μόλις οκτώ μήνες, έκλεισαν σχεδόν δύο στα δέκα (ποσοστό 17%) ισόγεια καταστήματα στις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου, Μητροπόλεως, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, αφήνοντας άνεργους περίπου 1.000 αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους, σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Από την 1η Ιανουαρίου, στις πέντε οδούς, έκλεισαν 191 ισόγεια εμπορικά καταστήματα επί συνόλου 1.134, στην πλειονότητά τους επιχειρήσεις με είδη ένδυσης και υπόδησης (σελ. 27)

«Εφιάλτης για 43χρονο επιχειρηματία» (σελ. 11)

«Παρατράγουδα με αποδείξεις και δηλώσεις»
Ευ. Βενιζέλος: «Θα δηλώνονται και οι αποταμιεύσεις εκτός του εισοδήματος»
Πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών δείχνει το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων
Θ. Πάγκαλος: «Δεν έχω να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει»/Δήλωση-βόμβα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τοτέλος ακινήτων
– Από το 2012 οι αλλαγές για αποδείξεις – καταθέσεις (σελ. 3, 29, ΑΠΟΨΗ σελ. 4)

«Σήμερα η μάχη του ΠΑΟΚ με τη Ρούμπιν Καζάν» (σελ. 22 – 23)

«Τέσσερις παίκτες από το Βόλο ενισχύουν τον Άρη» (σελ. 19)

«31 χρόνια διπλοβάρδια στην Πολίχνη» (σελ. 8)

«Στα μέσα Οκτωβρίου έκτακτο Eurogroup για την 6η δόση» (σελ. 28)

«Nέες ταινίες:  Ένας χωρισμός από το Ιράν και «Γάλα» από την Ελλάδα” (σελ. 36 – 37)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Η άποψή μας: Κουβέντες που διαλύουν χειρότερα από βόμβες…» (άρθρο, σελ. 4)
Όσοι γνωρίζουν τον Θόδωρο Πάγκαλο δεν πέφτουν απ’ τα σύννεφα ό,τι και να δηλώσει. Ορισμένα πράγματα, όμως, έχουν και τα όριά τους. Όταν ο πολίτης, ο κάθε φορολογούμενος, καλείται να πληρώσει και να αναπληρώσει, είτε με τη μορφή έκτακτων εισφορών αυτές τις μέρες είτε αργότερα το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ είτε μεγαλύτερους φόρους, γιατί καταργούνται μία σειρά φοροαπαλλαγές, μειώνεται το αφορολόγητο όριο, γίνονται πράματα και θάματα, δεν μπορεί ακόμη και «ο έχων το ελεύθερο να λέει μια κουβέντα παραπάνω» αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δηλώνει λέξη προς λέξη: «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει».
Και εδώ κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι άλλο ένα σίριαλ σε κάποιες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις. Το θέμα δεν είναι οι σχέσεις των δύο αντιπροέδρων και το αν ο Πάγκαλος υποβλέπει ή εκτιμά λιγότερο ή περισσότερο τον Βενιζέλο, αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται προς την κοινωνία. Και το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό: δεν υπάρχει κράτος, όλα είναι μπάχαλο, ο καθένας φέρεται κατά το δοκούν, κάνει ό,τι θέλει και δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Και αυτό δείχνει μια κοινωνία σε πλήρη διάλυση, μία κοινωνία που έχει απολέσει το σημείο στήριξης, που δεν μπορεί πια να εφαρμόζει νόμους και κανόνες. Εάν υπήρχε κυβέρνηση, σήμερα θα έπρεπε ήδη το θέμα να έχει αντιμετωπιστεί. Τέτοιας βαρύτητας και τέτοια βόμβα μεγατόνων ήταν αυτό που είπε ο Θ. Πάγκαλος..
Από την άλλη, έχουμε μία σωρεία φόρων και αντικρουόμενων ανακοινώσεων για επιβαρύνσεις φορολογικές που λέγονται και ξελέγονται. Ο κόσμος κοντεύει να «σαλτάρει». Ακούει για το ίδιο πράγμα δύο και τρεις διαφορετικές και αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Δεν ξέρει πια τι είναι αυτό που ισχύει σήμερα, τι ίσχυε χτες και φυσικά δεν υπάρχει καμία σταθερά για το τι θα ισχύει αύριο. Και αυτό στην κυριολεξία λειτουργεί διαλυτικά μέσα στην κοινωνία, αφού κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε τίποτε. Ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Θα μπορούσε να διαφωνεί κανείς με τα μέτρα, αλλά να έχει εμπιστοσύνη… Αν η οικονομική κρίση, για να αντιμετωπιστεί, θέλει συστράτευση και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους, τότε όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν αυτήν την κατεύθυνση.

«Σκοπιμότητες» (σχόλιο, σελ. 6)
Ενημερωμένη ήταν η Αντιπεριφέρεια για την αδυναμία παρουσίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης ή εκπροσώπου του στη σύσκεψη για τις εκδηλώσεις του 2012 που συγκάλεσε η Αντιπεριφέρεια πρόσφατα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Αναφορές σε δήθεν αλαζονική συμπεριφορά κρύβουν άλλου είδους κίνητρα, που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και μάλλον έχουν να κάνουν με άλλες σκοπιμότητες, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν παρακολουθεί και δεν υιοθετεί», τονίζει με νόημα, απαντώντας προφανώς στις επικρίσεις που ακούστηκαν σε βάρος του από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

«Λυπηρό» (σχόλιο, σελ. 6)
«Ο ανταγωνισμός για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου δεν αφορά κανέναν. Είναι πολύ λυπηρό το ότι η συζήτηση για τις εκδηλώσεις δεν αφορά το μέλλον της πόλης», σχολιάζει ο Χρήστος Μάτης από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» και προσθέτει μάλλον περιπαικτικά: «Με την αφορμή της επετείου, έχουμε προγραμματίσει να φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη την ετήσια συνάντηση των “πράσινων” εκλεγμένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε οικονομική ενίσχυση από κανένα δημόσιο ταμείο. Όποιος θέλει να εντάξει τη συνάντηση μας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 2012, μπορεί να το κάνει».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών»
«Πήραν πίσω το μέτρο των αποδείξεων»
Βασική αιτία για την αναβολή της εφαρμογής του σχεδίου ήταν η έλλειψη συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των απλών καθημερινών συναλλαγών
Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα όσα είχε εξαγγείλει προχθές περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης του ποσοστού του ετησίου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν με αποδείξεις οι φορολογούμενοι, αναιρώντας ακόμη και εξαγγελίες που είχε κάνει από τον Ιούλιο περί εφαρμογής καθολικού «πόθεν έσχες» στις καταθέσεις, τις λοιπές αποταμιεύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων. Το εγχείρημα του υπουργού Οικονομικών να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα «κινήτρων» για συλλογή αποδείξεων και ταυτόχρονα μια νέα μέθοδο πλήρους καταγραφής των εισοδημάτων, των δαπανών, των αποταμιεύσεων και των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι έλληνες φορολογούμενοι διαπιστώθηκε ότι είναι αδύνατο να ευοδωθεί. Βασική αιτία για την αναβολή της εφαρμογής του νέου σχεδίου για τις αποδείξεις ήταν η έλλειψη συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των απλών καθημερινών συναλλαγών (σελ. 4 – 5)

«Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα». Πέφτει η αυλαία του πολιτικοοικονομικού θρίλερ για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους οκτώ δισ. ευρώ (σελ. 7)

«Αναζητούνται πατριώτες». Έκκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων από τον πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων: Ας επενδύσουν πρώτα οι έλληνες επιχειρηματίες (σελ. 6)

«Κλειστά 2 στα 10 καταστήματα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο». Λουκέτο έβαλαν στο οκτάμηνο, σε πέντε βασικούς εμπορικούς δρόμους, 191 ισόγεια μαγαζιά σε σύνολο 1.134 (σελ. 19)

ΑΠΟΨΗ / Της νύχτας τα καμώματα
Ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Νύχτα και στο πόδι, υπό την πίεση των δανειστών μας, σχεδιάστηκε ένα ακόμη φορολογικό μέτρο, με αναδρομικό μάλιστα χαρακτήρα, και σε λιγότερες από 24 ώρες αποσύρθηκε και μετατέθηκε για το 2012.  Όμως η ζημιά που έγινε και το πλήγμα στο κύρος του ΥΠΟΙΚΟ Ευάγγελου Βενιζέλου δεν αποσύρεται. Τέτοιου είδους άστοχες εισηγήσεις, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναστάτωση, ενώ μειώνουν περαιτέρω την εναπομείνασα εμπιστοσύνη των πολιτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς, έχουν μετατραπεί σε μάστιγα.

«Κόντρες και ένταση για τις μαθητικές καταλήψεις» (σελ. 13)

«Υποβαθμίζεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η νέα οργανική αναδιάρθρωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οδηγεί στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομειακών κλινών οξείας και παρατεινόμενης νοσηλείας (σελ. 12)

«Ο καιρός στα… λεωφορεία του ΟΑΣΘ». Έγχρωμος ψηφιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης θα εμφανίζεται σε οθόνες που θα τοποθετηθούν πιλοτικά σε δέκα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από τον Οκτώβριο (σελ. 14)

«Ξηλώνονται περίπτερα από το κέντρο» (σελ. 11)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Σε μπλόκο τα μεγάλα οδικά έργα» (σελ. 11)
Στις τράπεζες και στις συμβάσεις οι ευθύνες
Οι εργασίες έχουν διακοπεί ή γίνονται με αργούς ρυθμούς στον άξονα Μαλιακός – Κλειδί, στον άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), στην Ιόνια οδό, στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη -Καλαμάτα και στον άξονα Κόρινθος -Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα
Στις τράπεζες ρίχνει την ευθύνη για τη διακοπή των εργασιών σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, υπογραμμίζοντας και προβλήματα στις συμβάσεις που υπογράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση[…]

«Υποβαθμίζεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» (σελ. 12)
Συρρίκνωση των υπηρεσιών του καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Με συρρίκνωση και υποβάθμιση κινδυνεύουν οι υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το μαχαίρι που μπαίνει στον προϋπολογισμό τού νοσοκομείου για το 2012, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 65%, καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία του. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η νέα οργανική αναδιάρθρωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οδηγεί στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομειακών κλινών οξείας και παρατεινόμενης νοσηλείας. Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική και δύο βδομάδες, ενώ προγραμματίζουν και νέες μορφές διαμαρτυρίας.

«Κόντρες και ένταση για τις μαθητικές καταλήψεις» (σελ. 13)
Κλειστά 100 σχολεία στη Θεσσαλονίκη και 550 σε όλη την Ελλάδα
Εκατό σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μαθητές τεσσάρων σχολείων απέχουν από τα μαθήματα. Σε όλη τη χώρα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι 550. 470 από αυτά μόνο στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ένα από τα κυρία αιτήματα των μαθητών είναι η διανομή των βιβλίων σε όλα τα σχολεία, αν και αυτές τις ημέρες διανέμονται βιβλία στα περισσότερα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να διανεμηθούν άλλοι 11 τίτλοι των βιβλίων του λυκείου […]

«Κιβωτός γνώσης στην Κοζάνη» (σελ. 14)
Η ιστορική βιβλιοθήκη της πόλης αποκτά το δικό της σπίτι
Υπογράφτηκε η σύμβαση – Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες
Ιδιόκτητη στέγη, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, αποκτά η ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, καθώς χτες υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος.
Το έργο, προϋπολογισμού 7,3 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δυόμισι χρόνια από τη στιγμή που ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας έβαλαν τις υπογραφές τους. Ο πρώτος υπογράμμισε ότι “ένα όνειρο ζωής για την πόλη και τους δημότες γίνεται πραγματικότητα, καθώς η βιβλιοθήκη, με τις σύγχρονες προδιαγραφές, θα συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ενώ μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης” […]

«Ο καιρός… στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ» (σελ. 14)
Νέο σύστημα τηλεματικής από τον οργανισμό
Έγχρωμος ψηφιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης, με τη λεωφορειακή γραμμή και το σημείο που βρίσκεται κάθε στιγμή το λεωφορείο, θα εμφανίζεται σε οθόνες που θα τοποθετηθούν πιλοτικά σε δέκα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός νέου συστήματος τηλεματικής. Οι επιβάτες θα βλέπουν επίσης σε οθόνες μεγέθους 17 ιντσών τις στάσεις της γραμμής, την εκτίμηση χρόνου άφιξης στην επόμενη στάση, την πορεία του λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο και τους βασικούς παράλληλους και κάθετους δρόμους. Εκτός αυτών, το νέο σύστημα τηλεματικής έχει τη δυνατότητα να προβάλλει με γραφικό τρόπο τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια, ένταση και κατεύθυνση ανέμων, καθώς και προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Επιπρόσθετα, μέσω της οθόνης μπορούν να μεταδίδονται ειδήσεις και διαφημίσεις. […]

«Στα μαχαίρια για την… προίκα του προϋπολογισμού» (σελ. 15)
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης στο Ωραιόκαστρο για τις κατανομές κονδυλίων
Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έβγαλαν για μια ακόμα φορά διοίκηση και αντιπολίτευση στον ενιαίο δήμο Ωραιοκάστρου με αφορμή την κατανομή κονδυλίων από ίδιους πόρους του δήμου στους τρεις πρώην δήμους που συνενώθηκαν βάσει του “Καλλικράτη”. Η μείζων αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο ότι κατένειμε άνισα τα χρήματα του προϋπολογισμού του 2011 αποδίδοντας περισσότερα στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας, της οποίας ήταν δήμαρχος επί πολλά χρόνια. Η δημοτική αρχή πάλι κάνει λόγο για πόλεμο εντυπώσεων από την αντιπολίτευση και αποδίδει τεράστιες ευθύνες στον νυν επικεφαλής της και πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νίκο Μπάτο για κακοδιαχείριση σε έργα που σταμάτησαν αναγκαστικά, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστούν. Ο τελευταίος και τα μέλη της παράταξης του αντέδρασαν έντονα στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την πολιτική της άνισης κατανομής κονδυλίων μεταξύ των τριών πρώην δήμων από τη διοίκηση. Μάλιστα ανέφερε ότι η παράταξη του προσέφυγε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2011. […]

«Έβρος: Κατά εκατοντάδες περνούν τα σύνορα οι λαθρομετανάστες» (σελ. 17)
Σε ομάδες των 100… μεταναστών οργανώνουν τις λαθροδιακινήσεις στον Έβρο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Ενδεικτική είναι η σύλληψη 40χρονου Πακιστανού στην περιοχή των Λαβάρων, την ώρα που συνόδευε με βάρκα δεκάδες ομοεθνείς του μετανάστες. Ο Πακιστανός εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα από συνοριοφύλακες της Ορεστιάδας, με τη βοήθεια των θερμικών καμερών. Όταν έγινε η έφοδος στην ελληνική πλευρά του Έβρου, ο αλλοδαπός ήδη είχε συνοδεύσει 16 ομοεθνείς του, ενώ στην τουρκική όχθη περίμεναν άλλοι 80, όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία. “Πλέον χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, οι ομάδες είναι πολυάριθμες, καθώς τα περάσματα έχουν περιοριστεί μετά τις αυξημένες επιτηρήσεις”, ανέφερε στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Στον Έβρο τα επίπεδα εισροής των μεταναστών παραμένουν αυξημένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, με τη διαφορά ότι τα κύματα έχουν μεταφερθεί νοτιότερα, επιστρέφοντας στις όχθες του ποταμού. Οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών επικεντρώνονται στις συλλήψεις των δουλεμπόρων που κερδίζουν χιλιάδες ευρώ από τις οικονομίες των μεταναστών με την υπόσχεση ότι θα τους οδηγήσουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε χθες, μόνο στην περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί 171 διακινητές μεταναστών.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«¨Εμειναν άνεργοι πάνω από 1.000 μεροκαματιάρηδες / Έβαλαν λουκέτο 2 στα 10 μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»(σελ.3)

«Αναβρασμός και στα σχολεία / Αυξάνονται τα υπό κατάληψη Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας» (σελ. 4)

«Υπόψη του Βερολίνου / Σχέδιο «Εύρηκα» για τη σωτηρία της Ελλάδας αποκαλύπτει η εφημερίδα “Tribune”» (σελ. 5)

«Επιφυλλίδες / Αγώνας όψιμων»

«Το παράδειγμα της Δανίας / Κερδίζει έδαφος η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά έναντι της δεξιάς διαπιστώνουν αναλυτές» (σελ. 7)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Σε αναμονή της σφραγίδας ΠΟΠ της ΕΕ» (σελ. 3)
Σε καλύτερες ημέρες προσδοκούν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής
Μια ανάσα πριν να αποκτήσει νέα ταυτότητα, που θα της προσδίδει μεγαλύτερο κύρος και…δύναμη, βρίσκεται η ελιά Χαλκιδικής.
«Όχι μόνο θα αναγνωριστεί η αξία και η ποιότητα του προϊόντος μας, αλλά θα βγούμε και στις αγορές του εξωτερικού με ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη σε επίπεδο τιμής», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι και περιμένουν με αγωνία εντός των ημερών, την τελική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ, για την παραχώρηση της σφραγίδας Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Στην Πολίχνη: Διαμαρτυρία μαθητών» (σελ. 3)
Διαμαρτυρία στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από την Πολίχνη, για τα προβλήματα διπλοβάρδιας και σχολικής στέγης στην περιοχή τους. Περίπου 600 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Πολίχνης απέκλεισαν το χώρο του δημαρχείου, ζητώντας να δοθεί λύση στο μεγάλο ποσοστό διπλοβάρδιας, που σύμφωνα με στοιχεία των ΕΛΜΕ, ξεπερνά το 53%, κατατάσσοντας την περιοχή σε μία από τις πρώτες θέσεις ανά τη χώρα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Επιτροπή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών εισήλθε στο γραφείο του δημάρχου, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα του. Στο μεταξύ, οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση τους, καταγγέλλουν και καταδικάζουν περιστατικά αστυνομικής παρέμβασης σε χώρους σχολείων που τελούν υπό κατάληψη και ζητούν από την εισαγγελική αρχή να απέχει από κάθε επέμβαση στα σχολεία. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 1999, ποινικοποιούνται οι μαθητικές καταλήψεις.

«Αλεξανδρούπολη: Επτά εκατομ. ευρώ για σχολικές υποδομές στην περιφέρεια Α.Μ.-Θ» (σελ. 3)
Σχολικές υποδομές ύψους 7.000.000 ευρώ ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας Θράκης 2007-2013» ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στο πλαίσιο των έργων που εντάχθηκαν στον άξονα 9 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Στους… πέντε δρόμους οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης»
Σχεδόν δύο στα δέκα επιχειρήσεις στους πέντε κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης «κατέβασαν ρολά» μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, γεγονός που αντανακλά το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Οι επαγγελματίες, που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα, αποδίδουν τα λουκέτα, μεταξύ άλλων, και στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε 22 μήνες είχαμε οκτώ φορολογικά νομοσχέδια».
Την ίδια ώρα και ενώ οι καταναλωτές έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις αγορές τους στα απαραίτητα εξαιτίας των περικοπών που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους, η κυβέρνηση ήρθε προχθές να προκαλέσει νέα αναστάτωση αλλά και επιβάρυνση, ανακοινώνοντας ότι θα χρειαστούμε περισσότερες αποδείξεις για να φτάσουμε το αφορολόγητο και μάλιστα για το 2011. Τελικά, μετά τις αντιδράσεις, υπήρξε αναδίπλωση χθες από το υπουργείο Οικονομικών, που διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2012 και όχι του 2011. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε επίσης ότι το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά (σελ. 9, 10)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  «Μας ωθείται σε ηθικό και οικονομικό μαρασμό», δηλώνουν σπουδαστές του εμποροναυτικού στον «Τ.Θ»
Για ηθικό και οικονομικό μαρασμό τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, μετά την απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία της ΑΕΝ Μακεδονίας λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων (σελ. 5)

«Πάγκαλος: «Δεν έχω να πληρώσω, ας με συλλάβει ο Βενιζέλος». Δήλωσε ότι για να μπορέσει να πληρώσει τους φόρους για την ακίνητη περιουσία του θα πρέπει να πουλήσει ένα από τα ακίνητα που διαθέτει (σελ. 7)

«Τώρα, ‘‘τρώει’’ και περίπτερα ο Μπουτάρης!». «Εμείς περισσεύουμε για τον κ. Μπουτάρη», είπε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Σωματείου καπνοπωλών και ενοικιαστών περιπτέρων Μακεδονίας (σελ. 6)

«“Αχ και βαχ” ανταλλάζουν πολίτες και οδηγοί ταξί!». Πλήττονται και οι δύο από την κρίση και η διαδρομή, γεμίζει με… «αχ και βαχ» (σελ. 3)

«Η αντεπίθεση της Αριστεράς» και οι αυταπάτες . «Ανά την Ευρώπη, η αντεπίθεση της Αριστεράς έχει ξεκινήσει», γράφει ο συντάκτης της βρετανικής Γκάρντιαν, Τζον Πάλμερ. Ας κοιτάξουμε λοιπόν τα στοιχεία.

«Σαπουνόφουσκες, κουκλοθέατρο και Λυσιστράστη vs Καραγκιόζη στο Κιλκίς»
Ένας μίμος που παίζει με σαπουνόφουσκες, κουκλοθέατρο με πλαστικές σακούλες, και η Λυσιστράτη (Μελίνα Κανά) κόντρα στον Καραγκιόζη είναι μερικές από τις παραστάσεις που αξίζει να δείτε στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς (σελ. 4)

«Οστεοπόρωση: Ο ρόλος της καλής ψυχολογίας και της καλής διατροφής». Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ενημέρωση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση (σελ. 12-13)

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 809,94 + 2,37%

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Μας ωθείτε σε ηθικό και οικονομικό μαρασμό» (σελ. 5)
Για ηθικό και οικονομικό μαρασμό τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, μετά την απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία της ΑΕΝ Μακεδονίας λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στην επιστολή τους καταδικάζουν μάλιστα τις σκέψεις του αρμόδιου υπουργείου για την μεταφορά σπουδαστών σε άλλες ΑΕΝ της Ελλάδος διότι όπως επισημαίνουν κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό απέναντι στα τόσα νοικοκυριά που αγωνίζονται για να στηρίξουν τα όνειρα και το μέλλον των παιδιών τους. «Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τους σπουδαστές που ήδη διαμένουν εκτός σχολής καθώς και τους σπουδαστές που μένουν ‘άστεγοι’ λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της απαγόρευσης εσωτερικής φοίτησης», τονίζουν χαρακτηριστικά οι σπουδαστές και καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να επιτρέψει την έναρξη του Ακαδημαϊκού έτους 2011-2012. Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα στο κτίριο που στεγάζεται το ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας, υπήρξε συγκέντρωση και συζήτηση των κατοίκων της Ν. Μηχανιώνας και μελών του δήμου Θερμαϊκού, με τη συμμετοχή και των σπουδαστών της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Νωρίτερα μάλιστα οι σπουδαστές είχαν πραγματοποιήσει συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ συγκρότησαν μία επιτροπή, η οποία θα χειριστεί το εν λόγω πρόβλημα. «Είμαστε προσεχώς άστεγοι. Με τις αποφάσεις αυτές μας στερούν το δικαίωμα να τελειώσουμε τη σχολή μας», τονίζει στον «Τ.Θ.», ο 28χρονος Σωκράτης Μητσόπουλος, μέλος της επιτροπής που δημιούργησαν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πως μας κάνουν πιο φτωχούς. Είμαστε σπουδαστές από κατώτερη οικονομικά τάξη και μία ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας της σχολής θα μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «πολλοί από μας που μένουμε στη Μηχανιώνα, έχουμε δώσει ως προκαταβολή 2-3 ενοίκια, αν μας πουν ότι πρέπει να φύγουμε, τι θα κάνουμε;». Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Πλιάτσικας, επισήμανε πως πολλοί είναι και οι σπουδαστές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτια για διαμονή εκτός της σχόλης, με συνέπεια να μη μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Επίσης πρόσθεσε ότι «αν καθυστερήσουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα λόγω αυτής της απόφασης του υπουργείου θα χαθεί το εξάμηνο, που για εμάς είναι καταστροφικό. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν πάρει δάνεια για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη σχολή».

«Τώρα, «τρώει» και περίπτερα ο Μπουτάρης!» (σελ. 6)
«Εμείς περισσεύουμε για τον κ. Μπουτάρη», είπε στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Σωματείου καπνοπωλών και ενοικιαστών περιπτέρων Μακεδονίας
Για ακόμα μια φορά, ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκαλεί! Αυτή τη φορά τους περιπτερούχους, καθώς από σήμερα ξεκινούν αποξηλώσεις περιπτέρων, χωρίς να ενημερωθούν τα αρμόδια σωματεία. Πυρ και μανία με την στάση του δήμου, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Σωματείου καπνοπωλών και ενοικιαστών περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου. «Ο δήμος θα πρέπει να μας στέλνει έστω ένα mail και να μας ενημερώνει για το τι προτίθεται να κάνει. Αν πιστεύει ότι θα κινηθεί μονομερώς από εκεί και πέρα, εμείς περισσεύουμε», είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, ξεκίνησαν μια διαβούλευση πριν κάποιους μήνες, αντάλλαξαν απόψεις, αλλά αυτό έμεινε στάσιμο. «Αν νομίζει ότι πρέπει να πράξει έτσι, με γεια του με χαρά του», πρόσθεσε. Πιο συγκεκριμένα, η Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, αποφάσισε την οριστική απομάκρυνση 13 περιπτέρων από το κέντρο της πόλης, προκειμένου να απελευθερωθούν κοινόχρηστοι χώροι και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών. Η αρχή γίνεται σήμερα στις 9:30 το πρωί με την αποξήλωση περιπτέρου επί της οδού Μητροπόλεως στην οποία προχωρούν συνεργεία της Αντιδημαρχίας, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης Νομάρχη. Με την παραπάνω απόφαση που εφαρμόζεται με τη σύμφωνη γνώμη της δικαιούχου η οποία μετακομίζει σε άλλη θέση στην οδό Καραολή Δημητρίου 229 στην Σταυρούπολη, ανακαλείται η άδεια εκμετάλλευσης και καταργείται η θέση του περιπτέρου στο συγκεκριμένο σημείο της οδού Μητροπόλεως. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας θα προχωρήσουν στην αποξήλωση άλλων 12 περιπτέρων, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποξήλωσης καλωδίων και μετρητών από την ΔΕΗ. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, η κατάργηση των θέσεων αποφασίστηκε προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών και να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλούσε η στενότητα των πεζοδρομίων και η μικρή απόσταση των περιπτέρων από τον τοίχο της παρακείμενης οικοδομής. Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι των περιπτέρων, είτε απεβίωσαν είτε αποχώρησαν οικειοθελώς διότι έκριναν τις θέσεις οικονομικά άγονες και μη βιώσιμες. Όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις Δημάρχου για την κατάργηση θέσεων περιπτέρων, «η αντικατάσταση νέων θέσεων περιπτέρων θα εξεταστεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης των περιπτέρων και εφόσον δεν υπάρχει υπέρβαση του αναλογούντος αριθμού.

««Τυπογραφείο» στο δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη για τα σχολικά βιβλία» (σελ. 6)
Αρωγός στην προσπάθεια των σχολείων της περιοχής για να διευκολυνθεί η μαθητική κοινότητα μέχρι να παραληφθούν τα φετινά σχολικά βιβλία γίνεται ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Μετά από πρωτοβουλία του δήμου και της Σχολικής Επιτροπής, ο δήμος προμηθεύτηκε τέσσερα φωτοτυπικά μηχανήματα, έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η φωτοτύπηση της διδακτέας ύλης. Ήδη ένα μηχάνημα εγκαταστάθηκε στο χώρο του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη, άλλα δύο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ένα ακόμη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έπιασαν δουλειά, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά οι διευθύνσεις όλων των σχολείων, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου για την προσφορά. «Στηρίζουμε τη μαθητική κοινότητα και τους γονείς τους και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, το οποίο τη φετινή χρονιά θα είναι δύσκολο. Γιατί η γνώση είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια και η νέα γενιά είναι το μέλλον του τόπου μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Ο καθένας τελικά, θα κάνει το δικό του για τα 100 χρόνια Θεσσαλονίκης!» (σελ. 6)
Απάντηση στον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και στα όσα ακούστηκαν περί αλαζονικής συμπεριφοράς του εξαιτίας του ότι απουσίαζε από τη σύσκεψη για τις εκδηλώσεις του 2012, την Τρίτη, έδωσε χθες, μέσω ανακοίνωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι η απουσία του από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τζιτζικώστας οφείλεται σε αντικειμενική δυσκολία. «Αναφορές σε δήθεν αλαζονική συμπεριφορά κρύβουν άλλου είδους κίνητρα, που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και μάλλον έχουν να κάνουν με άλλες σκοπιμότητες, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν παρακολουθεί και δεν υιοθετεί» σημειώνεται. Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την οργάνωση εκδηλώσεων «σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς της πόλης, αξιοποιώντας τη ‘ Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.’, μέτοχοι της οποίας είναι οι δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Στόχος της προσπάθειας είναι να δοθεί έμφαση στην πλούσια και πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το ανεκμετάλλευτο άυλο κεφάλαιο της πόλης, αλλά και στη νεανική, δημιουργική και δυναμική Θεσσαλονίκη του σήμερα». «Ο ανταγωνισμός για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου δεν αφορά κανέναν», σχολίασε ο επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης, τονίζοντας ότι η παράταξή του, με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει να φιλοξενήσουν στην πόλη, την ετήσια συνάντηση των πράσινων εκλεγμένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο κ. Μάτης, με ανακοίνωση του, τονίζει δεν πρόκειται να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση για την εκδήλωση που προγραμματίζουν, ενώ καλεί όλους τους φορείς «να εντάξουν την συγκεκριμένη συνάντηση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών «τους» για το 2012».

«Στους πέντε δρόμους «χάνονται» οι καταστηματάρχες του κέντρου» (σελ. 9)
Κλειστά καταστήματα και ενοικιαστήρια στις βιτρίνες είναι η εικόνα που αντικρίζει όλο και ποιο συχνά κανείς τον τελευταίο καιρό όταν κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα κλειστό κατάστημα σε αυτές τις οδούς. Με το που έκλεινε ένα, άνοιγε αμέσως άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ευκαιριακά, η κατάσταση εκτιμάται ότι είναι ακόμη χειρότερη, ενώ οι πωλήσεις καταστημάτων έχουν πέσει κατά 50% την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τον ίδιο. Πτωτικά όμως κινήθηκαν και τα ενοίκια. Ίδιος πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε διάστημα 22 μηνών είχαμε οκτώ φορολογικά νομοσχέδια. Μάλιστα, ανέφερε ότι χθες επρόκειτο να εξεταστεί στη γενική συνέλευση μαζί με τη νομική υπηρεσία, η δυνατότητα να κινηθούν οι επαγγελματίες νομικά απέναντι στα νέα μέτρα. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *