4η ΥΠΕ Παύθηκε με απόφαση Γρηγοράκου ο Θρασύβουλος Βεντούρης

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣΜία εβδομάδα πριν την λήξη της θητείας του ως διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης ο Θρασύβουλος Βεντούρης παύθηκε από τα καθήκοντά του, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου. Την παραίτησή του υπέβαλε στη συνέχεια και ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Παύλος Παπαδόπουλος, διαμαρτυρόμενος για την παύση του κ. Βεντούρη.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βεντούρης κάνει λόγο για «μια απόφαση έωλη νομικά, αναιτιολόγητη, η οποία ακροβατεί επικίνδυνα στο όριο των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού» και αναφέρει ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Το νόμιμο ή μη της απόφασης αυτής θα κριθεί από το ΣΤΕ στο οποίο και έχω ήδη προσφύγει. Αυτό όμως που αξίζει να αναδειχθεί είναι το πολιτικό και ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης» τονίζει.
Όπως αναφέρει ο κ. Βεντούρης, «εδώ και δύο περίπου χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, εφαρμόζω μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης στο πεδίο της ευθύνης μου. Μια πολιτική που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Η δουλειά αυτή έχει μέχρι σήμερα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και έχει τύχει της αναγνώρισης τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου, όσο και των συναδέλφων – συνεργατών μου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν εύκολη. Συγκρουστήκαμε με κάθε λογής συμφέροντα – τοπικά, οικονομικά, συντεχνιακά. Αυτό έγινε προτάσσοντας την μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια και έχοντας την πλήρη στήριξη των Υπουργών Υγείας με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ. Σήμερα, ο αναπληρωτής Υπουργός φαίνεται να επιλέγει να διαχειριστεί τα πράγματα με μια διαφορετική και ξεπερασμένη λογική, που βασίζεται στη ρουσφετολογία και την ικανοποίηση των ημετέρων. Μια λογική που εκθέτει τόσο το ίδιο το Υπουργείο όσο και τον πολιτικό μας φορέα, ο οποίος τόσο κόστος έχει πληρώσει για την υπεύθυνη και συνεπή μεταρρυθμιστική του πολιτική».
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βεντούρης σημείωνει ότι «η παλαιοκομματική λογική του αναπληρωτή Υπουργού ήταν εμφανής και στην πρόσφατη περιοδεία του στις δομές Υγείας του νομού Κιλκίς. Η διαφωνία μου, τόσο με τη λογική αυτή όσο και με την περιοδεία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίδειξη ισχύος από πλευράς του με την “παύση” μου».
«Υπηρετώ τον χώρο της δημόσιας υγείας εδώ και πάνω από 37 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο βαρύ κόστος έχει πληρώσει η Υγεία εξαιτίας αυτών των μαυρογιαλούρειων πρακτικών. Δυστυχώς, συνεχίζει να το πληρώνει ακόμη και σήμερα. Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα σύγχρονο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αξιοκρατικό , με κέντρο τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος» καταλήγει η ανακοίνωσή του.
Τι σχολίασε ο Δ.Τσάμης
Την αποπομπή του Θρασύβουλου Βεντούρη σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης. Ο κύριος Τσάμης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο τρόπος και ο λόγος που επαύθη ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Θρασύβουλος Βεντούρης, αποδεικνύουν ότι στην κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε επαφή με τους στόχους που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Επιστρέφουν χαλαρά στις συνταγές του παρελθόντος της καταστροφής και της αυτοκαταστροφής τους. Η συμπεριφορά τους θυμίζει την παροιμία “τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς”. Τι να σου κάνει η ψήφος εμπιστοσύνης;»tsamis κλικ στην εικόνα

Από την πλευρά του ο Παύλος Παπαδόπουλος τονίζει ότι μετά την χθεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για παύση των καθηκόντων του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, την οποία θεωρεί «πλήρως αναιτιολόγητη και διαφωνώντας κάθετα με αυτή», άμεσα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υποδιοικητή της 4ης ΥΠε.
«Καθ΄όλη την περίοδο που ασκώ τα καθήκοντά μου ως Υποδιοικητής, βρέθηκα αντιμέτωπος πολλές φορές με νοοτροπίες πελατειακών σχέσεων, αναχρονιστικών απόψεων για την οργάνωση και διοίκηση των Νοσοκομείων, συντηρητικών αντιλήψεων για την ορθολογική οργάνωση και κατανομή των ανεπαρκών ανθρώπινων και χρηματικών πόρων δίνοντας τη μάχη για τον εξορθολογισμό τους. Στον αγώνα αυτό, στο πρόσωπο του Διοικητή της 4ης ΥΠε, κ. Θρασύβουλου Βεντούρη, βρήκα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έναν ακέραιο επιστημονικά, διοικητικά και ηθικά επαρκέστατο Διοικητή, σπάνιο στις μέρες μας, που με την συνεργασία μας μπήκε έστω ένα μικρό λιθαράκι σε μεταρρυθμίσεις που διακρίνονταν από αποτελεσματικότητα και διαφάνεια» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως τονίζει «η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού συντηρεί τον παλαιοκομματικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης, συντηρεί τα κομματικά πελατειακά δίκτυα, την «παρανομία» αποφάσεων αποσκοπώντας ακόμα και σήμερα, στην αναζήτηση κάποιων ελάχιστων ψήφων σε πρόσωπα που θέλουν να κινούνται σε χώρους ψευτοδημοκρατικών πεποιθήσεων και στο παρασκήνιο της πολιτικής. Φυσικά αυτές οι νοοτροπίες κρατούν τη χώρα στον κατάλογο των τριτοκοσμικών χωρών.
Ο αναγκαίος σήμερα δρόμος της δημοκρατικής επανάστασης των μεταρρυθμίσεων, τέτοιους ανθρώπους δεν τους χρειάζεται. Διαμαρτυρόμενος εντόνως για την απόφαση αυτή και μη θέλοντας να νομιμοποιήσω τέτοιες αποφάσεις, υπέβαλα την παραίτησή μου. Ο κόσμος χρειάζεται ένα ανοιχτό δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο να είναι ικανό να παρέχει υπηρεσίες με ασφάλεια και ποιότητα χωρίς να επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των πολιτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *