«Καπέλο» έως 20% στα νοσήλια που πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ

«Καπέλο» 15% έως 20% στα νοσήλια που χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ αποκάλυψαν οι έλεγχοι των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στα παραστατικά των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών.
Από τα 250 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το 2013 ο Οργανισμός για νοσηλεία ασφαλισμένων του, ποσό της τάξης των 45 έως 50 εκατομμυρίων δεν δικαιολογείται  

Από τα 250 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το 2013 ο Οργανισμός για νοσηλεία ασφαλισμένων του, ποσό της τάξης των 45 έως 50 εκατομμυρίων δεν δικαιολογείται

Από τα 250 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το 2013 ο Οργανισμός για νοσηλεία ασφαλισμένων του, ποσό της τάξης των 45 έως 50 εκατομμυρίων δεν δικαιολογείται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το μεγαλύτερο μέρος αφορά αστικές διαφορές, αλλά υπάρχουν και ξεκάθαρες περιπτώσεις απάτης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Mega: οι υπεύθυνοι κλινικής χρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ με 150.000 ευρώ για σκεύασμα το οποίο κόστιζε 1.500 ευρώ!

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας βρίσκονται στοιχεία από τους ελέγχους που διεξήγαγαν πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στα παραστατικά που υπέβαλαν στον Οργανισμό για νοσήλια του 2013. Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών τις επόμενες μέρες.

Δαπάνη για φάρμακα
Πρόβλημα υπάρχει στον ΕΟΠΥΥ και στη διατήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα προκαθορισμένα από τον προϋπολογισμό επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε η διοίκηση του Οργανισμού στον νέο πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνο Λουράντο, η τελική φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2013 ανήλθε στα 2,52 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα 595,3 εκατομμύρια δαπάνη στα φαρμακεία του Οργανισμού.

Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) που κλήθηκαν να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανήλθαν σε 176,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το rebate των ιδιωτικών φαρμακείων έφτασε το περασμένο έτος τα 45 εκατομμύρια.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στο 1,12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 936,4 εκατομμύρια αφορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα 311,5 εκατομμύρια τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Με βάση τα ποσά αυτά και το γεγονός ότι η ετήσια δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, το rebate που κλήθηκαν να δώσουν στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακευτικές εταιρείες ανήλθε στα 100,8 εκατομμύρια ευρώ και τα ιδιωτικά φαρμακεία στα 19,5 εκατομμύρια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64074420

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *